Laatste nieuws

Maarten Paes van NEC naar FC Utrecht voor Jupiler League-minuten

MAARTEN PAES FC UTRECHT NEC NIJMEGEN VV UNION
Foto: Maarten Omvlee

In juni 2016 wilde PSV doelman Maarten Paes met alle geweld overnemen van NEC. In De Goffert hield men de toenmalige jeugdinternational van Oranje Onder 19 aan zijn mondelinge toezegging om in Nijmegen te blijven. Op 29 juni 2016 tekende Paes daardoor zijn eerste profcontract met een looptijd tot juli 2018. De afgelopen twee speeljaren kreeg de voormalige jeugdspeler van het Maldense VV Union, die vorig seizoen werd overgeheveld naar de A-selectie, echter geen kans om door te breken of speelminuten te pakken op een hoger niveau dan waar Jong NEC op uitkomt. Het kostte de gedreven goalie zijn uitverkiezing voor Oranje Onder 20. NEC wilde het contract van Paes verlengen, maar de keeper in kwestie kreeg niet de indruk dat er op korte termijn bij NEC veel positiefs aan zijn positie zou veranderen. Vandaar dat de rasechte Nijmegenaar, die staat te popelen om hogerop te komen, nu transfervrij vertrekt richting De Galgenwaard.

Uit de mobiele telefoon van Maarten Paes komt nog net geen rook. Het is niet de batterij die op het punt staat om het te begeven. Het nieuws over zijn overgang van NEC naar FC Utrecht gaat als een lopend vuurtje. Familie, vrienden en vooral diverse media stellen hem bijna allemaal dezelfde vraag: “Waarom naar FC Utrecht als NEC jouw contract met vier jaar wil verlengen?” De voetbalvriend van Real Madrid-belofte Mink Peeters antwoord kort en krachtig: “Bij FC Utrecht mag ik de concurrentie aangaan met Thijmen Nijhuis, die dit seizoen meestal onder de laat staat bij Jong FC Utrecht. Onderling mogen wij uit gaan maken wie in Utrecht de derde keeper wordt komend seizoen. Dat betekent dat ik veel vlieguren ga maken in de Jupiler League. Dat is precies wat ik wil. Op een hoger niveau, onder grotere druk, presteren.”

Ongeveer twee maanden geleden was er het eerste contact met de drievoudig winnaar van de KNVB-beker. “Ik heb toen met keeperstrainer Stefan Postma gesproken. Die liet door middel van een verrassende presentatie met allerlei beelden zien, waarom hij vond dat ik qua keepersstijl goed bij FC Utrecht pas. Dat ik aanvallend durf te keepen, sprak Postma het meeste aan. Dat is ook wat ze bij FC Utrecht graag zien. Waardoor ik daar een kans krijg om door te breken.”

Maarten Paes heeft voor zijn overgang naar de Domstad gesproken met Patrick Joosten en Sylla Sow. Twee gewezen NEC-spelers die dezelfde weg bewandelden als de negentienjarige penaltyspecialist nu gaat doen. In het kielzog van David Jensen, waarvoor andere clubs al belangstelling hebben getoond, en Nick Marsman gaat de fanatieke fan van Thibaut Courtois dus proberen om bij de Galgenwaard-club derde in de keeperspikorde te worden. “Ik ben heel blij met FC Utrecht. FC Utrecht bood mij een driejarig contract aan. Maar zoals gezegd, omdat Jong FC Utrecht in de Jupiler League speelt en Jong NEC in de Reservecompetitie, was de aanbieding uit Utrecht veel aantrekkelijker dan die uit Nijmegen. Een paar jaar geleden zei ik al dat ik vind dat keepen een ervaringssport is. Ik mis nog een hoop ervaring en die hoop ik bij FC Utrecht op te kunnen doen. Tegelijk probeer ik me weer in beeld te keepen bij de selectie van Oranje. Ik denk dat ik daar bij FC Utrecht meer kans op heb. Ik heb er dan ook veel zin in. Het is een heerlijke nieuwe uitdaging.” Terwijl menige NEC-supporter uit Nijmegen hoopte dat hun stadgenoot een kans zou maken om de vertrekkende Joris Delle op te volgen, ook al omdat Joshua Smits in de winterstop vertrok naar Almere City FC, ziet de toekomst van Maarten Paes, als nieuw keeperstalent van FC Utrecht, de komende drie jaar er ineens heel anders uit. “Het was toch best moeilijk om de knoop door te hakken, want ik heb in drie jaar bij keeperstrainer Wilfried Brookhuis en in de teams van NEC veel geleerd en mooie momenten meegemaakt. Daar ben ik hem en de club dankbaar voor. Toch zie ik FC Utrecht na veel wikken en wegen als een goede stap om verder te komen.”

Naar boven

SALE !