Doelman in de dop

Keepen als een kerel, dromen als een Leeuwin

(FOTO KEEPERSUNIVERSITY MICHEL VEURINK)

Het prille keeperspad van Tess Doeschot dreunt drastisch op z’n Grolschveste. De dertienjarige doelverdediger uit het Overijsselse Hengevelde verlaat haar vertrouwde W.V.V.’34-jongensteam volgend seizoen voor een gloednieuwe meidenformatie: FC Twente Onder 16. Bij FC Twente, Tess’ nationale droomclub, heeft de fan van Sari van Veenendaal ook al een keer met de Twentse Beloften meegetraind. Waar ligt Doeschots plafond? Er lijkt geen maat te staan op de tiener die door zweefduiken opvalt. De havoleerling hoopt door te denderen naar de Oranje Leeuwinnen. Voormalige FC Twente Belofte, Michel Veurink, voorspelt de keepster die bij Veurink’s Keepersuniversity de basis van het keepen leerde, een mooi tussenstation. Twentetrainer Rick Scherp ziet in Tess Doeschot ook een belofte. Vrijdag de dertiende was dit jaar een geluksdag.

“Omdat ik als speler zonder nadenken overal voorsprong, werd ik gekozen als vaste keeper.”

Paplepel
De achtertuin in Hengevelde is een Bibelebontse nap voor dreumes Doeschot. Met pa Rob als Bibelebontse lepel. Door een goal op het gazon wordt voetballen met de paplepel ingegoten. Dat Rob Doeschot ooit keepte bij dorpsclub W.V.V.’34, houdt niet automatisch in dat keepen vanaf de eerste balomwentelingen in die Bibelebontse pap zit. Tess maakt liefst zelf keuzes: “Ik heb nooit achter pa’s doel gezeten toen hij bij W.V.V.’34 in het eerste keepte; ik was pas drie. Daardoor ben ik niet beïnvloed om te gaan keepen. Dat is uit mezelf gekomen, omdat ik het fijn vond om tijdens het voetballen overal voor te springen.” Sinterklaas’ scepter beklinkt eind 2013 dat de jongste Doeschottelg mag voetballen bij W.V.V.’34. De eveneens gretig in de tuin trampoline springende Tess, staat vanaf vijf verjaardagen als verdediger van F8 haar mannetje. Een seizoen later valt de paplepel Rob’s kant op. Als dochterlief vaste keeper wordt van W.V.V.’34 F1. “Omdat ik, zoals gezegd, als speler zonder nadenken overal voorsprong”, lacht het Overijsselse talent vrijmoedig, “werd ik gekozen als vaste keeper.” Evengoed komt begin 2017 de Football Equals Academy (FEA) verrassend uit de hoek met een invitatie voor stagetrainingen. Na enkele bijeenkomsten valt de F1-keepster bij de FEA buiten de boot. Waar de Petrusschoolleerling geenszins kopje onder van gaat: “Ik zei dat het niet erg was, omdat ik toch keeper was. Dat wisten ze niet. Kreeg ik alsnog een uitnodiging om als keeper mee te doen bij de Football Equals Academy.”

JUNI 2018: TESS EN ROB DOESCHOT NA HET WINNEN VAN DE BEKER MET W.V.V.’34-E1 (FOTO MIRIAM DOESCHOT)

“Ik mocht ineens met de Beloften van
FC Twente meetrainen. Dat was gaaf!”

