Doelman in de dop

De blik van Oblak bij BWO in Hengelo

KEEPER VAN BWO JO19-2 SEIZOEN 2021-2022 (FOTO ROBERT REIJMERINK)

Wanneer Dion Tanke redt in het doel van KSV BWO juicht hij van binnen, amper van buiten. Het Hengelose hoofd plooit zich dan net zo sereen als Jan Oblak. De ware aard van de zeventienjarige zweefgrage keeper komt overeen met z’n grote voorbeeld. Na het doelmatige debuut van Dion, april dit jaar in de Tweede Klasse, tankt Tanke met de lichaamstaal van de Sloveen vertrouwen. Daarmee duikt de Twente-fan, even jeugdig als voorheen ex-BWO’er Frank Ensink, in het keepersvacuüm van de Katholieke Sport Vereniging Blauw Wit Oost. Zonder scrupules richt de ROC-student Sport & Bewegen z’n blik de komende competitie op een basisplaats BWO-1. Trainer Geert Veldhuis heeft z’n bedenkingen, maar laat zich graag verrassen.

“Ik dacht: ‘Als niemand dat wil, doe ik het’.”

Gele shirt
What’s in a shirt?, is een klassieker op keepersgebied. Die vraag geldt zeker voor hoe Dion Tanke halverwege 2011 in het doel terecht is gekomen: “Voor de eerste keer keepte ik een wedstrijd in BWO F9. Ik was nog net zeven. Er werd gevraagd ‘Wie wil het gele shirt aan in plaats van een blauwwitte?’. Ik dacht: ‘Als niemand dat wil, doe ik het’. De week erop was ik weer voetballer. Weer een week verder pakte ik mijn plek onder de lat, omdat ik keepen leuker was gaan vinden dan voetballen. Sindsdien ben ik nooit meer het doel uit geweest.” Bijna elf jaar na dato, op 18 april 2022, blijkt die keus nog steeds te kloppen. Bij SV Bon Boys debuteert Dion, 17 jaar en 220 dagen jong, in de Tweede Klasse met BWO-1: “Ik moest plotseling spelen, omdat de schoonvader van onze vaste keeper, Niek Nijenhuis, was overleden. Ik zat al een paar keer dicht tegen een debuut aan het afgelopen seizoen. Zaterdags expres keepen in BWO JO19-2 in plaats van JO19-1. Om zo ontspannen wedstrijdritme vast te houden. Zondags op de bank bij het eerste. Vanwege een tekort aan keepers heeft BWO mij versneld doorgeschoven naar de selectie. Meteen een hele wedstrijd debuteren was, ondanks de akelige oorzaak, een droom die uitkwam.” Dat BWO’s keeperstrainer Niek Oberjé de hand heeft weten te leggen op een jeugdige, zelfbewuste doelverdediger met aanleg, blijkt in Haaksbergen, ongeacht de kansloze 4-1 nederlaag: “Het ging goed, zonder al teveel zenuwen. De Bon Boys waren op dat moment koploper, wij stonden tiende. Dat was goed te merken, met als voordeel dat ik lekker wat te doen kreeg.” Door zijn puzzeltocht op weg naar de hoofdmacht, pakt Tanke’s tegenstrever bij de A-junioren, Jelle Vanhummel, met BWO JO19-1 de titel in de Hoofdklasse. Het mislopen van dat kampioenschap deert Dion echter niet. De woorden van hoofdcoach Geert Veldhuis na zijn eerste-elftal-entree des te meer: “Dion heeft het uitstekend gedaan. Het leek erop dat hij niet zenuwachtig was. Alsof hij er al jaren instond. Erg knap voor een eerstejaars A-speler. Had ik niet verwacht van hem. Hij heeft mij positief verrast.”

(FANATIEK IN HET GELE SHIRT VAN BWO F9. (FOTO’S FAMILIE TANKE)

“Ik bakte er niet veel van, toen ik daarvoor het eerst mee ging trainen.”

Reddingsboei
Na Dion’s duik in het diepe bij BWO F9, zorgt Pascal Warlich ervoor dat de jonge Real Madrid-fan het hoofd boven water leert te houden. De jeugdtrainer van BWO brengt de knul met Casillas-bewondering de schoolslag van het keepen bij. Vervolgens wordt Keepersuniversity Michel Veurink een reddingsboei voor de schoolpleinvoetballer van basisschool De Akker: “Ik ben bij de university, bij Victoria’28 in Enschede, op m’n tiende begonnen. Zonder speciale begeleiding had ik het nooit zover als nu kunnen schoppen. Ik bakte er niet veel van, toen ik daar voor het eerst mee ging trainen. Daar waar ik nu nog steeds elke vrijdag train, ben ik opgegroeid tot een redelijke keeper. Na F9, F2 , E3 en twee maanden D2, kon ik met de bij Keepersuniversity Michel Veurink geleerde techniek doorstoten naar de hoogste teams van mijn leeftijd. Veurink en z’n staf zijn goedgehumeurd fanatiek. Ze laten je veel lachen en stimuleren je net zolang door te gaan tot je de oefeningen goed kan uitvoeren. Ik krijg nog steeds te horen dat ik vooruit ga. Gelukkig ben ik nu goed genoeg om minuten te mogen maken in de Tweede Klasse.

