Wie de handschoen past

Het nieuwe hoofdstuk van Walter Schuurmans sprookjesboek

Walter Schuurman Sells Masita Elite KlasseKeepers
Foto: Maarten Omvlee

De maatschappelijke carrière van Walter Schuurman lijkt op een Disneyfilm. ‘Van ijzervlechter tot handschoenengoeroe’ zou de titel kunnen zijn met een hoofdrol voor Danny DeVito. In 2014 raakt de kleine keeper van Vijfdeklasser Keldonk verstrikt in de tol die het betonstaalvlechtersbestaan eist. Na jaren lang bikkelen met staal en beton wordt de drager van dezelfde Reusch handschoenen als Hans van Breukelen, op z’n tweeënveertigste afgekeurd. De mentale mokerslag krijgt bij de bevlogen ex-bouwvakker echter geen moment de kans om een sloopkogel te worden. In een handomdraai groeit Walter uit tot het Europese gezicht van keepershandschoenenmerk Elite. De metamorfose voelt voor de geboren Erpenaar niet aan als Disneyfilm, wel als sprookjesboek. De ‘Piet Schrijvers van de Handschoen’ kan z’n compassie kwijt in de Elite TC en de Elite Brambo. Eind 2018 krijgt het sprookjesboek een nieuw hoofdstuk. Vanaf 1 maart verschijnen er acht splinternieuwe Sells-modellen op de markt van de hand van Schuurman; het nieuwe Sells-gezicht voor Centraal Europa.

De Brabantse Schrijvers
Wie als jongen opgroeit in Erp is voor PSV en voetbalt bij RKVV Erp. Walter Schuurman loopt slechts voor vijftig procent in de pas. Hij voetbalt z’n hele jeugd bij RKVV Erp, maar is desondanks een Brabants buitenbeentje. De rasechte Erpenaar die z’n eerste levensminuten grijpt in het Veghelse Sint-Joseph ziekenhuis, wordt een Ajax-aanhanger door de keepersstijl van Piet Schrijvers: “Dat Schrijvers met zijn postuur de top heeft gehaald, vind ik bijzonder knap. Ik was ook altijd wat te zwaar, nog steeds trouwens, dus dat Schrijvers op jonge leeftijd mijn idool werd, lag voor de hand. Vanuit die invalshoek respecteer ik ook wat Jeroen Verhoeven heeft gepresteerd.” Van de F-jes tot en met RKVV Erp-A1 is de keeperszoon van de kilometervretende vrachtwagenchauffeur Wim Schuurman een kleine kopie van De Beer van De Meer. “Dat kwam omdat ik van kleins af aan voetbalde met vrienden uit de Veghelse Oranjebuurt op het pleintje voor ons huis. Ik was klein en door mijn bouw niet zo wendbaar, kon daardoor als voetballer niet geweldig meekomen, maar als keeper des te meer. Ik had een soort aangeboren reflexen, waardoor ik met katachtige duiken, gewoon op stenen, ballen tegenhield. En ik dook overal als een wilde voor. Mijn lieve moeder Willemien maakte zich druk om al die gaten in m’n broek. Het was thuis geen vetpot. ‘Ik heb liever dat je een gat in je knie valt’, zei ons mam vaak, totdat ik thuis kwam met een knie waar het bloed uit gutste.”

“Ik was altijd al gek van mooie keepershandschoenen”

Bij de overgang naar de senioren kiest ‘De Brabantse Schrijvers’ voor zaalvoetbal. De gewezen LTS’er werkt dan al vanaf z’n zestiende lange dagen in de bouw als ijzervlechter en betonstorter. “Elke dag vijf uur op, zes uur thuis. Dan sta je niet te trappelen om ’s avonds te trainen. Daar komt bij dat ik meer plezier beleefde aan zaalvoetbal. Dat werd vanaf het eerste jaar in de B-junioren m’n passie, omdat je veel meer ballen krijgt. Lekker kort werk. Schoten van dichtbij. Net als vroeger op het pleintje voor ons huis. Met 1 meter 75 was ik op het veld erg klein. Bij voorzetten bleef ik meestal staan, vertrouwend op m’n reflexen. In de zaal kon ik, niet gehinderd door een gebrek aan lengte, m’n hart ophalen.”

