Column

Eastside Performance trainingscolumn voor keepers

Patric Verhoeven, eigenaar en oprichter van sportschool Eastside Performance, legt tweemaandelijks oefeningen uit waar keepers hun voordeel mee kunnen doen. De personal coach en fitness trainer die met de Eastside Performance Soccer Academy voetballers en keepers beter maakt, bespreekt in zijn eerste column workouts voor het bovenlichaam. Een instructiefilm ondersteunt de theorie.

MED BALL SLAMS
Power & explosiviteit

Gooi de bal zo hard mogelijk naar beneden. Door snelheid over te dragen van achteren naar voren ontwikkelt het lichaam kracht, snelheid en explosiviteit. De rompspieren, pezen, aanhechtingen en gewrichten worden sterker. Gooien met de medicijnbal is een core training. Het centrum van het lichaam, de core unit (rompspieren), wordt getraind. Heuprotatie en rompstabiliteit zorgen voor een grote transfer: vorderingen zijn meteen merkbaar tijdens wedstrijden. Keepers maken deze basisbewegingen onbewust veel tijdens wedstrijden.

BAND PULL APART
Upper body strength

Deze oefening maakt de bovenste rugspieren sterker. De spieren tussen de schouderbladen worden gecoördineerd getraind. Dit stimuleert de conditie van schouder en nek. De oefening met het elastiek zorgt tevens voor een rechte, sterke lichaamshouding. Zo worden keepers stabieler in de uitgangshouding. Strek de armen naar buiten toe door, zodat het elastiek de borst raakt. Het gaat om korte, krachtige bewegingen.

OVER DE PALLOF PRESS
Core strength & stability

De beweging wordt gemaakt vanuit de armen, terwijl de core en het onderste deel van de rug, de lumbale wervelkolom, niet mogen draaien of meebewegen. Als keepers buikspieren effectief willen trainen, is het belangrijk om oefeningen uit te voeren die de uitlijning van het bekken optimaliseren en het lichaam trainen om de lumbale wervelkolom te stabiliseren. De Pallof Press is een uitstekende oefening om hieraan te voldoen.

Naar boven

SALE !