Jeugdkeepers

Stan Zoetebier sleutelt aan de opvolging van oom Edwin

STAN ZOETBIER FC VOLENDAM KEEPERSSCHOOL ZHZ
Foto: Dominick Zoetebier

Halverwege 2005 gaan de stoelen in het huis van Edwin Zoetebier aan de kant. Stan Zoetebier vraagt aan de neef van zijn vader Dominick , de ex-goalie van FC Volendam, Feyenoord, PSV, NAC, Vitesse en Sunderland: “Hoe moet dat, keepen?” Achteroom Edwin, winnaar van de UEFA-cup met De Trots van Zuid, wat voor ‘De Keeper met de Witte Col’ daags na zijn geboortedag nog steeds een onvergetelijk verjaardagscadeau is, gaat gelijk in een goede uitgangshouding op het kleed voor de bank staan. Huize Zoetebier wordt in een handomdraai De Kuip van 8 mei 2002; Feyenoord-Borussia Dortmund 3-2. Edwins vrouw en twee dochters houden net als het Rotterdamse publiek hun adem in. De kersverse doelman van EVC F6 uit Edam krijgt in een Volendamse huiskamer z’n eerste keeperstraining. Edwin en Stan, beiden ter wereld gekomen in het Waterlandziekenhuis van Purmerend, groeien na hun eerstgeboren keeperssaamhorigheid uit tot baldadige bloedbroeders. Inmiddels is Stan van de D-tjes van FC Volendam opgeklommen tot een gedeelde plaats onder lat in Onder 19 van Het Andere Oranje. De Barcelona-fan die aan het Regio College in Purmerend leert voor automonteur sleutelt liever aan een loopbaan als keeper. Om veelbelovend koers te zetten richting de voetsporen van zijn verre familielid. Iets waar Edwin Zoetbier op hoopt en wat volgens de drievoudig landskampioen, gezien zijn eigen verleden, ook tot de mogelijkheden behoort.

Keepen staat op nummer één bij Stan Zoetebier sinds hij door broer Wesley als ukkie geïnteresseerd raakte in het keepen. En vanaf het moment dat de vonk met achteroom Edwin oversloeg: “Mijn broer is begonnen als keeper bij EVC. Ik ging drie turven hoog graag kijken naar zijn keeperstrainingen. Toen ze later bij EVC F6, mijn eerste team, geen keeper hadden, heb ik meteen gezegd dat ik wilde keepen. Dat beviel gelijk goed, want ik was niet bang om te vallen en niet bang voor tegenstanders en de bal.” Vader Dominick zorgt er met zijn achtergrond als keeper en keeperstrainer bij RKAV Volendam als derde inspiratiebron voor dat keepen voor de getogen Edammer ronduit ‘kaasie’ is geworden en gebleven. Zoon Stan, die in de F en E van EVC regelmatig keeperstraining krijgt van zijn vader, grijpt van jongs af aan elke kans aan om zijn opvoeder voor allerhande keepersdoeleinden in te schakelen. Van achtertuin, trainingsveld tot vrachtwagen. Want Dominick Zoetebier, die tegenwoordig als elektricien de kost verdient, is heel lang vrachtwagenchauffeur geweest. Bij ritten richting Eindhoven of Breda staat Stan tijdens schoolvakanties steevast als bijrijder subiet in de startblokken. “We hielden dan pauze bij De Herdgang waar oom Edwin bij PSV trainde (2004-2006 KK) of bij het Rath Verlegh Stadion. Want vlakbij dat stadion trainde hij in z’n NAC-periode (2006-2008 KK). Dan gingen we samen een uurtje kijken naar de training.”