Walter Schuurman Sells Masita Elite KlasseKeepers

Gek van keepershandschoenen
De zaalvoetbalgeest gaat op de fles in 2007. Wanneer Walter terugkeert op het veld. Als zesendertigjarige bij Vijfdeklasser VV Heerewaarden in zijn huidige woonplaats. Alsof hij de Champions League nog kan halen, groeit in Schuurmans slotakkoord op natuurgras, bij VV Heerewaarden (2007-2013) en RKVV Keldonk (2013-2015), zijn liefde voor goede keepersmaterialen naar een climax toe. “Ik was altijd al gek van mooie keepershandschoenen. Dat werd steeds meer een passie. Halverwege de tachtiger jaren was ik van die wollen wanten, waar stroken tafeltennisbatjesrubber op zaten, overgestapt op dezelfde Reusch handschoenen als Hans van Breukelen. Ik was tegelijk gek van Adidas tenues. Een keeper moet wat uitstralen. Ook in de Vijfde Klasse. Dan geeft topmateriaal een lekker gevoel. Twee keer per jaar reed ik naar Nieuw Bergen. Daar zat Pro Keepers Line; de eerste winkel met alleen maar keepersspullen. Die winkel zit tegenwoordig in Nettetal. Pro Keepers Line had een ongelofelijk scala aan producten. Een walhalla voor keepers. De eigenaar, oud Armeens profkeeper Artak, zorgde ervoor dat elke keeper, jong, oud, superprof of amateur uit de kelderklasse, zoals ik, evenveel aandacht en advies kreeg. Dan gaf ik zes- à zevenhonderd gulden zonder nadenken uit.”

“In een jaar tijd had ik 10.000 paar handschoen verkocht”

Walter Schuurman Sells Masita Elite KlasseKeepers

Afgekeurde bouwvakker
Dat er een zwaard van Damocles boven hem hangt, heeft de ‘De IJzervlechtende Beer van De Bouw’ in zijn laatste seizoen bij VV Heerewaarden wel in de gaten. Dat dit zwaard aan twee kanten kan snijden verwacht hij niet. In het najaar van 2013 wordt Walters maatschappelijke fundament genadeloos aan gort geslagen. Na zesentwintig jaar voorovergebogen werken in weer en wind, verpest reuma in rug, nek en heupen voorgoed het bouwvakkersbestaan. De dans ontspringende knuisten kietelen in 2014 het brein van de afgekeurde handwerker. “Ik wilde ook een winkel voor keepers beginnen. Met topspullen. Een webwinkel starten kwam toen nog niet in je op. Maar na veel bellen bleek dat Nike en Adidas niet genoeg konden leveren. Pro Keepers Line is daarom naar Duitsland verhuisd. Daarna zag ik op internet trucjes. Ballen bleven schijnbaar spontaan aan Elite handschoenen kleven. Samen met Dirk Kusters, nu keeperstrainer bij UNA, heb ik Elite-eigenaar Yaron Daniel gemaild. Vijf paar keepershandschoenen kwamen onze kant op. Een paar Topklassekeepers die wij kenden, zoals Bart Tinus en Joris van Gerwen, hebben die handschoenen getest. Waarna we zo tevreden waren dat we Daniel gevraagd hebben of we distributeur voor Elite in Nederland mochten worden.”

“Voor kinderen met het Down Syndroom heb ik helemaal een zwak”

