KlasseKeepers kanjer

Verloren Zoon Losser in z’n vel door droomseizoen

Jari Klaver
Foto: Maarten Omvlee

Jari Klaver loopt met de uitdagende glimlach van Bruce Willis over Sportpark ’t Hannekerveld in zijn Overijsselse geboortedorp Losser. Hij is blij verrast met de KlasseKeepers Kanjer 2019. Trots toont De Casillas van de Bookholtlaan de voor zijn gevoel zo maar in zijn schoot gevallen trofee aan zijn zomers doortrainende ploeggenoten. De terugkeer van de talentvolle doelverdediger bij z’n oude liefde AJC’96 is een sprankelend succes geworden. De net twintigjarige sluitpost is het afgelopen seizoen voor oude bekende Erik Hellegers een machtig meevoetballend slot op de deur geweest. In de Vierde Klasse F District Oost pakten De Twentse Tricolores ongeslagen de titel. Zijn basisplaats bij Sparta Enschede, in de Tweede Klasse, inruilen voor het doel van AJC’96 is een goede keus geweest.

Hamvraag
In het seizoen 2013-2014 houdt een branievolle broekenman de bank warm bij de Achilles Juliana Combinatie in de tweede Klasse J. De veertienjarige keept op zaterdag in AJC’96 B1, traint doordeweeks mee met het eerste en is op zondag reservekeeper. Dat kan in die tijd, omdat AJC-1 tot en met 2016-2017 op zondag speelt. De club ziet beduidend veel brood in de talentvolle tiener. De hamvraag, ‘Wanneer gaat Jari debuteren?”, wordt daarentegen nooit beantwoord, want de handige jongeling van de Losserse wijk Hofkamp, mag volgens de regels van de KNVB niet bij de senioren invallen. Sparta Enschede kaapt de beloftevolle bankzitter, twee jaar later, als hij wel zou mogen debuteren in het AJC-vlaggenschip, halverwege 2015 weg. Op z’n nieuwe scooter overbrugt de fan van Iker Casillas de tien kilometers tussen Losser en Enschede. Uitdagingen zijn als worstenbroodjes. Daar zet je de tanden in. De VMBO-T’er heeft na een tweetal succesvolle jaren in Sparta A1 (2015-2017) geen hamvraag meer nodig om zich in 2017-2018 bij de Zwart-witte Tweedeklasser, na een pittige concurrentiestrijd met Sander Ensink, vast te kunnen bijten in de nummer-1-positie. Ensink knokt zich rond de winterstop terug in het eerste, maar ook Klaver weet op wilskracht stuivertje te wisselen. Een inhaalwedstrijd op 5 mei 2018 in IJsselmuiden tegen IJVV, met een in de strijd tegen degradatie belangrijke 2-4 winst, wordt voor Jari zelf ook een ware Bevrijdingsdag. In de laatste drie duels van het seizoen 2017-2018, waardoor Sparta Enschede keurig eindigt als achtste in de Tweede Klasse H, laat de superfitte smiley nogmaals zien prima onder druk te kunnen presteren.

JARI WORDT MET 6 TEGENGOALS IN 22 WEDSTRIJDEN OP HANDEN GEDRAGEN.

