Een klasse apart

Paralympische spelen ultieme doel Stefan Boersma

Stefan Boersma CP KNVB
Foto: KNVB / CP Voetbal

Vanavond om 20.00 uur Nederlandse tijd start voor het Nederlands CP-team het WK voetbal in Burton. In Engeland staat de wedstrijd tegen het CP-team van Argentinië op het programma. De selectie van bondscoach Marcel Geestman is de afgelopen dagen in Engeland al druk in voorbereiding.

Onder hen de 20-jarige doelman Stefan Boersma die vijf jaar geleden in aanraking kwam met het CP-voetbal. “Ik speelde in het G-team van SC Joure en kwam via een talentendag bij de K.N.V.B. terecht”. Hij speelde vervolgens voor het Nederlands CP-team onder-17 en onder-19. Twee jaar geleden werd Boersma voor het eerst geselecteerd voor de A-selectie.

De 20-jarige doelman uit Joure, op dit moment woonachtig in Arnhem (in de buurt van Sportcentrum Papendal), vertelde Klassekeepers.com dat hij hoopt met zijn land ver te komen op het toernooi. “Op het EK vorig jaar in Portugal startte ik als tweede doelman achter George van Altena. Vanwege de goede resultaten in de eerste twee poulewedstrijden mocht ik de derde groepswedstrijd spelen. Dat was fantastisch! Toen in de kwartfinale doelman Van Altena onverwacht geblesseerd raakte, mocht ik weer aan de bak.”

“In de halve finale startte ik in de basis. In een spannende wedstrijd versloegen we Ierland met 2-3 na verlenging”. Hiermee plaatste Nederland zich voor de finale van het toernooi. Waar de 18-voudig international vanaf de kant toezag hoe het Nederlands CP-team zilver behaalde. “Een uitstekende prestatie”.

Het WK is voor de doelman, die bij SC Joure al positief in de belangstelling kwam te staan door van het G-team op te klimmen naar het derde elftal, pas geslaagd als het Nederlandse CP-team zich plaatst voor de laatste acht. Dat betekent rechtstreekse plaatsing voor de Paralympische spelen in Rio de Janeiro van volgend jaar. “Ik ben een echte teamspeler. Je hoopt natuurlijk op speelminuten voor je land op het WK, maar de teamprestatie staat voor mij echt voorop. De halve finale behalen is ons doel. Wie weet zit er nog wel meer in.”

CP-voetbal, internationaal Football 7-a-side genoemd, wordt gespeeld door voetballers die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem hebben. De beschadiging is meestal het gevolg van een geboortetrauma: Cerebrale Parese. Er wordt gespeeld volgens de regels van de FIFA, waarbij enkele spelregels en het formaat van het speelveld zijn aangepast.

Naar boven

SALE !