Klassekeepers

Trainen met de Fieldpower geeft keepers vleugels

JASPER CILLESSEN TRAINT MET DE FIELDPOWER. (FOTO MARTIN HUIZING)

Er lijkt maar geen sleet te zitten op dertigjarige Jan Oblak. Sinds dierendag dit jaar is Arne Slot ook bewonderaar tegen wil en dank geworden van de Sloveense sluitpost. Na de nipte nederlaag van Feyenoord bij Atletico Madrid onderschrijft de Overijsselse coach in De Telegraaf de kwaliteiten van de doelman: “Maar wij hebben na die 3-2 nog een paar grote kansen gekregen. Daar mogen we trots op zijn. Maar ze hebben een geweldige keeper. Jan Oblak heeft in deze wedstrijd onmogelijke ballen gepakt.” Zonder in Madrid aanwezig te zijn bij trainingen van de doorgewinterde doelverdediger uit Škofja Loka is bewegingswetenschapper en ex-atleet Martin Huizing van groot belang voor de nog immer fabelachtige fitheid van Atletico’s routinier. Oblak maakt namelijk gebruikt van de door de Drentse Huizing ontworpen Fieldpower. Na Atletico Madrid, Sporting Portugal, Sporting Club de Braga, Chelsea, Club Brugge, Spartak Moskou, VFL Wolfsburg, TSG 1899 Hoffenheim hebben Ajax, PEC Zwolle, MVV Maastricht en NEC’er Jasper Cillessen, tegenwoordig eveneens een Fieldpower. De Fieldpower maakt niet slechts keepers beter, ook voetballers en sporters uit andere disciplines, zoals atleten en boksers, worden sterker, stabieler en explosiever. Niet Red Bull maar Fieldpowertraining geeft keepers vleugels. Maar wat is de Fieldpower? Hoe krijg je er vleugels van? Wat zijn de beperkingen?

“Als keepers daarna dezelfde oefening zonder Fieldpower doen, voelt het voor hen alsof ze vleugels hebben.”

Explosiviteit
De Fieldpower is simpelweg een stevig en makkelijk verplaatsbaar systeem. Met als fundament een statief waaraan elastische koorden bevestigd worden die vervolgens verbonden zijn aan een vest, hand-, enkel-, knie- of heupriemen, die de keeper draagt. Door vast te zitten aan meebewegende en in hoogte verstelbare koorden, waarmee je alle kanten op kunt bewegen, krijgen keepers weerstand bij springen en duiken. Die weerstand is door het korter of langer maken van de koorden instelbaar. Constante tegendruk prikkelt spieren om voorspanning op te bouwen: je gaat spieren eerder en sneller aanspannen omdat de elastische koorden ook in rust aan je blijven trekken. Zo ontwikkel je spontaan een hogere spiertonus die sporters stabieler, sterker en vooral explosiever maakt. Krachtiger en sneller voetenwerk zijn belangrijke factoren bij het realiseren van meer stabiliteit. Dat een hogere explosiviteit de sprongkracht vergroot, is natuurlijk datgene waar elke keeper op aast. Het voetbal wordt voortdurend sneller. Explosiviteit is door de jaren uitgegroeid tot een elementaire vaardigheid van het keepen. Bijkomend voordeel is dat Fieldpowertraining effectiever is dan trainen met fitnessapparatuur of losse gewichten. In minder tijd boek je meer resultaat. Met de voorspanning die je alleen bij de Fieldpower opbouwt worden er excentrische bewegingen gemaakt: pezen en spieren nemen onder spanning in lengte toe, waardoor gewrichten niet overmatig belast worden, maar verhoging van (sprong-)kracht en explosiviteit wel worden gestimuleerd.

NEC-KEEPER ROBIN ROEFS. (FOTO MARTIN HUIZING)

“Normaal is bewegen een afwisseling van het inspannen en ontspannen van spieren. Bij de Fieldpower moet je de spierspanning vasthouden.”

