KlasseKeepers kanjer

Na schippersbotje de stralende ster van het satelietteam van UVS

Foto: Maarten Omvlee

Na een paar seizoenen zonder een competitief vrouwenelftal kan UVS sinds vorig speeljaar weer bogen op een damesteam die het vrouwenvoetbal op Sportpark Kikkerpolder met een sublieme sprong nieuw leven inblaast. De kersverse twijg aan de damestak pakt in 2018-2019 geestdriftig de titel in de Derde Klasse C. In het razend rap tot bloei komende damesteam groeit Laura Hennekes uit tot de minst gepasseerde keepster van de Nederlandse velden. Zodat KlasseKeepers dit jaar voor het eerst uitvliegt naar een doelverdedigster om een speciale versie van de KlasseKeepers Kanjer 2019 uit te reiken. De drieëntwintigjarige Airbus Assemblagemedewerker beseft ter dege dat ze geen Obstacle Run hoefde te doorstaan om in het ongeslagen team uit te groeien tot rijzende ster aan het keepersfirmament.

Teleurgesteld bij de titel
De geboren Voorhoutse perfectiepurist, fotogeniek zonder het te willen toegeven, streeft voortdurend hogere doelen na. Zowel als instrumentenmaker van Airbus Defence and Space in Leiden, waar ze werkt aan zonnepanelen voor satellieten, als keepster van UVS Vrouwen-1: “Als ik in het doel sta, vind ik dat ik alles moet hebben. Als we met 8-0 winnen, kan ik ondanks de nul toch enorm balen, omdat we er als team niet alles uithaalden.” Zelfs na het veroveren van de titel, op 4 mei 2019 wordt Quick Boys met 6-1 in een baan om de aarde gestuurd, lijkt de vroegere keepster van Foreholte en Ter Leede kortstondig in een Airbus A300 van CNES Novespace te belanden om, even geestelijk geïsoleerd van feestende voetbalcollega’s, eerst enig onbehagen min of meer gewichtsloos te overwinnen: “In de laatste tien minuten kregen we alsnog een doelpunt tegen. Daar baal ik dan enorm van. Vooral als het door nonchalance komt.”

LAURA HENNEKES HEERST IN HET VIJFMETERGEBIED OP 11 MEI BIJ FC PURMEREND:1-4. FOTO: RIANNE WOLSINK

Prachtige reddingen
De goalie die in 2004 als negenjarige in Foreholte E11, tussen jongens, de eerste vlieguren als keeper maakt, krijgt in 2018-2019 slechts zeven tegengoals in twintig wedstrijden. Van de vijftien clean sheets, waarbij reservekeepster Nada Kreber in drie duels als vlekkeloze vervanger een enorme steun is, telt het doel schoon houden thuis tegen de Jong Reiger Boys op 8 december 2018 voor Laura als beste prestatie: “We waren de hele competitie veruit de beste ploeg. Scoorden tweeënnegentig keer. Jong Reiger Boys-2 was het enige elftal dat ook alle zeven voorafgaande duels had gewonnen. Het werd daarom een spannend duel. Ik durf te zeggen dat ik lekker keepte. Pakte belangrijke ballen. Waardoor we met 0-0 gingen rusten, om in de tweede helft door goals van Monica Hoogendam en Anne-Sophie Bakker het verschil te maken: 2-0. De website van UVS is een uitgesproken getuige: “Afgelopen zaterdag was de laatste wedstrijd van de eerste seizoenshelft voor UVS VR1 en vooraf beloofde het al een kraker te worden! Beide teams hebben echt alles gegeven en waren dan ook echt aan elkaar gewaagd. Het was een spannende en leuke wedstrijd om naar te kijken. Aan beide kanten werden veel kansen gecreëerd en de keepsters hebben allebei hun kwaliteiten laten zien en hebben prachtige reddingen gemaakt!” Laura geniet gelukkig nu wel spontaan na: “Vanaf die dag waren we eindelijk de enige koploper. Toen we op 13 april in Heerhugowaard met 0-4 van Jong Reiger Boys wisten te winnen, schudden we de concurrent om directe promotie definitief af. Dat ik bij die eerste overwinning belangrijk kon zijn, gaf een geweldig gevoel.”

