Jeugdkeepers

Dagelijks komt Noa Tissingh dichter bij het grote doel

Foto: Dutch Goalkeepers Academy

Als Noa Tissingh op 17 oktober 2014 voor ‘t eerst serieus ballen pakt als keeper, valt de soepel scorende spits van VV Staphorst F7 meteen in de prijzen. Tijdens een keepersdag bij haar club legt de elfjarige Staphorstse door haar dappere duiken de hand op een finaleplaats in de categorie meiden van 6 tot 10. Haar eerste AHA-ervaring vormt de aanzet om drie jaar daarna definitief te doelen op een toekomst tussen de palen. The Dutch Goalkeepers Academy, KNVB-selecties en PEC Zwolle geven het makkelijk meevoetballende miniatuur evenbeeld van Marc-André Ter Stegen, met de kloek wapperende staart à la David Seaman, eveneens de AHA-belevingen die ervoor zorgen dat zij zelf ook vindt dat ze thuis hoort in het doel. Met een Spartaanse succeservaring op 1 december 2018 in het achterhoofd, die Noa nuchter van zich af laat glijden als de schans van Garmisch-Partenkirchen skispringers op nieuwjaarsdag, streeft de jongensachtige keepster uitgesproken gefocust, trainend als een tijger tussen de jongens van PEC Zwolle en The Dutch Goalkeeper Academy, haar grote doel na: de Eredivisie halen. Komend seizoen verdedigt de nieuwe sluitpost van MVV Alcides JO13-1 een doel van 7,32 bij 2,44 op zoek naar nieuwe AHA-ervaringen. Zowel mentaal als fysiek leeft De Kevin McCallister van The Dutch Goalkeeper Academy, met de Home Alone-expressie van ‘Kom maar op jongens’, toe naar de volgende stap die haar droom dichterbij moet brengen.

Overijsselse meteoriet
Jaren geleden waren meiden die konden keepen net zo zeldzaam als de pet van Gert Bals in de zestiger jaren. Tegenwoordig duiken er steeds meer vrouwelijke keepers op die zich kunnen meten met mannelijke concurrenten. Toch lijkt Noa Tissingh een nog extremer talent. Als een meteoriet die dinosaurussen verbaast, staat de Cambuur- en PEC-fan, schijnbaar vanuit het niets haar mannetje in het doel. Eser Elmali, oprichter en eigenaar van The Dutch Goalkeeper Academy, keeperstrainer van de Eredivisiekeepsters van PEC Zwolle, weet niet wat hij ziet als De Drie Turven Hoog op 19 februari 2017 meedoet aan de door hem georganiseerde Zwolsche Keepersdag bij Z.A.C., waar de legendarische kopspecialist Bep Bakhuys ooit speelde. De spits van VV Staphorst JO11-3 wordt zonder wedstrijdervaring als keeper desalniettemin het Talent van de Dag. Bij VV Staphorst JO11-3 gaat Noa in de voorjaarscompetitie, met dat succes als stimulans en omdat scoren geen echte uitdaging meer is, definitief in het doel staan. Tegenstrevers van het andere geslacht hebben het nakijken. De nawerking van de plotselinge inslag van de Overijsselse meteoriet, ze blinkt sinds de Zwolsche Keepersdag wekelijks uit bij The Dutch Goalkeeper Academy, is nog immer niet te overzien. Eser Elmali heeft voldoende vergelijkingsmateriaal om reëel te oordelen. De geboren Deventenaar blijft zich verbazen: “Met Noa hebben wij wellicht hèt keeperstalent van alle Nederlandse keepsters bij ons rondlopen. Wij krijgen alsmaar vragen over haar en reacties over hoe geweldig zij is. Ik durf te zeggen dat zij veel aspecten van het keepen beheerst waar zelfs een volwassen prof minder in kan zijn. Ze kan als een van de beste voetballen, maar ook keepen.” De bewuste transformatie van goaltjesdief tot doelpuntenverijdelaar verloopt in twee jaar tijd sneller dan het tijdsbestek waarin de Tyrannosaurus Rex van de aardbodem verdwijnt. Noa’s treffers als aanvaller van VV Staphorst ME-1 zijn in 2015 belangrijk voor de titel, maar ballen tegenhouden wordt nochtans voor De Jongen met de Staart het nieuwe scoren.

