Wie de handschoen past

Goedgemutste Hoornse Brezjnev geniet van elke keepersoorlog

RAMON VD PAL KLASSEKEEPERS
Foto: Maarten Omvlee

Met de innemende lach van Max Verstappen scheurt Ramon van der Pal week in week uit van de ene naar de andere oefensessie. Constant in palposition om een keeperstraining of teamtraining op de rit te zetten. Met speels gemak stuurt de voormalige keepersbelofte van AZ, in 1999 is hij de beoogde opvolger van Oscar Moens, aan op het omarmen van de intrinsieke motivatie bij de volwassenen en kinderen die hij traint. In Ramons soepele slipstream staat groot en klein pal tijdens trainingen. Omdat prettige prikkels er bij Pals pupillen voor zorgen dat ze in een hoog tempo gemotiveerd en speels genieten van het beter worden. De kunst dat een half woord met een aansprekend voorbeeld volstaat, onder het mom Kein Geloel, Fussball spielen, is de trotse tweelingvader van Jim en Nora op het lijf geschreven. Ongeacht een tegenvaller rond de eeuwwisseling, kijkt De Pietje Bell van Zwaag niet in z’n achteruitkijkspiegel. De bewegingsverslaafde oprichter en eigenaar van keepersschool West-Friesland richt liever dagelijks z’n blik op de toekomst.

Intrinsieke motivatie
Als ik het Hoornse hoofdveld van Zwaluwen’30 betreedt, waan ik mij midden in de Koude Oorlog. Ongrijpbaar voor rukwinden en sluierregens moedigt Ramon van der Pal, als goedgemutst evenbeeld van Brezjnev, goedlachs in plaats van fronsend, vier spelers van HVV Hollandia Onder 10-1 aan. Griep heeft de groep uitgedund, maar een training afgelasten past niet bij het brein van De Hoornse Brezjnev. De negenjarige Jim is als Van der Pal-telg één van de vier voetballers. Ramon creëert voor het kwartet vrolijk maar veeleisend intensieve oefenvormen. Zonder stemverheffingen leidt de oud Hollandia Topklassekeeper de training. De geboren Alkmaarder hanteert, net als bij de keepers die hij onder handen neemt bij SV Always Forward en keepersschool West-Friesland, doelbewust een rustige, vertrouwen uitstralende trainersstijl: “Ik zoek altijd naar de intrinsieke motivatie bij mijn pupillen. Als de wil om beter te worden uit hen zelf komt, halen ze haast vanzelf het beste uit zichzelf. Ik zorg voor lol en de optimale omstandigheden om dat te bereiken. Met dat doel heb je niks aan een autoritaire leidersstijl met veel geschreeuw. Het gaat bij intrinsiek, mooi woord hè, niet om moeten, een woord waar ik rillingen van krijg, maar om mogen. Ik ben liever de smeerolie in een lekker lopende machine, dan de bejubelde allesbepaler die met één druk op de knop schijnbaar het resultaat bepaalt en daardoor de eer opstrijkt.”

RAMON VD PAL

ALS TRAINER VAN HVV HOLLANDIA O10-1 SPELERS AANSPOREN.

“Ik heb bij AZ veel geleerd van Hans de Koning en Jan Nederburgh. Met wat ik geleerd heb, wil ik keepers verder helpen”

