Wie de handschoen past

Peakfijne kleinschalige kwaliteit in Beek-Ubbergen bij Nijmegen

Peakfijne kleinschalige kwaliteit KlasseKeepers
Foto: Maarten Omvlee

Voor Roy Verstege is twintig keepers de max. De geestelijk vader van de Peak Keepersacademie hoeft niet van zijn keepersopleiding te leven. Bij Jeugdzorg Gelderland verdient het voormalige keeperstalent van De Treffers, eveneens als teamleider, voldoende brood. Keepers begeleiden naar hun hoogste punt, is als uit de hand gelopen liefhebberij, vanuit z’n eigen ervaringen als jeugdkeeper, de invalshoek van de keepersscout van de NEC Voetbal Academie. Een paar jaar geleden had Verstege’s keepersschool veertig keepers. Om keeperskwaliteit te waarborgen is dat aantal gehalveerd. De veertiger die in vervlogen tijden Van Nistelrooy van scoren afhoudt, is een idealist. Bij Tweede Divisionist De Treffers, in zijn woonplaats Groesbeek, is de gelegenheidspupil van Jan Jongbloed druk doende aan te tonen dat elke voetbalclub met een handig beleid keepersscholen overbodig kan maken. Met bijdehante materialen en methoden geeft De Poupou van De Bal is Rond zijn opzet, haalbare doelen hanteren voor jeugdkeepers van elk niveau, handen en voeten.

“Je ziet keepers na verloop van tijd brutaler worden”

Eindspel
Er staan vier kleine doelen, ruggen tegen elkaar, in het hart van een kleine kring op een kunstgrasveld in het Gelderse Beek-Ubbergen. Bij BVC’12, waar de Peak Keepersacademie op zondagochtenden doorgaans traint, vindt op 10 februari een gratis kennismakingstraining plaats. De opstelling kan moeiteloos dienst doen als stilleven voor Hua Tunan; de chaotisch werkende Chinese kunstschilder. Zoals Hua orde schept in een schijnchaos, en dus wel degelijk doordacht grote tijgers schildert, zo doelbewust trekt Roy met verve z’n plan om de instuif spelenderwijs af te sluiten. Drie keepers gaan de schijnbare chaos te lijf. Vier doelen moeten de drie musketiers verdedigen. Rondom de doelen staat een veelvoud aan keepers als voetballers klaar om te scoren. Schietend of samenspelend, er komt in een hoog tempo altijd wel een doel vrij. Reddingen en doelpunten leveren punten op. Elke training eindigt met zo’n spel. “Ik heb dit bedacht”, legt Verstege uit, “om het spelinzicht en de handelingssnelheid te verbeteren. “Om jonge keepers te leren snel te anticiperen, positie te kiezen, te reageren en elkaar te coachen. Reflexen ontstaan vanzelf. Keepers worden ook voetballers. Dan moeten ze ballen goed aannemen, zuiver passen, of snel schieten. Zo komt meevoetballen automatisch aan bod. Zowel keepend als voetballend gaat het om inzicht en initiatief. Dat ik terughoor dat iedereen er in wedstrijden mee uit de voeten kan, is precies waar ik op doel. Je ziet onze keepers na verloop van tijd tijdens het spel ook brutaler worden.” Varianten op het eindspel, met twee doelen op een half veld tegen over elkaar, of vier doelen van verschillende grootte aan de rand van een grote kring, voorkomen conditionering. De automatische piloot is niet welkom bij de strijd tussen keepers en voetballers.

HET EINDSPEL LEERT KEEPERS SNEL TE HANDELEN.

Poupou van De Bal is Rond
Het combineren van voetballen met keepen past als de zwarte vlakken op een Adidas Telstarbal bij de oud keeper van BVC’12, De Treffers, Groesbeekse Boys en DVSG. In de F en E van BVC’12 is de Groesbeker die opgroeit in Beek, en dus begint met voetballen bij BVC’12, een makkelijk scorende spits. Voordat de rechtspoot vader Wim, BVC-keeper in hart en nieren, achterna gaat. “Mijn vader was onverschrokken. Nergens bang voor. Dat maakte indruk. Ik heb vaak als kleine jongen achter zijn doel gestaan. Hij heeft altijd bij BVC gekeept, meestal in het tweede, soms in het eerste. Toen er in de E bij BVC geen keeper was, ben ik door zijn voorbeeld in het doel gaan staan.” Dat gaat zo goed dat De Biezenkamp basisschoolleerling zich als D-junior zelfs in BVC A1, als bij de kleine dorpsclub de nood aan de man is, steevast staande houdt.

