Laatste nieuws

Melanie Visscher haalt met ‘Wie van de Drie’ de Hoofdklasse

Melanie Visscher
Foto: Maarten Omvlee

Keuvelen kan Melanie Visscher goed. Keepen ook. Met keepershandschoenen aan lijkt de zeventienjarige Zutphense in geen velden of wegen op de gezellige griet die ze doorgaans is. Die keeperseigen metamorfose is gesneden koek voor de geboren Deventerse. Met mannelijke bovenbenen verraadt slechts een lange staart dat er een dame in het doel staat. Vanaf SV Almen F1 legt de keepster iedereen die haar heiligdom nadert het vuur aan de schenen. Dit jaar wordt de bewonderaarster van Wesley Sneijder, door goede prestaties bij Warnsveldse Boys Meiden Onder 19, bij drie clubs uitgenodigd om mee te trainen. Moeder Jolanda rijdt als speciale spelleider van de eerste voetbalversie van ‘Wie van de Drie’, met de vrolijkheid van Caroline Tensen, heen en weer naar Leiderdorp, Arnhem, Enschede. Totdat haar ambitieuze dochter genoeg argumenten heeft gevonden om de verlossende woorden te spreken: “Mijn club is….”

Tussen de jongens stoomt Melanie, na Deventer en Gorssel, in haar derde woonplaats Almen van 2007 tot en met 2011 op naar de SV Almen E1. Na de dertiende verjaardag voegt ze zich bij haar geslachtgenoten. De KNVB Regio Oost selecteert de vinnige Visscher voor een meidenteam en FC Utrecht staat op de stoep. In de domstad traint ze ook met meiden. Abrupt gaat het voor Melanie, bij de overgang naar de D-tjes, de grotere grasmat voelt aan als een doolhof, te snel. Op advies van KNVB-trainster Marleen Wissink, tegenwoordig coach van de Oranje Dames Onder 17, gaat de fan van international Sari van Veenendaal het grote veld verkennen als voetbalster. De linkspoot onderzoekt vanaf twaalf jaar anderhalf seizoen vrijuit de hele voetbalweide. Ze haalt als dertienjarige veldspeelster SV Almen Vrouwen-1, en heeft daar nu ze alweer een lange tijd in het doel staat met meevoetballen veel plezier van. Omdat het vrouwelijke vlaggenschip van SV Almen geen vaste sluitpost heeft, pakt de Ajaxsupporter de handschoen weer op. Er wordt meteen weer metaforisch aan Melanie getrokken. Door een half seizoen SC Klarenbeek Vrouwen-1 in het najaar van 2015, ze past als vijftienjarige VMBO’er niet tussen de senior-dames, en het laatste anderhalve speeljaar bij de leeftijdsgenoten van Warnsveldse Boys Meisjes Onder 19 vallen haar keeperskwaliteiten weer op. Door te trainen in Twello bij John Hofkamp (Just 4 Keepers) en in Zwolle bij Eser Elmali (The Dutch Goalkeepers Academy) keert het heilige vuur volledig terug. Ook in de zaal zoekt ze, in 2017-2018 in de Eredivisie bij Pro Futsal Club Apeldoorn Dames-1, om reflexen aan te scherpen, haar plafond. De huidige COOP-kassière reist buiten alle clubbeslommeringen om, met ma Jolanda, zus Demi (14) en broer Tim (12) als fanatieke fanclub in haar slipstream, het hele land door op zoek naar keepersdagen. Ook buiten onze landsgrenzen grijpt ze gelegenheden aan om te keepen. Zo komt ze dit jaar voor Flow Sports uit op de ‘Dallas International Girls Cup 2018’. Op zondag 3 juni komt KlasseKeepers Melanie tegen bij VV De Meern. Daar verzorgt John Achterberg, hoofd keeperstraining bij Liverpool FC, op uitnodiging van Keepersschool Midden-Nederland, een keepersclinic. In De Meern geeft ‘The Pink Panther’ aan dat ze kan kiezen uit drie Hoofdklasseclubs voor het nieuwe seizoen: RCL (Racing Club Leiderdorp), VV Eldenia (Arnhem), VV Rigtersbleek (Enschede).

Melanie Visscher

‘THE PINK PANTHER’ LACHT IN HET VELD ALLEEN ALS ZE DE BAL HEEFT.

