Jeugdkeepers

Keepersuniversity Michel Veurink kiest voor krachtige kruisbestuiving

(FOTO TWENTSCHE VOETBALSCHOOL)

De Tour de France kan je alleen winnen als je in ploegverband stoïcijns getrapte hoogtestageklimkilometers met de onverzettelijkheid van een mammoet weet te verzilveren in drie weken koersen. Bergen verzetten wanneer het erom om gaat kan je als keeper slechts leren in teamverband tegen uitdagende tegenstanders. In duels waarin vaardigheden, opgedaan tijdens specialistische trainingen, in de praktijk worden toegepast en de mentale kant van keepen een belangrijke factor wordt. Jonge keepers die zweten en zweven bij een keepersschool, profiteren niet automatisch van die vakkundige aandacht tijdens wedstrijden bij hun club. Het aantal wedstrijdminuten kunnen keepers van Keepersuniversity Michel Veurink dit seizoen uitbreiden. Kruisbestuiving tussen Keepersuniversity Michel Veurink en de Twentsche Voetbalschool zorgt voor een win-winsituatie in Twente.

KEEPERS DIE MEEDOEN MET DE TVS TIJDENS DE WARMING-UP.
(FOTO TWENTSCHE VOETBALSCHOOL)

Begrip in Oost-Nederland

De Twentsche Voetbalschool is al vijftien jaar een vangnet voor voetbalverliefde kinderen van zes tot en met dertien jaar in de regio Twente. Oprichter Frank Eulderink is in 2005 op het trainingscomplex van FC Twente, gestimuleerd door Erik ten Hag, toen hoofd jeugdopleiding bij De Trots van het Oosten, samen met Rob Reekers begonnen met deze extra scholing voor jeugdvoetballers begonnen. Met de drive om de Wiel Coerver-methode in over te brengen. Vandaar dat techniek en coördinatie, kappen en draaien, al vijftien jaar hand in hand gaan. De genoemde leeftijdsgroep, die wordt gesplitst in kleinere categorieën, is gelet op de motorische fase waarin die kinderen zich bevinden, ideaal om technieken en balbehendige bewegingen aan te leren. Dat kinderen warm lopen voor extra balcontacten met een leerconcept blijkt bij de oprichting. Vanaf dag één staan er honderdzestig jongens en meiden op de stoep van de Twentsche Voetbalschool. Terwijl Rob Reekers, de zoon van oud-Heracles speler Dick Reekers, al snel na het eerste levenslicht van de Twentsche Voetbalschool bij onze Oosterburen het trainersvak induikt, bouwt Frank Eulderink de ‘TVS’ uit tot een instituut met een rotsvast fundament: voorjaars- en najaarsmodules bestaande uit tien trainingen. Het trainingscomplex van FC Twente wordt ingeruild voor de Universiteit Twente (UT). Daar bouwt de teamleider sport en evenementen van de UT het niveau en de intensiteit van de modules, met een toenemend aantal trainers, uit tot een begrip in Oost-Nederland. Waar tegenwoordig tweehonderd jonge, leergierige voetballers uit de regio Enschede, waaronder een aantal Duitse grensplaatsen, op vrijdagavonden en zondagochtenden enthousiast modulentrainingen volgen.

