Jeugdkeepers

Positiviteit pijler zilveren jubileum Keepersschool Midden-Nederland

ROB JAGER VERWELKOMT ENTHOUSIAST DE KEEPERS.

De allereerste Nederlandse keepersschool, die in 1995 als warme deken voor jonge keepers begon in Lunteren, viert na vijfentwintig jaar op Papendal, als kostbare koploper in een hedendaags kleurrijk keepersschoolland, een zilveren jubileum. Positiviteit, passie, plezier en persoonlijke benadering waren en zijn de pijlers onder het standvastige succes. Drie generaties Jagers staan garant voor een aantrekkelijk keepersklimaat. Wie op zondagochtend in de armen duikt van het trainersteam van Lambert en zoon Rob Jager, de drijvende krachten achter de Arnhemse afdeling van Keepersschool Midden-Nederland, maakt meteen deel uit van een no nonsens keepersfamilie. Waar het beter maken van elke jeugdkeeper voorop staat. Terwijl talenten, gezien de keepers know how, tegelijk de kans krijgen de hand te leggen op de beste basis voor een zo glansrijk mogelijke keeperscarrière.

“We gaan uit van wat keepers kunnen en geven graag complimenten.”

Biljartlaken
Je passeert hekken en rijdt door bij de BMX-baan op Nationaal Sportcentrum Papendal. Zo vind je het briljantste biljartlaken in de buitenlucht. “Doordat ik keeperstrainer bij Vitesse was, zijn we hier in 2005 terecht gekomen”, vertelt keepersschooloprichter Lambert Jager. De fitte zestiger, hij begeleide Piet Velthuizen van A-junior tot aan Oranje, maar ziet dat niet als verdienste, kijkt het liefst vooruit na een kwart eeuw Keepersschool Midden-Nederland. Want het trainen van jonge keepers, zoals hij dit seizoen weer is gaan doen bij Arnhemse Boys, kan Lambert nog niet loslaten: “We zijn blij dat we hier ook in de toekomst kunnen trainen. Op een veld dat uitnodigt om te duiken.” Een groot aantal vroege en fanatieke vogels, keepers en keepsters van zes tot achttien jaar, verzamelen zich zondags om tien uur bij het sappige veld. In een vertrouwde ambiance vol vogelgeluiden. In 1995 stond er slechts een handvol keepers klaar om de stoute handschoenen aan te trekken bij de eerste training van Keepersschool Midden-Nederland: “Op verzoek van ouders van Bennekom, waar ik keeperstrainer was, ben ik in 1995 begonnen met een keepersschool. In Lunteren op een hobbelveld dat zij geregeld hadden.” Tegenwoordig verwelkomt vers gemillimeterd natuurgras, waarop Raymond Ceulemans caramboles zou willen maken, de van Neuer, Courtois, Onana of De Gea dromende jeugd. De doelgroep waar Lambert en Rob Jager warm voor lopen en Milan Jager deel van uitmaakt.

JONGE KEEPERS LEREN ALLES TE GEVEN.

Persoonlijke benadering
Met onvermurwbaar elan beleven Lambert en Rob, vader en zoon Jager, elke zondag alsof het opnieuw de eerste training is. Dat is ook één van de redenen dat Keepersschool Midden-Nederland het zilveren jubileum viert, volgens Rob Jager: “We leven net als onze fanatieke en gedreven trainers naar die zondagen toe, want we hebben er zoveel plezier in om keepers beter te maken. Het is hier één grote familie, omdat de overhand van onze dertien gediplomeerde trainers al jaren bij ons actief zijn. De jeugd, waaronder mijn zoon Milan, lol laten beleven aan keepen en ze handvatten geven om beter te worden, maakt ons allemaal enthousiast. Dat werkt aanstekelijk. We gaan uit van wat keepers kunnen, wat bij hun stijl past en geven graag complimenten. Iets is nooit slecht, maar heeft eerder meer aandacht nodig. Zo ontstaat er een leerklimaat waarin jonge keepers zich veilig voelen om nieuwe technieken uit te proberen. Ze trainen in een vertrouwde groep van maximaal zes keepers en weten dat de trainers, die meteen kunnen bijsturen bij oefeningen, makkelijk aanspreekbaar zijn en altijd open staan voor vragen.” Als bewijs voor de persoonlijke benadering waarmee Keepersschool Midden-Nederland als handelsmerk de tand des tijds doorstaat, staat Lambert, de bevlogen aartsvader van de keepersopleiding, voorafgaande aan de warming-up, te praten met een jonge keeper. Terwijl één van de trainers kijkt of het al tien uur is op z’n Midden-Nederland-horloge dat hij heeft gekregen vanwege twaalf en een half jaar trouwe dienst.

