Een klasse apart

Wijnjewoudse Wâldpyker hamert op de terugkeer van onze winnaarsmentaliteit

THEO TIMMERMANS HEERENVEEN
Foto: Maarten Omvlee

Werk in uitvoering is de robuuste rode draad in het turbulente bestaan van Theo Timmermans. De oud doelman van Sportclub Veendam is een aimabele denker, doener en dromen najager. Altijd op zoek naar de top, zijn top. In het hoofd van de belezen ‘Theo Theorie’ is er nooit een plek voor ‘De Langeleegte’. Hoewel de in Garijp getogen goalie zes jaar geleden uitgerekend op die historische grond z’n eerste profcontract grijpt. Theo gaat meestal naar de berg, voordat de berg de kans krijgt om naar hem toe te komen. In 1998 mondt een vlug en vaardig geschreven brief van de achtjarige VenV’68-keeper derhalve uit in een training bij z’n helden van SC Heerenveen. Een spontane speurtocht in 2015 naar Neville Southall, na twee seizoenen kras keeperswerk als ‘Friese Volendammer’ in ‘Het Andere Oranje’, levert een zijden draad op om zijn profcarrière in Engeland een vervolg te geven. De Waldpyk Fries kiest vanuit de Pyramide van Maslow echter voor veiligheid en zekerheid. Dit seizoen keept ‘Theo Torpedo’, met het nimmer aflatende elan van een idealist, bij de amateurs van VV Heerenveen. De gouden bergen, die de meervoudig, beste jeugdkeeper van Noord-Nederland als tiener zijn voorgehouden, heeft Timmermans intussen eigenhandig afgegraven. In de Eerste Klasse F is Theo’s werk in uitvoering gericht op het halen van de top als trainer/coach. Terwijl de beste jaren van de pas achtentwintigjarige keeper normaal gesproken in het verschiet liggen.

’t Is zoals ’t is
Met een joviale glimlach verbloemt de voormalige Nederlands Kampioen Fietscross van 1996 een seizoen vol persoonlijke- en sportieve averij. In 2017-2018 loopt de zoon van politieagent Harmen Timmermans zichzelf bijna voorbij. Na een verloren speeljaar op het zinkende schip van SV Spakenburg (2016-2017), is er voor de ex-prof van SC Veendam en FC Volendam geen BVO of hoog acterende amateurclub voorhanden. Op enkele duels bij z’n eerste club VenV’68 na, loopt z’n keeperspassie op de klippen. Evenals zijn relatie. Terwijl Theo z’n ex aan een prachtbaan bij de politie helpt. Wat nu? Die gedachte draaft als een hazewind door z’n hoofd. Totdat de amateurtak van Sportclub Heerenveen, van oudsher samen met Ajax zijn droomclub, posters van onder meer Jeffrey Talan en Edwin van der Sar zijn het behang op z’n tienerkamer, Theo benadert. “Ik kreeg telefoontjes van Willem de Vreeze, de verzorger van VV Heerenveen. Die heb ik geweigerd, want ik wist nog niet wat ik wilde. Toen er appjes volgden van voorzitter Henricjan Wind en de nieuwe trainer Gerald Sibon, dacht ik ‘Als je deze mensen kunt helpen, moet je dat doen’.”

‘Als keeper kan ik geen achtentachtig worden, als trainer wel’

THEO TIMMERMANS HEERENVEEN

Onmiddellijk ontspint er zich een symbiose. “Gelijk kreeg ik een goed gevoel. Ik ben eindelijk op de plaats waar ik als klein kereltje al wilde zijn, want ik zie de amateurs en profs van Heerenveen als één club.” De gewezen teammaat van Johnatan Opoku en Lars Hutten bij SC Veendam, Henk Veerman en Robert Mühren bij FC Volendam, spelers die de eredivisie wel haalden, kan alleen door de club van Foppe de Haan, overgehaald worden om op Neerlands vierde amateurniveau z’n weg te vervolgen. “Omdat de cirkel nu rond is, kan ik het makkelijker accepteren dat ik nog zoveel meer had gekund. Ik ben nog jong en won vroeger op keepersdagen medailles. Toen ik een paar maanden terug mijn loopbaan bekeek, raakte ik gefrustreerd. Schoot de AD-column van Sjoerd Mossou uit 2014 me te binnen. Waarin hij vol lof over mijn prestaties bij FC Volendam schrijft, als reactie op de hoos aan buitenlandse keepers in onze hoogste afdeling. ‘Wat is er mis met Theo Timmermans in de Eredivisie?’, was geloof ik de titel. Maar ik zit nu bij VV Heerenveen. ’t Is zoals ’t is.” ‘IJzeren Theo’, de bijnaam ontstaat op 23 november 2012 tijdens SC Veendam-Excelsior, als hij op Trautmannachtige wijze doorkeept met een hersenschudding en gebroken ellepijp, heeft inmiddels vol overtuiging, ook mentaal keihard de knop omgezet. En z’n keeperspassie vlot getrokken met het oog op de toekomst. Waarvan hij hoopt dat die bij SC Heerenveen ligt. “Ik ga weer keepen en ben tevens trainer van VV Heerenveen O17-1. Ik popel om TC 3 en Keepercoach III en II in de praktijk te brengen. Ik ga voor een toekomst als trainer. In het doel kan ik geen 88 worden, als trainer wel.”

