Klassekeepers

Nieuwe uitdaging om de hoek voor Bjørn van Haaren

CONTRACTONDERTEKENING BIJ LHC. (FOTO LAURA HOPEL COMBINATIE-WIM BERENDSEN)

Bjørn van Haaren begint komend seizoen bij zijn tiende club als keeperstrainer. Na drie seizoenen Blauw Geel’38 gaat de vijfenveertigjarige Brabander naar de Laura Hopel Combinatie (LHC). Bij hem om de hoek in het Zuid-Limburgse Eygelshoven. De oud KNVB-keepercoach van onder andere het CP-team en Futsalteam ruilt hierdoor de Derde Divisie in voor de Tweede Klasse. In Veghel combineerde de huidige inwoner van Vink, gemeente Kerkrade, de rol van keeperstrainer met die van tweede assistent-trainer. Bij LHC wordt hij naast keeperstrainer ook eerste assistent-trainer. Dezelfde duofunctie waarmee hij in 2008 z’n loopbaan als trainer bij de senioren begon bij RKSV Sarto. Zo keert de geboren Oosterhouter na veertien jaar jaar terug in de Tweede Klasse.

Binnen zeven minuten
Mei vorig jaar verhuist de voormalige jeugdkeeperstrainer van VVV, Helmond Sport, Willem II, RKC en FC Eindhoven van het Noord-Brabantse Leende naar het Zuid-Limburgse Vink: naar de achtertuin van de Laura Hopel Combinatie: “Ik had toen al toegezegd bij Blauw Geel te blijven. Aangezien ik een man van m’n woord ben, heb ik vorig seizoen met plezier gewerkt in Veghel.” In de aanloop naar het nieuwe seizoen is het voor de hand liggende uitgekomen met de overgang naar de Eygelshovense Tweedeklasser LHC: “LHC is letterlijk bij mij om de hoek. Bij Blauw Geel deed ik er twintig minuten over om vanuit Vink op de snelweg te komen. Nu sta ik binnen zeven minuten op het veld.”

Laatste vraag
De vliegensvlugge pendel Vink-Eygelshoven-Vink is echter niet de enige reden om te kiezen voor LHC: “De club wil graag vooruit. Met nieuwe bestuursleden die er enthousiast inzitten. De faciliteiten zijn goed geregeld en ze staan open voor nieuwe ideeën.” Bjørn heeft het gevoel dat hij zij ei kwijt kan vanuit Vink op Sportpark Anselderlaan: “De laatste vraag in het gesprek met de Technische Commissie was of ik ook assistent-trainer wilde worden. Bij LHC was niet alleen de keeperstrainer vertrokken.” Een geschikte vraag voor Van Haaren die zichzelf ziet als assistent-trainer met de specialisatie keepers: “Na mijn actieve carrière als keeper ben ik in 2008 begonnen als keepers- en assistent-trainer bij RKSV Sarto in Tilburg. Bij FC Eindhoven (2014-2015 / 2018-2019) deed ik hetzelfde. Vorig seizoen in een iets andere setting wederom. Bij Blauw Geel’38 was Geert Scheepers de eerste assistent van hoofdtrainer Niels van Casteren. Naast het trainen van de keepers, was ik de tweede assistent. Ik gaf ons team informatie over de aanvallers van de tegenstander en was verantwoordelijk voor de instructies over standaardsituaties, zowel aanvallend als ook verdedigend. We scoorden daaruit veel en kregen er op die wijze weinig tegen. Niels van Casteren liet dat tactische onderdeel volledig aan mij over. Hij gaf je veel vertrouwen, wat lekker werkt en succes opleverde. ”

MET ARIA HASHEMI DE TWEEDE HELFT VAN 2021-2022 BIJ BLAUW GEEL’28 (FOTO PETER KUIJPERS)

Keepersprobleem helpen oplossen
De geroutineerde assistent- en keeperstrainer kijkt tevreden terug op drie seizoenen Blauw Geel’38 (2019-2022): “Los van corona was het een fijne tijd. Warme club, fijne gasten. Goeie keepers om mee te werken: 2019-2020 Ralph Vos, 2020-2021 Jordy Zielschot, 2021-2022 Aria Hashemi en een aantal jeugdige talenten, zoals Joran van Zutphen. Het laatste jaar was ik blij dat ik belangrijk kon zijn bij het oplossen van het keepersprobleem. Door Aria Hashemi de tweede helft van het seizoen intensief te coachen na het vertrek van Dani Centen en Emilio Crusat. Mede door de goed keepende Iraniër heeft Blauw Geel zich gehandhaafd in de middenmoot van de Derde Divisie Zondag.

Rechterhand
Bij LHC keert Coach Bjørn voor de tweede keer in z’n trainersleven terug op tweedeklasseniveau. De fan van Guy Martens, meermaals keek Bjørn in de Belgische keuken van de ontdekker van Courtois en Casteels, voelt het verschil tussen Derde Divisie en Tweede Klasse niet als een stap terug: “LHC heeft zich op net nippertje gehandhaafd in de Tweede Klasse. De club wil het fundament gaan leggen om hogerop te komen. Om dat goed te doen is er met opzet geen datum aan dat doel gekoppeld. Ik word keeperstrainer en rechterhand van Elmar Choinowski. Daardoor heb ik, meer dan alleen bij Blauw Geel, met het assisteren bij standaardsituaties, een rol van betekenis. Natuurlijk verheug ik me ook op de keepers die ik ga trainen. Eén selectiekeeper blijft en Sittardenaar Sam Baars, die ik goed ken, onder meer van een korte periode bij Blauw Geel, komt naar LHC. Dat tweetal wordt aangevuld door een keeper van LHC Onder 23 en één van LHC Onder 19. De eerste drie zullen gaan strijden voor de plek onder de lat in het eerste elftal. De doelman van Onder 19 wordt bij de keeperstrainingen betrokken om ervaring op te doen. Vanuit de Guy Martens-filosofie een jonge keeper kansen geven te groeien.”

IN 2018 DRUK DOENDE CP-KEEPER STEFAN BOERSMA BETER TE MAKEN. (ARCHIEFFOTO KLASSEKEEPERS)

Naar boven

SALE !