Satellietelftal
Het is alsof de vijf meiden, die in 2017 weer een vrouwenteam willen starten bij UVS, de Apollo 11 afschieten. Met de clubbetekenis, Uit Vriendschap Saâm, als stuwende factor, openbaart hun netwerk zich als een veelbelovende volle maan. Ook UVS is in de wolken met het idee. In de voorbereiding op het seizoen 2018-2019 staan er zestien dames te trappelen tijdens de training. In plaats van een samengeraapte gelegenheidsformatie, landt er bij De 104-jarige Blauwwitten van de Oegsgeesterweg ineens een vrouwenteam dat overgekwalificeerd is om in te stappen in de Derde Klasse: “In een mum tijd gaven allemaal voetbalvriendinnen hun jawoord. Er kwamen tien speelsters van Ter Leede naar UVS; bijna allemaal met Topklasse-ervaring. We wilden in de Tweede Klasse starten, maar dat mocht niet van de KNVB. Het doel om dan maar in te zetten op de titel was daarom niet uit de lucht gegrepen.” Christa van Roessel, de vinnige linker vleugelverdediger van het titel veroverende UVS Vrouwenelftal, tot 2018-2019 onderdeel van de Dameselectie van Ter Leede en tegelijkertijd fysiotherapeut bij UVS, bemant in de aanloop naar de lancering van het nieuwe UVS Vrouwenteam het Misson Control Center bij de oudste voetbalclub van Leiden. In Christa’s kielzog kiezen nog negen Ter Leede-vrouwen ervoor om op een lager niveau, met minder opofferingen, voetbalplezier te gaan beleven. Monica Hoogendam, aanvoerster in de Topklasse, ziet net als routinier Jill Wilmot muziek in switchen naar UVS.

KLASSEKEEPERS KANJER 2019

Trofee dankzij teamprestatie
Laura Hennekes legt, als zij gevraagd wordt, in de Oud & Nieuw Formatie, als herintreder gretig de hand op een plek onder de lat. “Ik heb zelf nooit hoger gekeept dan Foreholte Vrouwen-1 (2014-2015 KK) en Ter Leede Vrouwen-2 (2015-2017 KK). Ik was een seizoen (2017-2018 KK) gestopt vanwege een operatie aan het schippersbotje van mijn rechterhand. Dit was een mooie manier om weer aan het keepen te komen.” De balverliefde instrumentenmaker, die in 2009 als dertienjarige met het KNVB Regioteam West ballen keerde van Lineth Beerensteyn, heeft als sluitpost van een team waarin verdediger Monica Hoogendam, de middenvelders Ilse van der Windt en Jill Wilmot en aanvaller Nada Kreber naast een Ter Leede-verleden eveneens een ADO Den Haag-achtergrond hebben, ervan genoten dat ze na haar blessure weer is komen bovendrijven. Ondanks dat ze keepend niet serieus aan haar trekken is gekomen, zoals ze herhaaldelijk tijdens uitdagende Strong Viking Obstacle Runs in Nijmegen en Amsterdam, modder trotserend, wel voldaan de eindstreep haalt: “De KlasseKeepers Kanjer 2019 heb ik duidelijk te danken aan de sterkte van ons team, want ik had doorgaans te weinig werk. Ik vind het leuk dat ik de minst gepasseerde doelvrouw ben van Nederland, maar in het voorbije seizoen heb ik het meest genoten van onze speelwijze. Hoe er elke wedstrijd gevochten is voor elkaar. Niet zeuren, vuile meters maken. Knap als je de stap terug maakt van Topklasse naar Derde Klasse. Uit Vriendschap Saâm is absoluut van toepassing op ons team. Dat geldt ook voor de derde helft. Want dat is ook belangrijk op ons niveau.”

DE TITEL IS BINNEN OP 4 MEI 2019. LAURA RECHTS VOORAAN. FOTO: RIANNE WOLSINK

Wat stoers willen doen
Toch bombardeert KlasseKeepers de UVS-keepster met de astronautenglimlach à la André Kuipers tot Stralende Ster van het Satellietteam. De Beverwijkse Ajax-aanhanger pakt met de KlasseKeepers Kanjer haar tweede persoonlijke prijs als keepster. Zes jaar terug is Laura als A-junior van Ter Leede Meiden A-1, tijdens een toernooi, al eens uitgekozen tot beste doelvrouw. De tegenwoordige trofee van KlasseKeepers is een evenzo verdiende prijs, want ze stond met reflexen en gedurfde één tegen één duels haar mannetje. Bijvoorbeeld tegen de Jong Reiger Boys, als het erop aan kwam. Uit bescheidenheid, wellicht een uitloper van perfectionisme, typeert de vriendelijke vrouw van echtgenoot Lara Veldt, de meervoudig junior clubkampioen van tennisclub Bakkum, zich al pure lijnkeeper. Hoewel Hennekes in het kampioensseizoen veelvuldig heerst in het vijfmetergebied. Wat zou er gebeurd zijn als ze langer met haar lef tussen de jongens had kunnen keepen? “Dan had ik denk ik verder kunnen komen. Hoewel ik niet direct ben gaan keepen. In Voorhout was Foreholte E11 het eerste team waar ik op m’n negende ben gaan voetballen. Ik wilde na twee jaar judoën vanaf vijf jaar en tennissen vanaf zeven jaar wat stoers gaan doen. Tussen de jongens. Nadat er één keeper een blessure opliep, terwijl de andere op vakantie was, heb ik me destijds tegen de stroom in opgewerkt tot vaste wisselkeeper.

