Een klasse apart

Kordate keeperstrainer wil van mondjesmaat naar moontjesmaat

Moon Pondes PEC Zwolle KlasseKeepers
Foto: Patrick Goosen

Moon Pondes is de enige vrouwelijke keeperstrainer van The Dutch Goalkeeper Academy in Zwolle. De achttienjarige selectiekeepster van PEC Zwolle beschikt over de natuurlijke aanleg om keepers beter te maken. De Harreveldse geeft met een aangeboren inlevingsvermogen in kinderen door wat je het beste kan doen en laten om je eigen top te halen. Moons mix van keihard trainen, stoutmoedig overal voor duiken en heerlijke humor geeft de kinderen die zij traint geestdrift. Doordat de supportster van De Graafschap aan het begin van een veelbelovende loopbaan staat, heeft The Dutch Goalkeeper Academy een voorbeeldige trainer. Bij de keepersopleiding van Eser Elmali weet iedereen waar De Knot van Pondes voor staat: gaat de knot in haar blonde haar, dan gaat in het doel de beuk erin. De voor onderwijsassistent studerende doelvrouw barst van de ambities om na Jong FC Twente en Jong PEC Zwolle haar handzaamheid bij De Blauwvingers te gebruiken voor een paleisrevolutie. Volgend seizoen weer met Jong PEC Zwolle uitkomen in de Beloftencompetitie is niet langer een heilig huis. Sinds mei 2017 voelt de steengoede vervangster van Nadja Olthuis dat het mogelijks is om eigenhandig een Eredivisiecarrière op te bouwen.

Moon Pondes KlasseKeepers

FOTO: PATRICK GOOSEN FOTOGRAFIE

Het eerste bewijs
Vrijdag 5 mei 2017 is dè ultieme Bevrijdingsdag voor Moon Pondes. De zeventien lentes tellende keepster mag na lang dromen, veel geduld en hard trainen, de overwinning op Osgood-Schlatter, haar RG-keepershandschoenen voor het eerst gaan gebruiken in de Eredivisie. In het MAC³PARK stadion staat de Achterhoekse doelverdediger onverhoeds in de basis. Eerste keepster Nadja Olthuis heeft een blessure en trainer Joran Pot kiest voor Pondes. Telstar is de tegenstander van PEC Zwolle in de Degradatiepoule van de Eredivisie. “Ik kreeg het donderdags na de training te horen. Gaaf natuurlijk, maar ik werd er ook vet zenuwachtig van. Nadja zei dat ik gewoon m’n ding moest doen. Dat heeft enorm geholpen. Dus heb ik gedaan wat ik altijd doe als ik in het doel sta. De knop om. Niet bang voor fouten. Vol gaan voor elke bal.” Ondanks dat de dames uit Velsen met 1-2 winnen, PEC pas tien minuten voor tijd door Laurie Weijkamp wat terug doet, wordt Moons eredivisiedebuut een succes: “Ik had aardig wat reddingen. Kon niets doen aan de tegendoelpunten. Ik stopte nog een bal met mijn gezicht. De trainer van Telstar gaf mij na de wedstrijd complimenten. Dat zegt genoeg.” De eerste negentig minuten op het hoogste niveau geven het zelfvertrouwen vleugels: “Het was het eerste bewijs dat ik het niveau van de Eredivisie aankan. Dat smaakte natuurlijk naar meer. Het is niet ingewikkeld om te begrijpen wat mijn einddoel bij PEC is.”

Paleisrevolutie
Toch vliegt de fan van Maarten Stekelenburg tussen mei 2017 en nu slechts mondjesmaat uit naar het einddoel; de Eredivisie. Er volgt 26 mei 2017 wel weer een basisplek in Groesbeek tegen Achilles’29. Opnieuw een goed gekeept duel met een 2-1 nederlaag. Maar na 23 maart 2018, het 2-2 gelijke spel in Zwolle tegen SC Heerenveen, blijft de teller van de in het zwart keepende nummer zestien steken op zes Eredivisieduels. “Ik doe er alles aan om de absolute nummer één van PEC te worden. Op dit moment speelt Nienke Olthof alles bij ons, Tirsa Postma en ik keepen om de beurt in Jong PEC. Er is geen hiërarchie tussen Tirsa en mij. Mijn contract is verlengd met een jaar, net als dat van Tirsa en Nienke’s contract loopt tot halverwege 2020. Ik kan mijn concurrentie dus inschatten, weet wat ik zelf kan, waardoor ik komend seizoen structureel wil doorbreken.”

