Wie de handschoen past

‘I Portieri’ profiteren van kruisbestuiving tussen FC Utrecht en Glenn Berkelaar

Foto: Maarten Omvlee

Glenn Berkelaar brengt elke dag zijn passie in de praktijk. De balverliefde bezige bij draait in 2013 een desastreuse desillusie om in een doorleefde droom. Van te kleine keepersbelofte die op het allerlaatste moment groeihormonen afslaat, naar fulltime keeperstrainer en keepersschoolhouder. Met slechts drieëntwintig lentes is ‘De Modric van het Keeperstrainersgilde’ uiterst succesvol. Alsof de gewezen Argon-keeper al tientallen jaren in het vak zit. Bij bosjes belanden pupillen van Keepersschool Berkelaar bij BVO’s. Onder het motto ‘Door hard werken kunnen dromen werkelijkheid worden’. Waar Glenn opduikt kussen prinsessen geen kikkers maar keepers. Vandaar dat FC Volendam in 2016 de keeperstrainer aantrekt en FC Utrecht de Mijdrechter een jaar later naar onze Domstad haalt. De doelbewuste tatoeage ‘I PORTIERI’ spreekt boekdelen voor de doelgerichte doorzetter.

Op mijn verzoek, aangestoken door zijn enthousiasme, gooit Glenn een bal op. Ik pers een penibele zweefduik uit het stramme zestigplus lijf. Geestdriftig leeft de keeperscoach van de FC Utrecht Academy met mijn val mee. Venijnig direct, met ogen vol vuur, volgt direct de kritische noot: “Waarom snij je niet in?” Ik waan me op het Angelo Moratti Sports Centre te Milaan, onder handen genomen door Adriano Bonaiutu, de bloedfanatieke coachende keeperstrainer van Inter Milaan. Maar ik ben toch echt op sportcomplex Zoudenbalch in Utrecht. Waar Bonaiutu-bewonderaar Berkelaar meteen duidelijk maakt waarom FC Utrecht hem heeft ingelijfd: “Vanwege mijn passie, bravoure, directe coaching en mijn specialistische oefenvormen voor één tegen één situaties. Met de voorwaartse handtechniek meedogenloos aanvallend op de bal duiken. Alsof het je laatste redding wordt. Een techniek die ik van Bonaiutu heb afgekeken, want ik ben elke dag op zoek naar nieuwe oefenstof. Van anderen kan je veel leren als je maar jezelf blijft.” FC Utrecht Onder 17 speelt die dag een vriendschappelijk duel tegen Malmö FF. De vroegere Victor Valdés-idolaat zet ‘zijn’ twee keepers met een personal touch in de warming up op scherp. Alsof hij zelf de goal in moet: “Mijn hart ligt bij de jeugd. Ik doe er alles aan om een keeper zover te krijgen dat hij op termijn kan debuteren in het stadion. Dat vind ik het mooiste. Daarom ben ik keihard en zeer direct. Kijk ik kritisch naar de details, geef vertrouwen, maar eis ook telkens het onderste uit de kan. Als je alles uit je talent wil halen, moet je trainen als een prof en leven als een prof. Met die mentaliteit, die mij gebracht heeft waar ik nu ben, moet je opstaan en naar bed gaan. Dat probeer ik over te brengen. Zelfs mijn amateurkeepers geef ik extra oefeningen mee voor in de sportschool.”

GLENN BERKELAAR LEEFT INTENS MET ZIJN DOELMANNEN MEE.

