Jeugdkeepers

Koele kikker Dylano Klaver kiest cool voor hoger niveau bij AFC’34

Dylano Klaver AFC’34
Foto: Maarten Omvlee

Twee jaar geleden kiest Dylano Klaver pas definitief voor een plek onder de lat. Tot die tijd is de vroegere karateka vaak verdienstelijk te vinden in de spits. Bij zijn overgang van E1 naar D2 bij VV SRC, de Schager Racing Club, zet de fan van Donnarumma zijn voetballoopbaan ook in de R van racen gezet. De ontwikkeling van de jeugdkeeper, die net een half jaar met Jiu Jitsu aan z’n lenigheid heeft gewerkt, is met zijn overgang van VV SRC naar AFC’34 in een volgende versnelling terecht gekomen. Volgend seizoen wacht in AFC’34 O15-2 de Hoofdklasse als nieuwste prikkel. Naast keepen op het veld speelt Dylano in de zaal bij Scaga’66. Waar de net veertien geworden goalie, na een jaar in O15-2, over twee maanden zal strijden om een plek in O15-1. Dat team speelt in de Topklasse. Je zou verwachten dat de keepende AZ-supporter flink wat spanning in z’n body heeft door al die uitdagingen. Maar dan ken je Dylano niet. Er is geen kruid gewassen tegen de koelbloedigheid en vastberadenheid van deze Klaver. De koele kikker die vaak met typische blaaskaken z’n doel schoon houdt.

Wat denkt de geboren Schagenaar, die droomt van het doel verdedigen bij AZ, in Alkmaar te bereiken? “Ik ga nu drie keer in de week trainen. Daar ben ik blij mee. Verder heeft AFC mij aangeboden om in de Hoofdklasse de wedstrijden in O15-2 te keepen komend seizoen. Ik zal ook regelmatig op de bank zitten bij O15-1 dat in de Tweede Divisie speelt. Zo krijg ik de tijd om te laten wat ik kan. Met twee andere keepers kan ik op termijn knokken om die plek in O15-1.” De frequente sportschoolbezoeker met een judo- en karateverleden, heeft zin in z’n eerste andere voetbalclub. Hij is getraind in het loslaten van z’n comfortzone. De Buffon-bewonderaar groeit zo, fanatiek sportend, fysiek en mentaal flink door. Alsof de ruim 18.000 onderdelen van de Eiffeltoren in een halve dag uit een 3D-printer komen. ‘Het IJskonijn van SRC’ is inmiddels 1.81m. Hij lijkt mentaal bevoorrecht, omdat de lange tiener naar het laat aanzien geen zenuwen heeft meegekregen als erfelijk materiaal: “Waarom zou ik zenuwachtig worden van een andere club en een hoger niveau? Ik ga gewoon doen waar ik goed in ben. Of dat nou bij SRC of bij AFC’34 is, dat maakt mij niet uit.” De tweedejaars Havoleerling van het Schagense Regius College vertelt met een volwassen blik, als een ideale schoonzoon zo eerlijk, dat zijn switch van VV SRC naar AFC’34 geen duik in het diepe is: “Ik train vanaf februari al mee bij AFC. Keepersworld.nl, de keepersschool van Mark van Stipriaan, leidt daar de keeperstrainingen. Bij Keepersworld.nl in Alkmaar train ik trouwens al twee jaar elke vrijdag. Dat maakte mijn besluit om voor AFC’34 te kiezen een stuk makkelijker.”

Dylano Klaver AFC’34

VOL GAS VOORUIT WILLEN, IS SOMS OOK EEN VALKUIL VOOR DYLANO.

Mark van Stipriaan plaatst de schijnbare koelbloedigheid van Dylano in een bredere context: “Dylano is enorm gedreven. Hij probeert alles om beter te worden en is de laatste twee jaar enorm vooruitgegaan. Hij heeft dan misschien geen last van zenuwen, erg onrustig was hij wel in het doel toen hij in 2016 bij mijn keepersschool kwam. Hij wilde teveel te snel doen. Liet daardoor veel ballen los, stond te snel naar voren en niet altijd op z’n voorvoeten. Daarin heeft Dylano de laatste twee seizoenen grote sprongen gemaakt. Het is bovendien een fijne kerel om mee te werken. Mentaal kan het nog beter, ondanks dat hij ook daarin vooruit is gegaan. In het begin liet hij te gauw z’n koppie hangen als het tegen zat. Dat gaat tegenwoordig stukken beter.” Het keepersleven van Dylano duurt pas twee seizoenen. In welke versnelling Klaver zal eindigen valt moeilijk te voorspellen. Wie weet waar hij met z’n nuchtere doorzettingsvermogen uitkomt? Mocht Dylano zich in zo’n hoog tempo blijven ontwikkelen, dan is zijn droom bij Keepersworld.nl binnen handbereik. Mark van Stipriaan heeft met Keepersworld.nl namelijk een samenwerkingsverband met zowel AFC’34 als AZ. De zelfstandige ondernemer is scout van de jeugd van 9 tot 19 bij de tweevoudig landskampioen. Van Stipriaan gunt zijn hard werkende pupil het allerbeste, maar is tegelijkertijd reëel: “Doorstromen naar een BVO, dat is niet voor alle talenten weggelegd. Ik zeg altijd tegen mijn keepers dat de stap van de amateurs naar de jeugdopleiding van een profclub erg groot is.” Ook daar zal Dylano Klaver komend seizoen niet uitgebreid bij stilstaan. Stilstand is achteruitgang. De ex-SRC’er heeft voorlopig z’n handen vol aan z’n doelen bij AFC’34 en Scagha’66. Dat zal nog voor veel bolle wangen zorgen in de kop van Noord-Holland.

Dylano Klaver AFC’34

DYLANO PAKT EEN BAL MET Z’N TROUWSTE FAN, VADER MARK, OP DE ACHTERGROND.

Naar boven

SALE !