Moon Pondes PEC Zwolle

FOTO: PATRICK GOOSEN FOTOGRAFIE

Om een paleisrevolutie te verwezenlijken, de stap realiseren van mondjesmaat naar moontjesmaat, om bovenaan de PEC-pikorde vast in Vrouwen-1 te komen, zet Moon Pondes met extra privétrainingen van Eser Elmali, die tevens de keepsters van de Vrouwenselectie van PEC Zwolle onder handen neemt, en het zondags zelf trainen van jeugdkeepers bij The Dutch Goalkeeper Academy alles op alles. Ze heeft sedert Bevrijdingsdag 2017 het Eredivisieniveau aangetikt en wil dat nu wekelijks vasthouden. Vanuit het aloude cliché: er komen is één, er blijven twee. Momenteel laat de vierentwintigjarige, zeer ervaren Nienke Olthof, die bij PEC ook getraind wordt door Eser Elmali, zien dat zij zich kranig zal weren om bij de Overijsselse Eredivisionist haar positie als onbetwiste nummer één vast te houden. Op zaterdag 13 april is de oud keepster van SC Heerenveen de held van PEC Zwolle in de halve finale van de KNVB beker. Na een gelijk spel tegen ADO Den Haag stopt Olthof met behulp van Het Briefje van Eser Elmali, een variatie op Het Boekje van Jan Reker uit het Hans van Breukelen Tijdperk, twee penalty’s. Waardoor De Vrouwelijke Blauwvingers voor het eerst in de historie de finale halen. Moon Pondes zal dientengevolge haar handen vol hebben aan het doel dat ze zichzelf stelt.

Rijdende trein
Eser Elmali, de ex-prof van PEC Zwolle en FC Emmen, is de perfecte begeleider voor de gewezen KSH Harreveld jeugdkeeper. De drijvende kracht achter The Dutch Goalkeeper Academy, weet precies waar bij Moon de accenten gezet moeten worden. De keepster in kwestie weet dat zelf ook heel goed: “Mijn fysieke kracht is een wapen. Daardoor ben ik sterk in de duels. Verder kan ik vertrouwen op een goede timing, waardoor ik volle bak durf uit te komen. In het doelgebied pak ik veel voorzetten. Met Eser ben ik nu bezig om buiten de vijf meter meer hoge ballen te gaan pakken. Daarbij moet ik optimaal gebruiken maken van mijn sprongkracht, waar ik veel op train. Ik moet met mijn 1 meter 72 op tijd m’n pasjes maken om bij flankballen en hoge ballen gebruik te kunnen maken van die sprongkracht. Reflexen, explosiviteit en snel voetenwerk zijn ook mijn kwaliteit. Daar staat tegenover dat ik beter moet worden in meevoetballen. Ook daar besteedt ik met Eser aandacht aan, waardoor ik daarin al vooruitgang heb geboekt.” Tegelijkertijd is de focus die de Barcelona aanhangster in de wedstrijd legt een sterk punt. Als ze aan een wedstrijd begint, is het alsof Moon in een rijdende trein stapt. Een TGV die langs alle stations raast en slechts stopt na het laatste fluitsignaal.

