Laatste nieuws

Kornelis kopt zich in de voetsporen van Pieckenhagen en Tassenaar

Foto: Jaap Omvlee

Niels Kornelis heeft op paasmaandag 3 april zijn spitsen het ei van Columbus voorgeschoteld. In de vijfennegentigste minuut van het duel van De Treffers tegen Kozakken Boys kopte de achtentwintigjarige sluitpost een bal tegen de vijandelijke touwen. Wat de aanvallers van Tweede Divisionist De Treffers niet lukte, kreeg de voormalige goalie van Germania en de NEC-amateurs wel voor elkaar.

In de slotseconden van de blessuretijd mocht De Treffers nog een vrije trap nemen op zo’n vijfentwintig meter van het doel van Kozakken Boys-keeper Richard Arends. Onder het motto ‘Beter een half ei dan een lege dop’ stoomde de keeper van de Groesbeekse ploeg, met toestemming van trainer Anton Janssen, op naar het strafschopgebied van de Werkendammers. Perfect timend toornde op de rand van het overvolle vijfmetergebied de neef van NEC-legende Cees Kornelis op een vrije trap van Boy van de Beek boven alles en iedereen uit. Zo kopte Niels Kornelis zich à la Martin Pieckenhagen, de Duitser deed het op 7 november 2005 voor Heracles tegen AZ, in de Groesbeekse geschiedenisboeken. Door zich in de voetsporen van Pieckenhagen te koppen schreef Kornelis tegelijkertijd als voortrekker nationale geschiedenis. Want hij is nu de eerste keeper in de Tweede Divisie die heeft gescoord.

Door de goal van Kornelis eindigde de wedstrijd tussen De Treffers en Kozakken Boys in 1-1. Daardoor pakten de bewoners van Sportpark Zuid ternauwernood een belangrijk punt in de strijd tegen degradatie. De kornuiten van Kornelis staan nog net één punt boven de nacompetitieplaatsen. Voor Kozakken Boys betekende het gelijke spel meteen het einde in de race om de titel, waarin de ploeg van toekomstig FC Groningen-trainer Danny Buijs tot 3 april verwikkeld was met koploper Katwijk. Vader Hent Kornelis, net als zijn broer Cees Kornelis, de vroegere ‘Schaduw van Johan Cruijff’, een oud verdediger van NEC, raakte ontroerd langs de lijn. Op de meedogenloze manier waarop vader Hent vroeger menige bal voor zijn eigen doel had weggekopt, voor NEC en later SCH, mikte zoon Niels met het hoofd raak. Het koppie erbij houden zit kennelijk diep verankerd in het DNA van de Kornelissen.

Voor Niels Kornelis was zijn doelpunt een memorabel moment: “Ja dit is nu mijn mooiste wedstrijd ooit geworden. In mijn eerste seizoen voor De Treffers was ik er uit bij AFC, met een omhaal op een voorzet van Eef van Riel, al een keer dichtbij (zondag 7 september 2014, AFC-De Treffers 2-1 KK). Maar dat ik nu echt scoorde was geweldig. Ik hoop dat we ons met nog negen wedstrijden voor de boeg veilig spelen. Als aan het einde blijkt dat dit puntje daarbij beslissend is geweest, zou dat natuurlijk helemaal mooi zijn. Hoewel ik liever zie dat het daar niet op aan hoeft te komen.”

Niels Kornelis scoort een doelpunt De Treffers

NIELS KORNELIS (IN HET GROEN) WORDT BEDOLVEN ONDER JUICHENDE MEDESPELERS. BRON: YOUTUBE

Niels Kornelis is overigens niet de allereerste keeper van de Treffers die in een officiële wedstrijd een doelpunt heeft gemaakt. In maart 1990 ging Hans Tassenaar, de vader van Alverna-speler Kay Tassenaar en ex-prof van Vitesse, hem voor in Groesbeek. De Treffers speelde thuis tegen HSC’21. Ook toen stonden de Roodzwarten met 0-1 achter en was een Nijmeegse keeper de reddende engel in het Heuvelrugdorp. Tassenaar punterde met zijn mindere rechterbeen, alsof er nog stalen neuzen uit de tijd van Abe Lenstra in de voetbalschoenen zaten, uit een vrije trap die bleef hangen in het strafschopgebied, venijnig en hard de gelijkmaker binnen. Daarmee voorkwam de oud keeper van Sint Jan, Nijmeegse Boys en SCH de eerste nederlaag in een seizoen waarin De Treffers voor de vierde keer de titel zou pakken in de Hoofdklasse B.

HANS TASSENAAR SCH DE TREFFERS SINT JAN NIJMEGEN

HANS TASSENAAR. FOTO: ARCHIEF KLASSEKEEPERS

Naar boven

SALE !