Vleugels
In 2011 begint Martin Huizing te knutselen in z’n schuur. Als toenmalige trainer van atleten en performance coach bij FC Twente, onder Michel Preud’homme, in de Champions League-tijd van de Tukkers, is de voormalige hordeloper op zoek naar een functioneel trainingsapparaat dat makkelijk mee te nemen is. In 2013 is het prototype van de Fieldpower klaar. Dit jaar reist hij binnen- en buitenland af om versie 3.0 van de Fieldpower te demonstreren: “Er was vanaf 2001 al een toestel met bijna dezelfde mogelijkheden, de Vertimax, waarmee ik bij Twente werkte. Ik importeerde die vanuit Amerika en voorzag het Duitse elftal, Paris Saint-Germain, Arsenal, Bayern München, de halve Premier League en keeperstrainer Carlo l’Ami bij Ajax van de Vertimax. De Vertimax was echter een platform van 1.80 bij 1.20, met een gewicht van 60 tot 70 kilo, waar je op moest staan. Een sta in de weg in het krachthonk, ongeschikt om mee te nemen naar het veld. De elastische koorden kon je alleen vanaf de bodem wegtrekken. De tegenkrachten kwamen altijd van beneden, terwijl je die voor multifunctionele oefeningen van alle kanten wil laten komen. Daarom heb ik de Fieldpower ontwikkeld. Nu kunnen keepers op het veld ermee duiken en springen om hun sprongkracht en explosiviteit te verhogen.” Atletico Madrid coryfee Jan Oblak, vanwege veel clean sheets Jan Oblock genaamd, doet er zijn voordeel mee. Op Facebook zie je hoe hij met de Fieldpower traint: https://www.facebook.com/watch/?v=336057398582859. Ook Oliver Baumann van 1899 Hoffenheim traint, als inmiddels één van de vele profkeepers, met de Fieldpower. Volgens de Drentse Fieldpower Designer Martin Huizing krijgen keepers er vleugels van: “De Fieldpower verhoogt de techniek van het bewegen, want hij trekt je achterover. Je lichaam krijgt in één keer de prikkel die je normaal bij vijf verschillende, afzonderlijke oefeningen krijgt. Er is geen moment dat je kunt verslappen. Normaal is bewegen een afwisseling van het inspannen en ontspannen van spieren. Bij de Fieldpower moet je de spierspanning vasthouden. Erg zwaar, omdat je met de aanhoudende voorspanning van spieren constant alert moet reageren. Je kunt om die reden korter en doelgerichter trainen. ‘t Is grappig dat je je na een oefening uitgeput voelt en tegelijk enorm lichtvoetig. Als keepers daarna dezelfde oefening zonder Fieldpower doen, voelt het voor hen alsof ze vleugels hebben.

“De Fieldpower voegt wat toe aan mijn keeperstrainingen. Je kan er alle keepersbewegingen mee uitvoeren; zowel verticaal als horizontaal.”

Natuurlijk bewegen
Om een betrouwbare context te geven aan de tot nu toe lovende beschrijving van de Fieldpower, duik ik de praktijk in richting het Hazza Bin Zayed Stadion. Niet om interessant te doen, maar omdat de hedendaagse keeperstrainer van Al Ain FC in Abu Dhabi, die voorheen de keepers van Excelsior, Feyenoord, Ajax, Club Brugge en Al Wahda trainde, een echte ervaringsdeskundige is wat betref de Fieldpower. “Ik heb bij Ajax de Vertimax gebruikt en heb sinds een jaar of drie, vier zelf een Fieldpower, tegenwoordig zelfs twee”, zegt Carlo l’Ami, “De Fieldpowers kunnen elk moment aankomen bij Al Ain FC.” Twee Fieldpowers laten verschepen naar de Arabische Emiraten doet de ex-prof die z’n meeste matches keepte voor Excelsior, niet zomaar: “Ik ben zo’n tien jaar geleden met Martin Huizing in contact gekomen via Bjorn Rekelhof, momenteel performance manager bij FC Utrecht (voormalig performance manager van SC Heerenveen, Feyenoord en Ajax MO). Martin heeft een paar demo’s gegeven en in de tijd van Jasper Cillessen zijn we ermee gaan werken bij Ajax. De Fieldpower voegt wat toe aan mijn keeperstrainingen. Je kan er alle keepersbewegingen mee uitvoeren; zowel verticaal als horizontaal. Dat je met de Fieldpower op een natuurlijke manier beweegt, maakt het zo interessant. Je kan oefeningen zo zwaar maken als je wil. Natuurlijk maak je een verantwoorde opbouw. Ik laat de weerstand van twee kanten komen, maak keepers aan twee Fieldpowers vast, want bij één Fieldpower weet je waar de bal komt. Zo wordt het oefenen wedstrijdecht, omdat je in een wedstrijd ook niet weet van welke kant de bal komt. De Fieldpower bevordert het aanvallen van de bal, de stijl waar ik van hou, en tegelijkertijd het pro actief keepen.”

RIJK JANSE, DE DERDE KEEPER VAN NEC. (FOTO MARTIN HUIZING)

“Ik raad BVO’s aan dit apparaat aan te schaffen.”

