Jeugdkeepers

Duizendpoot Daan van Poolen is de winnaar van de winterstop

Foto: Familie Van Poolen

Met het damteam van basisschool De Akker plaatst Puttense Powerboy Daan van Poolen zich in januari dit jaar voor de halve finale van het Gelders kampioenschap. Bij SDC Putten is de PSV-fanaat twee jaar op rij tijdens de Grote Club Actie de beste lotenverkoper. SDC staat voor Sterk Door Combinatie. Toepasselijker kan het niet voor de veelzijdige duizendpoot die als doener en denker, met als hobby’s voetballen, buiten spelen en gamen, in elke situatie als Sherlock Homes speurt naar leermomenten. Vader Gijs is daarbij een ideale Dr. Watson. Plussen en minnen van Jeroen Zoet en Mickey van der Hart slaat de groep 6 leerling zorgvuldig in z’n geheugen op. Door z’n leergierige aard scoort de Puttenaar zelfs punten zonder wedstrijden te keepen. De winterstop beloont de dadendrang van de Philips Stadion-bezoeker die net zo fraai een dam haalt als een doelpunt voorkomt. The Centipede Breakthrough zou het op zijn lijf geschreven nieuwste Sherlock Holmes-verhaal kunnen zijn.

Eerste keer winterstop
Niet alleen de afkorting van SDC slaat op Daan van Poolen. Ook het lied Wat heb je gedaan Daan, Waar kom je vandaan, van Adèle Bloemendaal slaat de spijker op z’n kop. De bijna tienjarige treedt uitdagingen, guitig lachend, met open vizier tegemoet. Zonder angst voor fouten, gaat de keeper nu al goed om met kritiek. Onbevangenheid kan de sleutel worden bij het verwezenlijken van zijn streven: profkeeper worden bij PEC Zwolle. In het seizoen 2014-2015 ruilt de Manchester United-supporter bomen die dienst doen als doel op het grasveld vlakbij huis nog niet in voor een aluminium palen. De vijfjarige rechtspoot begint bij SDC in F11 als veldspeler. Een seizoen later gaat als F4-verdediger Wie de handschoen past, trekke hem aan pas op voor Daan. “In de winterstop hadden we een toernooi in de zaal. Daar ben ik voor het eerst gaan keepen. Het lukte om ballen tegen te houden, dus vond ik dat leuk. In de zaal gaat alles lekker snel en krijg je veel te doen. Daar houd ik van.” Het is de eerste, maar niet de laatste keer dat de winterstop hem omarmt. Als keeper van SDC F4, de bal is groter dan z’n hoofd, valt Daans lef om overal voor te duiken op gras ook op. Evenals zijn reflexen, de manier waarop hij zelf bepaalt wanneer hij uitkomt en de drive om altijd te gaan voor de volgende bal. Op Sportpark Putter Eng, waar scouts van PEC Zwolle regelmatig rondlopen, schuift jeugdkeeperstrainer Kelvin van den Broek voor 2016-2017 de balvaste spring-in-‘t-veld door van F4 naar F1.

Geeft nooit op
De eerste helft van dit seizoen etaleert Daan z’n wil om te winnen in SDC Onder 10-1 (E1). Met de vooruitgang die de jonge doelverdediger in korte tijd boekt, laat hij zijn ouders glunderen. Niet vanwege het feit dat Gijs van Poolen in vervlogen tijden zelf bij SDC gekeept heeft tot en met de D-tjes. Meer omdat zoonlief op eigen kracht stappen maakt. “Daan doet het voor zijn leeftijd heel goed”, zegt de bloedeigen teamtrainer van SDC JO10-1 die tegelijkertijd Technisch Coördinator van alle jeugdkeepers en teams in de leeftijdscategorie van zeven tot en met twaalf jaar is bij SDC. Die uitspraak is niet chauvinistisch bedoeld. Pa Van Poolen heeft door zijn functies een reëel beeld van de context waarbinnen zijn zoon sinds vier jaar is opgevallen. Met recht van spreken vult Van Poolen senior aan: “Daan geeft nooit op. Dat is zijn kracht. En zijn wil om te winnen en de manier waarop hij blij is met elke bal die hij stopt is geweldig.”