Ongestremde belofte
Dat de zesendertigjarige Zwagenaar tegenwoordig zoveel voldoening haalt uit het trainen van het team van zijn zoon en zo’n honderd keepers per week, komt voort uit de tegenslag die hem twintig jaar geleden treft. Het staat volledig los van Brezjnev dat de Noord-Hollander als zesjarige begint met voetballen bij KGB. Het enige kind volgt zijn ouders van Alkmaar naar Bovenkarspel. Dan is Kolpings Glorie Blijft (KGB) een logisch gevolg. Het is geen geheim dat de rechtsbenige KGB’er als behendige aanvaller, verdediger, keeper en verdediger-keeper in F1, E1 en D1 de basis legt voor zijn latere meevoetballende kwaliteiten. In de zaal mag hij heden ten dage niet meer het doel verdedigen, omdat tegenstanders er gek van worden. Tot z’n dertiende wisselen keepen en voetballen elkaar af. In Lutjebroek bij De Zouaven zijn ze opgetogen als Ramon daar als tweedejaars D-junior aanklopt. Op sportpark De Kloet zien ze in Van der Pal een opvolger van Frank of Ronald de Boer. De enige plek waar de AZ- en Ajaxsupporter zich volledig richt op keepen is de Noord-Hollandse selectie. In Onder 13 en Onder 14 speelt Theo Zwarthoed constant de tweede viool achter vaste keeper Van der Pal. De twaalfjarige kaaskop rijpt zo snel bij de provinciale selectie en als D-tje in De Zouaven C1 dat AZ, Ajax en FC Volendam hem laten meetrainen. Op advies van Ajax schakelt de ongestremde belofte over naar HVV Hollandia C1. In 1995 vindt de vroegere Van der Sar-fan AZ de beste plek om verder te rijpen. De club van zijn roots is zojuist begonnen met een C1-elftal. De AZ-jeugdopleiding komt langzaamaan van de grond, hetgeen de makkelijk zwevende tiener aanspreekt. Rondom de Alkmaarderhout lijken voor de bijdehante balveroveraar de bomen tot aan de hemel te groeien.

RAMON VD PAL KLASSEKEEPERS

RAMON (LINKS) ALS TRAINER VAN ZOON JIM (GEHURKT DERDE VAN LINKS) BIJ SV WESTFRIEZEN O9-1. FOTO: RAMON VAN DER PAL

Wat-Als?
De eerstejaars A-junior verbaast evenals Khalid Boulahrouz met een basisplaats in AZ-A1 en de uitverkiezing voor de selectie van Oranje Onder 18. Hoge boom Gerard van der Lem vangt weinig wind wanneer hij Ramon mee laat trainen met grote jongens als Oscar Moens, Barry van Galen, Max Huiberts, Kenneth Peréz, Johnny Bosman en Fernando Ricksen. In de schaduw van Moens zit het dan opeens tegen. Gezondheidsproblemen treffen de zeventienjarige West-Fries in 1999. Als hij in 2000 na vier voorspoedige maanden z’n comeback maakt, probeert Ramon van der Pal z’n oude niveau te herpakken als derde keeper achter Oscar Moens en Robert van Westerop. AZ trekt in 2001 uitgerekend oude bekende Zwarthoed als tweede keeper aan. Terwijl Theo van 2001 tot 2008 tot twintig wedstrijden in het Alkmaarse vlaggenschip komt, traint de eigen-kweek-keeper onder Co Adriaanse met de selectie mee. Ramon zit regelmatig op de bank, keept in Jong-AZ, maar de ooit zo haalbare geachte en daardoor bravoureus gedroomde doorbraak in de Alkmaarderhout-hoofdmacht blijft uit. Ramon kijkt halverwege 2003 evenwel met plezier terug op een prachtige periode. Die desondanks bijwijlen lichtelijk aanvoelt als motorpech voor Max Verstappen met uitzicht op de finishvlag. Omdat de nog jonge keeper mentaal sterk is, liever vooruit dan achteruit kijkt, volgt er een nieuw hondstrouw keepershoofdstuk bij HVV Hollandia (2003-2013), met een eenjarig uitstapje naar AFC’34 (2006-2007). In 2013 passeert de AZ-belofte van weleer op zijn beurt wel de finishvlag als hij, veel te vroeg voor zijn kunnen, op bijna eenendertigjarige leeftijd stopt met keepen. Z’n handschoenen gaan de boom in. Met het positivisme van Pietje Bell blijft de held van Hollandia, die op 25 mei 2010 spectaculair de nul houdt bij WKE (0-1), waardoor Hollandia met promotie naar de Topklasse een historisch hoogtepunt beleeft, niet hangen in ‘Wat-Als?’: “Wat-als, daar heb je niks aan. Ik stond op het punt om door te breken en had vermoedelijk veel kunnen verdienen als prof. Maar als ik niet ziek was geworden, had ik mijn vrouw waarschijnlijk nooit ontmoet en was ik ook nooit vader geworden van een geweldige tweeling.”

