Een klasse apart

Met het Mike-Betting-Blok is de kampioenschapshattrick bereikbaar

TRAINER GIONNI PELUSO (LINKS) EN KEEPER MIKE BETTING KLAAR VOOR DE TWEEDE KLASSE. (FOTO MAARTEN OMVLEE)

De extreem heftige blessure die oud Oranjekeeper Piet Lagarde buitenspel zette in 1964, wist Mike Betting vier jaar geleden te overwinnen. Desondanks kon De Levenslustige Lasser niet voorzien dat hij de voorbije twee seizoenen de minst gepasseerde doelman van Limburg zou worden. SV Laar is spekkoper met deze door Frans Horijon binnengehaalde Rots in de Branding. De laatste twee jaren kreeg de club van het Laarderveld slechts vijfentwintig goals tegen. Opponenten werden doorgaans, getuige het nationale record, een serie van zesenvijftig ongeslagen duels, op de slachtbank gelegd door de vlijmscherpe fitnessmachine van trainer Peluso. Een trilogie aan titels lijkt haalbaar. Ook al gaan de Oranjezwarten sinds acht jaar wederom in de Tweede Klasse spelen. Doordat de ex-jeugdspits van VV Thorn anticiperend keepen combineert met een Betting-Blok is de voormalige hoofdklassekeeper van Brabantia de ruggengraat van SV Laar geworden. Wie gaat dat team zonder spelersbus, waar niemand vertrekt maar wel versterkingen komen, stoppen zonder zelf de bus te parkeren?

Derde zoon
Het is halverwege 2021 voor keeperstrainer Frans Horijon even eenvoudig als nu voor iedereen om Max Verstappen te voorspellen als WK-winnaar. SV Laar trainer Gionni Peluso is na een coronaseizoen van drie duels koortsachtig op zoek naar een nieuwe keeper. De oud speler van KRC Genk is door de korte duur van 2020-2021 bijna blij met corona: “We speelden dat seizoen gelukkig maar drie wedstrijden. Hadden twee keepers die aan elkaar gewaagd waren, maar tegelijk beiden geen sterkhouders voor een eerste elftal. Voor het eerst in m’n trainersloopbaan heb ik toen besloten om ze om en om te laten keepen, maar je begrijpt dat ik voor de lange termijn op zoek ben gegaan naar een volwaardige eerste keeper.” Frans Horijon kent Mike Betting in 2021 al zo’n tien jaar: “Mike ken ik van FC Maasgouw, de club die in 2006 ontstond door de fusie van VV Thorn en RKSVV uit Wessem. Mike doorliep de hele jeugd van VV Thorn en debuteerde daar al op z’n vijftiende in de Vierde Klasse. Bij RKVV Brabantia, waar hij gedurende het seizoen in de Hoofdklasse instroomde (2012-2013 MO), heb ik hem ook getraind. Mike is als een derde zoon voor mij. Toen Gionni Peluso om een keeper vroeg, was de link dus gauw gelegd.”

“Soms krijgt hij maar één bal in een wedstrijd. Dat is moeilijker dan wanneer je honderd ballen krijgt.”

Limburgse pechvogel
De overgang naar SV Laar in 2021 trekt de carrière van Betting wonderbaarlijk uit het slop. Na het tienerdebuut bij VV Thorn zet de Ajax-fan een stijgende lijn in bij Brabantia in de Hoofdklasse- en Eerste Klasse (2012-2015). Om via de PSV-amateurs (2015-2016) uit te komen bij Veritas (2016-2019). Na gesprekken bij Derdedivisionist EVV in 2017, besluit de trotse vader van de net geboren dochter Jolie wijselijk in Echt niet de strijd aan te gaan met EVV-icoon Michel Vercruysse. Het levert Mike een jaar later de titel op met Veritas in de Tweede Klasse. Terwijl terug naar de Hoofdklasse waarschijnlijker lijkt dan stoppen met keepen, vallen voor de lasser ineens toch de eindjes uit elkaar. Het zwaard van Damocles dat op 27 september 1964 inhakt op Piet Lagarde – de concurrent van Jan Jongbloed bij Oranje scheurt een nier als keeper van Sportclub Enschede na een actie van Go Ahead-aanvaller Butter – weet ook Mike Betting te vinden. Terug van een zware blessure, na de winterstop in 2018-2019 bij Veritas in de Eerste Klasse, scheurt ook de geboren Thornenaar een nier. In dit geval is bij een hoge bal de knie van een ten aanval getrokken verdediger van de tegenpartij de boosdoener. Inwendige bloedingen, vier dagen ziekenhuis waaronder één dag intensive care, monden uit in een revalidatie van anderhalf jaar. Terwijl Lagarde nooit meer aan het keepen komt, pikt Merefeldia-trainer André Boessen de Limburgse pechvogel gelukkig geheel hersteld op. Dat de broer van gewezen Fortuna Sittard-trainer Wil Boessen bij Betting aanklopt is voor Mike geen verrassing: “In 2007-2008 was André trainer van VV Thorn. Hij liet mij op m’n vijftiende debuteren.”