ALS SPITS TUSSEN DE JONGENS VAN VV STAPHORST F1 IN MAART 2016 OP WEG NAAR EEN DOELPUNT. FOTO: INGEBORG TISSINGH

Kleine Ter Stegen
Op 11 mei 2017 wordt Noa op haar tiende verjaardag verrast door een brief van de KNVB. Het is een uitnodiging voor twee proeftrainingen bij het Jeugdplan voor meiden van Noord-Nederland. Ze vraagt zich nog af of ze als voetballer of keepster geselecteerd is. De Turbulente Tissingh knokt zich als keepster naar een plek in de KNVB selectie van Noordoost-Nederland Onder 12. Op zondag 3 juni 2018 wint de jongste en kleinste van het stel bij SV Schalkhaar met dat selectieteam het Toptalententoernooi: “We wonnen op een half veld, 7 tegen 7, tegen teams van Zuid-Nederland, West-Nederland en Westfalen. Ik kreeg maar één doelpunt tegen. Dat was een mooie dag, omdat we het niet cadeau kregen, en daar hou ik van.” Aan de hand van de Zwolsche Keepersdag heeft PEC Zwolle zich dan al eerder gemeld dan de bond. In februari 2017 wordt de basisschoolleerling van de Staphorstse Christelijke Nationale School (CNS) uitgenodigd om mee te trainen met de meiden Onder 12. Hetgeen resulteert vanaf september 2018 in trainen onder schooltijd met die meiden trainingsgroep op Sportcampus De Pelikaan of bij VV Berkum op maandag- dinsdag- en vrijdagochtend. Groep 7 van basisschool CNS wordt dientengevolge ingeruild voor groep 8 van het Zwolsche CSE: Centre for Sports and Education. De meiden van PEC Onder 14 spelen in tegenstelling tot de jongens van de PEC Zwolle Voetbalacademie geen wedstrijden. Vandaar dat Noa dit seizoen bij VV Staphorst O11-1 haar wedstrijdminuten pakt. Er is ook geen keeperstraining bij de PEC Meiden Onder 14. Ondanks dat ex-Heerenveen-, FC Twente- en PEC Zwolle Eredivisie Vrouwen-goalie Nadja Olthuis de trainingen leidt. Vanwege de potentie die De Kleine Ter Stegen voetballend en keepend aan de dag legt, krijgt ze onverwacht toch uitzicht op haar wedstrijddebuut bij PEC. In de aanloop naar haar mooiste wedstrijd tot nu toe, pikt oud Go Ahead- en PEC-keeper René Grotenhuis, hedendaags keeperstrainer bij de jongens van de PEC Zwolle Voetbalacademie, het talent op. Ze mag als enig meisje op donderdagavond met de keepersknapen van Onder 10, 11 en 12 leren ballen te bezweren.

1 DECEMBER 2018 DE WEDSTRIJD VAN HAAR LEVEN TEGEN SPARTA. FOTO: INGEBORG TISSINGH

Spartaans succes
Wanneer op 1 december 2018 Mika Rook en Jarno van Slochteren ziek zijn, normaliter de doelmannen van PEC Zwolle O12, doet de Prins Hendrik Ende Desespereert Nimmer Combinatie een beroep op De Staphorstse Stoïcijnse voor het uitduel tegen Sparta Rotterdam. Op het RMC Jeugdcomplex van Sparta gaat de keeper met de wapperende David Seamanstaart royaal over de tong. Aan de Bok de Korverweg krijgt de verbazing van de Zwolsche Keepersdag een vervolg. De eerste meid in een PEC jongensdoel is een schroomloos dominante sluitpost. De beelden op YouTube spreken voor zich: Noa Tissingh | Sparta Rotterdam O12-PEC Zwolle O12. Vier dagen voor Sinterklaas etaleert de Spartaans keepende debutant tegelijk haar mentale kracht: “Ik hoorde het een dag van tevoren. Mijn moeder werd er zenuwachtig van, maar ik niet. Ik ben nooit zenuwachtig. Ik ben niet bang om fouten te maken. Ik kan toch keepen? Dus ik had prima geslapen en dacht ‘Kom maar op jongens’.” Ook een stortvloed aan schouderklopjes verandert niets aan haar instelling: “Ik doe gewoon mijn ding, omdat ik duiken en keepen leuk vindt. Als ik in het doel sta denk ik alleen maar aan de wedstrijd.”

Gerbens genen
Het fanatieke keepen heeft de Barcelona-fan volgens moeder Ingeborg geërfd van haar vader: “Gerben begon ook met keepen toen hij tien was. Bij VV Oranje Zwart in Wanneperveen heeft hij de hele jeugd als keeper doorlopen. Daarna is Noa’s vader van 1995 tot 2005 keeper geweest van het eerste elftal van Oranje Zwart. Dat was wel op een bescheiden niveau in de Zesde- en Vijfde Klasse, maar de manier waarop hij vol overgave in het doel stond, lijkt sprekend op hoe Noa haar doel verdedigt.” Met de gedrevenheid om met keepen, het is haar enige hobby, ver te komen is Noa bij The Dutch Goalkeeper Academy aan het goede adres. De tiener werkt samen met Eser Elmali in duo- en privétrainingen constant aan het verbeteren van haar kwaliteiten. Elmali’s aanpak is van grote waarde voor de groep 8 leerling. Haar handelingssnelheid, duelkracht, reflexen, lenigheid, voetenwerk en lef zijn zo verder ontwikkeld. Omdat ze met 1 meter 43 nog wat klein is, probeert Noa met speels oefenen in de achtertuin haar lengte te compenseren: “We hebben daar een trampoline. Daar spring ik elke dag op, want ik wil ook hoge ballen kunnen pakken. Door dat trampoline springen is mijn sprongkracht vooruit gegaan. Dat merk ik ook als ik train bij The Dutch Goalkeeper Academy.”