“Jongens van zeventien, achttien, negentien die blijven keepen zijn moeilijk te vinden. In die leeftijd gaan er, net als bij voetballers, veel talenten verloren.”

RAMON VD PAL KLASSEKEEPERS

MET DE KEEPERS VAN KEEPERSSCHOOL WEST-FRIESLAND NA DE HOORNSE BATTLE4LIFE 2018. FOTO: KEEPERSSSCHOOL WEST-FRIESLAND

Vingerwijzing
Met keepershandschoenen in de wilgen is stilzitten geen optie voor de man die z’n bewegingsdrang uitleeft in survivaltochten, skiën, waterskiën. Direct na het laatste fluitsignaal van z’n te korte loopbaan begint de levenslustige gezinsman in 2013-2014 als een onbeschreven blad met het geven van keeperstraining bij Hollandia. “Ik heb bij AZ veel geleerd van Hans de Koning en Jan Nederburgh. Met wat ik geleerd heb, wil ik keepers verder helpen. En het is een mooi excuus om veel op het veld te staan met de jeugd en senioren, want daar geniet ik van.” Halverwege 2015 start Ramon bij Hollandia Keepersschool West-Friesland. Met de diploma’s van de KNVB cursussen Goalkeepercoach C en B op zak, heeft intuïtie plaats gemaakt voor vakkennis. De doelgroep is qua leeftijd vanaf zes jaar oneindig. Graag geeft de Van Breukelen-volger tijdens het EK van 1988 achttien- en negentienjarigen het laatste zetje richting senioren. Tegelijkertijd krijgt de KNVB, met een vinger onder het oog à la De Breuk in de EK-finale tegen Belanov, een vingerwijzing: “Jongens van zeventien, achttien, negentien die blijven keepen zijn moeilijk te vinden. In die leeftijd gaan er, net als bij voetballers, veel talenten verloren. Dit heeft te maken met de zaterdag als standaard speeldag. Op zaterdag kunnen die gasten geld verdienen. Als het wedstrijdprogramma van de KNVB flexibel wordt, door bijvoorbeeld uit te wijken naar vrijdagavond of zondagmorgen, zouden een hoop spelers wel blijven voetballen.”

RAMON VD PAL KLASSEKEEPERS

DE SPELERS VAN HVV HOLLANDIA O10-1 KRIJGEN EEN KORTE INSTRUCTIE.

De lol in keepen doorgeven
Inmiddels is keepersschool West-Friesland, naast de trainingen op vrijdagavond en zondagochtend bij Hollandia, in Hoorn ook actief bij Sportvereniging Always Forward, waar Ramon keeperscoördinator is en zijn keepersschool de trainingen verzorgt. Toch gaat het de interim salesmanager, die alle namen van zijn keepers en hun ouders kent, er niet enkel om snel groot te groeien met zijn uit de hand gelopen hobby: “Ik wil allereerst kwaliteit bieden. En tegelijk de lol in keepen doorgeven, keepers met beleving beter maken. Door goed naar keepers te luisteren kan je hun zelfvertrouwen een boost geven. Basistechniek kan je sowieso tot in den treure blijven oefenen, net als voetballers laten passen en trappen, maar het mentale vlak verdient ook aandacht.” De aanpak van de Juventus-aanhanger heeft al effect gesorteerd. De keepers Niels Posthumus, (Hollandia JO11-1) en Sil Egthuijsen (Hollandia JO13-2) staan na twee jaar keepersschool West-Friesland komend seizoen onder de lat bij respectievelijk Ajax en AZ. “Dat zijn natuurlijk uitzonderingen. Machtig mooi om te zien. Maar ook anderen beter maken geeft voldoening. Begin dit jaar kwam er een achtjarige jongen naar de keepersschool. Hij miste zelfvertrouwen. In korte tijd is hij opgebloeid en volle bak gaan keepen. De vrijdagavond is nu heilig voor hem. Dat zal nooit een prof worden, maar wel een lekker fanatieke, enthousiaste amateurkeeper. Dat is voor hem net zo’n sprong als voor Niels en Sil Ajax en AZ.”

