Jeugdkeepers

SC Veurink Vooruit nog steeds noodzakelijk

(FOTOCOMPILATIE MAARTEN OMVLEE)

Keepen zou je tegenwoordig toch bij je eigen voetbalclub moeten kunnen leren. Epke Zonderland wordt in Lemmer als dreumes goed opgevangen bij de rekstok door DOS, de plaatselijke gymvereniging. De Leeuw uit Lemmer hoeft als jonge turner niet uit te wijken naar een rekstokschool. Het leeuwendeel van de jonge keepers van volkssport nummer één moet nog steeds wel zelf zoeken naar een keepersschool. Alsof we net na WOII leven. Als er nog geen keeperstrainers zijn en Piet Schrijvers in Jutphaas, op de scheepswerf waar z’n vader de baas is, met loodsdeuren als doel, zichzelf de basis van het keepen moet leren. Michel Veurink, ex-prof van FC Twente en Heracles, runt derhalve reeds veertien jaar een club voor keepers. Nu de voormalige Tukker Torhüter, ooit fan van Toni Schumacher, aan het einde van dit seizoen stopt bij de FC Twente/Heracles Academie, gaat zijn vizier volledig voorwaarts: naar stappen maken met Sportclub Veurink Vooruit.

“De beleving van het keepen bijbrengen,
is het belangrijkste.”

Individueel trainen
“Keepers moeten alles zelf doen bij een hoop verenigingen en ook nog extern gaan trainen om beter te worden. Dat is toch van de zotte?”, aldus De Veur die zich daar over op kan winden. “Ik ben in 2008 mijn keepersschool gestart omdat ik vond, en nog steeds vind, dat er bij teveel amateurclubs te weinig aandacht is voor keepers. Er zijn gelukkig ook uitzonderingen. Clubs die het goed voor elkaar hebben. Daar zie je bij bijna elke team twee keepers. Zoiets praat zich snel rond. Wat opvalt is dat TC’ers niet weten hoe hun keeperstrainer heet. Jonge keepers worden in een groep gedrukt, in plaats van ze individueel te trainen. Zo leren ze de basis van het keepen niet. Terwijl ouders langs de lijn tegen keepers zeggen dat ze er geen reet van kunnen. Ik denk dan ‘Wat doet de club dan om hun keepers te begeleiden?’.” Een bezoek aan Keepersuniversity Michel Veurink, op 22 februari, bij BSC Unisson in Enschede, leert dat individuele aandacht de basis is voor de training aan elke leeftijdscategorie. Op sportpark De Zweede zijn er eind februari talententrainingen van de Twentsche Voetbalschool (TVS). Twee trainers van de Keepersuniversity trainen de keepers: Nico Weegink en Benito Derks. Derks, de Lichtenvoordse heftruckchauffeur, bij Longa’30 leerde hij Hidde Jurjus als F-je de basis, maakt alle kleintjes mentaal groot: “De beleving van het keepen bijbrengen is het belangrijkste bij jonge keepers. Ze geduldig leren vallen en duiken. Vervolgens stap voor stap alle technieken aanleren. Je ziet ze dan groeien fysiek en mentaal.” Talent komt dan vanzelf bovendrijven. Derks is ook keeperstrainer van alle jeugdkeepers bij FC Winterswijk. De vruchten van Derks’ methode, volledig verwant aan de Veurink-benadering, levert de Winterswijk-talenten Thom Westrum en Pepijn Braam vorig jaar een plaats op in de Academie van FC Twente/Heracles. Fienne Bussman stapt zelfs over van FC Winterswijk JO 15-1 naar de Jong Ajax Vrouwen. En Benito stroomt, omdat hij Veurink ontmoet bij de FC Twente/Heracles Academie, in als trainer bij de Keepersuniversity. Dat goudhaantje kan Michel niet laten lopen.

“Je leert ze eerst losse letters,
daarna gaan ze lezen.”

BENITO DERKS LEERT DE BASISTECHNIEK AAN. (FOTO MAARTEN OMVLEE)

SC Veurink Vooruit
Veurink: “Natuurlijk is het super als onze talenten, zoals in 2018 Chiel Rietman, Nick Weegink, Dominique Pauwels en Luuk Nieswand bij Go Ahead, stage mogen lopen bij een BVO. Maar als je dat als maatstaf hebt, sla je de plank mis. Een keeper van ons is bij Sparta Enschede van JO 13-8 naar JO15-1 gegaan. Dat is knapper en minstens zo belangrijk. We hoeven op social media niet te scoren met stages.” Derks vult aan: “Iedereen is even belangrijk. Mindere keepers moeten dezelfde kansen krijgen.” Dat Keepersuniversity Michel Veurink met 140 keepers van 7 tot 18 jaar en 25 trainers van 17 tot 54 een kleine voetbalclub op zich is, noem het bijvoorbeeld Sportclub Veurink Vooruit, blijkt niet alleen uit de leeftijdsopbouw van trainers en keepers, net zo min als uit grootte van de keepersopleiding. Zowel visie, methode als teamwork zijn doordrenkt van saamhorigheid: elkaar met passie en vooruit helpen.