Uit het slop
Net als voor Peluso is voor de inmiddels al twee seizoenen minst gepasseerde keeper van Limburg corona in feite geen dwarsligger: “Na de drie duels durende coronacompetitie in de Derde Klasse bij Merefeldia (2020-2021 MO) kwam Frans Horijon als een soort reddende engel om de hoek kijken. Ik hoefde, omdat wij met elkaar kunnen lezen en schrijven, niet lang na te denken over een overstap naar SV Laar. Ondanks dat Laar een klasse lager speelde dan Merefeldia. Samen nog iets neerzetten in onze sportieve nadagen was het doel. Gekscherend zeiden we tegen elkaar ‘Nog een paar jaar samen lol maken en optimaal presteren, wie weet een keer kampioen worden, en daarna stoppen we ermee.” Het verhaal is bekend. Horijon en Betting hebben Nostradamus als koffiedikkijkers ruimschoots verslagen. SV Laar kan zich de aankomende competitie, dankzij twee ongeslagen vogelvluchten in de Vierde- en Derde Klasse, nestelen in de voetsporen van RKSV Wittenhorst en Groene Ster. Mits de derde opeenvolgende titel volgt. Wat Wittenhorst en Groene Ster in de een ver verleden presteerden: respectievelijk de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw.

Geen toverdrank maar trainingsschema’s
Naast een goede doelman zijn mentaliteit en fitheid volgens trainer Gionni Peluso de wapens van SV Laar: “Als je dominant wil spelen, is fitheid vereiste nummer één. We hebben veel technische spelers, maar die moeten ook bereid zijn om de vuile meters voor elkaar te maken. Doen zij dat niet, dan weet iedereen dat ik mindere goden opstel die dat wel doen. Dat ik dit vraag van mijn spelers heeft nog nooit tot problemen geleid. We zijn er een hecht team van geworden, omdat we allemaal eigen jongens hebben en de afgelopen twee seizoen is gebleken dat we er succes mee hebben. Zo wonnen wij in de Vierde Klasse van DESM, ondanks rood voor Bob Ramaekers al na tien minuten (24 april 2022 SV Laar-DESM 4-1). Met tien man hebben we zelfs nog hoog druk gezet in de tweede helft. De meeste tegenstanders parkeren vanaf de aftrap de bus, maar door onze fitheid vallen ze meestal na zestig minuten om. Ze vragen weleens wat wij gegeten hebben waardoor wij maar blijven gaan. Toch hebben we geen toverdrank zoals de Galliërs uit Asterix en Obelix, maar is het een gevolg van keihard en scherp trainen. Voor in de zomerstop krijgen alle spelers een trainingsschema mee. Begin augustus testen wij hun fitheid. In de voorbereiding spelen we vier vriendschappelijk wedstrijden en drie bekerduels. Met zeven wedstrijden in de benen weten we aan het begin van de competitie waar we staan en wat de basisklanten worden.” De Limburgse Kampioen van de Clean Sheets die op 19 september gaat trouwen met zijn Andrea, samen met dochter Jolie z’n trouwste toeschouwer, geeft een ander voorbeeld: “Bij Sparta’18 stond het eind februari dit jaar in de negentigste minuut nog 0-0. Na mijn redding in de korte hoek, wonnen we door een penalty in de vijfennegentigste minuut.”

FRANS HORIJON EN MIKE BETTING (RECHTS) ALS GOUDEN TANDEM KAMPIOEN VAN DE VIERDE KLASSE IN 2022. (FOTO SV LAAR)

“Omdat hij goed inspeelt op allerhande situaties noem ik hem een Anticiperende Keeper.”

Ruggengraat
Dat de twee titels geen ABC-tjes waren en een klassekeeper uiterst belangrijk is voor de successen van SV Laar, maakt Peluso met z’n Italiaanse temperament duidelijk: “Twee jaar lang hebben tegenstanders niet alleen de bus geparkeerd tegen ons. We zijn tevens veelvuldig geprovoceerd door onnodige overtredingen en onsportief gedrag als tijdrekken en protesteren. De jongens hebben een hoop frustratiemomenten van zich af moeten schudden door elk duel vol mentaal gas te geven. Zodoende zijn we mentaal gegroeid en volwassener geworden. Daarom waren we niet van slag na de ongelukkige bekernederlaag afgelopen seizoen tegen SV Meerssen. In de competitie hebben we moeiteloos de draad weer opgepakt. Mike is bij die mentale ontwikkeling belangrijk geweest als ruggengraat van het team. Een complete keeper zonder minpunten. Hij straalt al coachend rust uit in het veld. Met rechts legt hij ballen op ieders stropdas, waardoor we snel en goed kunnen opbouwen. Soms krijgt hij maar één bal in een wedstrijd. Door zijn constante concentratie doet hij dat dan geweldig. Dat is moeilijker dan wanneer je honderd ballen krijgt. Al zouden we komend seizoen meteen doorstomen naar de Eerste Klasse, dan blijft hij mijn nummer één. Ik zou niet weten wie er in de regio op Eersteklasniveau een betere keeper is.”