RAMON VD PAL

SAMEN SINTERKLAASSLOL BELEVEN HOORT OOK BIJ KEEPERSSCHOOL WEST-FRIESLAND. FOTO: KEEPERSSSCHOOL WEST-FRIESLAND

Landelijk Keepersoorlogtoernooi
Het baldadige brein onder de Brezjnev-muts levert tijdens keepersoorlogen hartstochtelijke taferelen op. De doorgaans zo aimabele Ramon is dan plotsklaps hoofdrolspeler in zijn eigen Koude Oorlog. “Een paar keer per jaar staat de vrijdagavondtraining in het teken van het spel keepersoorlog. Twee doelen tegenover elkaar, twee keepers en schieten en gooien maar. Scoren uit alle standen bij elkaar. Indribbelen mag niet, want het is geen keepersmoord, dat is een ander spel. De woorden keepersoorlog en keepersmoord geven al aan hoe fanatiek die spellen gespeeld worden. Het is een meedogenloze afvalrace om in de finale te komen. Ik doe dan natuurlijk mee met die gasten. Iedereen is extra gemotiveerd om van mij te winnen, maar ze hebben een hele kluif aan mij, want ik ben al vier jaar ongeslagen.” De keepersschoolhouder die de komende jaren Goalkeepercoach UEFA A wil volgen bij de bond, hoopt in de toekomst als keeperstrainer door te groeien naar een plek bij een BVO. Naast die door veel vakgenoten gekoesterde wens is er nog een ander ideaal dat De Pietje Bell van Zwaag met de uitdagende oogopslag van Eddy Murphy koestert. “Op 1 en 3 mei aanstaande organiseert keepersschool West-Friesland twee keepersdagen. Op 1 mei zal het programma de hele dag bestaan uit een keepersoorlogtoernooi. Met de eerste keepersoorlog van West-Friesland wil ik een format realiseren, dat op termijn uitmondt in een landelijk, jaarlijks terugkerend evenement. Zodat er bij meerdere clubs door het land heen gedurende het seizoen voorrondes, kwart- en halve finales worden gehouden met als feestelijke afsluiting finales bij een BVO: aan het einde van het seizoen in de rust van een competitiewedstrijd. Iedereen kent het spel wel, maar niemand neemt het voortouw om er structureel, met eenduidige spelregels, iets moois van te maken.” De locatie van het Toernooi Keepersoorlog op woensdag 1 mei is sportcomplex Wilhelminapark van SV Always Forward, de clubnaam die aansluit bij de dadendrang van Ramon van der Pal. In Hoorn zal er in diverse leeftijdscategorieën gestreden worden om de West-Friese titel. Aanmelden kan op www.keepersschoolwestfriesland.nl Klik in de menubalk bovenin op OPGEVEN KEEPERSDAG. Of de keeperscoach die als jeugdkeeper keepersdagen van Frans Hoek heeft bezocht op 1 mei zelf ook de strijd aan zal gaan met andere keepers, is voor hem een weet en ons een vraag. Vast staat dat de voormalige pupil van Hans de Koning en Jan Nederburgh met veel doordachte daden en weinig woorden een sfeer zal creëren, net als tijdens zijn trainingen, waarin iedereen met een goedgemutste kwajongensglimlach, intrinsiek gemotiveerd, ondanks driftige duikelingen pal staat om het beste uit zichzelf haalt.

RAMON VD PAL

TROTS TUSSEN DE KEEPERS VAN KEEPERSSCHOOL WEST-FRIESLAND. FOTO: KEEPERSSSCHOOL WEST-FRIESLAND

Naar boven

SALE !