Inmiddels kan de begeesterde Benjamin onder de keeperstrainers van FC Utrecht overweg met meerdere coaching stijlen: “In mijn eerste seizoen bij een BVO (FC Volendam 2016-2017 KK) was Bela Szenasi een perfecte leermeester. Ik heb veel respect voor zijn rustige manier van coachen. Ook was Bela een kei op het fysieke en technische vlak. Doordat ik druk was en hij zo ingetogen, waren wij als yin en yang. Dat heeft mijn ogen geopend. Ik kan nu ook afstand nemen als het nodig is. Dat is belangrijk, want niet alle keepers zijn mentaal hetzelfde.” Bij FC Utrecht is eindverantwoordelijke van de keepers, Stefan Postma, Berkelaars inspirator: “Voordat ik naar FC Volendam ging, kon ik scout worden bij FC Utrecht. Postma benaderde mij omdat drie keepers die ik trainde bij SV Argon in de belangstelling stonden van Utrecht. Maar ik koos ervoor om op het veld te staan. Nu ik alsnog bij FC Utrecht zit, leer ik al discussiërend van Stefan de kneepjes van hoe je positioneel en mentaal omgaat met een keeper. Hoe je daar tijdens trainingen op inspeelt. Wanneer en hoe je moet coachen, om keepers tussen de oren ook beter te laten functioneren. Dat ik daarin stappen maak, stemt me zeer tevreden. Maar als het er op aan komt, wil ik nooit tevreden zijn. Ik zoek ook nu het goed gaat altijd naar hoe het beter kan. Terwijl ik toch al het mooiste beroep van de wereld heb, blijf ik een perfectionist.”

Die tevredenheid levert een berg aan compassie en energie op. Stel Glenn zou een wielrenner zijn. De fanatieke fitnesser moeiteloos z’n eigen koers mee rijden richting een afgetekende ritwinst op Alpe d’Huez. De droom van zelf keepen op een hoog niveau begint in 2003 op negenjarige leeftijd in de achtertuin. Pa Han, in zijn tijd een behendige middenvelder bij De Tijgers en Legmeervogels, brengt uit zijn sportwinkel een verassing mee voor zijn enigst kind die als F-je van SV Argon bang is voor de bal. Het cadeau, keepershandschoenen, pakt goed uit. Kleine Glenn pareert gepassioneerd schoten van opa. De ban is gebroken. Het keepen begint als F-pupil tijdens een imitatie Champions League toernooi bij SV Argon. Om na de E5 en E2 door te groeien naar alle hoogste jeugdelftallen op het Gemeentelijk Sportpark Hoofdweg in Mijdrecht. De ijverige Argonaut traint als D-tje onder Fred Grim mee bij Ajax, keept Onder 15 en Onder 16 in een KNVB selectieteam en staat in de belangstelling van AZ, FC Utrecht en Vitesse. De leerling van Gerard Zaal, die Glenn de basistechniek leert, en Sjoerd Woudenberg, die vanaf 15 jaar Berkelaars psyche keihard kneedt, beleeft met Argon B1 z’n mooiste keepersmoment. De bekerwedstrijd tegen IJsselmeervogels mondt na een 0-0 eindstand uit in penalty’s. Drie pingels, waaronder de beslissende, worden een prooi voor de, vanwege Viktor Valdés, in het zwart keepende sluitpost.

PENALTYKILLER VOOR SV ARGON B1 IN HET BEKERDUEL TEGEN IJSSELMEERVOGELS. FOTO: SPORTINBEELD.COM / ROB WERKHOVEN

Talent is voorhanden. Een mooie toekomst ligt ogenschijnlijk voor het grijpen. In een alles-of-niets-stijl waarbij de graspollen in de rondte vliegen. Totdat letterlijk het groeien stopt en 1 meter 71 alle luchtkastelen lekschiet. Na een ‘Tour de la Hộpital’ vertelt een arts uit Oosterwijk dat de kans dat groeihormonen uitkomst bieden maximaal 33,3 % is. Kenmerkend voor zijn inborst schakelt de tiener op zeventienjarige leeftijd over op het trainen van jeugdkeepers bij SV Argon. Want keepen is en blijft de lust in z’n leven. Dan maar proberen als keeperstrainer de top te halen. Ook deze onverwachte move pakt, net als z’n eerste handschoenen, verrassend goed uit. Na één seizoen wordt ‘De Paul van der Meeren van Argon’ in 2013 gevraagd om ook de selectiekeepers van de zaterdagtak van SV Argon te gaan trainen. Bepaald geen makkelijke klus als broekie bij een Tweedeklasser. Desalniettemin schudt de ex-doelman branievol alle frustraties van zich af. Wat de clubman aanraakt verandert in goud. Door een neus voor talent en de slipstream aan enthousiasme waarin zijn keepers tijdens trainingen worden meegezogen. Kris van Rijn klimt in twee jaar op van Argon C5 naar SC Heerenveen. Zes seizoenen hand-in-hand bikkelen tot ze er bij neervallen, brengt Lars Jansen van Argon B1 naar Go Ahead Eagles. Mark Engel wordt opgepikt in de Champions League van SV Argon, waarin Glenn zelf ook ooit is begonnen met keepen. In no time springt de zoon van ex-Argon-goalie George Engel, de Regionale Talenten Ontwikkeling is een tussenstap, over van de voormalig landskampioen bij de amateurs over naar FC Utrecht Onder 9 in 2015.