Gammele Golfje
Het zwaard begint aan twee kanten te snijden. Toch is de degen nog geen Excalibur dat door boter walst. Vanwege een forse investering en de eis van 1500 paar verkopen in het eerste jaar, haakt Kusters af. Walter Schuurman grijpt niettemin met geld dat hij vrijmaakt uit eigen onroerend goed z’n kans. In z’n gammele Golfje doorkruist de kersverse ondernemer met de spirit van Marco Polo ons land van Klein-Kuttingen tot Uithuizermeeden, van Sint Anna ter Muiden tot Bad Nieuweschans. “Ik wilde het meest gedragen handschoenenmerk van ons land worden. Net zo buffelen als in de bouw. In een jaar tijd had ik, met vaak zo’n 700 kilometer per dag, een netwerk aan sportwinkels opgebouwd waarin tienduizend paar handschoenen werden verkocht. Dan ben je niet automatisch spekkoper door de marge die je hebt, de kortingen die je geeft, de exemplaren die je ter promotie weggeeft, en de benzinekosten. Keepershandschoenen gaan vaak vijf keer over de kop. Drie-vijfde komt bij de sportshops terecht.” In 2016 krijgt de energieke carrièreswitcher de Elite-rechten voor heel Europa in handen. Met Marcel van Veen als compagnon en investeerder, er moet een megamagazijn komen, start Schuurman in Zaandam Elite Sport Europe BV. Walter wordt in korte tijd CEO, keepershandschoenengoeroe, latex-liefhebber, maar bovenal een handschoenenleverancier die meeleeft met z’n keepersklanten. Chief Executive Officer bij Elite betekent niet dat hij elitair gedrag gaat vertonen. De Brabantse doe-maar-gewoon-mentaliteit, van huis uit verder ontwikkeld in de bouw, blijft een handelsmerk: “In de winterstop van 2017 belde de Kameroenese keeper Carlos Kameni mij ’s avonds laat vanuit het Mövenpick Hotel in Lausanne. De Fenerbahçe-doelman was daar op trainingskamp en had geen handschoenen meer. Ik stapte meteen in de auto, heb ’s morgens vroeg de handschoenen afgegeven, Robin van Persie de hand geschud, een hamburger gegeten van bijna tachtig euro, en ben vervolgens teruggereden. Bij mij is de klant koning. Precies zoals ik mij vroeger voelde als klant van Pro Keepers Line.”

Brambo
De voormalige keeper van zaalvoetbalclub SV Lake Valley zorgt ervoor dat Elite handschoenen de top drie van de Benelux binnen stormen. Sergio Padt, Robin Ruiter en Theo Zwarthoed glimmen in Elite gloves. Maar net als bij Artak van Pro Keepers Line klopt het hart van de trotse opa van kleindochter Jailey empathisch voor al zijn klanten; van prof tot G-keeper. “Ik heb een zwak voor kinderen met een lichamelijke- of verstandelijke beperking. Als ik in Zaandam weleens somber was, reed ik naar Only Friends in Amsterdam. Je wordt op slag vrolijk als je daar die kinderen ziet. Ik heb alle keepers van Only Friends vorig jaar drie paar Elites gegeven. Voor kinderen met het Down Syndroom heb ik helemaal een zwak. Ik ken de mensen die de eerste Downies & Brownies hebben opgezet in Veghel. Als ik in 2014 gelijk geld had gehad, was ik daaraan mee gaan doen.” Schuurmans sociale bewogenheid staat garant voor de eerste handschoenen waar een ziel in zit. Als Bram, de keepende zoon met Down Syndroom van z’n Erpse vriend Andy van den Boogaard, in 2014 leukemie krijgt, steekt Walter de helpende hand toe. “Brammetje is mijn trots geworden. Die heeft zich door een onvoorstelbaar moeilijke periode geknokt met super steun van zijn ouders. De artsen gaven geen cent meer voor hem. Toch is Brammetje nu is genezen verklaard. Twee jaar geleden ben ik begonnen met het produceren van de ‘Elite Brambo’. Bram knokte als Rambo, met de naam Boogaard erbij was het niet moeilijk om tot ‘Brambo’ te komen. Met de winst van de Elite Brambo handschoen heeft ons Brammetje een dolfijntherapie gekregen. Daarmee werd hij geholpen om de opgelopen achterstand in z’n ontwikkeling enigszins in te halen.” De blauwwitte Elite TC-handschoen is daarna in 2018 een eerbetoon aan Twan Centen. In de lievelingskleuren van de keeperstrainer van Achilles’29 die eind 2017, slechts drieënvijftig jaar oud, overlijdt aan een hersenbloeding.

Walter Schuurman

WALTER SCHUURMAN MET ZIJN GENEZEN OOGAPPEL BRAMMETJE VAN DEN BOOGAARD.