Betting-Blok
Frans Horijon knikt instemmend als het gaat over de vroegere Van der Sar bewonderaar die in de F-jes van VV Thorn als veel scorende spits ballen stond af te wachten, om vanaf VV Thorn E-1 definitief tussen de palen terecht te komen: “Mike is onze rots in de branding. Er staat iets! Absoluut geen lijnkeeper en sterk in één tegen één duels door de Duitse manier van het blok zetten. Omdat hij goed inspeelt op allerhande situaties noem ik hem een Anticiperende Keeper.” Dankzij Frans Horijon, geïnspireerd door clinics van de Duits georiënteerde keeperstrainer Chris Wiek, is Het Gewiekste Betting-Blok een fameus wapen geworden in Mike’s strijd tegen een gang naar het net: “Dat blok heeft Frans er bij mij ingeslepen. Het past precies bij hoe ik wil keepen: aanvallend, situaties voor zijn, flankballen pakken, counters voorkomen, de restverdediging neerzetten. Ik sta daarom altijd ver voor mijn doel. Bij onze corners regelmatig op de rand van de middencirkel.”

(FOTO MAARTEN OMVLEE)

Met z’n drieën een deal
Qua spel kon SV Laar zich dus al meten met de huidige kampioen van de Vierde Divisie SV Meerssen. Dus is het geloof in meer succes groot op Sportpark Laarderveld. “Ik verwacht dat we mee gaan draaien in het linker rijtje”, glimlacht de ambitieuze trainer die de cursus UEFA-A volgt, “Onze aantrekkingskracht is groot geworden. We hebben een stuk of zeven spelers moeten weigeren, van keeper tot spits. Met de spelers die wel mochten komen, krijgt onze selectie een flinke kwaliteitsinjectie en dat is nodig voor de Tweede Klasse. We leven niet op een roze wolk, want we zullen onze ongeslagen status gaan kwijtraken, maar dat is tegelijkertijd een mooi leermoment.” De versterkingen die de gewildheid om bij Laar te spelen onderstrepen zijn: Jordy Beelen (EVV), Sil Wolters (Brevendia), Sven Peeters (Wilhelmina’08), Chadly Ouaadi (MMC Weert), Dino Julicher (MMC Weert). Sven Peeters en Dino Julicher keren terug op het oude nest, zoals Wessel Adriaens, Semith Atelay, Jurre Neijnens, Mitchel Sonneville en goaltjesdief Folkert van Gansewinkel, geïnspireerd door Gionni Peluso, dat een paar jaar eerder ook al deden. Alessio Peluso landde als tweede keeper in de slipstream van z’n vader drie jaar geleden juist in een nieuw voetbalnest. Waardoor SV Laar ondanks het hogerop klimmen blijft beschikken over jongens van de club en royaal ingeburgerde spelers. Mocht met het Betting-Blok als ruggengraat de kampioenschapshattrick worden bereikt, zal er qua staf en keeper niet veel veranderen aan de Weertse Molenakkerdreef. “We hebben met z’n drieën een deal”, aldus Mike Betting, “dat we bij promotie naar de Eerste Klasse bij SV Laar blijven.” In de euforie van een vrolijk vooruitzicht voorziet perfectionist Peluso de gewaagde DoneDeal van een verlangen: “Dan hopen we met tegenstanders die verder weg liggen te beschikken over een spelersbus. De Noord-Brabants getinte Tweede Klasse D, district Zuid 1, zal in 2023-2024 een ferme uitdaging worden voor SV Laar. Voor Frans Horijon wordt het in het nieuwe seizoen een weerzien met Brabantia; één van de elf Brabantse clubs. Voor Mike Betting is de club van het Eindhovense Sportpark Strijp ook een oude bekende: “Ik verheug me op die twee wedstrijden tegen mijn oude club.” Na dertig clean sheets in de laatste twee seizoenen zal de doelman met meer tegenstand rekening moeten houden komend speeljaar. Hij zal moeten nadenken over wanneer het nog mogelijk is om ver voor z’n doel te staan. Wilhelmina’08 en SV Laar zijn de enige Limburgse verenigingen in 2D. Waardoor talrijke trips naar Brabant afgewisseld kunnen worden met twee onvervalste Weertse derby’s.

Naar boven

SALE !