AJC-gevoel
Terug naar AJC’96 ligt sportief gezien niet in de lijn der verwachting, clubkeeper worden bij Sparta wel, toch vindt voor 15 juni 2018 Jari’s comeback bij AJC’96 plaats: “Bij AJC wilden ze het team versterken met jongens uit Losser om op te klimmen naar de Derde Klasse. Dat was de laatste jaren het niveau op zondag. Met de overschakeling naar spelen op zaterdag was dat in het eerste seizoen (2017-218 KK) niet gelukt. Er kwamen oude bekenden en kameraden naar AJC. Zij hebben mij overgehaald ook te komen. Vriend Bart Spitholt zou overkomen van KVV Losser als ik ook kwam. Luuk Nijmeijer, waar ik bij AJC in de B1 mee speelde, zou van het AJC-vriendenteam de stap naar het eerste maken als ik ook kwam. Linksback Brandan Lange, waar ik veel mee optrek, vroeg of ik wilde komen. En dat is nog niet alles, want twee voetbalmaatjes gingen eveneens van KVV naar AJC: Nick Voogtsgeerd, die in het eerste elftal speelde toen ik als B-tje op de bank zat, en Nathan Struijk.” Het is een rij redenen waar Jari niet omheen kan. Vooral als nog een oude bekende op z’n AJC-gevoel inspeelt. De tijd dat hij als Kleine Klaver, na doelloos aanotteren in de mini’s, vanaf F3 het doel is gaan verdedigen, doordat hij op het gras achter zijn ouderlijk huis ineens harde ballen van M&M, pa Marco ma Maureen, pakt en zijn enthousiast geraakte ouders hem aanmoedigen te gaan keepen, voelt nog steeds aan als de dag van gisteren: “Trainer Erik Hellegers is ook een belangrijke reden geweest om de overstap te maken. Als jeugdspeler kon je bij hem op woensdagmiddag meedoen met trainingen. Hij had een soort voetbalschool bij AJC. Bij hem heb ik leren schieten en meevoetballen. Meneer Hellegers heeft gevoel voor jonge spelers en kan ze vertrouwen geven. Dat trok mij ook.”

DE KLASSEKEEPERS KANJER 2019 VOOR DE MINST GEPASSEERDE AMATEURKEEPER.

Eerste schaal
De transfer van Sparta Enschede naar AJC’96 is dus verre van een duik in het diepe. De Hellegers Reddingsbrigade, die gedurende de zomer met partijtjes de spieren soepel houdt, beheerst in 2018-2019 de borstcrawl in de Vierde Klasse, waar andere clubs, behalve PW1885 dat in de titelstrijd lang boven bleef drijven, worstelen met de schoolslag. Met twintig overwinningen, twee gelijke spelen, 74 goals voor en 6 tegen, spat er glans van de titel af. Door Jari’s meevoetballende kwaliteiten, waar Hellegers doelbewust naar heeft gezocht voor zijn allerlaatste man, is De Casillas van de Bookholtlaan, qua proactieve keepersstijl zouden Iker en Jari buitenechtelijke broers kunnen zijn, meer een extra veldspeler dan een doelwachter. Voor het eerst houdt de deeltijdober van eetcafé ’t Raedthuys op 18 mei, na de eenvoudige 6-0 winst op Blauwwitters BZSV, een schaal omhoog. De Verloren Zoon is terug bij zijn eerste liefde en hoe. In plaats van verzuipen op een laag niveau blijkt AJC’96 een duikplank te zijn met perspectief op grotere hoogten: “Afgelopen seizoen was het mooiste seizoen tot nu toe. Ik ben ooit één keer kampioen geworden met AJC-D1, maar verder nooit. Nu voor het eerst bij het eerste kampioen worden met een hecht vriendenteam, dat was heel speciaal. Vooraf hadden we gehoopt in de subtop mee te kunnen, met het halen van een periode en nacompetitie als doel, dus dit was kicken.”