OOK BIJ FC UTRECHT VALT BERKELAAR POSITIEF OP DOOR Z’N DOORTASTENDHEID.

Argon is tegelijkertijd spekkoper, want in 2014-2015 en 2015-2016 is doelman Romero Antonioli twee promoties op rij, met vierentwintig clean sheets, een kanjer in de goal. Het mes van succes snijdt meteen aan twee kanten. Omdat Keepersschool Berkelaar, die in 2015 bij SV Argon als zelfstandig instituut start met vier trainers, uitgroeit naar een keepersopleiding met zestien trainers, die momenteel actief is bij dertien clubs. De explosief groeiende Keepersschool Berkelaar heeft in korte tijd flink gescoord met talenten die doorstroomden naar een hoger niveau. Zo is bijvoorbeeld Ishan Kort naar FC Twente Onder 19 gegaan, Jari Smit naar Vitesse Onder 15, en heeft Regina van Eijk in 2017 het opleidingselftal van Ajax gehaald en debuteerde ze vorig jaar mei in het Nederlands elftal voor vrouwen Onder 15 jaar. “Mijn keepersschool is een tempo team geworden”, zegt de gediplomeerde Keepercoach III en II, “door locatiemanagers hou ik mijn handen vrij om overal regelmatig aanwezig te zijn. Intensief contact onderhouden met mijn trainers is belangrijk. Dat doe ik graag. Lekker sparren om op één lijn te blijven zitten en elkaar beter te maken. Want kwantiteit gaat bij mij, ondanks dat we nu zo groot zijn, nooit voor kwaliteit. Volgend seizoen komt Sportlust’46 uit Woerden er bij. Zo’n nieuwe locatie start ik altijd zelf op.”

Je vraagt je na zoveel positieve resultaten af wat het geheim van de nog jonge keeperstrainer is: “Extra dingen doen is van doorslaggevend belang. Een half uur speciale aandacht schenken aan een keeper of een keeperstrainer maakt een wereld van verschil. Verder kijk ik veel naar andere keeperstrainers en praat ik vaak met Stefan Postma. Hoe hij met zijn enorme schat aan ervaring tegen de verschillende aspecten van het keepen aankijkt, daar schiet ik veel mee op. Als een keeper die ik begeleid een fout maakt, leg ik de druk automatisch bij mezelf neer. Stefan leert mij te relativeren, geeft aan ik daar niet wakker van moet liggen. Daarnaast heb ik net als Rico Verhoeven het geluk dat ik een inspirerend team om mij heen heb kunnen verzamelen. Dat team begrijpt me, vult me aan, geeft mij positieve energie. Dat heb je als ruggensteun nodig als je bijna dag en nacht met zo’n geweldig vak bezig bent.” De tatoeage ‘I PORTIERI’ is sinds zes maanden het logische voortvloeisel van Glenns betrokkenheid bij zijn keepers: “Dat betekent ‘De Doelmannen’ in het Italiaans. Maar ook ‘bewakers’ in de psychologie. Ik wil over de resultaten van mijn keepers en trainers waken en tegelijk er aan meehelpen dat ze een hoger niveau halen. Voor hen voel ik me verantwoordelijk, vandaar die symbolische tekst op mijn linker onderarm.”

