Een klasse apart

In Salou ziet Stefan Boersma het WK CP Voetbal zonnig in

(ARCHIEFFOTO KLASSEKEEPERS)

Voor de zevende keer neemt Stefan Boersma, keeper van neerlands nationale CP Team, deel aan een internationaal eindtoernooi. Zijn mooiste moment beleeft de Fries in augustus 2014 in Portugal. In de EK-finale is Oekraïne met 3-0 een maat te groot, maar het levert de doelverdediger van Joure Zaterdag-4 wel z’n enige medaille op in een interlandloopbaan die in 2011 is begonnen. Nu door Covid-19 CP Teams wereldwijd drie jaar geen internationale ontmoetingen hebben kunnen spelen, is het moeilijk in te schatten of de selectie van Stephan Lokhoff het WK van 2019, een achtste plaats in Sevilla, kan overtreffen. De zevenentwintigjarige Boersma gelooft als doorgewinterde Oranjeklant, vanwege de samenstelling van het CP Team en de gunstige loting, in een betere eindklassering onder opnieuw de Spaanse zon. In Salou, op 112 kilometer afstand van Barcelona, mag Rusland niet meedoen. Oekraïne komt wel. Door de afwezigheid van topfavoriet Rusland kan het WK wellicht een verrassend verloop krijgen.

Mooie mix
“We hebben door corona drie jaar stil gestaan internationaal. Daar heeft ieder team last van gehad. Daarom ben ik benieuwd hoe we gaan presteren”, zegt De Jongbloed van het CP Voetbal. In mei moet Het Nederlandse CP-graan de Spaanse orkaan beter doorstaan om het resultaat van drie jaar geleden, de achtste plaats op het WK in Sevilla, te verbeteren. Boersma is optimistisch: “We hebben een mooie mix van jong en oud. Met jonge, enthousiaste nieuwkomers als Bruno, Lorenzo en Sem. Deze op een toernooi debuterende tieners worden opgevangen door routiniers als Jeroen Schuitert, Daan Dikken, die terugkeerden en mijzelf. Die jongkies willen zo graag. Leuk om te zien. Zij kunnen ons vleugels geven. Ik heb zelf ook veel zin om weer een internationaal toernooi te spelen. Want daar doe je het voor.” De nieuwe concurrent van Stefan Boersma is niet meer George van Altena maar Damian Schellekens. “Doordat Damian in een lichtere handicapklasse zit, heb ik kans op veel speeltijd.” Dan moet de Support Medewerker van Randstad, die in de aanloop naar het WK kampte met een lichte kwetsuur, wel blessurevrij blijven.

(FOTOCOMPILATIE KLASSEKEEPERS)

Kraker tegen Engeland
Team NL is voor de groepsfase van het WK ingedeeld in poule A. Met Venezuela, Canada en Engeland. In die volgorde komen vanaf 3 mei aan de Spaanse kust de opponenten voorbij. Het lijkt voor Oranje haalbaar poulewinnaar te worden. Waardoor bij afwezigheid van Wereld-, Europees-, en Olympisch kampioen Rusland de huidige titelkandidaten – Oekraïne, Iran en Brazilië – kunnen worden ontlopen in de kruisfinales. “We hebben ooit één keer tegen Venezuela gespeeld. In 2017 in Argentinië tijdens de World Championships. Ik was er niet bij, maar dat werd een simpele 2-0 overwinning. Op papier moeten we de Zuid-Amerikanen kunnen hebben.” Op het laatste WK van Sevilla in 2019 is Canada al eens poulegenoot van Nederland geweest. Daar bewaart Boersma goed herinneringen aan: “We waren toen veel beter en wonnen met 3-0.” De meeste adrenaline komt los als de laatste tegenstander in de poule wordt besproken: “De wedstrijd tegen Engeland wordt een kraker. Zij of wij worden denk ik eerste van de poule. Vijf jaar geleden kreeg Oranje in Argentinië (World Championships MO) een pak slaag: 5-0. Ik heb gehoord van onze huidige routiniers dat dit kwam doordat het CP-team toen een erg jonge, onervaren ploeg had. Ik geef ons daarom nu meer kans om de Britten te verslaan, omdat ons team nu beter uitgebalanceerd is. Met veel ervaring, loopvermogen en spelinzicht. Toch tempert de gelouterde international aan de vooravond van z’n zevende eindtoernooi het eerder geventileerde optimisme: “Na een lange internationale impasse weet geen enkel team hoe de vlag er internationaal voor staat. Dat maakt dit WK qua uitdaging en spanning misschien wel mooier dan de vorige edities.”

BOERSMA REDT TIJDENS HET EK2018 TEGEN DUITSLAND. (ARCHIEFFOTO KLASSEKEEPERS)

Mikken op Top-5
Een medaille halen op het WK vindt de Jouster niet realistisch: “Dat gaan we niet redden. Ik ben al blij als we het beter doen dan de achtste plaats in 2019 op het WK in Sevilla. Dat is de doelstelling. Waarbij we proberen de top vijf te halen. En natuurlijk niet, zoals in Sevilla, het kampioenschap afsluiten met verlies. Door de 3-0 nederlaag tegen Argentinië, in de strijd om plek zeven, verlieten we toen het WK met een enorme kater. De winnaar van onze poule A speelt op 9 mei, in de kwartfinale, tegen nummer twee van poule C en de tweede uit poule A neemt het op diezelfde dag op tegen de winnaar van poule C. Ik verwacht dat Iran poule C wint, met als tweede USA. Daarom is het zo belangrijk om zelf poule A te winnen. Om zo Iran te ontlopen. Iran is, in de schaduw van Rusland en Oekraïne, een sterk team. In Sevilla kregen we 6-0 klop van De Perzische CP-Leeuwen.” Na de verbazingwekkende zilveren plak op het EK van 2014, is een tweede medaille voor Boersma naar eigen zeggen dus een utopie. Desalniettemin hoopt de Joure-keeper van sportpark De Hege Simmerdyk op nog veel grote toernooien in de toekomst: “Ik kan nog wel even mee en ben van plan zo lang mogelijk door te gaan. Zolang ik het met m’n werk bij Randstad kan combineren. Keepen bij het CP Team geeft een geweldig gevoel. Dat je uit mag komen voor je land, geeft een kick.” Eerst maar eens de poulefase in Salou overleven. Op vrijdag 22 april geeft de uitzwaaiwedstrijd in Zeist, de 5-2 overwinning op Joure Zaterdag-4, een speciale pot voor Stefan tegen zijn competitiematen, alvast een goed gevoel.

Naar boven

SALE !