Moon Pondes KlasseKeepers

FOTO: PATRICK GOOSEN FOTOGRAFIE

Kakelverse keeper
Het is geen onverklaarbaar wonder dat de fysiek sterke tiener tegenwoordig op de rand van een definitieve doorbraak staat. Haar loopbaan begint ontspannen in Harreveld bij KSH. Waar ze van 2009 tot 2011 twee seizoenen tussen de jongens voetbalt in de E1. Met een kampioenschap uit 2011 op zak wordt de dochter van een eierwasmachinebouwer de kakelverse vaste keeper van KSH D1. Niet omdat Moon als ukkie moeder Manon bij de Lichtenvoordse handbalclub Erix en bij KSH Harreveld vol passie een handbal- en voetbaldoel ziet verdedigen. De reden dat Manons evenbeeld kiest voor het keeperschap ligt anders: “Ik kon niet erg goed voetballen. Liep regelmatig doelloos achter de bal aan. Ik kreeg op een gegeven moment een hekel aan dat eeuwige geren. Dus was keepen een uitkomst. Voor het eerst kreeg ik dat in de gaten door het cadeau dat ik in 2010 voor m’n tiende verjaardag kreeg: een basiscursus keepen bij de Gelderse KeepersSchool.” Bij de keepersopleiding van Edwin Susebeek, al jaren jeugd- en selectie keeperstrainer van haar geliefde profclub De Graafschap, wordt de basis gelegd voor hetgeen de Gelderse goalie hedendaags kan: “Na de basiscursus in het najaar van 2010 ben ik daar doorgegaan met de gevorderden- en gevorderden plus cursus. Van Ömer Demirci heb ik de basistechniek van het keepen geleerd.” Demirci heeft zo’n vier weken nodig om te geloven dat Moon geen jongen is maar een meisje. Zondags na de training zegt de oud jeugdkeeper van Vitesse, AGOVV en PEC Zwolle op luide toon meermaals: “Dat kan geen meisje zijn, die keept als een vent!” Het duurt niet lang voordat de Superboeren-supportster, ze wordt bij KSH als D-keepster vervroegd doorgeschoven naar de C1, in de regio als Het nieuwe Ei van Columbus opvalt. FC Twente en de KNVB zijn er in 2012 als de kippen bij. Beiden om haar op te pikken voor de trainingsgroep Meiden Onder 14. In 2014-2015 keept de Neuer-volger in het KNVB Regioteam Oost-Nederland tegen allemaal meisjes en met het meidenteam van FC Twente C3 in een jongenscompetitie. Wanneer na dat seizoen bij De Tukkers de stekker uit het meidenteam gaat, stopt het contact met The Reds alleen voor Moon niet. “Ik mocht als vijftienjarige door naar Jong FC Twente. In oktober werd ik pas zestien. Tot die tijd mocht ik geen officiële wedstrijden spelen. Dat heb ik daarna ingehaald. We hadden een hechte groep. In het busje samen naar school en naar de training. Beau Rijks was 24/7 mijn maatje. We werden kampioen. Roy Elverink was een goede keeperstrainer.”

Moon Pondes PEC Zwolle KlasseKeepers

FOTO: PATRICK GOOSEN FOTOGRAFIE

Doornen
Met een debuut in Oranje Onder 15 lijkt lachebekje Moonshine Moon op rozen te zitten. Op 18 maart 2015 houdt de veertienjarige Mavoleerling van het Stedelijk Lyceum in Enschede tegen België de nul: 1-0. Desondanks heeft ook haar roos doorns. De eerste steekt als FC Twente halverwege 2016 voor Danique de Vree kiest als derde keepster: “Danique was anderhalf jaar ouder, had meer ervaring, maar ik vond mezelf niet minder. Dat ik weg moest bij een groep waar ik me echt thuis voelde was een tegenvaller. Ik heb een keer op de bank gezeten in de Eredivisie als tweede keeper achter Marieke Ubachs. Het shirt heb ik nog. Dat is een mooie, tastbare herinnering.” Carin Bakhuis is de life-line die de scherpe kanten van de eerste doorn afhaalt. “Carin ging in 2016-2017 de vrouwen van PEC Zwolle trainen. Zij kende mij, omdat ze mijn trainster was geweest bij FC Twente C3. Zo ben ik bij PEC gekomen. Geluk bij een ongeluk dus.” Aan het begin van 2016-2017 komt er bij De Blauwwitte Zebra’s een doorn bij. Vanwege overbelasting van de linkerknie tijdens de groei, is er een Osgood-Schlatter knobbel ontstaan. Er volgt een operatie, zes weken krukken en een halfjaar revalideren. De eerder genoemde Bevrijdingsdag 2017 is het morele- en fysieke ijkpunt dat PEC’s-Pondes terug op oorlogssterkte is. 15 september 2017 is de volgende succesdatum. In Brunnen, Zwitserland, staat de PEC-keepster in Oranje Onder 19 onder de lat. Tijdens het openingsduel van het Vierlanden Toernooi tegen het gastland wordt er met 2-5 overtuigend gewonnen. De derde doorn in dat verband maakt Moon Pondes des te strijdbaarder: “Ik heb daarna in Groningen, omdat er een keepster ziek was, nog een trainingsstage en vriendschappelijke wedstrijd gehad met Oranje Onder 19. Dat was mijn laatste selectie. Bondscoach Jessica Torny heeft helaas gekozen voor Aukje van Seijst van Ajax. Maar ik geef niet op. Ik voel dat ik alsmaar sterker wordt. Met mijn doel, doorbreken bij PEC, komt Oranje ook weer in beeld. Daar geloof ik in.”

