Jeugdkeepers

Next Level Dutch Goalkeeping Know How Centre

DE KEEPERSOPLEIDING MET GROTE IDEALEN UITBOUWEN. (FOTOCOMPILATIE KLASSEKEEPERS)

The Dutch Goalkeepers Academy is voortdurend bezig met het Next Level van de keepersopleiding. Om keepers en keeperstrainers Inside Out ook hun Next Level te laten aantikken. Eser Elmali is als liefhebberij, naast z’n positie als profkeeper bij FC Emmen, in 2015 gestart met Keepersschool Zwolle. Bij Be Quick’28 op de Training Ground van PEC Zwolle. In zeven jaar is er qua aanpak veel veranderd, waaronder de naam, maar niet het cruciale concept van intensieve interactie. Be Quick’28 als uitvalsbasis is eveneens gebleven. The Next Step is nu bouwen aan een keeperskenniscentrum met grenzeloze allure : The Dutch Goalkeeping Know How Centre of The Dutch Sagrada Goalkeepers Familia? Waar altijd wat aan te renoveren valt. Met voormalig Turks jeugdinternational Eser Elmali in de Alex Fergusonrol. De Schijf van 10, Athletic Skills Model, Talentherkenning en Access For All als hoekstenen. Waar judo een donorsport is.

“Het ontwikkelen van een goed bewegingspatroon, vind ik belangrijker dan het pakken van een bal.”

Eigen kweekvijver
Trainen als een prof staat al als een paal boven water bij The Dutch Goalkeepers Academy. De Zwolse keepersopleiding is net een basisschool met onderbouw (7-12), middenbouw (13-16) en bovenbouw (16+). Naast groepstrainingen zijn er duotrainingen, privétrainingen, protrainingen, theorietrainingen, judotrainingen, excursietrainingen, keepersdagen en -clinics. Is er een keepervolgsysteem, zijn er stappenplannen, rapporten, en krijgen leerlingen gedifferentieerd huiswerk: op maat gesneden opdrachten voor thuistrainingen. “Niet iedereen kan meerdere trainingen per week betalen”, zegt Het Hoofd van de School, Eser Elmali, “om zoveel mogelijk keepers te helpen mailen we instructies, ondersteund door korte video’s, die aansluiten op wat ze bij ons aan het trainen zijn. Voor de super gemotiveerden zit er altijd een extra opdracht bij. We willen er voor alle keepers zijn. Op vrijdag is er veel vertier bij Be Quick wanneer we veteranenkeepers trainen. Jonge trainers, die ooit als keeper bij ons begonnen, hebben daarover de leiding. Een fraai voorbeeld van hoe wij intern onze keeperstrainers opleiden. Er trainen bij ons momenteel meer dan honderd keepers. De trainers komen allemaal uit onze eigen kweekvijver. De jongste is veertien en de oudste zevenentwintig. Dat is onze kracht. De methode die wij hanteren kennen alle trainers als Inside Out. We houden elkaar scherp, om als opleidingsinstituut en persoonlijk steeds beter te worden. Intensieve feed back is vanzelfsprekend.”

TRAINERS KOMEN UIT DE EIGEN KWEEKVIJVER. (MTERBRAKE FOTOGRAFIE)

“Geïsoleerde keeperstrainingen zijn niet meer voldoende.”

Kenniscentrum
Het liefst bouwt Elmali aan een keeperscathedraal in Zwolle. Ambities en ideeën van de Barcelona bewonderaar reiken tot aan de hemel. Als Next Level durft de architect te dromen van een keepersgerichte Sagrada Familia. Geloven in het optrekken van een keeperskenniscentrum met z’n Heilige Keepersfamilie. Doorspekt van kruisbestuiving en Access For All, waardoor keepers en trainers kansen krijgen om elkaar te scholen. The Dutch Goalkeeping Know How Centre waar met wetenschappelijk onderbouwde talentherkenning wordt gewerkt en een partnership met agency bureau SportLife Management de begeleiding van high potentials faciliteert. Waardoor onder andere talenten als Owen van der Vlag (FC Groningen), Daan Hulleman (Go Ahead Eagles), Moon Pondes (Jong Oranje Leeuwinnen), Len Bakker (PEC Zwolle) en Danae van der Vliet (Oranje Speelster Onder 15), kopzorgvrij bij Oranje of hun BVO kunnen keepen. Even met het hoofd uit de wolken stappen leert dat Eser Elmali ongeacht een hoogdravend doel met beide benen op de grond staat. Een hardwerkende moeder en vader die gedreven heeft gebasketbald, gekickbokst en gevoetbald, hebben de getogen Zwollenaar geleerd door te zetten en praktisch te denken bij het nastreven van idealen. Bijgevolg werd eind vorig jaar, na een ASM-cursus, gevolgd door Eser Elmali samen met z’n toptrainer Bryan Davies, het Athletic Skills Model (ASM) als nieuwe hoeksteen verankerd in The Dutch Goalkeepers Academy. Een denkbeeld van René Wormhoudt. Reeds in 1995 bij Ajax ontstaan en verder uitgewerkt met behulp van professor Geert Savelsbergh van de VU Amsterdam. De implementatie van ASM toont aan dat je geen appels hoeft te kweken, om ze te kunnen plukken.

