Laatste nieuws

Lambert Jager baanbrekend ‘Back to the Future’ met meiden bij DTS Ede

LAMBERT JAGER KLASSEKEEPERS
Foto: Maarten Omvlee

Het is een wonder dat keepersmissionaris Lambert Jager na avonturen in Texas, North Carolina, Saoedi-Arabië, China, Griekenland, Libië en Japan weer op een Nederlands veld staat. De oud keeperstrainer van De Graafschap, FC Zwolle, Cambuur Leeuwarden, AGOVV en Vitesse is sinds begin oktober actief in Groesbeek. Op sportpark De Heikant traint de voormalige vertrouweling van Ron Olyslager, Stefan Postma, Gino Coutinho, Diederik Boer, Jurgen Wevers, Harold Wapenaar, Piet Veldhuizen en Eloy Room, na het onverwacht trieste overlijden van Twan Centen, de keepers van de dames- en herenselectie en Jong Achilles’29. Tegelijkertijd heeft de hoos aan klakkeloze kritiek, afgelopen zomer op keepsters tijdens het Europees Kampioenschap voor dames, zijn keepershart zodanig gekneusd dat de mede-eigenaar van keepersschool Midden-Nederland bij DTS Ede is gestart met een keepersschool speciaal voor meiden en dames. De geschiedenis herhaalt zich zo voor de grenzeloos gedreven pionier. Tweeëntwintig jaar geleden was Jager met een handjevol keepers in Lunteren ook al een baanbreker met Neerlands eerste keepersschool.

Lambert Jager is na mooie buitenlandse avonturen alweer een tijdje thuis. Vrouw Maria en zoon Rob koesteren zijn aanwezigheid. Vooral kleinzoon Milan geniet ervan dat de idealistische avonturier weer wedstrijden van hem kan bekijken. Wie denkt dat de inwoner van Nijmegen zijn welverdiende rust gaat pakken, heeft het mis. In de stijl van Jan Jongbloed, ooit een collega bij de jeugd van Vitesse, denkt de hij nog lang niet aan stoppen. Want hij is fit in lijf en leden. Z’n geestdriftige glimlach straalt nog net zo gedreven als in zijn actieve tijd als doelman. Als er twee jaar terug een sabbatical uit de Arabische lentelucht valt, is dat voor de keepersavonturier een fikse tegenvaller. In april 2015 moet de Gelderlander z’n ontwikkelingswerk in Tripoli staken. De strijd in het Midden-Oosten zorgt voor rookpluimen rondom de velden van Al Ahli Sportingclub. Waar ‘The Dutch Coach’ zich, naast de selectiekeepers, waarvoor hij is ingehuurd, als eerste ontfermt over de keepgrage jeugd van de hele hoofdstad. In 2014 begint Lambert aan de Middellandse Zee, drie jaar na de val van Khadaffi, als een ‘Leger des Heils voor Handschoenendragers’ met tien enthousiaste Libische jongens. “Ze hadden bijna allemaal overgewicht. Maar na een jaar trainen had ik een groep echte keepers die flink afgevallen waren door het trainen. De jongens die echt gek waren van het keepen, bleven vanzelf over. De ouders waren er ook heel erg bij betrokken. Aan hun dankbaarheid en het enthousiasme van de jongens bewaar ik warme herinneringen. Bij ons zijn zulke voorzieningen vanzelfsprekend. Daar absoluut niet.”

AANWIJZING LAMBERT JAGER

DE ACHILLES’29-DAMES RENATE VERHOEVEN (23) EN RIANNE CLEPHAS (21) KRIJGEN ADVIEZEN.

Afgezien van twee maanden Japan, Pieter Huistra haalt hem in mei en juni 2016 naar Iwaki FC, zit de globetrotter voor zijn gevoel in de wachtkamer van een tandarts die net begonnen is aan een wereldreis. En dat moet je de geboren Edenaar niet aandoen. Zijn innige band met zijn in 1995 zelf opgezette, keepersschool Midden-Nederland, waarvan hij samen met zijn zoon Rob de Papendalse tak runt, doet daar niets aan af. Als terug naar Tripoli door Buitenlandse Zaken wordt afgeraden en de familie Derks zich meldt, is Achilles’29 een mooie kans om weg te komen uit de wachtkamer. Timo Plattel, Lamberts voormalige pupil bij Vitesse/AGOVV, brengt de bal aan het rollen.

Toch ‘heb’ de wachtkamer Cruijffiaans gezien ook ‘z’n voordeel’. “Omdat ik toch niets anders te doen had, heb ik het EK van de dames gevolgd. Daarbij heb ik me vreselijk zitten ergeren aan alle meningen over de keepsters op Facebook. Ze waren nog net niet invalide. Ze konden er helemaal niks van. Normaal reageer ik daar nooit op, want iedereen mag een mening hebben. Het constateren is tot daaraan toe, maar dat je die meiden tot aan de grond toe afbrandt, dat vind ik niet terecht. Ik heb op Facebook gezegd dat het makkelijk is om overal zoveel kritiek op te hebben. Als je ziet waar het meiden- en vrouwenvoetbal vandaan komt, dan hebben ze in korte tijd een goed niveau bereikt. En dan is het keepen een onderdeel waarbij er nog zeker veel werk te verrichten valt. We weten allemaal de fouten te benoemen, ga daarmee aan de gang. Maak dingen herkenbaar en trainbaar. Daarop kreeg ik reacties van collega’s uit het betaalde voetbal. Die zeiden ‘Goh Lambert, waarom ga je dat zelf niet doen?”

LAMBERT JAGER BAL GOOIEN

LAMBERT REIKT MEIDEN EN DAMES DE HAND OM ZE EEN HOGER NIVEAU TE HALEN.

