Jeugdkeepers

Komend seizoen Code Oranje voor kersverse international Noa Tissingh

(FOTO KNVB)

Debuteren voor het Nederlands elftal levert traditioneel een haasje op. Zover is de nuchtere Noa Tissingh nog lang niet. Maar de eerste stap richting dit geliefde speldje is wel gezet. Zonder zenuwen heeft de jeugdkeeper van MVV Alcides en PEC Zwolle een dijk van een debuutinterland gespeeld. In Oranje Speelsters Onder 15. Nu de in mei vijftien jaar geworden Staphorstse nationaal is doorgebroken, breekt er begin volgend seizoen een spannende tijd aan met selectieprocedures. Waarin zij zich andermaal moet bewijzen om haar oranjedroom vast te houden. Bij MVV Alcides JO15-1 en PEC Zwolle MO 16 staat Noa komend seizoen niet op een kruispunt. Zodat de zondagpupil van Eser Elmali bij The Dutch Goalkeepers Academy zich vanaf september met hart en ziel kan richten op haar Code Oranje, om op nationaal niveau de goede afslag te nemen.

“Ik zie spelen in Oranje Onder 15 als ontspanning, niet als druk.”

Stoïcijnse nuchterheid
Er is veel veranderd, maar niet in haar hoofd, sedert 1 december 2018. Toen Noa Tissingh als debuterende elfjarige in Rotterdam als enig meisje van PEC Jongens Onder 12 aanvallers van Sparta schromeloos op de schoenen dook. Het staartje is nu een knotje, klein doel werd groot doel, VV Staphorst is ingeruild voor MVV Alcides vanwege divisieniveau, 1.43m is 1.62m geworden, fotograaf of filmer is tegenwoordig het beoogde beroep in plaats van keeperstrainer, en KNVB regioteams hebben plaats gemaakt voor de landelijke selectie van de Oranje Speelsters Onder 15. Stoïcijnse nuchterheid, keihard extra trainen, presteren tussen jongens, dromen van de Eredivisie Vrouwen, liefst bij PEC, en hartstochtelijk keepen zijn nog exact eender als vier jaar geleden. Er is eveneens niets veranderd aan hoe de havoleerling haar instelling verwoordt: “Ik zie spelen in Oranje Onder 15 als ontspanning, niet als druk. Een mooi middel om me te blijven ontwikkelen. Ik geniet er van, want het is leuk om met meiden te trainen en te voetballen die net als ik bij MVV Alcides JO15-1 wekelijks in jongensteams niet onder doen voor hen.” Oefenwedstrijden met Oranje SO15 tegen de beloften van Telstar, Feyenoord, PSV, FC Twente en Ajax zijn voor de PEC-supporter als een golfslagbad. Elke selectie voor zulke duels stuwt Noa doelbewust dichter naar een debuut in Oranje toe. Waardoor KNVB-coach Maria van Kortenhof mei dit jaar de kust veilig acht om de vijftienjarige Overijsselse, die pas op haar tiende van spits tot keeper transformeerde, uit te laten drijven naar de eerste negentig interlandminuten.

ORANJE SPEELSTERS ONDER 15 OP 20 MEI VOOR HET DUEL TEGEN BELGIË MO15. (FOTO KNVB)

“Waarom zou ik zenuwachtig zijn voor zo’n debuut? Ik kan toch keepen?”

Aangeboren luxe
Tijdens de eerste interland van het tweeluik tegen België, op woensdag 18 mei in Bavel, keept aanvoerster Danae van der Vliet uitstekend. Noa’s tegenstrever, in een selectie van drieëntwintig speelsters, staat uitblinkend aan de basis van de 4-0 overwinning. Twee dagen later pakt de debuterende MVV Alcides-keeper in het Belgische Hoogstraten, in een team met veel debutanten, met net zoveel flair ook een clean sheet: 0-0. Door goed positie kiezen werken haar handschoenen, vooral in de tweede helft waarin de Belgische meiden domineren, bij moeilijke ballen als stroop voor vliegen. Nuchter als altijd verdedigt Noa het doel. Alsof het haar zoveelste interland is of één van de vele competitiewedstrijden met MVV Alcides JO15-1. Het is een aangeboren luxe dat faalangst haar vreemd is: “Waarom zou ik zenuwachtig zijn voor zo’n debuut? Ik kan toch keepen?”