LAMBERT JAGER IN GESPREK MET ÉÉN VAN ZIJN PUPILLEN.

“Jonge keepers kan je vanuit de basis verder helpen. Ze zien groeien geeft dan de meeste voldoening.”

Sparringpartners
“Ik word dan wel een dagje ouder, maar ben nog lang niet klaar met het trainen van jeugdkeepers,” aldus Lambert die als oud trainer van Piet Velthuizen, Harald Wapenaar, Stefan Postma, Gino Coutinho en Eloy Room zich nooit te groot voelt om jonge keepers te motiveren. “Dat die bekende keepers zover zijn gekomen is niet mijn verdienste”, moet hem van het hart, “iedere keeper bepaalt uiteindelijk door z’n inzet een aanwezige talent z’n eigen top. Je kan zeggen ‘Ik heb die en die naar het betaalde voetbal gebracht’, maar die kwaliteiten en vooral aanleg heeft iemand al van nature in huis. Daarom is ‘ie zover gekomen.” Het trainen en werken met jeugdkeepers is nog steeds het leukste en dankbaarste wat er is volgens de bescheiden oud keeper die opgroeide in de jaren zestig toen er nergens gespecialiseerde keeperstrainers voorhanden waren: “Bij gearriveerde keepers gaat het meer om het onderhouden van hun vaardigheden, zorgen dat ze fit blijven en het geven van wedstrijdgericht advies en mentale steun. Jonge keepers kan je vanuit de basis verder helpen. Ze zien groeien geeft dan de meeste voldoening.” Als het jubileum van zijn geesteskind ter sprake komt, flikkeren de ogen van de geboren Edenaar als de toorts van het New Yorkse vrijheidsbeeld: “Die vijfentwintig jaar zijn snel gegaan. Toen ik in maart 2010 naar China ben gegaan, om de keepers van Nanchang Bayi te trainen, is Rob de keepersschool tijdelijk gaan leiden. Ik was in 1998 al supertrots dat mijn zoon als zestienjarige bij ons de jongste, gediplomeerde keeperstrainer van Nederland was. Als mijn toekomstige opvolger op Papendal heeft hij nu ook z’n sporen al ruim verdiend. We hebben altijd goed met elkaar overlegd. Recht door zee als echte sparringpartners. Dat samenspel is de kracht waardoor wij na zoveel jaren elke keer weer een goed product op de mat leggen. Wat jonge keepers aanspreekt, verder helpt en enthousiast maakt.”

ROB JAGER INSTRUEERT BEVLOGEN EEN KEEPER.

“Hier kom ik mijn bed voor uit! Al drie jaar op zondagochtend keepen.”