Fly Away
Zonder over zijn overgang naar Al Ain FC te beginnen, laat l’Ami het woord transfer vallen. “Daar bedoel ik mee dat als je dezelfde oefeningen doet zonder Fieldpower, zonder weerstand, je snel resultaat ziet. Bij Ajax werd dat duidelijk uit de data die we verzamelden met sprongtesten. Ik zeg weleens gekscherend: ‘Fly Away’. Zonder Fieldpower gaan keepers ineens als een veertje. Die transfer is geweldig. Jasper Cillessen, Kenneth Vermeer, Andre Onana en Simon Mignolet waren er bij Ajax en Club Brugge heel enthousiast over.” Toch vindt de gewezen kampioen van de Eerste Divisie, met SVV in 1990, het belangrijk om de Fieldpower, die qua aanschaf met accessoires rond de 2500 uitkomt, niet het keeperswalhalla in te prijzen: “Voordat je met de Fieldpower gaat trainen, is de allerbelangrijkste voorwaarde dat de basistechniek heel goed is. Dus zou ik de Fieldpower bij de jeugd nooit gebruiken. Als je zoals Jan Oblak in de top keept, kan het prima. In de top gaat het om details. Dan kan de Fieldpower een snellere reactie en extra reach opleveren. Een paar centimeter kunnen het verschil maken tussen goal of redding. De Fieldpower is dus geschikt voor profkeepers. Ik raad BVO’s aan dit apparaat aan te schaffen. Bij de amateurs zijn eerst de kosten van de Fieldpower een struikelblok en vervolgens vaak het niveau van de keepers. Daar moet je het per keeper bekijken en Fieldpowertraining zorgvuldig stap voor stap opbouwen. Maar ook daar, bijvoorbeeld in de Tweede- en Derde Divisie, kan je technisch goede goalies met de Fieldpower sprongen laten maken in hun ontwikkeling. Maar, zoals gezegd, vergeet als keeperstrainer nooit dat het een paar keer per week als aanvulling op het vaste trainingsprogramma verstandig moet worden ingezet.”

“De Fieldpower is een uitstekend instrument om de techniek van jonge keepers naar een hoger niveau te tillen.”

Fysiek fundament
Tegenover de visie van Carlo l’Ami dat je de Fieldpower niet moet gebruiken bij jeugdkeepers, staat de praktijk van Thiemo Koster, eigenaar van de SKS Academy, de Schager Keepersschool in Noord-Holland: “Vanaf Onder 15 jaar gebruik ik de Fieldpower bij keepers die jong volwassen zijn en dus gezien hun groei ver in de puberteit zitten. De Fieldpower is een uitstekend instrument om de techniek van jonge keepers naar een hoger niveau te tillen. Je kan door de Fieldpower sneller zien welke hoek sterk of zwak is. De voorkeurshoek duikt sneller op. Dan kan je gericht aandacht besteden aan de zwakkere kant van keepers.” l’Ami en Koster lopen uiteen aangaande het gedachtegoed dat een goede basistechniek een onmisbare voorwaarde is eer je adolescenten die ver zijn in hun lichamelijke ontwikkeling laat trainen met de Fieldpower. Volgens de oud keeper van HVV Hollandia stimuleert de Fieldpower juist een snellere verbetering van die techniek: “Op het moment dat je met weerstand traint, moet je je qua bewegen aanpassen, oplossingen zoeken voor die weerstand, waardoor je completer en beter wordt. Zo leer je bijvoorbeeld eerder en bewuster dat je moet insnijden voor een duik. Daarom is de Fieldpower een handig hulpmiddel om de fysieke vaardigheden te verbeteren en te voorzien van een fysiek fundament, waardoor jonge keepers stappen maken wat betreft explosiviteit, techniek van duiken en reach.” Wie ter wil zien hoe Thiemo Koster de Fieldpower gebruikt bij jonge keepers, kan kijken naar: https://www.instagram.com/p/CWyguWbsZft/?img_index=1. Martin Huizing vult dit gegeven aan: “Ik heb Fieldpowers geleverd aan de jeugdopleidingen van VFL Wolfsburg en Hertha BSC. Ook de Torwartschule van Adi Music, die met talenten van Bayern München werkt, is enthousiast over de unieke mogelijkheden van de Fieldpower. In feite is er maar één manier om te ervaren wat de Fieldpower voor je kan doen: nodig mij uit voor een demonstratie, zodat keepers aan den lijve merken wat voor lichtvoetigheid er al ontstaat na enkele oefeningen.”

Naar boven

SALE !