VANUIT DE ASM-GEDACHTE DUWT DAAN HULLEMAN DE BAL WEG. (MTERBRAKE FOTOGRAFIE)

Veelzijdig bewegen
“Geïsoleerde keeperstrainingen zijn niet meer voldoende. Je moet verder kijken dan de techniek van het keepen. Keepers moeten in het moderne voetbal atleten zijn. Dan moet je ook atleten opleiden. Het ASM-model stimuleert om aan meerdere sporten te doen, voordat je gaat specialiseren. Je ontwikkelt dan een veelzijdig beweegpatroon. Mathieu van der Poel en Roger Federer zijn goede voorbeelden. Van der Poel was een talentvolle voetballer in de jeugd van Willem II, voordat de Amstel Gold Race-winnaar als veldrijder, mountainbiker en op de weg een topper werd. Federer illustreert de ASM-gedachte extremer. De Zwitser skiede, worstelde, zwom, skateboarde, basketbalde, handbalde, tafeltenniste, voetbalde eer hij zich vol op het tennis focuste. Zijn elegante stijl, met een doorzwaaiende backhand op één been, lijkt daardoor net ballet. De ASM-benadering is actueler dan ooit, omdat kinderen en volwassenen vandaag de dag te weinig bewegen en te eenzijdig. Geen tikkertje, klauteren over muren, klimmen in bomen of straatvoetbal meer, maar gamen. “Kinderen sporten en spelen veel minder buiten. Toen ik opgroeide in de Zwolse wijk Holtenbroek was het Cruijff Court elke dag overvol”, volgens de huidige manager van The Dutch Goalkeepers Academy, die Keepersschool Zwolle in 2015 begon met vijftien keepers en door de coaching van een toenemend zelf opgeleid team keeperstrainers doorgroeide naar de Alex Ferguson-rol, “tegenwoordig zie je daar hoegenaamd niemand meer.” Multifunctioneel bewegen voorkomt eenzijdige belasting en zodoende blessures, zorgt voor een betere coördinatie, meer plezier en creativiteit in bewegen. Kijk naar Noa Tissingh, die bij ons traint en doorgebroken is in Oranje Speelsters Onder 15. Die raakt niet in paniek bij een te korte terugspeelbal. Door freestylen à la Touzani is zij voetballend ijzersterk geworden. Wij besteden daarom veel aandacht aan allerlei bewegingsvormen, zowel met als zonder bal.”

DE UITGANGSHOUDING AANLEREN MET TENNISBALLEN. (MTERBRAKE FOTOGRAFIE)

“Keepers moeten in het moderne voetbal atleten zijn. Dan moet je ook atleten opleiden.”

Zandstraten, Betondorp
De Schijf van 10 komt op het kunstgras van Be Quick’28 bij Eser’s Academy ruimschoots aan bod in het kader van het ASM-model. Die schijf omvat de tien grondvormen van bewegen. Die door het beoefenen van een scala aan sporten of dezelfde sport in allerlei afwisselende situaties worden ontwikkeld. Wat vroeger van nature werd beoefend door de spelende jeugd. Zoals op zandstraten in Três Corações bij Pelé, met z’n met kranten gevulde sok als voetbal, of Cruijff in z’n kwajongens korte broek uren ballend op de klinkers van Betondorp. Twee balvaardige buitenbeentjes die ook nog eens, vanwege een veelzijdig verworven motorische slimheid, goed konden keepen. “Het ontwikkelen van een soepel bewegingspatroon vind ik dan ook belangrijker bij het opleiden van keepers dan het pakken van een bal. Als je op jonge leeftijd allerlei uiteenlopende manieren van bewegen aanbiedt, kunnen kinderen eerder meerdere bewegingen aan. Zijn ze fysiek beter in balans. Waardoor een keeper minder afhankelijk is van aangeboren lenigheid, kracht of voetenwerk. Kijk naar Petr Čech die door ijshockey skills, geleerd in zijn jeugd, beide benen in een split kon leggen en tegelijk reflexen met z’n armen uitvoerde. Je kan met het toepassen van ASM veel meer uit een opleiding van een keeper halen dan we nu doen.”