Wilskrachtige Wâldpyk
Theo ziet zichzelf als een Wâldpyk. “Dat is een Fries met een explosief karakter. Sociaal bewogen, eerlijk, direct, rechtvaardig, leergierig en extrovert. Met een enorme intrinsieke motivatie om doelen te bereiken. Henk de Jong, die in 2010-2011 mijn trainer was bij Harkemase Boys, is ook zo’n recht voor z’n raap Fries. Geweldig wat hij daar, bij Cambuur en nu De Graafschap voor elkaar heeft gekregen.” De naam Wâldpyk komt van woudkip en wordt vanaf de vijftiende eeuw gebruikt als aanduiding voor eigenwijze, wilskrachtige Friezen. “Vorig jaar ben ik stoïcijns dwars door Friesland gefietst. Om helemaal tot mezelf te komen na het bestuderen van de totale mensbenadering van Louis van Gaal en hoe je met de Pyramide van Maslow tot zelfrealisatie kan komen. Ik wilde terug naar de basis van het bestaan. Werd gegrepen door de eenvoud van het leven. Door de verhalen over Grutte Pier en Laaxum: de kleinste haven van Europa. Over het water kijkend kom ik tot rust. Dat deed ik ook toen ik bij FC Volendam speelde aan De Dijk. Ik voel dat ik ook een soort oerkracht heb, waardoor ik durf te dromen.” Driftig denken en doen gaan daardoor hand-in-hand bij het trainingsbeest dat als achttienjarig talent van FC Groningen tussen 2007 en 2009 tegelijkertijd adviezen van Ruud Hesp opslurpt als erwtensoep tijdens een Elfstedentocht, de studie HBO Sportmanagement voltooit en assistent is bij een jeugdteam.

‘Co Adriaanse zei dat ik de top kon halen, mits ik een goede trainer zocht’

“Mijn grootste droom is dat heel Nederland weer oranje kleurt als we meedoen om de wereldtitel. Wat heb ik genoten van echte winnaars als de gebroeders De Boer, Van der Sar, Van Breukelen, Van Bommel, Bergkamp. Maar met SC Heerenveen opnieuw de Champions League halen, is een droom waar ik graag aan mee zou willen werken.” Altijd houdt het halen van de top Theo, die in september 2013 zijn mooiste match speelt in de tweede ronde van de KNVB Beker met FC Volendam bij Ajax, bezig. “Van Frans Hoek, een absolute topper, heb ik veel geleerd. Hij woonde bij mij om de hoek in Edam-Volendam. In 2015 zei Co Adriaanse na Jong FC Utrecht-Jong FC Volendam dat ik net als Hans van Breukelen de top zou kunnen halen, mits ik een goede trainer zocht. Een paar dagen later stond ik op de stoep bij Dick Advocaat, maar die zag het niet zitten om mij mee te nemen naar Sunderland.” In diezelfde tijdsspanne stuit de door Volendam-supporters tot ‘De Friese Volendammer’ uitgeroepen lijnwachter op een ogenschijnlijk veelbelovend artikel op internet. “Ik was na een mislukte stage in juli 2015 bij Excelsior naarstig op zoek naar een club. Neville Southall, oud keeper van Everton en Wales, zocht volgens zijn verhaal naar een keeper om op te leiden voor Everton. Ik ben naar Wales gegaan en heb daar namen van zaakwaarnemers gekregen, waarmee ik eerst in zee moest gaan. Daar had ik geen trek in, want ik wilde met mijn makelaar, Martin van Ophuizen, blijven samenwerken.”

