Jeugdkeepers

Thijn als een trein naar FC Den Bosch toe

Een fantastische oefenwedstrijd met FC Utrecht geeft de doorslag. Foeke Booij en Stefan Postma geven Thijn Peet complimenten. De FC Utrecht-fan neemt met die uitstekende wedstrijd wel alle twijfels weg bij de scouts van FC Den Bosch. Volgend seizoen verruilt de twaalfjarige keeper SV Houten O13-1 voor FC Den Bosch O14-1. Het talent dat op De Toekomst al eens pluimen ontvangt, is geen Zoete lieve Gerritje. Toch kiest hij voor de knusheid van Brabant. Die keus voor het verre Den Bosch in plaats van de dichtbije Domstad is voor menigeen, behalve vader Erik, Jos Cremers, Fred de Ligt en Lambert Jager, een verrassing.

Keeperskoorts
Duiken naar de bal is het mooiste. Kleine Thijn doet het te pas en te onpas bij de Blauwe Mini’s van SV Houten. Geheel volgens de gezinstraditie. Z’n oudere broer en zus, Jurre en Senna, hebben er van jongs af aan evenveel aanleg voor. Dat bij de mini’s doelen Madurodamafmetingen hebben, telt niet. De vijfjarige is met zijn pezige lichaam een veelbelovende springpiloot. Toch is duikdrang niet de enige reden om vanaf SV Houten F5 om de week te gaan keepen: “Ik was als voetballer geen geweldige loper. Dat speelde mee in mijn keus om keeper te worden.” Anders dan de andere Peet-telgen omarmt de balgerichte leerling van de Vikingenpoort, de Montessori basisschool van Houten, het keepen om nooit meer los te laten. Op Sportpark Oud Wulven valt hij met z’n keeperskoorts in een gespreid bed. De Blauwwitten beschikken over een fraai vangnet voor jonge keepers. Vanwege een doelbewust opleidingsplan van de hand van Jos Cremers, de keeperstrainer en –coördinator van SV Houten, stromen er gestaag keepers door naar de jeugdopleiding van een BVO. De oud Vitesse-, FC Utrecht-, AGOVV- en MVV Maastricht-keeperstrainer, bij de laatste twee clubs heeft hij de selectiekeepers getraind, legt met zijn trainers ook bij Thijn de basis voor een balvaardige keepersbelofte. Dat levert op vrijdag 26 mei 2014 al een mooi resultaat op: “We speelden thuis tegen Brederodes F4 om het kampioenschap. Zij moesten winnen. Wij hadden aan een gelijk spel genoeg. Vlak voor tijd ging er een schot van dichtbij door mijn benen. De tegenstander stond al bijna het kampioenschap te vieren, maar ik kreeg de bal nog met één hand te pakken vlak voor de lijn. Waardoor wij ineens het kampioenschap konden vieren. We kregen medailles en hebben met het hele team op de tafels in de kantine gestaan.”

Inkopper
In het seizoen 2014-2015 staat de knaap met de Manuel Neuer-posters op z’n kamer elke week onder lat in SV Houten F2. Z’n leergierigheid en gedrevenheid leiden ertoe dat Thijn vanaf dat seizoen extra keeperstrainingen gaat volgen bij Voetbalschool Regio Utrecht. Op Sportpark Zoudenbalch, waar de FC Utrecht Academy ook traint, Stadion Galgenwaard ligt binnen handbereik, is het niet raar om te dromen van een opleidingsplek bij de Utrechtse fusieclub. Vooral als je een voorbeeld neemt aan FC Utrecht-goalie Robin Ruiter. Met het uitblijven van een bliksemcarrière is geduld echter op z’n plaats. Doorzettingsvermogen verankert zich bliksemsnel als een binaire talstelsel in de mentaliteit van de jongste zoon van een softwareontwikkelingscoach. Zoals pa Erik als voorstopper in de jeugd van het Wassenaarse Blauw Zwart zich steevast vastbeet in het afstoppen van spitsen. De atletische jongeling gaat geduldig hand-in-hand met z’n opvoeder en trouwste supporter op zoek naar nieuwe uitdagingen. Het plotse perspectief dat Erik Peet tegenkomt, blijkt een inkopper voor Thijn om verder te komen. “Ik raakte op mijn werk aan de praat met John Rijsdijk”, vertelt Erik, “toen het over Thijn ging, vertelde John dat hij trainer is bij Keepersschool Midden-Nederland. Op Papendal bij Arnhem waar Lambert Jager die keepersschool heeft opgezet. Later bleek dat Jos Cremers en Lambert Jager elkaar kenden wegens hun gewezen trainerschap bij Vitesse. Waardoor ik haast uit eerste hand vernam dat het een goede keepersopleiding is. Thijn ging zodoende een proeftraining volgen op Papendal. Die eerste kennismaking met Keepersschool Midden-Nederland smaakt naar meer. Vandaar dat hij nu structureel, sinds halverwege 2016, met veel enthousiasme op zondagochtenden bij Lambert Jager de kwaliteit van natuurgras test.”