Doorleefde drang
Het vervolg bij de FEA is als een medaille zonder keerzijden: extra wedstrijden spelen en keeperstraining krijgen van ex Heracles-prof Michel Veurink. Hetgeen leidt tot wekelijks trainen bij de gelijknamige Keepersuniversity. Albert Boesjes en Rob Doeschot, jeugdkeeperstrainers bij W.V.V.’34, geven hun fanatieke leerling met een gerust hart uit handen. De drang bij de achtbaanliefhebber van Hellendoorn, om doelbewust sprongen te maken, valt amper bij te benen. “Bij de keepersschool van Michel Veurink heb ik vanaf m’n negende in drie jaar (2017-2020 MO) de basis van het keepen geleerd. Het was fijn om daar te trainen. Ze hebben geduld, zorgen dat je plezier hebt en gaan net zolang door totdat je de techniek goed beheerst. Daar heb ik nu enorm veel aan. Nu krijg ik wekelijks training van de trainers van Keepersuniversity Michel Veurink bij de Twentsche Voetbalschool. Waar je na aparte keeperstrainingen tevens tijdens partijen en wedstrijden wordt begeleid.”

“Ik wil de nieuwe Sari van Veenendaal worden
bij de Oranje Leeuwinnen.”

Vrijdag de dertiende
Keepen als een kerel zorgt ervoor dat Tess vanaf de F1 altijd vaste keeper is in teams met hoofdzakelijk jongens: E1, D1, C1. Het JO11-1 team van W.V.V.’34, met de meiden Maud Koster en Tess Doeschot, is in het seizoen 2018-2019 in de Hoofdklasse een sportieve sensatie. Uniek voor de clubhistorie en de kleine dorpsvereniging met opponenten als Longa’30, FC Winterswijk en De Tubanters die veel meer leden hebben. Dientenverstande belandt Tess sportief, als één van de pijlers van W.V.V.’34 JO 11-1, in een roetsjbaan. Selectieteams volgen elkaar op: het Twentse Regioteam, Regioteam KNVB Oost en Noord/Oost, de Twentsche Voetbalschool. De rij aan uitverkiezingen wordt, door voornamelijk opvallende prestaties in het Twentse Regioteam, begin dit jaar uitgebreid met FC Twente. Na de zomer verlaat de havo scholier haar sportieve roots. Met Aniek Westerman als tegenstrever, verandert keepen tussen jongens komend seizoen in keepen tegen jongens. In het splinternieuwe FC Twente Meiden Onder 16 team, dat in 2022-2023 zaterdags gaat uitkomen in de Hoofdklasse tegen jongenselftallen. Vrijdag de dertiende van mei brengt dit jaar geen onheil maar geluk voor de bewonderaar van Sari van Veenendaal: “Ik mocht ineens met de Beloften van FC Twente meetrainen. Dat was gaaf! Natuurlijk moest ik wel even wennen aan het niveau, het fysieke verschil en de hardere schoten.”

TESS WORDT NA EEN BOTSING WEER OPGELAPT BIJ W.V.V.’34-E1 (FOTO RAYMOND WEGDAM)

Die bidon zet ik in de linkerhoek op de doellijn.
Een meter van de paal af, als een soort extra paal.“

Durven dromen
Net als Aniek Westerman zal Tess Doeschot, na die eerste kennismaking op dertien mei, in de toekomst regelmatig te zien zijn op trainingen van de Twente Beloften. Rick Scherp, keeperstrainer bij de landskampioen, de FC Twente Vrouwen, en hoofdtrainer van De Tukkerse Beloften, heeft doordachte plannen met het Hengeveldse talent dat in november pas veertien wordt: “We willen Aniek en Tess, twee talentvolle O16-keepers, alvast aan hogere weerstand laten wennen. Dat is goed bevallen. Beide meiden doen het hartstikke goed en we hopen samen hun dromen waar te gaan maken! Tess is een hele talentvolle keeper met een goede techniek. Tess heeft potentie om door te groeien. Die potentie wordt versterkt door haar absolute wil om beter te worden.” Michel Veurink verwacht ook mooie mogelijkheden: “Tess is bloedfanatiek. Die traint als een vent. Daarmee onderscheidt zij zich. Een absoluut voordeel om verder te komen. Ze heeft het in zich om het eerste vrouwenteam van FC Twente te halen.” Durven dromen en die dromen willen waarmaken, waar Rick Scherp over praat, speelt evenzeer door het hoofd van de keeper, die na de Havo wil doorleren voor fysiotherapeut: “Ik wil eerst de Eredivisie Vrouwen bij FC Twente halen. Daarna proberen de nieuwe Sari van Veenendaal te worden bij de Oranje Leeuwinnen. Ik was in de Grolsch Veste toen de Oranje Leeuwinnen in 2017 het EK wonnen. Een betere stimulans is er niet voor mij.” Het is de route die Van Veenendaal ook nam: van FC Twente naar Oranje. Maar het wordt eerst hard werken en vanaf juli trappers trotseren van Hengevelde naar Hengelo. Waar FC Twente Meiden Onder 16 bij HVV Hengelo drie keer per week zal trainen. Dat is echter geen probleem, omdat De Handige Hengeveldse gewend is aan fietsen naar het Assink Lyceum in Haaksbergen.