THEO TIMMERMANS HEERENVEEN

Pieken als keeper in het betaalde voetbal, lijkt tegenwoordig een luchtkasteel voor de in Wijnjewoude geboren Wâldpyk. Toch blijft de bijna twee meter lange verre geestverwant van Grutte Pier dromen van de top. Alleen anders dan in zijn zweefduikentijd op het plein van de Garijpse basisschool De Wrâldpoarte. Waar de balverliefde benjamin van Harmen en Berber Timmermans in z’n Talan-shirt wordt ingepalmd door het keepen. “Toen wilde ik via de Eredivisie bij Manchester United uitkomen. Edwin van der Sar achterna. Nu wil ik

‘Toen ik doorhad dat ik als keeper de top niet kon halen, heb ik mezelf doorontwikkeld’

als keeperstrainer of teamtrainer de top halen.” Net als in de F-jes-periode bij VenV’68, waarin één tegen één duels in de keuken van de ouderlijke boerderij tegen z’n moeder, de basis vormt voor het winnen van Frans Hoek-keepersdagen, staat de Friese ‘go-getter’ wederom aan het begin van een beoogde loopbaan. De voormalige nummer 44 van FC Groningen, waarvoor Piet Schrijvers eind 2012 afreist naar Veendam om samen het snot voor de ogen te trainen, windt ook nu geen doekjes om zijn aspiraties. “Toen ik doorhad dat ik als keeper de top niet kon halen, heb ik mezelf doorontwikkeld. Mijn buurman Klaas Jansma was daarbij een inspirator. Hij gaf mij boeken over en van Johan Cruijff. ‘Elk nadeel, heeft z’n voordeel’, wat volgens Willem van Hanegem zijn uitspraak is, vind ik fantastisch. Niet alles van Cruijff klopt trouwens. De uitspraak ‘Als je niet schiet kan je niet scoren’ bijvoorbeeld. Je kunt namelijk ook dribbelen. Precies zo heb ik altijd naar het keepen gekeken en nu naar mijn start als trainer bij VV Heerenveen O17-1. Als je wat wil bereiken, zijn details belangrijk. Zoals de geniale wissel Krul-Cillessen, vlak voor de penalty’s tegen Costa Rica, op het WK van 2014.” Met een ijverige inborst staan er genoeg cursussen op het programma. “In de nabije toekomst wil ik de opleidingen Coach Betaald Voetbal en Keepercoach Pro volgen. Ik heb al gesproken met John Achterberg, de keeperstrainer van Liverpool. Voor Keepercoach III heb ik stage gelopen bij SC Heerenveen, voor Keepercoach II bij Ajax. Bij Keepercoach Pro lijkt mij een buitenlandse stage zeer zinvol.”

THEO TIMMERMANS HEERENVEEN

Winnaarsmentaliteit
De combinatie van werken in Drachten bij webwinkel Witway, trainen, spelen en training geven bij VV Heerenveen legt momenteel zo’n beslag op Theo’s tijd dat hij nauwelijks toekomt aan zijn verwachtingen voor dit seizoen. “Het is natuurlijk prachtig dat Gerald Sibon mij wilde hebben en dat hij met zijn ervaring ons traint. Stel dat een koe een haas vangt en VV Heerenveen onverwachts alsnog een springplank wordt naar een hoger niveau? Zou mooi zijn. Zeg nooit nooit. Kijk naar Tom Muyters. Van de amateurs van FC Eindhoven terug in het betaalde voetbal bij Roda JC. Of we een kans maken om na de degradatie meteen te promoveren naar de Hoofdklasse kan ik niet inschatten. Daar ken ik de selectie niet goed genoeg voor.” Als kersverse trainer kan de Gert Jan Verbeek bewonderaar beter vooruitblikken. “We moeten op Skoatterwâld met z’n allen, amateurs en profs, proberen de topsportcultuur aan te scherpen. Kinderen weg van de computer fanatieker aan het bewegen krijgen. De ouderwetse winnaarsmentaliteit weer naar boven halen. Uit de tijd van Theo Janssen, Jan Wouters, Mark van Bommel. Ik mis bij goed betaalde profs regelmatig de intrinsieke motivatie om tot het uiterste te gaan. Daar snap ik niks van. Als we daar stappen in maken, gaat over de hele linie het niveau omhoog. Maar eerst ga ik ervan genieten dat ik bij Heerenveen, hè hè, eindelijk op m’n plek ben. Reken maar dat ik in de Eerste Klasse aan de weg wil timmeren. Want keepen is en blijft machtig mooi man!”

Naar boven

SALE !