ASM-GERICHT AFWISSELENDE OEFENVORMEN AANBIEDEN. (MTERBRAKE FOTOGRAFIE)

Donorsport
Judo is dientengevolge een donorsport geworden. Donorsport? “Ja in judo zitten bewegingsbouwstenen van de Schijf van 10 – balanceren en vallen, springen en landen, rollen, duikelen en draaien – waar keepers veel aan hebben. Vandaar de naam donorsport. Onze keepers gaan eens in de tien weken als het ware aan het infuus bij Budo Stichting Boot in Zwolle. Op de Tatami laat judo docent Andy Reuvers de Academy-keepers ASM-proof kennis maken met judo, karate en kickboksen: “Je ziet de valvaardigheid na een aantal keren met sprongen vooruit gaan. Judoën tegen een tegenstander is tevens heel goed voor de concentratie. Snel en adequaat reageren op onverwachte en verschillende situaties levert de meeste motorische winst op. Die de keepers als doelverdedigers goed kunnen gebruiken.”

Talentherkenning
Een Next Level bereiken met The Dutch Goalkeepers Academy vereist meer dan appels plukken uit één boomgaard. Eser Elmali, die van z’n ouders pas mocht keepen vanaf CSV’28 Zwolle C1, omdat voetballen beter was dan stilstaan voor hun iets te zware zoon, heeft de basis- en advanced cursus Talentherkenning gevolgd bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). De ex-prof van PEC Zwolle en FC Emmen draagt de opgedane kennis over aan zijn staf, zodat deze know how door de hele organisatie effect sorteert op de didactische handelwijze voor, tijdens en na trainingen. “Toen ik bij CSV’28 speelde, verwachtte niemand dat ik aanvoerder van Turkije Onder 19 zou worden, of de selecties van Turkije, PEC Zwolle en FC Emmen zou halen. Op de vraag ‘Wat is een talent?’ heeft niemand een antwoord. Je moet talenten niet te snel een etiket opplakken, maar ze lange tijd volgen en begeleiden. Letten op fysieke-, sociaal-emotionele, en cognitieve ontwikkeling. Leefomstandigheden, met de daaruit voortvloeiende mentaliteit, hebben invloed op prestaties. Talenten ontwikkelen zich niet volgens voorspelbare patronen. Primoz Roglic was als tiener wereldkampioen schansspringen, raakte ernstig geblesseerd en kwam terug als profwielrenner. Je hoeft niet altijd de leefwereld van een talent te doorgronden. Door de trainingsomgeving te veranderen, een oefenveld kleiner maken, ontstaat er al ander gedrag. Talenten onderscheiden zich dan door hun snelle aanpassingsvermogen. Waarbij veelzijdig bewegen een enorme steun is.”

JUDO ALS DONORSPORT. (FOTO THE DUTCH GOALKEEPERS ACADEMY)

Dynamische dialoog
Keepers worden in Zwolle van tijd tot tijd bewust aan hun lot overgelaten. Zoek het maar uit hoe je de ballen tegenhoudt! Grijze cellen schieten dan sneller alle kanten op dan de ballen die op hen afkomen: “We willen keepers aan het denken zetten over de beste manier van keepen. Voorkauwen maakt hersens lui. De motivatie prikkelen doet wonderen. Met een dynamische dialoog als cruciaal concept. Een mes dat aan twee kanten snijdt. Omdat samen tot oplossingen komen zowel onze keepers als trainers beter maakt. Utopisch gesproken willen we uitkomen bij een keeper die kan denken als een filosoof, bewegen als een atleet en verdedigen als een soldaat. Laatst was Eline Sol, keeperstrainer van de Jong Oranje Leeuwinnen, op bezoek. Zij zei: ‘Wat ik bijzonder vind, is het cognitieve niveau van jullie keepers. Ze kunnen duidelijk vertellen waarom ze zo keepen.” De weg naar een keeperskenniscentrum met grenzeloze allure is ingezet, maar tevens nog lang. Gelet op die vurige wens heeft The Dutch Goalkeepers Academy al lang een Engelstalige naam en worden er veelvuldig Engelse termen gebruikt. Er moeten nog wel wat keepersgeoriënteerde kogels door de kerk voordat The Dutch Goalkeepers Academy is omgetoverd tot Dutch Goalkeeping Know How Centre. De Engelse approach op internet en social media heeft intussen al wel buitenlandse keepers naar de hoofdstad van Overijssel gelokt: “Twee keepers uit Ecuador, twee uit Spanje en twee uit Rusland hebben meegetraind. Stephanie Bukovec, de Kroatische Vrouwen international die bij Ajax onder contract stond en werd begeleid door SportLife Management, trainde hier een paar jaar geleden en deze zomer komen er drie Engelse jeugdkeepers onze kant op. Onze designer voor Twitter, Facebook en Instagram profileert ons in het Engels, wat z’n vruchten afwerpt. Nu worden we incidenteel gevonden door buitenlandse keepers. Het is de bedoeling dat dit in de toekomst een structureel karakter krijgt.”

VEELZIJDIG BEWEGEN ZIT BIJ ESER ELMALI (RECHTS) IN HET BLOED. (PRIVÉFOTO ESER ELMALI)

Naar boven

SALE !