Een klasse apart

Hoornse ex-N.E.C’er Stan Bijl: “Ik kom terug!”

Stan Bijl Jong NEC - Almere City
Foto: Rob Koppers

Meer dan veertien minuten betaald voetbal liggen er het komend seizoen niet in het verschiet voor de ex-derde keeper van N.E.C. Op de laatste speeldag van het afgelopen seizoen maakte Stan Bijl zijn debuut bij de profs in de Venlose Koel tijdens VVV-N.E.C. Inmiddels heeft hij de Goffert ingeruild voor sportpark Papendorp waar de kersverse Utrechtse Topklasser Magreb’90 z’n thuiswedstrijden speelt.

De keeper die begon als F-je bij Zwaluwen’90 in Hoorn, had voor het eerst contact met Magreb’90 zo’n twee weken geleden. De kennismaking met de kampioen van de Hoofdklasse A had Bijl met Magreb’90-aanvoerder Hamza Mahdad. Op dat moment was er voor de voormalige Ajax-belofte belangstelling vanuit het buitenland en hadden Achilles’29 en FC Den Bosch interesse in de doelverdediger. De Treffers trok drie maanden geleden al aan Bijl, maar de Groesbeekse Topklasser koos uiteindelijk voor Jordy van de Kracht van De Graafschap.

Na een gesprek met Magreb’90-trainer Frans Schuitemaker en het onverwachte vertrek van vaste doelman Rick Groenland bij de Utrechtse club op 12 juni, kwam de overgang van de collega van N.E.C.-keeper Joshua Smits in een stroomversnelling. Een dag later werd Stan Bijl definitief als eerste keeper naar Utrecht gehaald.

De twintigjarige Bijl doet een stapje terug, maar heeft het betaald voetbal zeker nog niet uit z’n hoofd gezet: “Ondanks dat ik voor mijn gevoel klaar ben voor de Jupiler League, ben ik blij met Magreb’90. Ik kan de Topklasse aan. Dat ik gehaald ben voor de positie van eerste keeper, betekent dat ik veel wedstrijden ga spelen. Magreb’90 wil het komend seizoen doorstoten naar de nieuw op te richten Tweede Divisie. Dat past bij mijn ambitie.”

De strijdvaardigheid spat er vanaf in gesprek met Klassekeepers.com: “Ik ben nog lang niet afgeschreven voor het betaalde voetbal. Magreb’90 is een voetballende ploeg en ik ben een voetballende keeper. Dat past uitstekend bij elkaar. Ik ben er dan ook van overtuigd dat Magreb’90 een uitstekende springplank is om terug te komen bij de profs. Let op, ik kom terug!”

De keeper die zeven keer onder de lat stond bij Oranje onder 17 wordt er niet meer moedeloos van dat hij altijd wordt aangesproken op zijn kleine postuur. Sinds ruim een jaar laat hij zich daarmee niet meer gek maken. Bijl gaat met zijn vriendin in Utrecht, Amsterdam of Hoorn wonen en zoekt in die contreien ook naar een club om keepers te trainen. Het Nijmeegse Union, waar hij de afgelopen twee seizoenen de keepers van de selectie en de jeugd trainde, ziet zijn vertrek met lede ogen aan.

Bij Magreb’90 ontmoet Stan Bijl een oude bekende: “Ik ken Nordin Boukhari nog van mijn Ajax-tijd en het is leuk dat ik met deze sympathieke routinier ga samenspelen.” De doelman die op 1 januari 2016 start met de cursus Oefenmeester-2, krijgt in Utrecht concurrentie van Michiel Belhadj. Belhadj is 8 centimeter langer (1.85) en keepte bij de beloften van FC Dordrecht en Almere City FC. Via Elinkwijk en Montfoort kwam hij bij Magreb’90 terecht.

Naar boven

SALE !