Niets is fout
Dat de vroegere keeperstrainer van Vitesse, De Graafschap, Cambuur en AGOVV met recht z’n eigen voorzet klem mag pakken, blijkt uit reacties van ouders en kinderen: “Ik zit ongeveer vijf jaar bij Keepersschool Midden-Nederland en ik ga nog steeds elke zondag met plezier naar de training. De trainers zijn aardig en je kan ze altijd om advies vragen, de trainingen zijn elke week verschillend waardoor je met plezier elke zondag gaat trainen. Ik vind het fijn dat je in kleine groepjes zit waardoor je veel aandacht krijgt van de trainer. Ook de persoonlijke aandacht van Lambert en Rob geeft veel vertrouwen in mijn opleiding.” (Jesse Oudendorp) “Hier kom ik mijn bed voor uit! Al drie jaar lang op zondagochtend keepen, fanatiek, leerzaam, maar ook veel plezier.” (Suzan) “Toen Cas in de JO9-1 bij zijn eigen vereniging geen goede keeperstraining meer kreeg, zijn wij op zoek gegaan naar een andere mogelijkheid om zijn vaardigheden te verbeteren. (…) Inmiddels zit onze zoon in de JO15-1. De keeperstrainingen hebben duidelijk bijgedragen aan de manier waarop hij nu staat te keepen tijdens zijn wedstrijden. De sfeer op zondag tijdens de training is geweldig, zowel bij de keepers, de trainers als de ouders. Er is geen training waar Cas met tegenzin naar toe gaat.” (Een trotse keepersvader) “Mijn zoon ‘Martijn Brieffies’ is reeds acht à negen jaar lid van Keepersschool Midden-Nederland. Hij is ooit begonnen als ‘broekie’ zoals ze dat noemen bij de keepersschool, hij was zeven jaar en moest alles vanaf de ‘grond’ leren. Wat mij opviel aan de manier hoe het hem geleerd werd is dat het gebeurde met geduld, veel herhalingen zodat het bleef hangen. De kinderen deden niets fout maar werden altijd positief benaderd door welke trainer dan ook en werden zo gewezen op de dingen die beter konden. Als ik zie hoe mijn zoon nu keept, is het met grote sprongen vooruit gegaan dankzij de kunde en tomeloze inzet van Lambert, zoon Rob en niet te vergeten de kunde van alle trainers van de keeperschool midden Nederland. Nog nooit in al die acht tot negen jaren is mijn zoon met tegenzin naar de training gegaan, wel balend en (sorry) soms vloekend als het een keer door noodweer of vorst niet door kon gaan. Inmiddels is Martijn begonnen bij zijn eigen club als keepertrainer en hij vind het geweldig, ook zou hij op den duur graag bij de keepersschool het trainerschap op willen pakken. Ik dank Keepersschool Midden- Nederland om hun altijd positieve manier van aanpak en training geven, ze hebben bij gedragen aan de liefde voor het voetbal die mijn zoon nu beleeft en zeker de liefde voor het keepen.” (ouder van Martijn Brieffies)

KEEPERS LEREN VAN ELKAAR.

“Meevoetballen is geen doel op zich. We willen geen identieke Neuers kweken.”

Eigen broek opgehouden
De veelgeprezen, gevarieerde oefenstof die inspeelt op de rol van de keeper in het hedendaagse voetbal, met thema’s die zo’n zes weken duren, komt uit het keepersbrein van Rob. De gewezen Echteld-doelman speelt met duidelijk herkenbare thema’s in op wat z’n pupillen nodig hebben: “Soms duik ik even m’n archief in en actualiseer ik oude oefenvormen, maar meestal bedenk ik voor elke week nieuwe oefeningen die in het thema passen. Leren is herhalen, vandaar de duur van de thema’s. Als je te snel thema’s afwisselt, krijgen de keepers geen kans om het geleerde te automatiseren.” Door de huidige rol van Rob heeft Lambert zondags z’n handen vrij om daar waar nodig accenten te zetten, individueel te instrueren, of een groep met een spontane spelvorm extra te stimuleren. ‘The Godfather’ van Keepersschool Midden-Nederland geniet er van: “Elke week weer andere oefeningen bedenken binnen een thema, dat doet Rob bijzonder knap. We spelen bij de trainingsstof in op basistechnieken en de persoonlijke stijl van elke keeper. Meevoetballen en blokken komt aan bod, maar is geen doel op zich. We willen geen identieke Neuers kweken. Niet bij iedere keeper past bijvoorbeeld het blokken. We hebben tegenwoordig, gelet de manier waarop er gekeept wordt, teveel voetballers met handschoenen aan. De bal mag er niet in, daar gaat het nog steeds om.” In dit familiebedrijf vervult Maria Jager een voorname rol. Zij zorgt voor alle zaken buiten het veld. Haar taak is heel belangrijk voor het karakter van Keepersschool Midden-Nederland. “We zijn er trots op”, terwijl Lambert breeduit lacht naar zijn vrouw, “dat we altijd onze eigen broek hebben opgehouden. In vijfentwintig jaar hebben we nooit een sponsor nodig gehad. Onze keepers hebben niet allemaal dezelfde, gesponsorde outfit, maar dat is juist leuk. Je kan een Ajaxfanaat die in een Onana-shirt verschijnt toch niet verplichten een eenheidstenue te dragen? Verscheidenheid maakt de groep interessanter. We waren, zijn en blijven een no nonsens keepersschool voor elke keeper die zich wil ontwikkelen. Die identiteit onderscheidt ons. We willen niet de leukste keepersschool zijn, waar alles mag. Het gaat erom dat jonge keepers plezier hebben in het trainen en zich thuis voelen bij ons en tegelijkertijd met een positief gevoel veel leren.”

