Jeugdkeepers

Excelsior Lot uit de loterij voor Hemminga

2018-2019: KEEPER VAN FEYENOORD MEIDEN ONDER 15. (FOTO JOHAN MEIJBOOM)

Hun opvoeders ontmoetten elkaar bij aikido. Lot en Lieke Hemminga bewandelen de weg van het samenkomen komend speeljaar bij de Beloften van Excelsior. Na keepen in meidenteams van Excelsior, Feyenoord en ADO Den Haag gaat Lot aan haar tweede seizoen beginnen bij De Kralingers. De Maassluise Mannetjesputter, met niets ontziend uitkomen als handelsmerk, is niet uit op een ontmoeting met haar idool, want die heeft ze niet. Wel heeft de net zeventienjarige haar zinnen gezet op debuteren in de Eredivisie bij de vrouwen van Excelsior. Dat Varkenoord verleden tijd is, deert de jongste van twee zussen niet. De gediplomeerde havist voelt dat de weg naar Woudenstein nu het enige juiste pad is om droom en werkelijkheid te laten samenkomen. De kweekvijver van Excelsior is voor het voormalige selectielid van Oranje Speelsters Onder 17 een lot uit de loterij.

“Als het moet ga ik dwars door een muur heen.”

Katachtige komeet
Het voetbalveld had zomaar een Tatami kunnen zijn, Excelsior Rotterdam Mahorocan Sports Club Maassluis. Hoewel judoën Lot’s eerste sport is, belandt de leerling van de Maassluise basisschool De Dijck toch onder de lat. “Ik heb vanaf m’n negende twee jaar gejudood. Waarschijnlijk ben ik daarom keeper geworden, omdat ik lol had gekregen in hoe je moet vallen. Als kabouter van MSV’71 heb ik twee maanden gevoetbald, maar door het schoolvoetbal vanaf groep 6, begon ik keepen leuk te vinden. Omdat mijn twee jaar oudere zus Lieke bij VDL Maassluis ging voetballen, ben ik daar ook gaan spelen.” Op Sportpark Sportlaan neemt De Hemminga Benjamin het doelverdedigen in een houdgreep. Vanwege het korte kapsel en haar bravoure wordt ze het eerste jaar steeds aangezien voor een jongen. Ze valt als keepster van VDL MO11-1 op door de fysieke kracht waarmee ze onbevreesd uitkomt en tegenstanders van de mat keept. Haar stijl is effectief en staat haaks op de wijze waarop moeder Esther in een ver verleden doordrong tot nationale turnselecties. Lot beseft dat ze door het verder uitbouwen van die explosieve stijl, met inmiddels een imposante fysieke verschijning, geen gracieuze keeper is geworden. Eerder een katachtige komeet met alleen oog voor de bal, zoals een astronaut vanuit de ruimte de aarde adoreert: “In het veld begint de adrenaline te stromen. Word ik een ander mens. Kan ik vanuit m’n fanatisme enorm boos worden op medespelers. Omdat ik voorop ga in de strijd. Bij het uitkomen of aangaan van duels ken ik geen rem. Als het moet ga ik dwars door een muur heen. Maakt niet uit hoe, als ik de bal maar heb.” De meiden van VDL MO11-1 worden in 2015-2016, Hemminga’s eerste jaar bij VDL Maassluis, ongeslagen kampioen van de Hoofdklasse. Zelfs genomineerd voor de jeugdteamprijs 2016 door het Sportgala van Maassluis. In 2016-2017 pakt VDL MO13-1, met Lot als sluitpost, de VoetbalRijnmond Cup.

DE KATACHTIGE KOMEET VAN FEYENOORD MO15. (FOTO JOHAN MEIJBOOM)

“Ik wilde in een hogere competitie spelen, met meer tegenstand.”