Wanneer, waar en hoe
De degelijk aangeleerde basistechniek bij SV Houten wordt volgens Thijn Peet bij Keepersschool Midden-Nederland uitgebreid met vaardigheden die ervoor zorgen dat hij het keepen nog meer in de vingers krijgt: “Bij de keepersschool waren de oefeningen intensiever, waardoor mijn handelingssnelheid en explosiviteit beter werden. Door wedstrijdechte oefensituaties kreeg ik tevens een beter gevoel voor wanneer je waar moet staan en hoe: in wat voor uitgangshouding. Ook kwam het accent op voorvoeten en voetenwerk te liggen. Daardoor ben ik ontzettend vooruit gegaan met keepen en meevoetballen de afgelopen drie jaar. Dat geeft je stap voor stap meer lol in het keepen en ook meer vertrouwen in wedstrijden. Wat beter leren keepen makkelijker maakte, was dat de trainingen op Papendal een uitstekende aanvulling waren op wat ik bij mijn club gewend was en bleef doen.”

Uitroepteken
Met dank aan Jos Cremers en de trainers van Keepersschool Midden-Nederland werpt het vaker en intensiever trainen z’n vruchten af. De Houtense tiener pakt in 2017 een plek in Jonger Oranje Onder 11 en in 2018 en 2019 speelt hij met het KNVB regioteam Amsterdam-Utrecht Onder 12 en Onder 13 jaar tegen het Amsterdam-Alkmaar-team en BVO’s. De Passievolle Peet heeft veel baat bij de eerdere oefenpotjes met SV Houten tegen BVO-teams: “Jeugdspelers van onze club staan vaak in de belangstelling van een profclub. Daardoor voetballen onze jeugdteams regelmatig tegen één jaar jongere teams van BVO’s. Ik heb bij SV Houten al zes keer tegen Vitesse, drie keer tegen Ajax en zo’n vier keer tegen FC Utrecht gespeeld. Dat zijn uitdagingen, waar je veel van leert.” Het allerbeste duel in dat kader vindt plaats op woensdag 29 maart 2017. Op De Toekomst kijkt Thijn als doelverdediger van SV Houten O11-1, tegen Ajax O9-1, wie weet al een beetje in z’n glazen bol. Na de 2-6 overwinning, terwijl ook Sjaak Swart ziet dat SV Houten een goede keeper heeft, krijgt de Bayern München-aanhanger complimenten van de coach van de Amsterdammers. Tijdens een trainingssessie met het KNVB-regioteam, afgelopen februari bij Legmeervogels, zet een scout van FC Den Bosch, die niet schroomt om helemaal naar Uithoorn te rijden, een flink uitroepteken achter zijn naam. Zaterdags daarna valt er in Houten een brief van Wally Pennings op de mat. De Coördinator Jeugdopleiding van de Blue White Dragons nodigt de gedreven goalie uit de provincie Uitrecht uit voor een stage in Noord-Brabant. In hetzelfde weekend biedt FC Utrecht ook een stage aan. Dat is logisch want SV Houten heeft de sterstatus bij FC Utrecht en zodoende de plicht om de interesse van de Brabantse Eerstedivisionist direct door te geven.