SPRONGKRACHT IS EEN WAPEN GEWORDEN VAN NOA. FOTO: MTERBRAKE FOTOGRAFIE

Het grote doel
Dat Noa Tissingh na twee jaar bij The Dutch Goalkeeper Academy doorgegroeid is naar een opvallende verschijning tijdens demotrainingen, verbaast momenteel slechts buitenstaanders. Ze doet er intrinsiek gemotiveerd alles aan om elke dag haar Eredivisiedroom een stuk reëler te maken. Volgend seizoen staat meer dan voorheen in het teken van het grote doel. Met als doel dat het andere grote doel ook dagelijks dichterbij komt. Noa gaat dan in Meppel, waar ze in het ziekenhuis geboren is, op een steenworp afstand van Sportpark Ezinge, bij MVV Alcides JO13-1 op een groot veld de uitdaging aan met de maximale maten 7,32 bij 2,44. “De KNVB, PEC Zwolle en Eser vinden het belangrijk dat ik hoger ga keepen dan bij Staphorst. Bij PEC kan dat niet, daar kan ik alleen trainen in de meidengroep en dat blijf ik ook doen. Voor het spelen van wedstrijden ga ik naar MVV Alcides JO13-1. Daar voetballen tussen de jongens al twee meiden die bij mij bij PEC in de trainingsgroep Meiden Onder 14 zitten. Met MVV Alcides ga ik in de Derde Divisie spelen. In een grotendeels jongensteam in een competitie met jongenselftallen. Gaaf! Ik train vanaf januari al elke donderdagavond in Meppel. Jammer is het wel dat ik de keeperstrainingen van René Grotenhuis bij PEC daardoor moest laten schieten. Door intensief te trainen zondags bij The Dutch Goalkeeper Academy kan ik dat gemis weer opvangen. Daar kan ik ook in alle opzichten volop tegen de jongens opboksen. Dat is lekker leerzaam.”

TROTS TUSSEN DE JONGENS ALS AANVOERDER VAN VV STAPHORST JO11-1. FOTO: INGEBORG TISSINGH

Keeperstrainer
Volgend seizoen wordt er qua school ook een stap in de toekomst genomen. Ze gaat binnen het Zwolsche CSE van de basisschool over naar de brugklas HAVO-VWO. Die uitdaging leeft, volgens moeder Ingeborg, een stuk minder tussen de oren van het talent dat op termijn de nieuwe Nienke Olthof wil worden bij PEC: “Noa is zo op het keepen gericht dat ze school weleens naar de achtergrond schuift. We zullen er op toezien dat ze daar ook energie in gaat stoppen.” Het keepen speelt zo’n sleutelrol in het leven van de één na oudste van vier Tissingh-telgen, dat Noa een passend antwoord klaar heeft op de vraag: “Wat wil je worden als je geen profkeeper kunt worden?” Bedenktijd heeft De McCallister van Sportpark Het Noorderslag, die doelbewust haar eigen weg uitstippelt, niet nodig: “Dan word ik keeperstrainer.” De kans dat Eser Elmali haar vanuit The Dutch Goalkeeper Academy kan laten doorbreken naar de Vrouwenselectie van Jong PEC Zwolle en PEC Zwolle Vrouwen-1 acht de voormalige prof van PEC Zwolle en FC Emmen verre van uitgesloten: “Voor haar tijd bij PEC Zwolle werd zij zelfs gescout door BVO’s voor een plek bij de jongens. Nu zij actief is bij de PEC-meiden, heeft ze niet voor niets meegetraind met de jongenskeepers van PEC Zwolle. Noa is een leergierige meid die doelgericht en reëel te werk gaat met haar carrière. Zij investeert in haar ontwikkeling en houdt haar vorderingen goed bij. Zij noteert haar doelen en haar proces om die doelen te halen. Ik durf te veronderstellen dat haar kamer vol hangt met allerhande doelstellingen. Met als ultiem doel later keepen bij een grote club. Als alles mag meezitten, durf ik te wedden dat zij gaat slagen als profkeepster in het vrouwenvoetbal. Dan zal ze wel zo door moeten gaan uiteraard!” Noa zal dus haar handigheid in het grijpen van Aha-erlebnissen allereerst moeten vasthouden in een groot doel.

MET GEWONNEN HANDSCHOENEN OP 27 DECEMBER 2017 NA DE CLASH OF GOALKEEPERS VAN THE DUTCH GOALKEEPER ACADEMY.

Naar boven

SALE !