Laatste nieuws

Ex Futsal International Arjan Heerland duikt weer de zaal in

Arjan Heerland is de nieuwe keeperstrainer bij het Nederlands Zaalvoetbalteam.
Foto: Eye City Promotie

Arjan Heerland is de nieuwe keeperstrainer bij het Nederlands Zaalvoetbalteam. De achtendertigjarige Edamse ex-international volgt bij Futsal Oranje Bjørn van Haaren op. Daarmee heeft de KNVB de staf voor Neerlands beste zaalvoetballers compleet. De bond kiest qua hoofdcoach voor continuïteit en wat betreft de assistent en keeperstrainer voor ervaring. Bondscoach Max Tjaden heeft na twee seizoenen zijn contract met vier jaar verlengd. Assistent Hjalmar Hoekema maakt plaats voor recordinternational Samir Makhoukhi en Arjan Heerland gaat de keepers onder handen nemen. Nog nooit is de technische staf in Zeist zo ervaren geweest: Heerland 65 caps, Tjaden 78 caps, Makhoukhi 120 caps.

“Ik vind het super leuk”, zegt de eigenaar van Keepershandschoenen.nl, “eind mei ben ik benaderd door bondscoach Max Tjaden. Het leuke is ook dat ik de helft van mijn vijfenzestig interlands samen met Max Tjaden heb gespeeld. We werden in 2002 in Singapore derde tijdens een officieus WK. Terwijl de wereldtop met onder andere Brazilië en Argentinië aanwezig was. Maar ook de kwalificatie, voor het EK van 2005 in Tsjechië, we speelden daarvoor uit tegen België, was een hoogtepunt. Natuurlijk moeten we een inhaalslag maken, want het is al veel te lang geleden dat Nederland internationaal een rol van betekenis speelde.” De mede-eigenaar van keepersschool ZHZ refereert aan het Hollandse succes uit de beginjaren van het mondiale futsal. Zoals 1989. Het jaar waarin het eerste WK in Rotterdam plaatsvindt en Oranje de finale nipt, met 2-1, verliest van Brazilië. Of 1999. Wanneer Nederland in het Spaanse Granada vierde wordt tijdens het EK Futsal.

Arjan Heerland, die ruim driehonderd zaalvoetbalwedstrijden in de Eredivisie heeft gekeept, voor Bunga Melati, het Hoornse Veerhuys, Hovocubo, ZVV Volendam en Avanti Leeuwarden, keert bij het Nederlands zaalvoetbalteam terug om zich niet alleen bezig te gaan houden met de doelverdedigers van de eerste selectie: “Naast de keepers van het zogenaamde A-team, ga ik ook de keepers van het schaduwteam trainen. Dat zijn jongens in de leeftijd van twintig tot tweeëntwintig jaar. En we gaan met de staf een profiel voor keepers maken. Hoe wil je spelen en wat voor keeper hoort daarbij? Daar gaat het dan om. En ik ga de scouting voor mijn rekening nemen.”

Naast keeperswerk ligt er in Zeist nog een andere pittige uitdaging te wachten op de voormalige hoofdklassekeeper van zaterdagclub SV Marken. Want het doel van de KNVB is om ons zaalvoetbal weer op de wereldkaart te zetten. Met op de korte termijn, na het missen van het EK in Slovenië dit jaar, kwalificatie voor het WK van 2020. En op de langere termijn zelfs trachten het EK van 2022 naar Nederland te halen. “De KNVB wil over vier jaar het EK Futsal naar de Ziggo Dome halen. Om daarvoor in aanmerking te kunnen komen, moet Nederland zich eerst plaatsen voor dat EK. Maar als eerste missie op de agenda staat de kwalificatie voor het WK van 2020. In Europa gaan vijftien landen strijden voor zeven plaatsen op het WK. Dat wordt dus dringen. Daarom moeten we ons de komende twee jaar weer voegen in het rijtje sterke Europese landen zoals Rusland, Oekraïne, Servië, Spanje, Portugal en Tsjechië. Dat is een uitdaging waar ik me graag met hart en ziel voor ga inzetten.”

Met de ervaringsdeskundigen Max Tjaden, Samir Makhoukhi en Arjan Heerland aan het roer, lijkt de kans reëel dat het zaalvoetbalvlaggenschip van Nederland de jaren van slagzij met gemiste EK’s en WK’s achter zich kan laten. Maar de dubbel in april 2018 tegen Roemenië – 3-2 winst, 1-0 verlies – laat tegelijkertijd zien dat er nog heel wat water door de Noordzee moet stromen om te komen waar het Nederlandse zaalvoetbal wil zijn. In ieder geval is het mooi dat de oud futsalinternational weer opduikt in de zaal. Het keepersprofiel staat nog niet op papier, maar een tip van de sluier kan Heerland al wel geven: “Reflexen zijn natuurlijk in de zaal belangrijk. Dat was één van mijn sterke punten vroeger. Maar een goede trap en goede worp zet ik straks zeker in het profiel.”

KLSSKPRS SUMMERSALE

Naar boven

SALE !