Tussen Kijkduin en Scheveningen
De voetbalverslaafde VDL’er, die door de vrijgevochten keepersstijl ook beschikt over razendsnelle reflexen, keept zich in de schijnwerpers. Na Excelsior Meiden Onder 13 (2017-2018) verschijnt Feyenoord, waar Lieke haar net als bij VDL Maassluis is voorgegaan, ten tonele. Varkenoord’s jeugdkeeperstrainer, Werne Pronk, haalt de dan pas dertienjarige naar Feyenoord Meiden Onder 15. Om te keepen in een team dat in 2018-2019 speelt in de Eerste Klasse; een jongenscompetitie. Na de volgende competitieronde in Feyenoord MO16 (2019-2020) houdt het avontuur in de schaduw van De Kuip op eigen initiatief op voor de havoleerling van de Thorbecke Highschool Voetbal Topsportklas. Ze heeft dat seizoen meerdere duels gekeept in Oranje Speelsters Onder 15 en zoekt een uitdaging op een hoger niveau. Je verwacht van een tiener niet dat die zelfstandig de keus maakt om Feyenoord, wat voor ongeveer half Nederland een droomclub is, te verlaten: “Ik wilde in een hogere competitie spelen, met meer tegenstand. Feyenoord was voor mij niet heilig, misschien omdat Feyenoord niet m’n droomclub is. Gewoon zoeken naar een andere club, dacht ik. Kijken waar het schip strand.” Dat stranden gebeurt tussen Kijkduin en Scheveningen, wanneer de oud judoër zich op eigen initiatief bij ADO Den Haag aan boord hijst. Omdat ADO Meiden Onder 16, volgens de club, hoger wil gaat spelen: in de Hoofdklasse. Lieke vaart voorafgaande aan 2020-2021 een keer een andere koers: van de Feyenoord Beloften naar Excelsior Vrouwen-1. Terwijl Lot bij ADO MO16 de concurrentie aangaat met Iris de Rouw. Opnieuw in de Eerste Klasse, want ADO heeft helaas de hoofdklasse aspiraties nog niet waargemaakt, weert De Maassluise Mannetjesputter zich kranig. Met de website van Alles Door Oefening als getuige op 10 oktober 2020 na de 3-3 tegen VELO: “Zoek een meisje, was de noodkreet van de trainer van VELO op Houtrust toen zijn jongens aan het begin van de wedstrijd tegen de meiden onder 16 regelmatig overlopen werden. (…) Dat VELO zich niet zomaar naar de slachtbank wilde laten leiden, bleek uit de repliek. Haags balverlies luidde twee kansen in, die doelvrouw Lot Hemminga onschadelijk wist te maken.”

‘DOOR DE MUUR HEEN’ IN ÉÉN TEGEN ÉÉN SITUATIES. (FOTO JOHAN MEIJBOOM)

“Ik was trots dat ik met Oranje mee mocht naar Spanje.”

Homerun
Een seizoen ADO wordt dankzij de Mino Raiola-rol van Lot’s trouwste supporter, Esther, een homerun. Wegens de terugkeer naar BVO-thuishonk Excelsior. Bij de Woudensteinse Beloften gooit het talent zonder idool het afgelopen speeljaar hoge ogen. Ondersteund door extra trainingen van Kelly van Rij-Hermsen van Keeperschool Balvast bij SV Ommoord. Waar Lot op zondag met Kidsvoetbal kinderen vanaf drie jaar spelenderwijs leert voetballen.: “Ik ben daar in 2019 begonnen met groepstrainingen. Tegenwoordig train ik apart met Kelly. Bij VDL en Excelsior heb ik de basis geleerd van het keepen. Tijdens die privétrainingen werken we aan mijn verbeterpunten. Zoals coaching en hoge ballen.” Zaterdags voor Sinterklaas 2021 speelt de hobbyschilder van oude platenhoezen haar beste wedstrijd uit bij de Beloften van PEC Zwolle. Vijf minuten voor de pauze krijgen de Kralingers rood. Met behulp van goed keeperswerk, trekt Excelsior de overwinning over de streep: 1-2. Lot wordt als vrouw uitgeroepen tot ‘Man of the Match’. Schijnwerpers worden zo in het seizoen 2021-2022 zoeklichten wanneer Thomas Oostendorp, coach van Oranje Speelsters Onder 17, de Excelsior-goalie in maart dit jaar meeneemt naar Spanje, voor een driedaagse stage met interland. In mei haalt de enig keepende Hemminga de voorselectie voor het EK Speelsters Onder 17 in Bosnië-Herzegovina. In Benidorm keept Roos van Eijk van VV Alkmaar tegen Spanje. De definitieve selectie voor het EK, waar Femke Lieftink keept, weer een tegenstrever van VV Alkmaar, redt Lot net niet. Dat daargelaten geeft wederom in beeld zijn bij Oranje een voortreffelijke vibe: “Ik was trots dat ik met Oranje mee mocht naar Spanje. Het is nuttig om anders te trainen dan bij Excelsior en andere tactische besprekingen mee te maken.”