“Kinderen die lager spelen moeten ook de kans krijgen hun hoogste niveau te halen”

Geruggensteund door Wim Verstege en de trainingen van Pro Goal: “Vanaf mijn dertiende ben ik naar Presikhaaf gegaan om in Arnhem-Zuid bij de keepersschool van Maarten Arts voor het eerst echte keeperstraining te krijgen. Daar heb ik in drie seizoenen veel opgepikt: basistechniek, één tegen één duels, aanvallend keepen.” De pupil van Maarten Arts maakt vanaf 1989 drie jaar op rij indruk als deelnemer aan de strijd om de beste jeugdkeeper van Nederland in het Tros programma ‘De bal is Rond’. De bal is helaas ietwat te rond om uit handen van presentator Walter Tiemessen de hoofdprijs te mogen ontvangen. Live op televisie, met driemaal een tweede plaats, presteert Roy Verstege hetzelfde als Raymond Poulidor in de Tour de Franc van 1964, 1965 en 1974. De Poupou van De Bal is Rond pakt wel een hoofdprijs een dorp verderop bij de beste amateurclub van de regio Nijmegen. De Treffers plukt de tweedejaars C-junior in 1992 van het Beekse Sportpark ’t Groothuis en plant het talent in Groesbeek op Sportpark Zuid in de B1. Als basiskracht onder de lat groeit Roy na drie seizoenen B1 door naar De Treffers A1. In de Tweede Divisie wordt hij in het hoogste De Treffers-team, met Jasper Zuidwijk, Leon Römer en Mark Peters, de zoon van NEC-icoon Jantje Peters, in 1995 glansrijk kampioen. Met de Nijmeegse- en Gelderse Selectie spelen tegen Amsterdam, de Limburgse Selectie en op het Dr. Fahdronc Toernooi zijn memorabele leermomenten.

DE LIJNEN UITZETTEN BIJ DE PEAK KEEPERSACADEMIE MET DENNIS WENNEKERS, ÉÉN VAN DE VIJF KEEPERSTRAINERS.

Jouw hoogste punt
Toch pakt een andere belevenis de prijs van mooiste keepersmoment: “In 1995-1996 speelden we een beslissingswedstrijd om degradatie uit de Eerste Divisie tegen FC Den Bosch. Op neutraal terrein bij RKHVV in Huissen. Ik speelde goed. Was belangrijk bij de 1-1 eindstand. Bij Den Bosch stond Ruud van Nistelrooy in de spits. Ik was hem in de reguliere speeltijd de baas, totdat hij in de verlenging het verschil maakte met een hattrick. Ondanks de 5-1 nederlaag en degradatie, bewaar ik goede herinneringen aan dat duel.” De Duels tegen de latere Van the Man wegen zelfs zwaarder dan de stage bij Vitesse onder Frans Thijssen en Jan Jongbloed een jaar eerder. “Vitesse wilde mij na vijf keer meetrainen hebben. Omdat De Treffers A1 hoog speelde, heb ik dat niet gedaan. Achteraf heb ik daar een beetje spijt van, maar ik was ook niet zo’n trainingsbeest. Bij een gebrek aan blind fanatisme, heb ik niet alles uit mijn mogelijkheden gehaald. Bij De Treffers ben ik niet verder gekomen dan het tweede. Eén keer ben ik in de Hoofdklasse in de hoofdmacht ingevallen tegen Appingedam. Op ruim twintigjarige leeftijd ging ik zondags werken als groepsleider bij Justitie, daardoor belandde keepen op het tweede plan. Na De Treffers ben ik los-vast lager gaan keepen bij BVC, Groesbeekse Boys en DVSG in de Vierde- en Vijfde Klasse.” De energie die de oud fitnesscoach van Nijmegen’82 niet steekt in z’n eigen carrière, steekt hij wel in zijn keepersschool. “Ik had in mijn jeugd geen keeperstrainer. Die ben ik zelf gaan zoeken bij Pro Goal. Ik wil daarom jonge keepers de kans geven om van jongs af aan goed getraind te worden. Bij De Treffers wilden ze mij zonder echte keeperstrainer leren dat ik ballen op het hoogste punt moest pakken. Ik probeerde dat braaf, maar raakte erdoor in de knoop. Ik sprong voor mijn gevoel nooit hoog genoeg. Wat ik mijn keepers duidelijk wil maken is, dat het gaat om jouw hoogste punt. Dat geldt voor alles. Eruit halen wat er in zit. Haalbare doelen stellen. Ik ben net zo blij met keepster Carlijn die in één jaar volledig uit haar schulp is gekropen als met jongens als Jordi Reesink en Gosse Taks, die de sprong naar NEC hebben gemaakt. Kinderen die lager spelen moeten ook de kans krijgen hun hoogste niveau te halen. Carlijn was in het begin bang om contact te maken tijdens het eindspel. Nu springt ze overal voor.”