VANAF HET BEGIN AF AAN HEERLIJK ONBEVANGEN KEEPEN. FOTO: FAMILIE VAN POOLEN

Nieuwe uitdaging
Een keepersdag bij Zwart Wit’63 is op 17 oktober 2016 is voor de dreumes, die qua keepen naast de SDC-trainingen Holmesachtig speurt naar een deskundige duw in de rug, een begerenswaardig welkome kennismaking met Keepersschool Midden-Nederland. Zoals ze hem die dag helpen om de handen uit de mouwen te steken, slaat aan. Toch moet Daan nog even geduld hebben. Vanaf 2017-2018 start vader Gijs als een loyale Dr. Watson de routine om zijn speurneus zondags naar de keepersschool van Lambert en Rob Jager te brengen. Alsof er bij De Geheugentrainer van Omroep MAX een megaprijs mee te winnen valt, zo neemt de jongeling op Papendal de oefeningen in zich op. “Bij de keepersschool hebben ze mijn techniek verbeterd”, vertelt Daan enthousiast. “Ik heb in anderhalf jaar twee diploma’s gehaald. Dat is leuk. Spelenderwijs word je uitgangshouding, het voetenwerk, vooruit keepen en staan op de voorvoeten beter. Lambert legt altijd even een hand op je schouder als hij vertelt waarin je vooruit gaat en waar je meer aandacht aan moet besteden.” Terwijl De Puttense Powerboy smult van jagen op nieuwe leermomenten, geniet keepersschoolhouder Lambert Jager van zijn nieuwe pupil: “Daan is een open, spontane jongen. Hij traint altijd erg hard en heeft een goede instelling. Het is een jongen waarvan je ziet dat hij in alle weersomstandigheden plezier heeft in het keepen. Hij heeft lef en is ook nog eens sociaal in de groep. Kortom een fijne knul om mee te werken.” Dat de keepersschool Daan goed doet ziet ook Okke Looijen: de Hoofd Opleidingen van SDC Putten. “Daan is een vrolijke, fanatieke keeper met veel potentie. Die opvalt door z’n reactiesnelheid. Hij is redelijk groot voor z’n leeftijd. Daar maakt hij goed gebruik van. Hij is leergierig, heeft lef en is altijd goed gefocust op het spel. Vorig jaar heb ik tegen zijn vader gezegd dat Daan een nieuwe uitdaging nodig heeft. Dan kan Daan gaan werken aan het uitbreiden van z’n bravoure. Voor SDC heeft hij bravoure genoeg, maar ik ben benieuwd of hij op een hoger niveau, in drukkere situaties, ook diezelfde durf kan behouden en uitbouwen. Ik hoop het, want het is mooi om te zien hoeveel energie hij in het keepen stopt.”