Indelen op basis van kwaliteit

Inmiddels is Keepersuniversity Michel Veurink ook een begrip in Het Oosten. De opleiding voor keepers bestaat vier jaar korter dan de Twentsche Voetbalschool, maar is zeker zo rotsvast bevlogen en doelbewust onderbouwd met een visie als de leerweg voor voetballers. ‘De Veur’ doorliep vol dromen van Het Diekman de hele jeugdopleiding van FC Twente, om uiteindelijk prof te worden bij Heracles. De huidige keeperstrainer van de FC Twente Academy, de club waar hij in de C1 begon, weet wat vallen en opstaan inhoudt op weg naar je persoonlijke top. Hij wil daarom jonge doelverdedigers rondom Enschede de helpende hand bieden met een heldere visie: “Nederland heeft genoeg keeperstalent. Die moet je goed trainen, coachen en gefaseerd een haalbaar traject voorschotelen. Het is toch vreemd dat er zoveel buitenlandse keepers in ons land spelen? Bij veel clubs is het keepersgebeuren nog steeds een sluitpost op de begroting. Ook is er veel onwetendheid bij verenigingen. ‘We bieden toch keeperstrainingen aan?’, is een veelvoorkomende opmerking. Maar het gaat erom wat je aanbiedt en waarom je dat aanbiedt aan jouw keepers. Niet een oefenvorm kopiëren en die tot in den treuren gaan trainen. Dat is bezigheidstherapie. Clubs laten vanwege praktische redenen meestal verschillende niveaus samen trainen. Bijvoorbeeld de C6-keeper met de C1-keeper. Dan wordt al gauw de nadruk gelegd op de minste keeper, want die moet het meeste leren. Maar de C1-keeper heeft ook aandacht nodig. Omdat je met een te grote groep traint, is hier doorgaans geen tijd voor. Het is dus een utopie dat de C1-keeper beter wordt. De C6-keeper wordt dat wel. Dan kweek je middelmaat. Dit gebeurt er nu in Nederland. Eigenlijk zou je in groepen van maximaal vier à vijf kinderen keepers moeten opleiden om het niveau van de jeugdkeepers omhoog te krijgen. Deel die groepen in op basis van kwaliteit in plaats van leeftijd of in welk team ze keepen. Dan zijn de leden van zo’n groep aan elkaar gewaagd en haalt iedereen er alles uit wat erin zit. Tegelijkertijd moet je jonge keepers ook individueel onder handen nemen vanwege hun specifieke behoeften. Werk met beelden. Gebruik een mobiele telefoon en laat zien wat ze doen.”

EEN KEEPER VAN KEEPERSUNIVERSITY MICHEL VEURINK TIJDENS EEN PARTIJ VAN DE TVS. (FOTO TWENTSCHE VOETBALSCHOOL)

Baken in de oceaan

Keepers kunnen niet zonder voetballers en andersom. Het is een voorzet voor open doel. Een super elftal wordt zelden kampioen met een slechte keeper. Een sublieme doelverdediger kan z’n team aan een gelijk spel helpen, maar nooit aan genoeg winnende treffers voor een titel. Voor een optimale ontwikkeling hebben ze elkaar nodig als ballen lucht. Bij de TVS leeft die inkopper, net zo krachtig als bij Keepersuniversity Michel Veurink. Remco van Leeuwen, in 2005 één van de jongste trainers bij de oprichting van de TVS, onderhoudt het contact namens de Twentsche Voetbalschool met de Keepersuniversity. De oud techniektrainer van de jeugdopleidingen van Al Wahda (Abu Dhabi), Dalian (China), FC Utrecht en Vitesse, waar hij verschillende leeftijden trainde, licht de symbiose graag toe: “Er is al een aantal jaren contact tussen Frank Eulderink en Michel Veurink. Sinds twee seizoenen komen keepers van de Keepersuniversity met moduletrainingen meedoen bij de Twentsche Voetbalschool. Daarnaast hebben we sinds de start van selectieteams onze samenwerking uitgebreid. Wekelijks zijn er twee keepers per leeftijdsgroep (O10, O11, O12, O14, O15), in totaal tien keepers, die samen met keeperstrainers bij ons meetrainen. Eerst krijgen ze een aparte warming-up en korte keeperstraining voordat ze zich voegen bij de groep. Keepers en voetballers stimuleren elkaar optimaal om hun vaardigheden in de praktijk verder te ontwikkelen.” Droogzwemmen verandert niet in een duik in het diepe, want trainers van beide opleidingen krijgen heldere handvaten waarmee ze als reddingsvesten hun pupillen vooruit kunnen helpen. Michel Veurink ziet de samenwerking met de voetbalschool daardoor als een felbegeerd baken in een oceaan aan keepers-onder-elkaar-oefenvormen bij zijn keepersschool. Ook al zijn z’n oefenvormen doorspekt met praktijksituaties: “Het idee om samen te werken is ontstaan omdat ik een aantal hele goede trainingen heb gezien van onze keepers. Keepers waarvan ik dacht dat ze de sterren van de hemel konden keepen. Alleen wanneer ik die keepers dan zag in wedstrijden wisten ze, ondanks hun keeperskwaliteiten, regelmatig niet wat ze moesten doen. Ook keepers die net zijn gestart bij onze keepersschool, meestal de jongsten, weten gewoonweg niet wat ze tijdens partijtjes of wedstrijden moeten doen. Zij blijven vanuit onzekerheid vaak stokstijf in het doel staan. Vanaf dat moment wist ik dat we de samenwerking moesten opstarten met een voetbalschool. Niet met iedere voetbalschool, maar met een school die ook goed bekend staat. Na gesprekken met zowel Remco als Frank hebben we besloten om wekelijks keepers van ons mee te laten draaien met de Twentsche Voetbalschool.”