ALLES DOEN OM JEUGDKEEPERS DE KANS TE GEVEN GOEDE KEEPERSTRAINING TE KRIJGEN.

Quotum
In het voorjaar van 2013 wordt Roy keeperstrainer bij een oude bekende: Pro Goal. Als hoofdtrainer van schoolhouder Paul de la Rosette die onder de auspiciën van Pro Goal Keepersscholen.nl bij BVC start is er een cirkel rond. Na twee seizoen trainen met de selectiekeepers van DVSG (2007-2009) wil de ex-Pro Goal-pupil met een CIOS-achtergrond zijn keeperstrainerservaring fundamenteel uitbreiden door te werken met jeugd. Een jaar later is Keepersscholen.nl locatie Beek helemaal in handen van de Ajax-fan die dan ook de selectiekeepers traint van BVC’12. Bij het eerste elftal van de Groengelen maakt de Onana-bewonderaar in vier jaar (2013-2017) de opmerkelijke opmars van de Vierde- naar de Eerste Klasse mee. Zijn keepersschool zit met een groei van tien naar veertig keepers ook in de lift. Toch kiest de oud Treffers-goalie er halverwege 2018 voor om, met de invoering van een quotum van twintig keepers, in een kleinere vorm verder te gaan. “We willen kwaliteit bieden, dan moet je met kleine groepen werken, als waarborg voor individuele aandacht. We hebben met mij erbij zes trainers. Op zondagochtenden wordt er getraind in vijf groepen door Christa Wijlemans, Stephan en Niels Lieffers, Dennis Wennekers en Loek Kamps. Ik heb m’n handen vrij om te observeren, te assisteren, en keepers apart te nemen. Daardoor lopen trainingen op rolletjes, hebben we als team plezier, omdat we merken dat de keepers aan hun trekken komen. We geven twintig kinderen in de regio een kans om deel te nemen aan deskundige keeperstrainingen. Zodat ze onder begeleiding naar hun hoogste punt toe kunnen groeien.” De inspirator van De David van de Keepersscholen doet er alles aan om zijn team de handvatten te geven zich met de Peak Keepersacademie te onderscheiden. “Vorig jaar zijn we overgegaan van Pro Goal naar Peak. Van Keepersscholen.nl naar de Peak Keepersacademie. Mijn keepersschool hoeft niet Keepersschool Roy Verstege te heten. Het is beter dat we betaalbaar beschikken over goede kleding en handschoenen. Da’s prettig voor de uitstraling en bovenal profiteren onze keepers er van.” Kleren maken de man gaat niet volledig op voor de Peak Keepersacademie. Daar wordt meer nagedacht over inhoudt dan over de uiterlijkheden. “Ik vind het essentieel dat je goed nadenkt over hoe je trainingen naar een hoger niveau kan tillen. Steeds op dezelfde manier trainen, zorgt voor stilstand en eentonigheid. Wat niet wegneemt dat we ook conventioneel techniek trainen. Wat goed is, hoef je niet te veranderen, maar afwisseling en innovatie zorgen voor uitdagende situaties die keepers aan het denken zetten.”

ZWEVEND OVER EEN ELASTIEK MET DENNIS WENNEKERS ALS TRAINER.