Prima verdediging
Met slechts zes keer vissen hengelt de afgestudeerde MBO-Bedrijfsadministrateur tegelijkertijd de titel Minst gepasseerde Amateurkeeper binnen. Ondanks z’n karakteristieke blik, met ogen die continu joviaal juichen, en uitstralen ‘Ik kan de hele wereld aan, want ik hou overal rekening mee’ wordt Jari echter toch verrast doordat hij als minst gepasseerde doelverdediger de bijbehorende KlasseKeepers Kanjer, die sinds 2016 wordt uitgereikt, ook aan de haak heeft geslagen. “Ik heb daar tijdens het seizoen geen seconde aan gedacht, dat ik de minst gepasseerde keeper van Nederland zou kunnen worden.” De Trotse Twent, natuurlijk naast Real Madrid-fan tegelijk een rasechte FC Twente-supporter, beseft dat een half dozijn doelpunten tegen niet alleen zijn verdienste is geweest: “We waren vaak te sterk voor de tegenstanders, behalve de twee gelijke spelen tegen PW1885 ( thuis 0-0, uit 1-1 KK) stond er meestal weinig spanning op de wedstrijd, had ik eigenlijk ‘Geen kloten te doen’. Dankzij een prima middenveld en uitstekende verdediging, met Niels Nijkamp en Thijs van Genugten als centraal duo, Brandan Lange linksachter en Marc Volker op de rechtsbackpositie, kon ik ver naar voren keepen om diepteballen en steekpasses te onderscheppen.” Met zes keer een gang naar het net is Jari Klaver in evenwicht met de KlasseKeepers Kanjers Jaap Janssen (RKSV MULO 2015-2016) en Lex Kramers (VV Woudrichem 2016-2017). Desondanks had de balans nog mooier kunnen uitslaan: “Op 29 september vorig jaar wonnen we met 4-1 van Rijssen Vooruit. Thijs van Genugten werkte een bal met z’n buik weg, maar de scheidsrechter gaf een penalty. Uit bij PW1885 (24 november 2018: 1-1) ging ik zelf in de fout. Ver voor het doel schoot ik een bal verkeerd weg.”

Voorzetten vangen
De keeper met het grootste polshorloge en de breedste glimlach van de selectie kijkt smachtend uit naar het komende seizoen in de Derde Klasse: “De ploeg blijft bij elkaar, dus is het logisch dat we gaan voor handhaving, maar stilletjes dromen we van promotie. Ik ben er ook wel weer aan toe om, net als in het eerste van Sparta vol aan de bak te moeten, want ik wil me blijven ontwikkelen als keeper.” Bij die beoogde ontwikkeling van de ex-Spartaan, die in Enschede van Michel Veurink en Jeroen de Romph, respectievelijk zijn keeperstrainers in de A1 en bij het eerste, een gouden handdruk kreeg om vooruit te komen, staan hoge ballen centraal: “Meevoetballen en coachen gaat goed. Ik durf ver uit de goal te keepen, tot aan de middellijn als het kan. Kom regelmatig schor van het veld. Op sprongkracht, reflexen en voetenwerk kan ik ook terugvallen. Ik ben met 80 kilo keurig op gewicht, wat belangrijk is als je een atletische keeper wil zijn. Met vier keer per week fitnessen werk ik aan spierkracht en explosiviteit. Een echte lijnkeeper kan je mij niet noemen, maar ook geen echte uitkomer bij hoge ballen. Ik twijfel nog te vaak bij flankballen en corners. Afgelopen seizoen heb ik mijn timing verbeterd door steeds vaker hoge ballen weg te stompen. Ik ga met de keeperstrainer van AJC komend seizoen werken aan het vangen van voorzetten en hoekschoppen. Met mijn 1 meter 83 gaat het erom op tijd in de voorzet te klimmen. Dat is net als meer te doen krijgen straks een klasse hoger een uitdaging waar ik naar uitkijk.”

Voltooid verleden tijd
Na een droomseizoen, met alleen voor de beginnend student Ondernemerschap, Retail en Management van de Enschedese Hogeschool Saxion twee prijzen, zit Jari vol zelfvertrouwen Losser in z’n vel dan ooit. De jonge keeper durft, drijvend op zelfvertrouwen, zoals je in de Dode Zee op zout makkelijk het hoofd boven water houdt, te denken aan een aanlokkelijke keeperstoekomst: “Met AJC hoop ik door te stoten naar de Eerste Klasse. Dat zou ook geweldig zijn voor de club. Dan schrijven we gelijk geschiedenis. En als ik los mag gaan in gedachten, dan hoop ik ooit voor een club te keepen als HSC’21.” Eerst maar eens handhaving realiseren in de wetenschap dat wederom de minst gepasseerde keeper in het mannelijke amateurvoetbal worden, een welhaast onmogelijke opgave zal zijn. Want ‘Geen kloten te doen’, lijkt voorgoed voltooid verleden tijd.

Naar boven

SALE !