Laatste nieuws

Stefan Boersma begint goed met Oranje aan het EK CP Voetbal

Foto: Maarten Omvlee

Het Nederlandse CP team is het EK CP Voetbal in eigen land op woensdag 25 juli uitstekend begonnen. Tegen Duitsland hebben de mannen van bondscoach Max Raeven overtuigend met 4-2 gewonnen. Doelman Stefan Boersma heeft met fraaie reddingen een belangrijke bijdrage geleverd aan de winst. Vooraf waren de verwachtingen hoog gespannen, omdat de Oosterburen in de aanloop naar het EK twee keer hadden gewonnen van Oranje. In Poule A, waar Nederland in uitkomt, volgen er nog duels tegen Ierland, Noord-Ierland en Denemarken.

Het Nederlandse CP team profiteert, gesteund door familie en vrienden op de volle tribune van de KNVB Campus in Zeist, al binnen het kwartier van een enorme verdedigingsfout van Duitsland. Harm Panneman schiet de 1-0 tegen het net. Door die meevaller gaat Oranje makkelijker voetballen. Dat verdediger Jeroen Schuitert 2-0 kan maken, geeft aan dat de Duitsers de onderliggende partij zijn. Nederland verzuimt echter verder uit te lopen. Er zijn kansen op 3-0 en 4-0. Eén keer staat de lat in de weg. Daarna moet doelverdediger Stefan Boersma flink aan de bak. Met een drietal reddingen voorkomt de fel coachende Fries een tegentreffer. Zodat het CP team na de eerste dertig minuten met 2-0 kan gaan rusten. In het tweede bedrijf komt een drukkend Duitsland door Eidehardt op 2-1. Maar Oranje blijft slim spelen. Waardoor Jeroen Saedt en Rik Rodenburg de stand vanuit de omschakeling naar 4-1 tillen. Het slotakkoord is voor ‘Die Mannschaft’ met een benutte penalty van Otrich: 4-2.

STEFAN BOERSMA HOUDT IN DE EERSTE HELFT KNAP ZIJN DOEL SCHOON.

Mede doordat het Nederlandse CP team onder oefenmeester Max Raeven nooit oefenwedstrijden heeft gespeeld met een ploeg die qua motorische handicap te valide is, komt de winst tegen Duitsland voor de bondscoach niet als een verrassing. Duitsland moest namelijk na de gebruikelijke keuring van de spelers voor het toernooi het team wel aanpassen. De bondscoach was wel blij met de manier waarop Oranje na zes verloren oefenduels het EK is gestart: “De overwinning was geen verrassing. We wisten waartoe we in staat zijn. We hebben in de voorbereiding weliswaar twee keer verloren van Duitsland, maar Duitsland moest andere spelers opstellen en dat zie je dan meteen terug in het veld. Dit hadden we nodig. We hebben zes keer verloren in de voorbereiding. Het is super lekker dat we dit nou een keer voor elkaar krijgen. En verdiend. We kijken met vertrouwen naar de volgende wedstrijd, want we hebben een goede bank. Kijk maar naar het goede spel van de jongens die invielen.”

De bondscoach had voor het duel tegen Duitsland gekozen voor keeper Stefan Boersma. De Joure-keeper rekende vooraf ook stiekem op een goede kans om Duitsland te verslaan: “We hadden in de voorbereiding met 6-1 en 2-1 verloren van Duitsland. Maar we wisten dat ze door de laatste keuringen en de daaraan gekoppelde classificaties mindere spelers op moesten stellen. Terwijl wij al door waren geselecteerd met de classificaties. Dus een grote verrassing was het niet.” Boersma die bij SC Joure in het tweede team keept om zijn plaats in het Oranje CP team te kunnen handhaven heeft genoten van de goede start op het EK: “Je wil graag in je eigen land goed aan het EK beginnen. Tegen Duitsland spelen is altijd een mooi affiche. Als je dan wint is het extra mooi.”

BOERSMA WAS COACHEND EN QUA CONCENTRATIE ZEER ALERT TEGEN DUITSLAND.

Ondanks z’n goede wedstrijd ziet Stefan Boersma zichzelf niet als de absolute nummer één van het CP team tijdens dit EK: “We hebben dit toernooi twee doelmannen. Elke wedstrijd kijken we wel of George (Van Altena KK) of ik in het doel komt te staan.” De trots om voor Oranje uit te mogen komen, vindt de drieëntwintigjarige doelman veel belangrijker: “Ik ben heel trots om in dit shirtje te mogen staan, vooral omdat we in eigen land spelen. Daarom speel ik ook bij SC Joure wedstrijden om het niveau te halen voor hier. Sinds we met het CP Team tegen SC Joure hebben gespeeld, begrijpen ze beter wat ik doe bij het CP team en hebben ze ook meer respect voor mijn keus dat keepen bij SC Joure in dienst staat van spelen bij het CP Team.”

Door de winst tegen Duitsland is het vertrouwen bij het Nederlandse CP Team gegroeid volgens de CP-keeper: “Onze doelstelling is nog steeds het halen van de halve finale. Dan moeten we bij de eerste twee eindigen in de poule. We hebben een goede start gemaakt en kijken nu hoever we kunnen komen. We proberen natuurlijk eerste in de poule te worden, dan kunnen we Oekraïne, de titelkandidaat en winnaar van de laatste vijf EK’s, dat speelt in Poule B, ontlopen. Daarom is de eerste winst een mooie opsteker. Ook ben ik tevreden over het feit dat ik daaraan mijn bijdrage heb kunnen leveren in belangrijke fases.“

STEFAN BOERSMA OP WEG NAAR EEN REDDING TEGEN DUITSLAND.

De volgende wedstrijd van het Nederlandse CP Team in Poule A is op vrijdag 27 juli tegen Denemarken om 19.00 uur. Vervolgens ontmoet de formatie van Max Raeven en zijn assistent Jim van Alst op zondag 29 juli Noord-Ierland (16.00) en op woensdag 1 augustus Ierland (19.00). De wedstrijden op de Campus van de KNVB in Zeist kunnen gratis bezocht worden.

Naar boven

SALE !