Vrije transfer
Terwijl keepershandschoenen minnend Nederland er vanuit gaat dat de vroegere Keldonk-keeper bij Elite, waar hij naam heeft gemaakt, z’n pensioen gaat halen, verrast de Brabo-bedenker eind vorig jaar vriend en vijand met een vrij transfer naar Sells. “Ondanks dat het vier geweldige jaren waren, het klinkt als een oude Tempo-Team reclame, was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Vandaar dat ik zelf heb opgezegd bij Elite. Ik ben Elite dankbaar voor een prachtige, leerzame periode. Nadat Elite Europe in augustus 2018 onderdeel werd van Beltona België had ik niet meer de vrije hand zoals daarvoor bij Elite. Ik wilde bij Beltona niet op de automatische piloot verder gaan. Die vrije hand krijg ik bij Sells terug. Bij Elite was ik tevens uitgegroeid tot manusje van alles. Ik pakte de bestellingen in om ze ook te versturen. Bij Sells kan ik me volledig richten op het creëren van nieuwe modellen.” Wat een nieuwe club doet met een doelverdediger, doet Sells met Schuurman. De scherpte spat er vanaf. Vanaf 1 maart dit jaar liggen er acht hagelnieuwe Sells-modellen in de winkels. Dezelfde creaties verschijnen ook in de webshops. Als detailhandelkenner maakt de Heerewaardenaar zich sterk voor zijn fysieke verkooppunten. “Ik bezoek nog steeds overal sportwinkels. Daar heb ik een goede band mee. Vandaar dat ik bij de webwinkels heb bedongen dat de nieuwe Sells modellen niet al na een paar weken worden afgeprijsd. Dat is om de sportzaken te beschermen.”

“Geld maakt niet gelukkig, lachende G-keepers wel”

WA1 tot en met WA 8
Als vanouds raast de ex-Elite-verkoper momenteel dus als Sells-boegbeeld door heel Holland. Z’n opgebouwde netwerk is aan de hand van de in de Hongaarse Masita-fabriek vervaardigde Sells-samples enthousiast over het aanstaande dubbele keeperskwartet aan handschoenen. Maar wat kunnen we verwachten? Alle keepershandschoenen zijn tegenwoordig toch gewoon goed? “Sells hanteert voor haar handschoenen de allerbeste latex foam. Zelfs Adidas kan daar niet aan tippen. Die kiest voor snel slijtende foam, om elke twee maanden met nieuwe looks te kunnen komen. Wij komen elk half jaar met een update van het uiterlijk. Ik heb de kleuren en motieven van de bestaande Sells-handschoenen, de ontwerpen van Adam Sells, moderner en opvallender gemaakt. In de lijn van de Elite TC en Elite Brambo. Ook zijn de Sells handschoenen, zonder aan kwaliteit in te leveren, doelmatig vereenvoudigd en zo betaalbaarder geworden: geen prijs meer van € 180,00, geen dure ademende stukken ‘Climate Guard’ stof meer bovenop, geen meervoudig gestikte banden, vuilvasthoudende ritsen om de vingersafes in en uit te schuiven zijn vervangen door effectievere en goedkopere klitterband.” Bij Sells wordt Walter de man voor Centraal Europa. Adam Sells blijft het aanspreekpunt voor Engeland. De nieuwe Sells modellen heten WA1 tot en met WA8. De prijzen lopen uiteen van € 45,00 op tot € 115,00. WA staat niet voor een verzekeringsvorm, maar voor Walter & Adam.

Walter Schuurman Sells Masita Elite KlasseKeepers

Sprookjesboek
Moldaviër Alexei Koselev gaat de Sells handschoenen als eerste in de Eredivisie dragen bij Fortuna Sittard. Met Sieb Dijkstra voorop, stapt de keepersopleiding van deze Limburgse club helemaal over op Sells. Bij VVV hebben keeperstrainer John Roox en tweede keeper Delano van Crooij ook toegehapt. Het zijn signalen dat de gloednieuwe selfmade-Sells-man, nog altijd staat hij alsof de bouw hem roept om vijf uur ’s morgens naast z’n bed, zich geen zorgen hoeft te maken over de omzet nu hij het doel van een andere werkgever verdedigt: “Ik had altijd gedacht dat ik als bouwvakker m’n pensioen zou halen. Daar was niks mis mee. Deed het werk met plezier. Maar dat ik nu met keepershandschoenen in plaats van beton m’n brood kan verdienen, voelt aan als leven in een sprookjesboek. Ik ben blij dat ik daar een nieuw hoofdstuk aan toe heb kunnen voegen.” In de arm knijpen is niet nodig als de Schuurman-mobiel ’s ochtends vroeg wordt gestart. De reis gaat dan immers naar Masita in Echt, ja Echt! Tot slot laat de bewogen Brabander nog even z’n hart spreken: “Er komt in de toekomst ook een Sells Brambo handschoen. Met de opbrengst daarvan ga ik in de toekomst G-keepers sponsoren. Geld maakt niet gelukkig. Lachende G-keepers wel!”

Naar boven

SALE !