Moderne materialen als middel
Vandaar dat de keepers regelmatig speciale materialen, zoals Fitlights, krijgen voorgeschoteld. “We hebben sponsors die dat faciliteren. Zes Fitlights kosten drieduizend euro. Dat zijn ledlampen die aan- en uitspringen zoals je ze instelt. Je kan ze overal bevestigen. Een mooi middel om op alle mogelijke manieren het reactievermogen te trainen. Ik kwam op het idee toen ik op YouTube Kenneth Vermeer er zijn voetenwerk mee zag oefenen.” Er wordt in Beek ook getraind met balance boards, air body’s, crazy catch handtsjoeks, staande tsjoeks, steps, medicijnballen, elastieken, loopladders, stootkussens en speciale matten. “Die matten zag ik in 2016 bij Benfica. Toen we daar met Pro Goal een keeperskamp hadden. Ze zijn één bij twee meter. Als je ze nat maakt en voor het doel legt, schieten schoten alle kanten op. Zo boots je wedstrijdsituaties na waarin ballen van richting veranderen.” Ondanks een handvol innovatieve trainingsmaterialen gaan die faciliteiten bij de Peak Keepersacademie geen eigen leven leiden. “We stimuleren elkaar om er oefeningen voor te maken. Die ideeën zetten we in een Dropbox zodat iedereen er bij kan. De middelen mogen echter nooit een doel op zich worden. De techniek van het keepen staat altijd centraal. Zo is de techniek van het keepen ook belangrijker dan het meevoetballen. Maar je leert onbewust sneller als je leuke oefeningen uitvoert.”

PEAK-TRAINER LOEK KAMPS LEGT UIT HOE JE VAN DICHTBIJ BALLEN MOET BLOKKEN.

“We hebben een terugkompercentage van tachtig à negentig procent”

De Treffers Keepersacademie
Dat de keeperscoach die in Ederson Moraes de beste keeper van de wereld ziet een gepassioneerde idealist is, blijkt uit de wijze waarop hij bij De Treffers voor de tweede keer een cirkel rond maakt. Zichzelf wegcijferen uit de naam van z’n keepersschool kent een baas boven baas. “Drie seizoenen geleden ben ik bij De Treffers, op hun eigen verzoek, begonnen als keeperscoördinator en -trainer met De Treffers Keepersacademie. Bij een club die voor voetballers een gerespecteerde regionale jeugdopleiding heeft, mogen keepers niet buiten de boot vallen. Ik heb gezegd dat De Treffers ook hun keepers belangrijk moet maken. Met maatwerk maakt De Treffers nu serieus werk van het zelf opvangen van hun keepers. Als elke club zo denkt, zijn er utopisch gedacht op termijn geen keepersscholen meer nodig. Dat vind ik niet erg, want dan heb ik m’n doel bereikt. Dan hoeven jonge keepers niet meer, zoals ik vroeger, zelf op zoek naar echte keeperstrainingen.” Dat keepersscholen nooit helemaal zullen verdwijnen, realiseert de eigenaar van de Peak Keepersacadamie zich ook: “Ook al gaan alle voetbalclubs zelf keepers opleiden, het is een doelgroep die toch altijd graag, leergierig als ze zijn, extra traint. Er komt wel een wens uit als keepers in de toekomst niet meer hoeven uit te wijken naar keepersscholen, omdat ze bij hun club slechts gebruikt worden als schietschijf voor voetballers.” De bedenker van interactieve eindspellen is dus als geen andere keepersschoolhouder in Nederland bereid zijn eigen keepersschool weg te cijferen voor het goede doel.

CHRISTA WIJLEMANS ZET ENERGIEK EN GEDREVEN EEN JEUGDKEEPER AAN HET WERK.

Grootschalige belangstelling
Intussen is het eindspel van de kennismakingstraining afgelopen. Ouders melden kinderen aan voor een blok van twaalf trainingen. De opvoeders leggen zich in het spoor van hun kroost, dat moe maar voldaan het trainingsveld verlaat, toe op het verhogen van de handelingssnelheid. Met een maximum van twintig Peak-plaatsen is dat geen overbodige luxe. Dat de kleinschaligste keepersschool in de regio Beek-Ubbergen en Berg en Dal geniet van een grootschalige belangstelling, stemt de gewezen van der Sar-idolaat tevreden: “Het geeft voldoening om die keepende jongens en meisjes de helpende hand te kunnen bieden. We hebben een terugkompercentage van tachtig à negentig procent. Dat bevestigt dat we bestaansrecht hebben en goed bezig zijn. De kinderen komen met plezier naar de trainingen. Dat sluit aan bij de lol die wij er als trainersteam aan beleven en onze gedachte dat kwaliteit zwaarder weegt dan kwantiteit.”

Naar boven

SALE !