IN EEN PSV-SHIRT SAMEN MET ZIJN ZUS ESMEE. FOTO: FAMILIE VAN POOLEN

Tweede keer winterstop
Kijken naar keepers is ook een liefhebberij van de oudste Van Poolen telg. Elke thuiswedstrijd van PSV zit hij met z’n vader achter het doel van Jeroen Zoet. Als enige familievakbezoeker volgt hij de Veendamse PSV-keeper met argusogen. In de hoop wat op te steken van zijn voorbeeld. Vanzelfsprekend wil de jonge Gelderlander ook profkeeper worden. Met vliegensvlug keeperswerk zet de Veluwenaar zichzelf in oktober 2018 bij de PEC Zwolle-scouts op de kaart. Verschillende talentenjagers van de Overijsselse Eredivisionist enthousiasmeren Jan Kemkens, hoofd scouting van de jeugdopleiding van PEC Zwolle, dermate dat er contact ontstaat dat Daan blij verrast: “Ik werd voor een proeftraining uitgenodigd. Daarna mocht ik met een keeperstraining van PEC meedoen. Toen dat goed was gegaan, heb ik tijdens toernooien gekeept tegen Vitesse en de Graafschap. Dat was even wennen, maar ook erg leuk.” Bij PEC zijn ze zo tevreden over De Puttense Scolopendra dat Kemkens meteen actie onderneemt. Voor de tweede keer is de winterstop Daan goedgezind. “Meneer Kemkens vroeg of Daan aan het begin van dit jaar al naar PEC wilde komen”, legt Gijs van Poolen uit. “Dat hadden we niet verwacht. Ik wilde Daan sowieso het seizoen af laten maken bij SDC. Dat vind ik wel zo netjes, maar Kemkens was zeer gedecideerd. PEC heeft goed contact met SDC, dus dat scheelt en ze hebben Daan uitgebreid gewikt en gewogen. In de jongens die ze halen zien ze potentie. Alles bij elkaar heeft de degelijke aanpak van PEC ervoor gezorgd dat Daan nu bij PEC Zwolle Onder 10 keept.” De nieuwbakken PEC-goalie heeft dit voorjaar dus schik vanwege een andere Grote Club Actie. Daan gaat er tijdens zogeheten Twin Games met veel plezier vol tegenaan. Waarbij een teamselectie in tweeën wordt gesplitst om op een half veld twee maal tegen een tegenstander te spelen. Tegelijkertijd twee keer 6 tegen 6 in plaats van één keer 11 tegen 11, leidt tot ruim tweehonderd procent meer balcontacten per wedstrijd. Terugspeelballen mogen niet in de handen gepakt worden, ingooien is vervangen door indribbelen, na een doelpunt gaat het spel verder bij de keeper. Zonder scheidsrechter leren de spelers in een straatvoetbalsfeer om te gaan met allerhande omstandigheden. De

DAAN ALS GFANATIEKE PSV-SUPPORTER MET DE SCHAAL VAN 29015-2016. FOTO: FAMILIE VAN POOLEN

Twin Games genieter
De Twin Games zijn de Wayne Rooney-volger als een dubbelslag bij dammen op het lijf geschreven. Op zaterdag 9 maart 2019 pakt de ex-SDC’er levendige leermomenten bij de lurven op Sportpark Zoudenbalch waar hij met PEC Onder 10 tegen FC Utrecht Onder 10. “Alle wedstrijden bij elkaar wonnen we net niet. Ik had er maar zes doorgelaten. Drie keer was ik één tegen één de sterkste en ook plukte ik nog een bal uit de kruising.” Door de overgang van SDC Putten naar PEC Zwolle kan Daan, door de gratis tribuneplaatsen van de PEC Zwolle Voetbalacademie, z’n arendsogen nu ook richten op een andere eredivisiekeeper: Mickey van der Hart. “Zondags na die lekkere wedstrijden in Utrecht speelde PEC thuis tegen AZ. Van der Hart deed het fantastisch. Dankzij hem hield PEC de nul. Hij wordt ondanks alles kritiek die hij heeft gehad toch steeds beter. dat vind ik leuk om te zien.” Doorgaan is ook een devies van Daan van Poolen. Geen familie van PEC-speler Bram van Polen overigens. Die ene O verschil in de achternamen staat symbolisch voor DE NUL die de twee jaar oude broer van zus Esmee, een vurige voetbalster van SDC JO8-3, altijd nastreeft onder de lat. Aan de instelling van De Duizendpoot van de Putter Eng zal het niet liggen of over tien jaar The Centipede Breakthrough in de boekwinkels verkrijgbaar zal zijn. Liefst signeert hij, mits het autobiografisch is, zelf dat boek. Maar eerst staan er nieuwe Twin Games op het programma. Op dertig maart jongstleden was het een feest voor de Luuk de Jong-fan op De Hertgang. Vanwege de uitwinst met PEC Zwolle tegen de leeftijdgenoten van zijn favoriete club PSV: 17-18. Even heerlijk in de handen in de lucht steken na zo’n overwinning en vervolgens vol energie verder denken dan die ene zwaluw, dat heeft de jonge doelman nu al in de vingers. Net als alle andere duizendpoten beseft Daan dat kleine stappen belangrijk zijn om ver te kunnen komen.

DROMEN VAN DOORBREKEN BIJ PEC ZWOLLE. FOTO: FAMILIE VAN POOLEN

Naar boven

SALE !