Laatste nieuws

‘Schrale’ Troostfinale voor goed keepende George van Altena

Foto: Maarten Omvlee

Het Nederlandse CP team heeft er op zondag 5 augustus alles aan gedaan om op het podium van het Europees kampioenschap CP Voetbal terecht te komen. Het zevental van Max Raeven is erin geslaagd om de warmte op de KNVB Campus in Zeist te trotseren. Tegen Ierland revanche nemen voor de 0-1 verliespartij uit de poulefase, en zo de strijd om de derde plaats winnen voor vrienden en familie, is echter net niet gelukt. In het doel heeft George van Altena zich als sluitpost van een vechtend team kranig geweerd. Waardoor ‘Het Andere Oranje’ tot tien minuten voor tijd uitzicht heeft gehad op het brons.

De strijd tegen Ierland om de derde plaats is voor keeper George van Altena z’n vierde basisplaats van het Europese Kampioenschap. De Markenaar heeft zich goed kunnen voorbereiden op de wedstrijd, want concurrent Stefan Boersma kan niet spelen. De Fries is door een invalbeurt in de laatste poulewedstrijd tegen Ierland geblesseerd geraakt aan z’n knie. Van Altena zit al zeven jaar bij het Nederlands CP team. De SV Marken-routinier weet wat er verwacht wordt na het desastreuse 5-0 verlies tegen Rusland in de halve finale. Waardoor de droom van EK-winst in eigen land is verdwenen als sneeuw voor de zon.

Met de opdracht van bondscoach Max Raeven in het achterhoofd, “Speel de pannen van het dak”, creëert het CP team in de Zeister hitte goede kansen in de eerste helft. Rik Rodenburg mist de eerste twee, waarna een schot richting de kruising van Minne de Vos op de vingertoppen van de Ierse goalie Mark Barry belandt. Vervolgens krijgen de Ieren de overhand. George van Altena verkleint een paar keer uitstekend z’n doel, maar kan niet voorkomen dat zijn team vlak voor rust ontsnapt aan een achterstand. Wanneer buiten bereik van de dertigjarige doelman het leer voorlangs stuitert.

KEEPER VAN ALTENA BEZWEERT HET IERSE GEVAAR IN DE EERSTE HELFT.

Tijdens de tweede dertig minuten geven de Groenwitten gas. Van Altena krijgt het steeds drukker. Met een paar prima reddingen houdt de student online marketing zijn doel schoon. De Hollandse paralympische voetballers lijken het geluk aan hun zijde te hebben als ze ontsnappen aan een eigen doelpunt. Totdat twee slecht genomen inrollen het CP Team in de verzengende warmte de das om doen. In de drieënvijftigste minuut profiteert Aaron Tier: 1-0. Een paar minuten later verdubbelt captain Gary Messett onhoudbaar tegendraads de voorsprong. De thuisploeg die er zo op gebrand is om voor eigen publiek de derde plek te bemachtigen, in de tweede confrontatie van het toernooi tegen Ierland, doet in de vijf minuten extra tijd op karakter nog iets aan de onnodige 2-0 achterstand. Maar de treffer van Minne de Vos komt te laat. Door de 2-1 nederlaag eindigt het Oranje CP Team het EK als vierde.

Dat het nu niet aan de inzet ligt, zoals in de halve finale tegen Rusland, dat later die dag door een 3-2 zege tegen Oekraïne Europees kampioen wordt, is voor de doelman van het CP team slechts een bijzonder schrale troost: “Je maakt kans op een prijs en die wil je ook winnen.” Het tweede verlies tegen de Ieren in een week tijd had volgens de 1 meter 72 lange doelverdediger niets te maken met vertrouwen: “Natuurlijk hadden we er vertrouwen in. We hadden de eerste wedstrijd tegen Ierland goed geanalyseerd en wisten wat we anders moesten doen. Daarom zijn we deze wedstrijd overtuigd van onze kans ingegaan. Daar stond de verloren poulewedstrijd los van.” Twee belangrijke safes na rust gaven Van Altena kortstondig het gevoel dat de derde plaats haalbaar was: “Ik kreeg daardoor een JA- en NEE- gevoel. Die ballen helpen om lekker in de wedstrijd te groeien, maar ik heb in de zeven jaar dat ik bij het CP Team zit vaker tegen de Ieren gespeeld. Dan weet je dat zij vaak uit het niets iets creëren. Dat was vandaag helaas ook zo.”

DE SLUITPOST VAN HET CP TEAM VOORKOMT BEGIN TWEEDE HELFT EEN ACHTERSTAND.

Ondanks de grote teleurstelling kijkt de nestor van het Nederlandse CP Team met een tevreden gevoel terug op het Europees kampioenschap: “Het is een fantastisch EK geweest. Vooral omdat we in eigen land speelden. Voor onze vrienden en familie. Het is daardoor doodzonde dat we het toernooi niet hebben kunnen afsluiten met een prijs.” Tegelijkertijd is de Noord-Hollander, ondanks drie nederlagen op rij als basisspeler – Ierland 0-1, Rusland 0-5, Ierland 1-2 – blij met de vele speelminuten die hij heeft gekregen: “Vorig jaar tijdens de World Championships in Argentinië deelde de classificatiecommissie mij in categorie drie in. De klasse met de kleinste handicap. Terwijl ik doorgaans in categorie twee, de middelste van de drie categorieën zit. Van categorie drie mag je maar één speler opstellen in een zevental. Vandaar dat ik toen tijdens dat toernooi maar één helft heb gespeeld tegen Brazilië. Nu zat ik net als mijn collega Stefan Boersma weer in categorie twee. Daarvan mag je vijf spelers opstellen. Waardoor we beiden makkelijk inzetbaar waren voor de bondscoach. Ik heb mij dus dit kampioenschap weer echt een deel van het geheel gevoeld. Des te vervelender dat we onze trouwe fans niet hebben kunnen verrassen met de Europese titel en zelfs niet met de derde plaats.”

GEORGE VAN ALTENA VERIJDELT FANATIEK EEN IERSE VOORZET.

Naar boven

SALE !