Thijn Peet KlasseKeepers

FOTO: KEEPERSSCHOOL MIDDEN-NEDERLAND

BVO-waardig
Het wordt vervolgens hinken op twee gedachten voor de HAVO-VWO brugpieper van het Nieuwegeinse Oosterlicht College, die inmiddels in de vertrouwde uitgangshouding klaar staat om bij een BVO een kans voor de toekomst te grijpen. Eind februari verloopt een onderlinge oefenpartij met FC Den Bosch Onder 13 zo goed, dat Thijn daags erna wordt gevraagd om nog drie keer mee te trainen. Clubicoon Jan van Grinsven heeft wellicht aan een schuin oog genoeg om te constateren dat de 1 meter 61 lange Houtenaar niet van Mars komt, wat een betekenis van de naam Thijn is, maar wel veel in z’n mars heeft. Na twee extra trainingen in Den Bosch, uit Het Van Grinsven Genootschap de wens dat de Robin Ruiter-volger nog één oefenmatch speelt en één training meemaakt. Begin maart is de Domstadclub aan de beurt. In de hoofdstad van de provincie Utrecht bestaat de stage uit twee trainingen en een wedstrijd. Met een serieuze tegenstander uit Leeuwarden. Tegen Sportclub Cambuur toont de SV Houten Onder 13-1-doelman aan waarom twee profclubs zich simultaan tot doel stellen om hem te testen. De veren vliegen ondanks een 0-3 nederlaag door de lucht. Eriks oude buurman Foeke Booij, nu Technisch Manager bij de Herten, noemt Thijn een BVO-waardige keeper. Stefan Postma, keeperstrainer van David Jensen bij FC Utrecht, en Fred de Ligt, teamtrainer van SV Houten O13-1, zijn evenzo lovend. Jos Cremers weet waarom: “Thijn is een gedreven, atletische keeper met een goede sprongkracht en goede reflexen. Hij coacht goed, heeft een goede inspeelpass en kan prima meevoetballen.”

Kogel door de Sint-Jan
Terwijl Thijns droomclub FC Utrecht nog andere talenten wil bekijken, gaat bij de club van De Sliert van de Vliert, aan de hand van het duel tegen Cambuur, waar FC Den Bosch op de één of andere manier zicht op krijgt, de kogel door de Sint-Jan. Wally Pennings slaat meteen munt uit de laatst verkregen informatie door Huize Peet te melden dat Thijn een plek kan krijgen aankomend seizoen in FC Den Bosch Onder 14. Een tweede oefenwedstrijd en extra training bij FC Den Bosch gaan nog wel door, want afspraak is afspraak, maar vanuit De Vliert laat men duidelijke merken dat die bijeenkomsten voor de Bossche besluitvorming niet meer van belang zijn. De keeper in kwestie die niet weet of zijn FC Utrecht intussen op het vinkentouw zit of de handschoen in de ring heeft gegooid, hoeft niet lang na te denken over de Bossche aanbieding. Door de snelle ontwikkelingen gaat Thijn als een trein met een goed gevoel naar Den Bosch toe: “Mijn voorkeur lag, hoe gek het ook klinkt uit de mond van een fanatieke FC Utrecht-supporter, toch al bij FC Den Bosch. Ik wil alles doen om prof te worden, maar ben gevoelig voor sfeer en plezier. In Den Bosch vond ik de sfeer gemoedelijker en daar kan ik met één concurrent op regelmatige speeltijd rekenen.”

Thijn Peet KlasseKeepers

FOTO: KEEPERSSCHOOL MIDDEN-NEDERLAND

Geen verrassing
Qua speeltijd doet Thijn bewust een stap terug naar de situatie in 2013-2014 bij SV Houten F5. De stappen voorwaarts die de Brabantse aanwinst hoopt te maken tellen daarentegen zwaarder: “Ik heb straks één concurrent bij FC Den Bosch. Er is ons verzekerd dat we om de beurt gaan spelen. Dat heb ik inderdaad voor het laatst gedaan toen ik begon met keepen in SV Houten F5, maar nu is het belangrijkste dat ik bij een BVO regelmatig ga spelen. Met die zekerheid wil ik proberen het beste uit mezelf te halen.” Lambert Jager van Keepersschool Midden-Nederland glundert bij het vooruitzicht dat zijn pupil heeft: “Het is voor ons zeker geen verrassing dat hij de volgende stap gaat maken en zich zeker verder zal gaan ontwikkelen bij een BVO. Thijn is een gedreven jongen die weet wat hij wil en daar ook echt alles aan doet. Door zijn goede voetenwerk is zijn handelingssnelheid erg goed, net als zijn positiespel. We hebben hem getraind in één van de kernwaarden van onze keepersschool: keepen vanuit het centrum van het doel. Dat heeft hij goed opgepakt. Daarnaast heeft al een mooie, strakke trap met beide benen. Dat is een meerwaarde voor elke keeper.” Dat gaat dus naar Den Bosch toe. Daar kunnen ze wel een nieuwe Hans van der Pluijm of Jan van Grinsven gebruiken. Thijns nabije toekomst voltrekt zich derhalve niet op een steenworp afstand van Stadion Galgenwaard. Hoewel Houten-Utrecht hemelsbreed nog geen zeven kilometer is. Maar dat zegt niets over de toekomst. Er zijn meer voetballers als Ronald de Boer via een omweg teruggekomen bij hun favoriet club.

Naar boven

SALE !