DE VRIJE ROL VAN LAMBERT WERKT INSPIREREND.

Persoonlijke top
Door de ruime individuele aandacht voor alle keepers en de vakkundige ogen van Lambert en Rob staat de Arnhemse oertak van keepersschool Midden-Nederland, de tweede tak functioneert onder leiding van Kees van Laaren bij VV De Meern in De Meern, tevens goed bekend om haar talentherkenning. Denk hierbij aan Barry Diteweg, die ondersteund door Lambert Jager in 1999 met z’n overgang van DOVO naar SC Heerenveen de sprong naar een betaald voetballoopbaan maakte, en Niels Kornelis (Tweede Divisie–De Treffers), Jan Schimmel (Achilles Veen–Hoofdklasse Zaterdag), Joshua van den Berkt (GVVV–Tweede Divisie). “Je hebt gauw in de gaten, wanneer een keeper er echt bovenuit springt”, legt Lambert uit. “Zo was Olivier Schutte ook nadrukkelijk een talent. Die ging in 2017 naar Ajax.” We doen met alle trainers van alles om onze keepers te helpen bij het halen van hun persoonlijke top. Of dat nou een selectieteam van een amateurclub is of de jeugdopleiding van een BVO, dat maakt niet uit. Met z’n allen de lat zo hoog mogelijk leggen, levert ongelofelijk veel keepersplezier op.”

SAMEN DE LAT ZO HOOG MOGELIJK LEGGEN.

Drie generaties
Inmiddels staan er op Papendal drie generaties Jagers op de mat. De twaalfjarige Milan, opa Lamberts oogappel, traint sinds z’n tiende mee. De jongste Jager is er drie jaar eerder bij dan papa Rob als dertienjarige in 1995 was. De jeugdkeeper van het Oosterhoutse OSC is een van de velen die zondags gretig het ruime gras kiest: “De manier van coachen is prettig. Je wordt beter gemaakt op een leuke manier, met duidelijke oefeningen en stimulerende spelvormen. De trainers hebben verstand van keepen en kunnen goed met kinderen omgaan. Ik heb geleerd hoe je altijd klaar moet staan, met voeten op spanning en handen in de vorm van de bal. Daardoor schat ik tijdens wedstrijden situaties beter in en pak ik meer ballen.” Milan tovert dezelfde gemeende glimlach tevoorschijn als z’n vader wanneer het over keepen gaat. De drie-generatie-situatie is evenals de start van Keepersschool Midden-Nederland in 1995 uniek en kan voor de continuïteit van de keepersschool belangrijk zijn. Milan ziet het namelijk wel zitten om in de voetsporen te treden van pa en opa: “Ik weet niet of ik net als m’n vader al op m’n zestiende keepersdiploma’s heb, maar ik wil hier over een aantal jaren wel met alle plezier trainer worden.” Na zo’n uitspraak van z’n kleinzoon kijkt Lambert opgetogen naar de toekomst van wie weet nog eens vijfentwintig jaar Keepersschool Midden-Nederland: “Milan heeft dezelfde passie als Rob en ik. Dat is enorm speciaal om van dichtbij te mogen meemaken. Als ik het dan ook nog mag beleven dat hij bij ons trainer wordt!” Degenen die enthousiast zijn geworden om ook hun keeperkunsten te verbeteren bij de keepersfamilie van de geboren Edenaren kunnen om zich aan te melden een e-mail sturen naar: info@talent4keepers.nl Vooral in de jongste leeftijdscategorie, vanaf zeven jaar, is er ruimte om nieuwe deelnemers in te passen. Omdat de keepers jarenlang blijven, ligt het voor de hand dat er in oudere categorieën minder plekken beschikbaar. Maar in overleg met Rob en Lambert is er veel mogelijk bij Keepersschool Midden-Nederland. Wie googelt op Keepersschool Midden-Nederland krijgt in een mum van tijd het 06-nummer van Lambert, de pionier in keepersschoolland, in beeld.

ROB (LINKS) EN MILAN JAGER PASSIEVOL TIJDENS DE TRAINING. (FOTO MARIO GIETELINK)

Naar boven

SALE !