Op 7 juni kiest de ex-SV Almen-speelster voor Rigtersbleek: “Ik had daar van de winter al meegetraind. Dat was goed bevallen. Rigtersbleek pakt het serieus aan. Met prima faciliteiten zoals gezondheidsadviezen en het dragen van een band om alles wat je doet te kunnen meten. Er wordt drie keer per week getraind en ik mag bij coach Patrick van den Berg de keeperstraining van Heren-1 volgen.” Dat ‘De Bleek’ tevens soepel met zaalvoetbal omgaat en speelminuten garandeert, geeft de doorslag. “Rigtersbleek gaat soepel om met voetballen in de zaal. Mits dat optimaal presteren op het veld niet dwarsboomt. Dat is prettig, want sinds juni vorig jaar heb ik bij de selectie van het Nederlands Zaalvoetbal vrouwenteam gezeten. Waar ik van Bianca Troost veel heb geleerd. Omdat we met Futsal Apeldoorn zijn gedegradeerd uit de Eredivisie, mag ik daar komend seizoen niet bijblijven. Wel kom ik in aanmerking voor Jong Oranje in de zaal. Daar ben ik ook al drie keer voor geselecteerd. En bij Rigtersbleek wordt ik meteen actief betrokken bij het eerste vrouwenteam. We zijn komend seizoen met twee keepsters. We gaan afwisselend spelen. Na een uit- en thuiswedstrijd is de ander twee keer aan de beurt. Zo kan ik aan mezelf werken. Alleen op de bank zitten is, zelfs thuis, niets voor mij.”

Melanie Visscher

RECHTS EN LINKS DUIKT MELANIE VISSCHER EVEN MAKKELIJK ALS OVERTUIGEND.

Bij Patrick van den Berg, de hoofdcoach vrouwen, algeheel keeperstrainer en hoofd jeugdopleiding van VV Rigtersbleek, die beschikt over TC3 en Keeper Coach II, is Melanie Visscher in goede handen. Met zijn ervaring bij de vrouwen van Go Ahead Eagles en FC Twente behoort het halen van een BVO, het ideaalbeeld van de vroegere idolaat van Erik Cummings, tot de mogelijkheden. Het bewijs daarvoor is keepster Inge Tijink. De Gelderse goalie debuteerde dit seizoen net als VV Rigtersbleek in de Hoofdklasse. Dat leverde, net als meerdere Rigtersbleekse Dames die haar voorgingen, een stage op bij FC Twente. Tijink, mocht dankzij Keepersuniversity Michel Veurink, de keepersschool waar zij ook traint, die samenwerkt met Sporting Lissabon, op stage in Portugal. De Noordijkse zal het volgend seizoen hoogstwaarschijnlijk hoger gaan spelen. Vandaar dat Van den Berg op de website van VV Rigtersbleek laat weten in z’n nopjes te zijn met de komst van ‘De Dame van Warnsveldse Boys’: “We zijn blij dat Melanie na een aantal trainingen bij diverse clubs de knoop heeft doorgehakt en gekozen voor Rigtersbleek. Ze is erg ambitieus en leeft voor haar sport. Vanuit Zutphen gaat ze reizen naar Enschede om alles uit zichzelf te halen als keepster. Veel tijd en energie is ze bereid te steken om haar droom waar te gaan maken. (…) Ik kijk ernaar uit om met Melanie aan de slag te gaan. Haar meevoetballende kwaliteiten zijn van een goed niveau. Daarbij viel het mij op dat ze een duidelijke coachende rol heeft. Door wekelijks op niveau te trainen verwacht ik dat ze over een jaar een nog completere keepster zal zijn.”

Melanie Visscher

Dat ‘De Zutphense Zwever’ het Wie-van-de-Drie-spel goed gespeeld heeft, leidt geen twijfel. De ambitie van de damestak van de Enschedese Eerstedivisionist uit de jaren vijftig is een houvast: Rigtersbleek wil iets betekenen voor de ontwikkeling van voetbalsters en ambitieuze speelsters uit de regio. Spelleider Jolanda is blij dat het spel niet meer op de wagen is. De opvoeder is tegelijk enorm trots op haar oudste dochter: “Dat een gewoon meisje uit een gewoon gezin zover kan komen, vind ik geweldig. Vooral omdat Melanie op eigen kracht zover is gekomen.” Hopelijk horen we op termijn meer van de kranige keepster die op 25 juni officieel volwassen wordt. Na de kalverliefde voor het keepen in haar periode als F-je van SV Almen is Melanie, na een korte uitstap als veldspeelster, alsmaar meer van het doelverdedigen gaan houden. Keeperspassie waarvoor alles moet wijken is nu het hartstochtelijke fundament om alsmaar beter te willen worden: “Ballen tegenhouden is heerlijk, maar je team daardoor overeind houden is nog leuker. Superreddingen maken op megabelangrijke momenten geeft het gevoel dat je de hele wereld aankan. Daar doe ik het voor.” Met een voetbal op haar netvlies leeft ze naast de eerste wedstrijd met Rigtersbleek ook toe naar 6 september: “Dan speelt mijn held Wesley Sneijder z’n afscheidswedstrijd met het Nederlands Elftal tegen Peru. Ik hoop dat ik aan kaarten voor mijn moeder en mij kan komen. Als iemand daarbij kan helpen, zou dat fijn zijn.”

Melanie Visscher

MET HANDSCHOENEN AAN WORDT MELANIE INEENS SUPER SERIEUS.

Naar boven

SALE !