Stan Zoetebier Keepersschool ZHZ

STAN ZOETBIER (VOORGROND) FANATIEK OP DE TRAINING VAN KEEPERSSCHOOL ZHZ. FOTO: DOMINICK ZOETEBIER

Alsof de tijd heeft stilgestaan, hangt er nu nog een foto van Edwin Zoetbier als NAC-keeper op de kamer van achterneef Stan. Maar de tijd heeft verre van stil gestaan voor de bewonderaar van Gianluigi Buffon. FC Volendam plukt het talent weg bij EVC in 2012. Van de D1 tot nu de A1 (Onder 19-1) volgt ‘Stan the Man’ de jeugdopleiding van de Wijdbroeken. Wedstrijdverslagen liegen er niet om: “(…) Stan Zoetebier ranselde de vrije trap echter knap uit de kruising (…) Het was aan Stan Zoetebier, die zich met zijn hele lijf voor de bal gooide, en Brian Plat, die met een sliding redding bracht op de doellijn, te danken dat het (de gelijkmaker KK) niet zover kwam (27 januari 2018 Almere City FC J019-FC Volendam J019 2-4) (…) Op slag van rust was het zelfs bijna gelijk, ware het niet dat eerst Stan Zoetebier dit met een geweldige safe wist te verijdelen (3 februari 2018 FC Volendam J019-FC Groningen J019 1-1) (…) Oog in oog met doelman Stan Zoetebier probeerde een Groningse aanvaller met een stiftbal succesvol te zijn, maar Stan kon deze simpel uit de lucht plukken. (25 november 2017 FC Volendam J019-FC Groningen J019 2-1).”

Stan Zoetebier tegen Willem II

STAN ZOETEBIER MAAKT DIT SEIZOEN EEN AANVAL VAN WILLEM II J019 ONSCHADELIJK. FOTO: DOMINICK ZOETEBIER

Oom Edwin Zoetebier legt al vanaf het eerste moment in z’n huiskamer zijn ziel en zaligheid in de gelijknamige jeugdkeeper die het in zich heeft om in zijn voetsporen te treden. “Van mijn oom heb ik geleerd om lef te tonen. Daardoor durf ik uit te komen op een manier waar aanvallers van schrikken, want ik moet die bal hebben. Ook bij het leren insnijden en klemmen heeft oom Edwin een belangrijke rol gespeeld. Ik ben een Barcelona supporter, maar niet vanwege Ter Stegen. We vinden allebei dat die met z’n onnavolgbare bewegingen veel te vaak vergeet dat keepers handen hebben gekregen om een bal vast te pakken.”

Edwin Zoetebier traint zijn naamgenoot als B-keeper bij FC Volendam in het seizoen 2015-2016 wanneer hij bij zijn oude liefde keeperstrainer is. Heden ten dage neemt Edwin Stan op donderdagavonden, op de voor Stan vertrouwde velden van EVC te Edam, individueel onder handen. Op zondagochtenden zijn ze samen actief bij keepersschool ZHZ, de keepersopleiding die Edwin heeft opgezet samen met Theo Zwarthoed en Arjan Heerland. De oud prof van Volendam, met 220 competitiecaps een icoon aan De Dijk, ziet veel van zichzelf terug in zijn Edamse evenbeeld: “Stan heeft lef, straalt in het veld ‘Kom maar op’ uit en doet vol overgave zijn ding. Hij is gedreven, leergierig, zelfkritisch en leeft ervoor. Net als ik gaat hij recht op z’n doel af zonder smoezen als het een keer tegenzit. Ook heeft Stan ‘mijn’ bloedhekel aan verliezen. Hij gaat ook niet stappen. Dat is best bijzonder op zijn leeftijd in Volendam. Hij is een aanvallende keeper die elke training honderd procent geeft. Ideaal voor een trainer. Stan is goed in één tegen éen situaties door zijn durf. Mentaal. Fysiek en technisch uit het juiste hout gesneden. Kortom een talentvolle, goed coachbare jeugdkeeper die het in zich heeft om weer eens een Zoetbier in the picture te spelen.”

Stan Zoetebier

ZONDAGS VOLUIT TRAINEN BIJ KEEPERSSCHOOL ZHZ. FOTO: DOMINICK ZOETEBIER

Stan Zoetbier komt eind 2015, vanwege z’n opvallend goede prestaties bij de jeugdopleiding van FC Volendam, in het Elite Talentenplan terecht. De jongeling is niet alleen blij met de erkenning, maar meer nog met het aangeboden materiaal: “Die Elite handschoenen hebben een prima pasvorm. Ik keep er elke dag op kunstgras mee. Door de kwaliteit gaan ze lang mee. Vanwege die tophandschoenen kan ik mij volledig op het keepen concentreren.” Walter Schuurman van Elite keepershandschoenen ziet net als Edwin Zoetebier de gelijkenis tussen achterneef en achteroom. Schuurmans Facebookbericht van 15 december 2015 spreekt boekdelen: “Hij mist alleen het colletje wat oom Edwin altijd onder zijn shirt droeg. Verder is Stan Zoetebier een complete kopie van zijn oom. Het bijzondere loopje achteruit , het gebogen armpje tijdens zijn concentratie maar ook al met zijn 15 jaar keepen als een baas. Zeer complete keeper die zijn jeugdcontract meer dan verdiend heeft. Daarbij is het ook nog eens een heerlijk joch in de omgang. Blij met deze nieuwste aanwinst in ons talentenplan.” Als Stan, die nog in de groei zit, van zijn huidige 1.82 door kan stoten naar 1.91, dan gaat de beoogde troonopvolger vanwege eenzelfde lengte nog meer op z’n voorbeeld lijken. Alleen een witte col onder z’n shirt ontbreekt dan nog.