HOGE BALLEN EEN AANDACHTSPUNT. (FOTO JOHN GROENEWEG)

“Zij gaat sowieso tachtig procent van de tijd keepen bij de beloften.”

Lot uit de loterij
Bij Excelsior doen ze er nu alles aan om ervoor te zorgen dat Lot Hemminga na omzwervingen bij andere BVO’s nabij het Van Donge & De Roo stadion honkvast wordt. Richard Mank, actief bij de Excelsior Foundation en al vier jaar hoofdtrainer van de Excelsior Eredivisie Vrouwen, herkent haarscherp de potentie van de Beloften-doelvrouw: “We hebben genoeg redenen om geduldig veel energie in Lot te stoppen. Ze is fysiek al ver en tevens met 1.83m lang voor een dameskeeper.” De trainer die door functies in de jeugdopleidingen van Ajax, AZ en FC Utrecht weet waar hij over praat, heeft meteen een punt. Want Sari van Veenendaal was in 2021-2022 met 1.80m de langste keepster van de Eredivisie. Maar Mank laat Hemminga’s potentie niet enkel afhangen van het feit dat ze verhoudingsgewijs lang is: “Ze gaat op een goede manier voor niets en niemand aan de kant. Dat is knap als je zo jong en zo groot bent. Meestal denderen kleinere keepers overal doorheen, maar Lot maakt zich net zo makkelijk klein in duels om de bal. Daarnaast vind ik haar op de lijn sterk. Hoge ballen is, ondanks haar lengte, een ontwikkelpunt. Dat geldt eveneens voor het atletische vermogen. Haar lichaam is nog in ontwikkeling, ze is pas zeventien, dus daar kunnen we genoeg aan bijschaven. We denken aan een proces van vier à vijf jaar om Lot klaar te stomen voor het eerste team, ook al weet je in de voetballerij natuurlijk nooit hoe snel het kan gaan.” De komende jaren is Excelsior een lot uit de loterij voor de toekomstige student Biologisch Medisch Laboratoriumonderzoek die droomt van debuteren in de Eredivisie. Zij krijgt namelijk geen echte concurrent in 2022-2023 bij de beloften.

DE KOMENDE JAREN HONKVAST BIJ EXCELSIOR. (FOTO JOHN GROENEWEG)

Samen spelen
Doorontwikkelen is de doelstelling volgens de hoofdcoach bij De Roodzwarten: “Zij gaat sowieso tachtig procent van de tijd keepen bij de beloften. Anders wordt ze niet beter. Net als vorig seizoen zal ze betrokken worden bij het eredivisieteam. Haar gedrevenheid is prima, maar mentaal zijn er nog stappen te maken. Lot laat zich als het tegenzit nog weleens uit het veld slaan. Hoewel ze daar op beloftenniveau de voorbije periode in is gegroeid. Ik ben benieuwd hoe ze mentaal zal omgaan met de Eredivisie in de toekomst. Daar moeten we haar ook op voorbereiden.” Vanuit een vertrouwd vangnet volop vlieguren maken op het tweede niveau, valt voor Lot Hemminga na de zomer voor het eerst samen spelen met zus Lieke. Waarmee ze in woonplaats Maassluis gedurende de coronaperiode haar conditie en vaardigheden op peil hield. Op het gras rondom de hardloopbaan van atletiekvereniging Waterweg: “Lieke (18 jaar MO) komt bij Excelsior in speeljaar 2022-2023 terug van Vrouwen-1 naar de Beloften. Samen spelen bij Feyenoord hebben we nooit gedaan, omdat zij in Onder 17 zat en ik in Onder 15. Dat gaat nu wel gebeuren. Leuk en best bijzonder. Lieke is rechtsback en zal straks de aanwijzingen van haar jongere zus moeten opvolgen.”

Naar boven

SALE !