DE OBLAK-LOOK ALS KEEPER VAN BWO JO19-2. (FOTO FAMILIE TANKE)

No-nonsense
De verwoede FC Twente-supporter, op zaterdag 22 april 2011 betreedt hij hand in hand met Michajlov het Kyocera Stadion, ADO-FC Twente 1-2, ontwikkelt in de jeugd van BWO een frappante eigen stijl. Jan Oblak is de genius achter een schijnbaar emotieloze wedstrijdbeleving: “Die is zo lekker rustig altijd en tegelijk super fanatiek. Je ziet Oblak nooit paniekerig schreeuwen, terwijl hij toch de meest onmogelijke ballen pakt. Zijn uitstraling spreekt mij aan. Ik ben ook geen overdreven druktemaker, maar geef gelijk alles bij elke bal. Ook puur gefocust op ballen pakken. We lijken stiekem een beetje op elkaar. Ik kan er ook van genieten om na een mooie redding, terwijl ze achter het doel zeggen ‘Hoe deed ‘ie dat nou?’, op te staan alsof er niks gebeurd is. Oblak’s no-nonsense stijl past prima bij hoe ik me voel in het doel.” De Overijsselse Oblak beleeft dankzij die perceptie het meeste plezier aan de kampioenschapswedstrijd van BWO D1 in 2017: “We moesten uit tegen HVV Hengelo. Allebei stonden we het hele seizoen bovenaan. We wonnen met 0-3. Ik pakte een paar belangrijke ballen, maar de gestopte penalty maakte bij mij het meeste los. De beste prikkel voor een ingetogen glimlach.”

BWO-KEEPER & FC TWENTE-FAN. (PORTRETTEN IZA FOTOGRAFIE/COMPILATIE KLASSEKEEPERS)

Ik probeer door te pakken, om definitief door te breken.”

Verbale bravoure
Na z’n prachtige primeur in april heeft de jeugdkeeper, die immens bijleert door de wedstrijdgerichte trainingen van keeperscoach Oberjé, meerdere malen het doel van BWO mogen verdedigen in de Tweede Klasse. De kordate knaap wil op termijn, na het ROC, de Politieacademie volgen. In de directe toekomst popelt hij om de basisplaatspet bij het vlaggenschip van kapitein Veldhuis te passen: “Het is fantastisch om te keepen in het eerste. Ik probeer door te pakken om definitief door te breken.” Michel Veurink heeft vanwege wekelijks werken met de Play Station F1-coureur fiducie in de factor doorbreken, hoewel het exacte moment altijd onvoorspelbaar is: “Dion traint hard. Doet alles om beter te worden. Toen hij een tijd geleden erg snel groeide, kreeg hij moeite met soepel bewegen. Bij FysioMedics in Enschede is dat euvel met extra trainingen verholpen. Z’n debuut in de Tweede Klasse was verdienstelijk. Hij kan als hij zich zo blijft ontwikkelen als keeper en persoon een topamateurkeeper worden, maar moet eerst nog wel werken aan uitkomen bij hoge ballen en z’n trap onder druk.” Geert Veldhuis bekijkt de wens van zijn stand-in voor Nijenhuis anders: “Dion keept degelijk. Houdt de ballen tegen die een keeper moet hebben. Hij straalt rust uit, is goed één tegen één, en durft volop mee te voetballen, zelfs met wisselpasses. Hoge ballen, meer praten en coachen zijn aandachtpunten. We hebben met Jelle Vanhummel en Dion Tanke jeugdkeepers die in de toekomst het eerste kunnen halen. Komend seizoen zijn ze nog te jong om zich zesentwintig wedstrijden in de Tweede Klasse staande te houden. Jelle heeft meer bravoure, Dion is technisch beter is. Ik hoop dat Dion mijn ongelijk gaat bewijzen. Dat wordt wel een pittige klus, want de achtendertigjarige Niek Nijenhuis, onze routinier, denkt erover nog een seizoen door te gaan.” Het wordt dus een grotere uitdaging dan debuteren voor de in 2020 aan beide kaken geopereerde keeper. Waarbij juist die kinnebakken meer moeten gaan bewegen om de trainer te overtuigen. Niet kakofonisch, maar weloverwogen. Opdat Dion nadrukkelijker verbaal aanwezig wordt in wedstrijden. Innerlijk leeft er genoeg lef om met daden senioren van het scoren af te houden. De Oblakblik luid en duidelijk voorzien van verbale bravoure wordt dientengevolge de ogenschijnlijk haalbare opdracht voor de op Sportpark Noork getogen BWO-Boy, die stilletjes durft te denken aan de Tweede Divisie bij SV Spakenburg als hoogste doel. Met Niek Nijenhuis als rivaal, de doelman waarmee BWO in 2017 voor het eerst promoveert naar de Eerste Klasse, en Jelle Vanhummel op het vinkentouw, is het keepersvacuüm van BWO onvoorzien minder nijpend. Waardoor definitief doorbreken nog lastiger zal zijn.

Naar boven

SALE !