Stan Zoetebier tegen PSV Jo19

THUIS TEGEN PSV J019 PAKT STAN ZOETBIER OVERTUIGEND EEN VOORZET. FOTO: DOMINICK ZOETEBIER

Bij FC Volendam J019 keept Stan om de twee weken twee wedstrijden. Zijn concurrent Barry Lauwers staat de andere duels onder de lat. De Feyenoord- en Volendam fan die in het doel dus steeds meer op z’n achteroom gaat lijken verbaasde op 14 oktober vorig jaar vriend en vijand in het Kras Stadion. Tegen PSV J019 speelde de Look-a-Like zijn beste wedstrijd voor FC Volendam tot nu toe: “Ik had een paar jaar geleden met FC Volendam D1 al eens een bekerfinale gespeeld tegen Ajax D1. Dat was een mooie ervaring, maar niet zo mooi als die wedstrijd tegen PSV Onder 19. Tegen Ajax speelden we in het Olympisch Stadion, maar we verloren in laatste seconden de verlenging door een corner onterecht van tien Ajacieden en ik had amper wat te doen. Tegen PSV kreeg ik pas op het laatste moment te horen dat Barry niet zou spelen. Ik had het die wedstrijd druk, want PSV was sterker. Maar ik pakte alles. Het leek wel of er magneten in m’n handschoenen zaten. Tot de negentigste minuut bleef het 1-1. Daarna profiteerde Bram van de Wiel van een fout van PSV, waardoor wij met 2-1 wonnen. Dan is het wel lekker dat je zo belangrijk kan zijn voor het team. Echt genieten!”

Door alle lovende noten uit de momenteel luid schallende loftrompet gaat Stan niet naast z’n schoenen lopen. Z’n Noord-Hollandse nuchterheid is net als de lol die het keepen hem brengt een belangrijk wapen. Hij beseft dat de weg naar het profvoetbal lang is. Er moeten nog heel wat obstakels overwonnen worden. Vorig seizoen zat alles voor zijn gevoel dermate tegen dat hij bijna was gestopt met keepen. Zo raar kan het lopen. Ineens was zijn zo kenmerkende lol verdwenen. Maar als zes handen op één buik kwam hij er door oom Edwin en pa Dominick weer bovenop. Volgend jaar mag de Volendam-keeper, die al een paar keer met Jong Volendam en de eerste selectie van Misha Salden mocht meetrainen, nog een jaar in FC Volendam J019 spelen. Daarna komt het moment van de waarheid.

FC Volendam Jo19 met Stan Zoetebier

FC VOLENDAM J019 2017-2018. MIDDELSTE RIJ VIJFDE VAN LINKS STAN ZOETEBIER. FOTO: FRED ROTGANS

De vroegere VMBO’er van het Volendamse Don Bosco College, die in de woonkamer van Edwin Zoetebier twaalf jaar geleden de kreukels in het kleed dook, droomt ervan ooit nog eens een beker vast te houden in een volle Kuip als keeper van Feyenoord. Omdat dit in deze fase van zijn loopbaan op een utopie lijkt, verwaarloost de leerling automonteur z’n opleiding niet. Mocht het profvoetbal niet haalbaar zijn, dan richt de zeventienjarige zijn pijlen op een ander toekomstplan: “Als ik met voetballen m’n brood niet kan verdienen, wil ik het liefst, net als m’n vader vroeger, vrachtwagenchauffeur worden. Vanaf m’n tweede ging ik al met pa mee. Ik ben nu nog iets te jong, maar dat grote rijbewijs ga ik zeker halen. Het diploma van automonteur is dan tegelijk heel handig. En keepen blijf ik er dan naast mijn werk bij doen. Dat weet ik nu zeker. Dat plezier neemt niemand na vorig seizoen mij meer af. FC Lienden lijkt mij ook een mooie club. Waar, als ik de televisiebeelden mag geloven, de supporters ook zorgen voor een soort Feyenoordgevoel. Voorlopig doe ik vol gas gewoon m’n ding in het doel. Keepen is nu het belangrijkste. Dan zie ik wel hoever ik kom.”

Naar boven

SALE !