DROMEN VAN DE GROLSCH VESTE EN ORANJE LEEUWINNEN. (FOTOCOMPILATIE MIRIAM DOESCHOT/KLASSEKEEPERS)

Extra paal weg
Voor De Soepele Zwever van Ruperts Erve gaat er dus veel veranderen. Onder meer haar beste wedstrijd ooit en de bidontruc. De 1-2 winst uit bij Warnsveldse Boys dit seizoen met W.V.V.’34 O15-1, voor Tess’ gevoel haar beste optreden tot nu toe, zal zodoende gauw een opvolger krijgen. Nagenieten mag, maar evenals straks bij FC Twente, niet te lang: “Ik coach veel. Wil belangrijk zijn voor het team. Dat lukte in Warnsveld. Ik pakte een bal uit de kruising en een vrije trap uit de rechterhoek. Michel Veurink noemt mij vaak een showkeeper als ik graag zweef op de training, maar nu was het nodig. Vlak voor tijd werd het 1-1. Toch wonnen we nog. Dan is het belangrijk om de druk aan te kunnen, weten wanneer je moet komen en de verdediging goed neer te zetten. Daarin ben ik ook beter geworden door de trainers van Michel Veurink. Vooral nu die trainers bij de Twentsche Voetbalschool je tijdens wedstrijden direct coachen.” De vrije rol die Tess, als pseudo Hans Klok bijna wekelijks in petto heeft gehad voor haar bidon, wordt noodgedwongen voltooid verleden tijd: “Die bidon zet ik in de linkerhoek op de doellijn. Een meter van de paal af, als een soort extra paal. Dat heeft een keer een tegendoelpunt gescheeld. Op zondag 15 mei, toen we in Gaanderen met het Twents Regioteam speelden tegen SGS Essen, heeft de scheidsrechter het voor het eerst verboden. Dus dat zal komend seizoen met FC Twente O16 wellicht ook niet meer mogen. Maakt niet uit. Ik ben niet bijgelovig. Pak ik die ballen zelf wel uit de hoek.” Mocht de Hengeveldse FC Twente- en Liverpoolfan, wanneer ze de verwachte 1.85m heeft aangetikt, het betaalde voetbal halen bij De Twentse Reds, dan krijgt FC Twente misschien een nieuwe kanjer als Sari van Veenendaal en W.V.V.’34, na Mike te Wierik, een volgende prof met een Wegdamverleden. Tenminste indien W.V.V.’34’er Maud Koster, ook een talent met perspectief die vanuit het Twents Regioteam direct doorstroomt naar de FC Twente Beloften, haar niet te vlug af is. Hoe dan ook wordt de overstap naar FC Twente, dankzij de jaren in het Twents Regioteam, een uitdaging tussen bekende gezichten: “Op drie à vier na ken ik alle meiden van het regioteam. Dat is erg prettig.”

TWENTS REGIOTEAM 2021-2022. TESS ZITTEND DERDE VAN LINKS. (FOTO MIRIAM DOESCHOT)

Naar boven

SALE !