Extra dimensie
De Zwarte Panter van PEC, zelfs schoenen en RG-handschoenenzijn zwart, laat zich niet uit het veld slaan door tegenslag. Ze put kracht uit de opmerkelijke rol die zij vervult bij The Dutch Goalkeeper Academy. Eens per week jeugdkeepers trainen zorgt ervoor dat het doelverdedigen voor de jongvolwassene een extra dimensie krijgt: “Je gaat anders nadenken over het keepen. Over hoe je zelf het keepen beleeft en hoe je de essentie van goed willen keepen kan doorgeven aan jonge kinderen. Omgaan met kinderen vind ik altijd leuk. Ik leer niet voor niets voor onderwijsassistent. Ik train keepers van zeven tot en met twaalf jaar. Met hen maak ik makkelijk contact. Waar nodig bewaar ik de rust in het coachen en kan ik de oefeningen goed voordoen. Ze zien hoe fanatiek ik ben in het doel. Dat slaat aan, hoewel ik er voor waak dat ze zichzelf blijven. Het is geweldig om te zien dat de kinderen die je traint vooruit gaan. Kicken als je daar een aandeel in kan hebben. Door trainingen voor te bereiden en te geven krijgt het keepersvak meer inhoudt. Kom je automatisch ook beter toe aan het evalueren van je eigen prestaties. We hebben een leuk, jong team aan keeperstrainers die elkaar helpen en stimuleren. Als we opdrachten krijgen van Eser Elmali om trainingsvormen te maken, sparren we over de aanpak, het stappenplan: uitgangshouding, kijken naar de bal, positie kiezen, verwerking.” Eser Elmali wrijft zich in de handen met waarschijnlijk de jongste vrouwelijke keeperstrainer van Nederland: “Moon is een talentvolle keepster in het profvoetbal bij de vrouwen. Naast haar eigen loopbaan is zij een geweldige lerares en coach. Ze moet nog negentien worden, maar nu al heeft ze het beter maken van de jeugdkeepers in de vingers zitten. Met dezelfde passie als waarmee ze bij Jong PEC Zwolle traint en wedstrijden keept. De balans tussen serieus trainen en lol trappen is bij haar trainingen perfect. Ze staat net zo makkelijk tussen de kinderen, als erboven. Bij instructies is ze nadrukkelijk de trainster waar naar wordt geluisterd. Je ziet de kinderen genieten van de relaxte sfeer waarin ze gemotiveerd worden om hun uiterste best te doen. Ik geloof dat Moon naast haar carrière ook een succesvol zal worden als keeperstrainer.”

Moon Pondes

FOTO: PATRICK GOOSEN FOTOGRAFIE

Moonopolypositie
Het mag inmiddels duidelijk zijn: Moon Pondes staat voor in haar zwarte kicksen om op inzet en wilskracht haar droom waar te gaan maken bij PEC Zwolle. Ze heeft ooit, als keepster van FC Twente C3 (2014-2015) opgekeken tegen toenmalige FC Twente-keepster Sari van Veenendaal. De vijf centimeter lange Nieuwegeinse Nationale keepster heeft tot haar twintigste moeten wachten, eer de huidige Arsenal-goalie in Enschede een vaste waarde werd. Nu staat Moon Pondes zelf op het punt om de Eredivisie te bestormen. “Ik ga er op de training alles aan doen om te laten zien dat ik de beste ben. Er sportief voor zorgen dat Nienke Olthof komend seizoen niet meer automatisch alle Eredivisiewedstrijden keept.” Bijna instinctief denkt de manmoedige Onana-liefhebber, die fair streeft naar een Moonopolypositie bij PEC Zwolle, aan haar pupillen bij The Dutch Goalkeeper Academy: “Ik zeg altijd tegen jonge keepers dat ze, net als ik, eerst dat moeten verbeteren waar ze goed in zijn. Dan kom je in je kracht te staan om vervolgens te gaan uitblinken en opvallen. Tegelijk ga je allicht ook met je zwakke kanten aan de slag. En je best doen op school is ook belangrijk. Je kan er nooit van uitgaan dat je met keepen een boterham gaat verdienen.” Als de Pondes een bergketen als de Andes zou zijn, dan is de bergtop Mercedario de Eredivisie, terwijl Moon met een pikhouweel in het achterhoofd klaar staat om daarna het bedwingen van de Aconcagua, de hoogste berg van de Andes, oftewel een buitenlands avontuur, ook aan te durven. How High the Moon?, zal de komende jaren blijken. In Harreveld leeft iedereen in elk geval hartstochtelijk mee: eierverwerkingsmachines ontwerpende vader Chris, sportminded moeder Manon, motorcrosser Morris (17), handbalster Noor (16) en trampolinespringer Harris (15). Moon voelt zich in het najagen van haar ideaal door haar ouders, broers en zus gedragen. Door de verbondenheid in het gezin is de vertrouwde Pondes-United fanclub een vangnet waar ze van geniet: “We doen het met z’n allen. Dat je wat er ook gebeurd op elkaar terug kan vallen geeft een goed gevoel.”

Naar boven

SALE !