Lambert heeft de handschoen daarna opgepakt. In zijn geboorteplaats Ede is hij bij DTS, dat heel toepasselijk staat voor Door Training Sterk, een paar maanden geleden een Hollandse keepersschool voor meiden begonnen. Elke vrijdagavond staan er een aantal keepsters klaar, van acht tot achttien jaar, om van 19.30 tot 20.00 uur met gerichte oefeningen te leren hoe je ballen kan tegenhouden. De vaderfiguur die met z’n aanpak altijd uitgaat van het individu, gaat door zijn nieuwe, Nederlandse keepersavontuur gevoelsmatig ‘Back to the future’. Een beetje terug naar 1995. Het jaar waarin de voortrekker met dezelfde intenties, op verzoek van ouders, met acht knapen de eerste ‘algemene’ keepersschool van ons land uit de Lunterense koude grond stampt. “Ik ben natuurlijk op onderzoek uitgegaan. Het verbaast mij dat clubs, hoewel er redelijk veel meiden spelen, nog zo weinig doen voor hen op het gebied van keeperstraining. Toen ik in 1995 met mijn keepersschool begon, was er niets voor jongens. Nu is dat nog steeds zo voor meiden. Het wordt tijd dat iemand dat gaat oppakken. Ik ga dus voor de meiden als het ware terug in de tijd.” Al gauw rijst dan de vraag of meisjes niet gewoon met jongens mee kunnen trainen. Als ze dan ook in jongensteams blijven keepen, is het probleem toch opgelost? “We moeten gaan erkennen en herkennen dat jongens en meisjes wezenlijk verschillen qua lichaamsbouw, groeimomenten en motoriek. Dus moet er ook anders getraind worden. Op Papendal, bij onze locatie van keepersschool Midden-Nederland, laten we meiden meetrainen met jongere jongens. Je kan ze niet hetzelfde belasten als even oude knullen. Er wordt bij meiden een andere intensiteit gevraagd tijdens oefeningen. En als meiden in jongenscompetities keepen, komt het vaak voor dat die jongens hen sparen. Dan leren meiden nog niet hoe het is om met volle weerstand te keepen.”

LAMBERT JAGER KIJKT TOE

LAMBERT JAGER GAAT OOK BIJ MEIDEN EN DAMES UIT VAN HUN INDIVDUELE MOGELIJKHEDEN.

Net zoals bij het maken van zijn boek uit 2008, ‘De bal mag er niet in’, zit Jager door zijn initiatief weer middenin een uitdagend leerproces. De ontwikkeling van wedstrijdgerichte oefenstof, zijn specialiteit, maar nu gericht op meiden en dames, is in volle gang. Geruggensteund door ervaringen in Amerika heeft de fitte Jager als een vaderfiguur al een aantal keeperstrainingen puur voor meiden bij DTS Ede geleidt. “Ik vind het een uitdaging om te laten zien dat je met gerichte aandacht die meiden over een bepaald niveau heen kan tillen. De lol van het keepen bijbrengen en ze laten nadenken over waarom en hoe ze iets doen, vind ik belangrijk. Daar hoort ook veel praten bij. Ik neem veel ervaring mee uit Texas en North Carolina waar ik bij FC Dallas en Porter Ridge Soccer Club meer met meiden dan jongens heb getraind. Het gaat er daar wat harder en feller aan toe. De Amerikaanse meiden zijn fanatieker. Ik probeer die winnaarsmentaliteit over te brengen op de meiden hier. Te koppelen aan een goede techniek. Het is ook een leerproces voor mezelf. Ik weet waar ik wil beginnen en waar ik naartoe wil, maar waar bij meiden en dames de obstakels, mogelijkheden en grenzen liggen, moet ik nog ontdekken.”

LAMBERT HEEFT ER SCHIK IN

ALS EEN VADERFIGUUR GEEFT LAMBERT JAGER DE DAMES VAN ACHILLES’29 VEEL VETROUWEN.

Met de innovatieve keepersschool voor meiden en dames, etaleert Lambert Jager ook in eigen land zijn pioniersmentaliteit. Het nieuwe project is bedoeld om interesse te kweken bij zoveel mogelijk jonge keepsters. Nu doet de ex-Vitesse-trainer het nog alleen, maar doorgroeien is het doel. Om met meerdere trainers en niveaugroepen uit te groeien tot een volwaardige keepersopleiding. Want daarmee is het vrouwenkeepen in Nederland pas echt geholpen. Het mag niet zo zijn in de toekomst dat de keepster van het Nederlands Dameselftal pas op zeventienjarige leeftijd de eerste doelgerichte keeperstraining krijgt. Sari van Veenendaal, de huidige nummer één van de Oranje Leeuwinnen, keepster van Arsenal, weet er alles van. Niet iedereen heeft zoals zij had een vangnet als Sander Boschker. Met een goede keepersopleiding voor vrouwen kan het dameskeepen een inhaalslag maken om vervolgens op termijn de latente lach van mannen voorgoed te tackelen. Kunnen de kerels, de kenners, de beste stuurlui, voor de verandering proberen op social media hun waardering onder woorden te brengen. Met Jager aan het roer kunnen meiden en dames profiteren van een schat aan kennis en ervaring. Zoals Piet de Visser in de zestiger jaren bij Sparta, vol overgave en enthousiasme, het beste uit Pim Doesburg haalde, zo gaat Lambert Jager gemotiveerde meiden de hand reiken om de kans te grijpen uit te groeien tot volwaardige en gerespecteerde doelverdedigers.

Naar boven

KLASSEKEEPERS SHOP


Ontdek de #KlasseKeepers-hoodies!