DE FC UTRECHT ACADEMIE VOELT ALS EEN WARME DEKEN.

Met Stefan Postma (selectiekeepers en eindverantwoording), Kevin van Veen (Jong FC Utrecht en de bovenbouw), Sonny Hulst (onderbouw) is de keeperscrue van de jeugdopleiding van de Utrechtse Eredivisionist eveneens een team waarin Glenn Berkelaar z’n bevlogen baldadigheid kwijt kan. “We zijn allemaal immens intens met de keepers bezig. Vanuit een overkoepelende visie, gericht op de mogelijkheden van het individu wisselen we ideeën uit, delen we kennis en inzichten en mogen we in de aanpak onze eigen accenten zetten. Dat maakt ons team veerkrachtig, flexibel en innoverend. Op papier heb ik de middenbouw onder mijn hoede. In feite mag ik me als een vliegende keeper door de opleiding heen bewegen. Ik train keepers van Onder 17, 16, 13, 12 en af en toe Onder 11 jaar. Die bewegingsvrijheid past perfect bij mij. Dat ik intensief betrokken ben bij de teams waarin ‘mijn’ keepers spelen, zorgt ervoor dat ik uit wedstrijden oefeningen kan halen. Zo stem ik mijn trainingen uitstekend af op wat de verschillende keepers fysiek en mentaal nodig hebben.” De kruisbestuiving tussen FC Utrecht en Glenn Berkelaar is de reden dat de gediplomeerde MBO’er Sport en Bewegen zich, ondanks het ontbreken van speelminuten bij de profs, bijzonder gewaardeerd en thuis voelt bij de drievoudig bekerwinnaar.

DE TATOEAGE ‘I PORTIERI’ STAAT SYMBOOL VOOR HOE GLENN OMGAAT MET Z’N KEEPERS EN KEEPERSTRAINERS.

Wat valt er nog te wensen als je in een tijdsbestek van enkele jaren van je hobby je beroept hebt kunnen maken? “Ik ben super tevreden met wat ik allemaal heb bereikt. Daar geniet ik elke dag van. Werken bij FC Utrecht is geweldig. Daarnaast mijn keepersschool ook. Dromen zijn door hard werken uitgekomen. De allermooiste droom die mijn school samen met Only Friends en studenten Sportkunde van de Hogeschool van Amsterdam op tweede pinksterdag dit jaar gerealiseerd heeft, is de clinic voor G-keepers. Toen ik in 2015 met de keepersschool begon, stond dat bovenaan mijn verlanglijst. G-keepers het goede gevoel geven dat ze ook belangrijk zijn, want ze worden lang niet altijd met respect behandeld.” Met het ondernemersbloed van z’n vader, de opzetter van winkelketen Intersport Duo, Glenns trouwste fan vloog vroeger zonder pardon vanuit Spanje over om geen wedstrijd van zijn zoon te missen, kijkt de Mijdrechtse mannetjesputter, die verscholen achter een kliko gerust ballen naar piepjonge keepers rolt om hun reflexen te stimuleren, naar de toekomst: “Als ik toch wat moet wensen, hoop ik dat ik met een paar trainers van mijn keepersschool over een aantal jaren de keepersopleiding van een BVO mag gaan verzorgen. Van de zestien trainers die nu bij mij training geven, hebben zeker drie het in zich om zo’n stap te maken. Verder zou ik als jeugdkeeperstrainer op de lange termijn graag eens willen werken bij een profclub in het buitenland.”

ALS JEUGDKEEPER VAN SV ARGON GING GLENN OOK TOT HET UITERSTE. FOTO: SPORTINBEELD.COM / ROB WERKHOVEN

Intussen ben ik na mijn lichtzinnige luchtsprong weer opgekrabbeld. Volgende keer toch maar insnijden, want nu heb ik door verkeerd vallen en het kunstgras een schaafwond aan mijn elleboog.

Naar boven

SALE !