Lijfspreuk waarmaken
Naast het Oranjeteam is de dochter van een vader met keepers-DNA, Gerben Tissingh keepte van 1995 tot 2005 in Wanneperveen bij Oranje Zwart, constant bezig om als keeper steeds beter te worden. De bal rolt als rode draad door haar leven. De vraag naar andere hobby’s is een retorische vraag: “Ik heb maar één hobby: voetballen. Ik kom na school nergens anders aan toe.” Wekelijks trainen bij PEC Zwolle Meiden Onder 16 en trainen en spelen bij MVV Alcides JO15-1 is een vaste routine: “Bij PEC spelen we geen competitiewedstrijden, dus is het belangrijk dat ik dat bij MVV Alcides zaterdags wel doe. Tussen jongens voetballen op divisieniveau vind ik beter voor mijn ontwikkeling. Fysiek is het ook een grotere uitdaging. Ik merk dat ik specifieker ben geworden in de coaching. In het meevoetballen zit ook een stijgende lijn, door de weerstand.” Het toetje van een doorsneeweek, die als een tornado voorbijtrekt, is de zondagmiddagtraining bij The Dutch Goalkeeper Academy. Waar ze haar lijfspreuk waarmaakt: “Meiden of jongens, ik zie geen verschil.”

ALERT KEEPEND TIJDENS HAAR DEBUUTINTERLAND TEGEN BELGIË. (FOTO KNVB)

“Meiden of jongens, ik zie geen verschil.”

Speciale sport
De op stapel staande nieuwe voetbaljaargang wordt wat betreft Oranje een nieuwe uitdaging voor de CSE-scholier. Bij PEC Zwolle en MVV Alcides is ze van een vertrouwde stek verzekerd in 2022-2023, zodat ze zich volledig kan focussen op Oranje. In Oranje komen is stap één. Oranjeklant blijven wordt stap twee. Nuchtere Noa beleeft het als een speciale sport om alweer een tree te klimmen op de nationale talentenladder, die op termijn kan leiden tot een haasje bij de Oranje Leeuwinnen. In september start Code Oranje: selectietrainingen en -wedstrijden voor een plek bij Oranje Speelsters Onder 16. De Keeper met de Knot is daar echter nog niet mee bezig. Zij heeft eerst haar zinnen gezet op een tweede interland. Dat kan dit seizoen nog, want Oranje SO15 speelt op 10 en 12 juni in Schalkhaar tegen de leeftijdgenoten van respectievelijk Amerika en Duitsland. Of Noa opnieuw een wedstrijd van het tweeluik gaat keepen, is ditmaal geen retorische vraag: “Tot nu toe is de speeltijd verdeeld over twee keepers. Het kan zijn dat onze coach voor de duels tegen Amerika en Duitsland kiest voor een eerste keeper. Daar word ik niet nerveus van. Ik hoop natuurlijk dat Maria van Kortenhof als ze gaat kiezen voor mij kiest, of Danae en mij weer allebei een wedstrijd gunt, maar met het oog op toekomst gaat het erom dat ik weer bij de selectie zit om ervaring op te doen. Ik heb tegen België laten zien wat ik kan. Hoe het begin juni zal gaan, kan ik niet voorspellen. Ik ga er gewoon weer van genieten. En blijf geloven in mijn doelen: Met PEC Zwolle in de Eredivisie spelen en de Oranje Leeuwinnen halen.”

(FOTOCOMPILATIE KLASSEKEEPERS)

Naar boven

SALE !