KEEPERS KUNNEN HET MEEVOETBALLEN OEFENEN. (FOTO TWENTSCHE VOETBALSCHOOL)

Enerverende extra wedstrijdminuten

De Twentse win-winsituatie wordt dit seizoen, keepers en voetballers dienende, uitgebreid met echte wedstrijden. Remco van Leeuwen, als speler verdedigende middenvelder bij de Ziewentse Hoofdklasser RKZVC, is blij met de voor de hand liggende nieuwe weg die de Twentsche Voetbalschool dit seizoen is ingeslagen: “Net als bij keepers willen wij weten hoe onze voetballers hun vorderingen op de mat leggen tijdens wedstrijden. Vandaar dat we voor de jeugd van negen tot en met vijftien jaar verder gaan dan simpelweg moduletrainingen. Zij krijgen onder leiding van een professionele staf een opleidingstraject aangeboden. Uitgaande van hun niveau tijdens moduletrainingen en talentendagen verdienen de jonge voetballers een plek in een TVS-selectieteam. Ze krijgen daar onder leiding van trainers met BVO achtergrond, PABO- of hoofdtrainers in het amateurvoetbal, de kans zich optimaal te ontwikkelen. We zetten de grootste talenten bij elkaar, om ze van elkaar te laten leren. De keepersschool van Michel Veurink zorgt dat er keepers bijkomen die het niveau aankunnen. Op maandagavonden spelen die selectieteams, in toerbeurt eens per maand, bij de Universiteit Twente tegen amateurclubs van een goed niveau: van Hoofdklassers tot Divisieteams. Naast de competitie bij hun eigen club, maken spelers enerverende extra wedstrijdminuten. Waarbij ze uit hun comfortzone worden gehaald. Wat een prima prikkel is voor hun ontwikkeling. We spelen op maandagavonden, om de eigen club, die zomaar de tegenstander kan zijn, niet in het vaarwater te zitten. Daar blijven de geselecteerde voetballers gewoon alle trainingen volgen. We willen gedegen samenwerken met de amateurclubs in ons streven naar de optimale ontwikkeling van talentvolle spelers. Zelf train ik de voetballers van de leeftijdscategorie Onder 14. Tegelijkertijd ben ik coördinator en hoofd opleiding van al onze teams, op dit moment Onder10, Onder 11, Onder12, Onder 14 en Onder 15. Gezien de grote interesse, dat is ontstaan door het aansprekende, hoge begeleidingsniveau van jeugdspelers, starten we vanaf januari 2021 met een Onder 9 team. Hiervoor is al in grote lijnen een groep geselecteerd. We gaan eind november drie stage trainingen houden om tot een definitief Onder 9 team te komen. Uiteraard voegen we ook hier weer keepers aan toe. Ook zijn we druk doende met het voorbereiden van de start van eenzelfde concept in 2021 net over de grens in Duitsland. Er zit tevens een speciale meidentak aan te komen.”                       

