Laatste nieuws

Welke keeper gaat de meeste minuten maken tijdens het EK CP in Zeist?

CP-KEEPERS-BEWERKT-1366-911-FOTO KNVB LAURENS LINDHOUT
Foto: KNVB / Laurens Lindhout

Op woensdag 25 juli om 19.00 moeten Stefan Boersma en George van Altena er staan op de Sportcampus in Zeist. Dan begint daar het Europees Kampioenschap CP- Voetbal. Een toernooi voor voetballers met Cerebrale Parese, vandaar de naam CP Voetbal, of een anderszins opgelopen hersenbeschadiging die resulteert in een motorische handicap. Beide keepers van het Nederlandse CP team weten nog niet wie daadwerkelijk het doel van Oranje zal verdedigen in het eerste duel van Poule A tegen Duitsland. De nieuwe keeperstrainer van de CP selectie, Bjørn van Haaren, doet er alles aan om zijn doelmannen zo pro actief mogelijk te laten keepen. Maar Max Raeven, de bondscoach van de twaalfkoppige selectie, velt niet alleen het finale oordeel over Boersma en Van Altena. Raeven en Van Haaren hebben eendrachtig duidelijk gemaakt dat beide keepers het hele toernooi paraat moeten staan. De coaches kiezen niet expliciet voor een eerste- en tweede keeper. Stefan en George zijn samen hard nodig en worden beiden ingezet. Een Van Gaal-achtige wissel is zeker niet uitgesloten. Dat wordt dus spannend voor de goalies, ook omdat er in de voorbereiding op het EK telkens twee maal werd verloren van Argentinië, Engeland en uitgerekend Duitsland: de eerste tegenstander op dit EK.

Stefan Boersma is met drieëntwintig jaar de jongste van de twee. Tevens is de Fries de meeste ervaren CP-goalie. De Noord-Nederlandse jeugdkeeperstrainer zit vanaf 2011 bij de CP selectie. De doelman van Joure-2 was erbij tijdens de World Cup van 2013, het EK van 2014, het WK van 2015 en ook in 2016 in Rio toen daar de Paralympische Spelen zijn gehouden. Zilver op het EK, vier jaar geleden in Portugal, staat op nummer één bij de palmares van de 1 meter 83 lange sluitpost. In de finale verloor Oranje destijds met 3-0 van Oekraïne, een sterk team dat straks in Zeist uitkomt in Poule B. Zodat de Oranje CP spelers de Oostblokkers gelukkig pas, als alles goed gaat, tegenkomen na de poulefase.

Keeper George van Altena is zeven jaar ouder dan concurrent Stefan Boersma. Met 1.73 tevens zeven centimeter korter. Desondanks is hij al zes jaar actief bij het Nederlandse CP-team. Voor de dertigjarige Marken-keeper is het meer nu of nooit qua speelminuten, dan voor zijn tegenstrever. Met zijn goede mentaliteit zal de ‘Bachelor of Management’ sowieso belangrijk zijn voor de groep. Zoals de vlag er momenteel voor staat is de kans groot dat Stefan Boersma op 25 juli de spits af zal bijten tegen Duitsland. Maar zoals gezegd kan George van Altena ook verwachten dat hij nog minuten gaat maken.

De CP-keepers van Oranje, die op een veld van 75 bij 55 meter een doel van 5 bij 2 meter verdedigen, worden getraind door Bjørn van Haaren. De eigenaar en oprichter van de Keeperzacademy heeft daarvoor zijn bekende lijn uitgezet: “Het gaat om lef, initiatief, eenheid en trots dat je voor jouw land mag uitkomen. Dat zijn de kernwaarden. Pro actief keepen houdt in verder voor het doel spelen. Inspeelpasses durven geven en oplossingsgericht coachen. Bij het CP voetbal moet een doelman als zevende speler fungeren, om een overtal te creëren.” Dat laatste is bijzonder belangrijk aangezien de CP teams, in de mondiale volksmond wordt CP voetbal ‘Football 7-a-side’ genoemd, uit zes veldspelers en een keeper bestaat.

CP KEEPERS MET BJORN VAN HAAREN-FOTO GUY STEENWEG TEAMMANAGER-1366-911

KEEPERSTRAINER BJØRN VAN HAAREN (MIDDEN) MET ZIJN KEEPERS GEORGE VAN ALTENA (LINKS) EN STEFAN BOERSMA. FOTO: GUY STEENWEG | KNVB TEAMMANAGER

Nederland heeft dan wel een teleurstellende voorbereiding gespeeld. Ondanks de matige ‘Road to Zeist’ staat Oranje keurig tweede op de ranking van de IFCPF: International Federation of Cerebral Palsy Football. Omdat er op vaderlandse bodem wordt gestreden om de Europese titel, heerst er een wilskrachtige hoop op een aansprekend resultaat. In Poule A speelt Oranje na Duitsland (25 juli – 19.00), Denemarken (27 juli – 19.00) en Noord-Ierland (29 juli – 16.00) als laatste tegen Ierland (1 augustus – 19.00). In Poule B ontmoeten Oekraïne, Engeland, Rusland, Finland en Spanje elkaar. De wedstrijden op de Sportcampus van de KNVB in Zeist zijn voor iedere voetballiefhebber vrij toegankelijk.

KLSSKPRS SUMMERSALE

Naar boven

SALE !