Techniek toepassen
De éénentwintigjarige Nick Weegink kent SC Veurink Vooruit door en door. Ook het niet blind staren op BVO-stages. Hij liep vanaf vijftien, na Go Ahead Eagles, stage bij Tottenham Hotspur, Leicester City en Sporting Lissabon. Ondanks dat de Hengeloër geen prof is geworden, keept hij na blessureleed met plezier in de Derde Klasse. De SV Wilhelminaschool-keeper is niet zomaar al zes jaar trainer bij de Keepersuniversity: “Vanaf m’n zevende ben ik hier begonnen. Op m’n veertiende heb ik dat gecombineerd met eerst helpen en daarna zelf trainingen geven. Nu train ik keepers bij Victoria’28 en BSC Unisson. Chiel Rietman en Tim Schulenburg, kameraden waarmee ik hier ben begonnen, zijn ook trainer geworden. We zijn een kleine club; een keepersfamilie. De oefenstof en structuur van Michel geeft houvast. Ondanks het familiegevoel zijn we kritisch op elkaar. Zo worden keepers en trainers beter. De gevarieerde trainingsvormen binnen een thema vind ik heerlijk. Daarnaast is bij BSC Unisson de samenwerking met de Twentsche Voetbalschool bijzonder. Na een keeperstraining, worden keepers door ons begeleidt tijdens partijvormen. Je leert ze eerst losse letters, daarna gaan ze lezen. Met het toepassen van geleerde technieken help je ze verder. Dat geeft een extra dimensie aan het trainen. In de jeugd bij ATC’65 heb ik altijd op een hoog niveau gekeept. Die drive kan ik nu doorgeven.”

OOK NICK WEEGINK WAARBORGT GELIJKE KANSEN VOOR IEDEREEN. (FOTO MAARTEN OMVLEE)

“Variatie is ‘The Key’.”

Nieuwe groep voor oudere keepers
De Veur stopt in juni als keeperstrainer en -coördinator bij de jeugdopleiding van FC Twente/Heracles. Voor de gewezen Bizon van het Vijfmetergebied is vooruit denken net zo gewoon als voorheen uitkomen. “Nu heb ik tijd om met ingang van het nieuwe seizoen trainingen op te zetten voor oudere keepers. Twee uur op maandagavond bij BSC Unisson. Voor keepers in de leeftijd van dertien tot in de twintig. Die een groot doel verdedigen. Senioren- en eerste-elftal-keepers zijn ook welkom. Onder begeleiding van FysioMedics, onze partner op het gebied van sportfysiotherapie, specialist bij blessurebehandelingen en -preventie, wordt er eerst een uur in een krachthonk op explosiviteit en kracht getraind. Daarna het veld op. In groepjes van vier of zes wedstrijdgericht trainen op: afwerken, duels, hoge ballen, corners, vrije trappen, spelhervattingen. Om kleine groepen te kunnen realiseren, zoek ik nog trainers.” Nu Veurinks focus weer volledig op de Keepersuniversity komt te liggen, aanmeldingen na Covid weer binnenstromen, is een derde locatie voor de keepersschool op handen. “Vanaf september zal dat rond zijn. Om toegankelijker te zijn voor de regio Twente. Ik zal bij mijn club ook weer nadrukkelijker, op de achtergrond, aanwezig zijn. Met de handen vrij. Als supervisor.”

VEURINK GENIET VAN HET ENTHOUSIASME VAN JONGE KEEPERS. (FOTO MAARTEN OMVLEE)

Variatie
Het is moeilijk voor de oude pupil van Piet Schrijvers om op de achtergrond te blijven, wanneer er jeugdkeepers tijdens de TVS-talententrainingen in het oog springen. Bulderend van genot draagt Veurink enthousiastelingen op handen: “Ik heb een zwak voor gedreven jeugdkeepers. Ongeacht wat ze kunnen. We willen kinderen verantwoord laten bewegen. Plezier laten beleven aan het keepersvak. Meer zelfvertrouwen geven door ze te trainen in wat ze niet kunnen, maar wel kunnen leren. Onze kweekvijver bestaat uit keepers bij amateurclubs. Daarmee valt de meeste winst te behalen, door hen kansen op ontwikkeling te bieden. Dat is de uitdaging. Die kick die veertien jaar geleden is ontstaan, is nooit veranderd. Die zal in de toekomst, met een stimulerende club medestanders om mij heen, alleen maar toenemen.” Een map met kladbladen vol ideeën en schetsen voor nieuwe oefeningen ligt klaar om gedigitaliseerd te worden. Achter het goedlachse gezicht krijgen de grijze cellen met handschoenen elk moment van de dag kleur, wanneer hun hersenspinsels het kladpapier halen. Wekelijks stuurt Veurink zijn trainers een e-mail met nieuwe trainingsvormen. Van jong tot oud spelen die in op wat de verschillende leeftijden nodig hebben om efficiënt te leren. “Variatie is The Key”, aldus de vriend van Liverpool-keeperstrainer John Achterberg, “bij ons is elke training anders. Het is verfrissend om dezelfde techniek op verschillende manieren te oefenen. Het zet keepers aan het denken, waardoor ze het geleerde eerder eigen maken en dus sneller kunnen toepassen in wedstrijden.” Deze aanpak is mogelijk doordat de clubcultuurbewaker van SC Veurink Vooruit walgt van trainingen op de automatische piloot en van al z’n keepers het sterke been, de sterke hoek, hun capaciteiten en knelpunten kent.

BENITO DERKS BRENGT DE BELEVING OVER. (FOTO MAARTEN OMVLEE)

Naar boven

SALE !