ÉÉN TEGEN ÉÉN DE NUL HOUDEN UIT BIJ FC OEGSTGEEST: 0-0. FOTO: RIANNE WOLSINK

Doordat ik durfde, kon in me goed staande houden als meisje. Toch ben ik vervolgens tot en met Foreholte MA1 in meidenteams gaan spelen, om vaste keeper te worden. Na de juniorentijd volgde automatisch de damesselecties van Foreholte, Ter Leede en UVS. Voornamelijk in de jaren als tiener is weerstand belangrijk om je grenzen te verleggen. Dan zijn jongens een goede graadmeter. Je kan zeggen dat ik door mijn keuze voor een vaste basisplaats in het doel van meidenteams te weinig ben uitgedaagd. Tien jaar geleden was het moeilijker dan nu om een plek in een jongenselftal af te dwingen.”

UIT BIJ FC OEGSTGEEST (0-0) ZIT HET OP 9 MAART 2019 MEE. FOTO: RIANNE WILSINK

Unieke symbiose
Door de prestaties van de Oranje Leeuwinnen zit het meiden- en vrouwenvoetbal in de lift. UVS vormt daar landelijk geen uitzondering op. Wel is het bijzonder dat de Leidse Tweedeklasser nu, zesentwintig jaar nadat vrouwen voor de allereerste keer opstaan om de stoute schoen aan te trekken, beschikt over een vrouwelijk vlaggenschip dat volledig autonoom een eigen koers vaart. “Als vriendinnenteam zijn we binnengekomen bij UVS onder de voorwaarde dat wij zelfstandig mogen functioneren. We hebben ook geen trainer gevraagd, want de trainingen kunnen deskundig verzorgd worden door verschillende speelsters met ervaring. Zo is Jill Wilmot bijvoorbeeld een drievoudig international met een coachdiploma, heeft oud jeugdinternational Monica Hoogendam een trainer/coach bevoegdheid en is Monica vakleerkracht bewegingsonderwijs. Er zijn sowieso door hun BVO- en Topklasseverleden meer meiden die een goede training kunnen verzorgen. We hebben geen coach nodig, want we houden elkaar scherp.” De unieke symbiose tussen het vrouwenteam en UVS is geen wederzijds parasitisme, maar er is juist sprake van mutualisme: beiden hebben voordeel van de samenwerking. Die status aparte heeft ervoor gezorgd dat de dames binnen één jaar zijn ingeburgerd bij hun gastheer: “Donderdagavond na de training is het gezellig in het clubhuis samen met de heren. Omdat we ventileerden dat we meteen in de Tweede Klasse wilden beginnen, was er aanvankelijk enige scepsis over onze kwaliteiten. Op weg naar de titel bleek onze ambitie geen loze kreet, wat de acceptatie versnelde. Toen we op donderdag 9 mei de halve finale van de Districtsbeker speelden thuis tegen SSS Vrouwen-2 uit Klaaswaal, stonden de mannen van Heren-1, -2 en -3 ons toe te juichen. Dat was prachtig. Tot de veertigste minuut ging de wedstrijd gelijk op. Jammer dat we na een 0-1 ruststand, de aanmoedigingen niet konden belonen met doelpunten, waardoor we met 0-3 verloren.”

Ik weet wat ons te wachten staat
Komend seizoen zal het in de Tweede Klasse een stuk lastiger worden voor UVS Vrouwen-1 om maar één nederlaag te moeten incasseren. De ex-leerling van Jeroen Zuidhoek, de gewezen jeugd- en dameskeeperstrainer van Ter Leede, hij gaf Laura’s skills van 2015 tot 2017 een vitale facelift, verheugt zich desondanks op het nieuwe speeljaar: “We hebben voor de Districtsbeker afgelopen seizoen drie Tweedeklassers uitgeschakeld. Den Hoorn thuis. Uit De Jodan Boys en Ariston’80. Dat waren wedstrijden met kansen over en weer. Dus ik weet wat ons te wachten staat begin september, want zowel Den Hoorn, De Jodan Boys als Ariston’80 komen we komend seizoen tegen in de Tweede Klasse B. Zoals gezegd hebben we een kwalitatief sterke groep die voor elkaar door het vuur gaat. Daarbij wil ik een rots in de branding zijn. Meer wedstrijdspanning maakt het keepen leuker. Het liefst ga ik gierend van de adrenaline een uitdaging aan. Alles geven zoals in een Obstacle Run. Dan is de voldoening achteraf stukken waardevoller. Laat maar komen die Tweedeklassers. Ik heb er zin in.” Om de uitgesproken intentie evenals de hang naar perfectie handen en voeten te geven, is Laura inmiddels tien kilo afgevallen. De liefhebber van water- en modderbakken wil ervoor zorgen dat ze topfit het nieuwe seizoen ingaat. Laura wil net als de zonnepanelen die ze in elkaar zet makkelijk door de ruimte zweven.

Naar boven

SALE !