PARTIJSPEL BIJ DE TVS MET KEEPERS. (FOTO TWENTSCHE VOETBALSCHOOL)  

Aan de bak

Wedstrijden spelen bij de Universiteit Twente, met een vruchtbare selectie, zorgt tussen de Twentsche Voetbalschool en Keepersuniversity Michel Veurink voor een krachtige kruisbestuiving. Veurink is vanuit z’n passie voor het keepen toch al als een olifant die met moderne methodes de kortste weg kiest naar het plukken van vruchten. Door de soevereine synergie hoeft de vroegere trainingsmaat van Piet Schrijvers, Nico van Zoghel en Hans de Koning niet meer door de porseleinkast te denderen voor zijn pupillen: “Het spelen van wedstrijden bij de Twentsche Voetbalschool is een meerwaarde voor mijn keepers. Dit levert ervaringen op waarmee je jonge doelverdedigers beter wedstrijdgericht kunt coachen. Door fouten te maken en succeservaringen op te doen in echt duels, maken ze zich een betere keepersstijl sneller eigen. Middelmaat is geen optie, ze moeten in wedstrijden vol aan de bak. Beter keepen geeft voldoening, maar merken dat ze na verloop van tijd ook mentaal meer aankunnen des te meer. Van verschillende kanten hoor ik dat de keepers er tegelijk iets aan hebben tijdens wedstrijden van hun eigen team. De handelingssnelheid neemt toe en jonge keepers leren dat ze vooruit moeten denken en ook zo moeten spelen om veelzijdige situaties goed in te schatten. Keepers krijgen nagenoeg nooit een stiftje tegen. Veel vaker een bal tussendoor die ze kunnen onderscheppen om een tegengoal te voorkomen. Door de TVS-wedstrijden kunnen we keepers doelgerichter opleiden. Ik denk dat de volgende stap is dat we meer in contact moeten komen met de clubs waar onze keepers hun wekelijkse wedstrijden spelen. Ook hier zijn mooie samenwerkingen mogelijk.”

VOETBALLERS MAKEN KEEPERS BETER EN ANDERSOM. (FOTO TWENSTSCHE VOETBALSCHOOL)

Maatwerk

Inmiddels staan er op maandagavond regelmatig scouts van onder andere Schalke’04, FC Twente, Vitesse, De Graafschap, Go Ahead Eagles en Werder Bremen langs de lijn van de velden aan de Campuslaan in Enschede. Ondanks dat de selectieteams van de Twentsche Voetbalschool, waarmee in augustus is begonnen, net drie maanden bestaan, is deze nieuwe strategie niet onopgemerkt gebleven bij veel verschillende BVO’s. Toch is het laten instromen van talent in een BVO-jeugdopleiding volgens Remco van Leeuwen niet de doelstelling van het starten met selectieteams bij de TVS:  “Wij willen jonge voetballers die qua motivatie en niveau zichzelf nog meer willen ontwikkelen  een extra impuls geven. Om ze met intensieve begeleiding stappen te laten zetten op weg naar hun eigen top. Het halen van een BVO is niet heilig. Plezier beleven aan voetballen in een leerzame omgeving staat voorop. Als op termijn een Hoofdklasser of Eersteklasser het persoonlijke plafond blijkt te zijn, is dat ook prima.” Michel Veurink staat er net zo in: “De keepers die daar aan toe zijn, krijgen een extra kans om hun vaardigheden te verbeteren, omdat we ze bij die bonuswedstrijden niet voor de leeuwen gooien, maar voor en na de duels intensief begeleiden. Het is zodoende een samengaan van individueel wedstrijdgericht coachen en je met het geleerde laten gelden in teamverband. Wat een ijzersterke aanvulling is op de trainingen bij onze keepersschool. Door maatwerk werken we aan het kweken van kwaliteit. Natuurlijk begeleiden wij keepers en keepsters ook intensief wanneer ze in de belangstelling staan van een BVO. Wie wil er geen profkeeper worden? Wij weten hoe groot die kans is en wat daarbij komt kijken. Toch staat ook bij ons de lol in het keepen op nummer één. Toenemend plezier gaat immers altijd samen met beter keepen en groeiend zelfvertrouwen.”

Naar boven

SALE !