Wie de handschoen past

Keepersworld.nl kijkt altijd vooruit met een knipoog naar Rizah Mešković

MARK VAN STIPRIAAN
Foto: Maarten Omvlee

Keepersworld.nl, vanaf 2014 officieel de keepersschool van Mark van Stipriaan, en Kolping Boys zijn een soort Siamese twee-eenheid. Dankzij de ambitieuze Alkmaarder krijgen jeugdkeepers op Sportpark De Nollen de ondergrond waar ze mee vooruit kunnen. De keepersscout van AZ, zelf nooit gretig genoeg om Kolping Boys-1 te halen, of anderszins carrière te maken in het doel, gaat als keepersschoolhouder wel tot de bodem. Om zijn pupillen in een optimaal leerklimaat zo hoog mogelijk te laten reiken. De uitgangshouding, met verticaal vooruitgestoken handen, is ondanks een tsunami aan kritiek, met dank aan voormalig De Gea-trainer Eric Steele, het heldhaftige handelsmerk van de gepassioneerde tweeënvijftigjarige keeperstrainer. De UWV-business analist is mede daardoor voor de talenten van Kolping Boys – Beau Reus, Nick Plomper en Claire Dinkla – een springplank geweest. Van Stipriaan hamert er bij zijn keepers tevens altijd op om vanuit hun kwaliteiten vooruit te kijken. Terwijl de AZ-fan zelf regelmatig met heimwee terugdenkt aan Rizah Mešković.

“Kees Kist kon schieten wat hij wilde. Zelfs vanaf twee, drie meter pakte Mešković alles”

Het heilige vuur
AZ’67 heeft eind jaren zeventig een goed gerijpt stel met John Metgod, Hugo Hovenkamp, Willem van Hanegem, Kristen Nygaard, Kees Kist, Peter Arntz en Bert van Marwijk. Trouwe AZ-volger Mark van Stipriaan geniet vanaf z’n tiende echter het meeste van een grote onbekende: Rizah Mešković is pas echt ‘kaassie’ voor hem. De in 1976 van Hajduk Split overgekomen doelman maakt indruk op de geboren en getogen ‘Kaaskop’, omdat de Joegoslaaf zich de kaas niet van het brood laat eten bij onhoudbaar schijnende schoten van Europees topscorer Kist.

“Rizah was de beste keeper die ik ooit van dichtbij gezien heb. Hij had net als Peter Schmeichel een handbalverleden en dus geweldige reflexen. Kees Kist kon schieten wat hij wilde. Zelfs vanaf twee, drie meter pakte Mešković alles. Rizah was verschrikkelijk goed.” Tegen alle verwachtingen in wordt ‘Tito’s Wonderkeeper’ geen vaste waarde in de Alkmaarderhout. De situatie is vergelijkbaar met hoe Willy Lippens in 1971 geweerd wordt uit het Nederlands elftal. De gevestigde orde ziet liever ‘maatje’ Gerrit Vooys tussen de palen staan. De eenmalig Joegoslavisch international inspireert Van Stipriaan enorm. Maar het talent van Alkmaarsche Boys maakt van Mešković niet zijn idool. Zodoende ontsteekt Rizah bij Mark niet het heilige vuur om vol te gaan voor een mooie keepersloopbaan. “Van mijn dertiende tot en met m’n vijftiende was ik één van de betere regiokeepers. Geen uitblinker, maar ik beheerste wel alle onderdelen van het keepen. Daardoor werd ik geselecteerd voor de Alkmaarse regioselectie. Toen ik op mijn zeventiende overstapte van Alkmaarsche Boys naar Kolping Boys kwam ik meteen in de A1. Bij Kolping Boys werd ik snel doorgeschoven naar de senioren, maar net als bij Mešković maakte vriendjespolitiek het moeilijk om het eerste te halen. Ik legde me neer bij een plek in het tweede en derde. Want ik was niet fanatiek genoeg om een plaats in de hoofdmacht af te dwingen.”

MARK VAN STIPRIAAN

“Als trainer heb ik veel meer ambitie dan ik als speler ooit gehad heb”

Curriculum als een register
Op tweeëntwintigjarige leeftijd gooit de Oblak-bewonderaar volledig blessurevrij z’n handschoenen in een versleten ballennet. Vanzelfsprekend veel te vroeg, maar na een slotseizoen bij de reserves van z’n eerste club Alkmaarsche Boys (1988-1989), krijgt de achter het doel bij Mešković opgedane inspiratie zowaar een wonderbaarlijk tweede leven: “Al gauw bleek dat ik als trainer veel meer ambitie had, dan ik als speler ooit gehad heb. Toen ik in 1989 nog maar net gestopt was bij Alkmaarsche Boys, zat de club omhoog omdat er geen keeperstrainer was. Op verzoek heb ik die kans met beide handen gegrepen. Zonder dat ik het wist, zat er waarschijnlijk altijd al een leraar in mij. De jeugd trainen en doordacht beter maken was mij vanaf het eerste moment op het lijf geschreven. Omdat ik allround en doelgericht met jonge voetballers en keepers wilde werken heb ik in 1991 de cursus voetbaljeugdtrainer gehaald en in 1994 TC3. Vanaf 1989 heb ik vijftien jaar lang van alles gedaan bij Frans Hoek. Van cursussen volgen tot het leiden van keepersdagen door het hele land. Waarop regelmatig zo’n zeshonderd jongens en meiden kwamen. Ik heb na de periode Hoek vanaf 2004 keeperscursussen gevolgd bij Pro Goal van Maarten Arts.” Het trainerscurriculum, een map aan diploma’s en certificaten komt uit de kast, lijkt in een tijdsbestek van dertig jaar op het register van de Bosatlas. Van Stipriaan zet zichzelf op de kaart in de regio Alkmaar: 1989-1995 Alkmaarsche Boys (jeugdteams, jeugdkeepers, Hoofd opleidingen), 1995-1998 Hollandia Tuitjehorn (jeugdteams, Hoofd opleidingen), 1998-2000 VV Dirkshorn (eerste elftal), 1999- 2004 HFC Haarlem (jeugdkeepers, D1-team), 2004-2009 VV Kolping Boys (Onder 19, Hoofd opleidingen), 2009-2012 SV Koedijk (selectiekeepers, jeugdkeepers). Het enthousiasme en de benadering van de ‘geboren’ trainer, die zowel voetballers als keepers inspireert, werkt op elk niveau aanstekelijk: “Dirkshorn was een kleine club uit de Zevende Klasse. Alle senioren mochten met de selectie meetrainen. In het begin kwamen alleen de selectiespelers op de training. Na een half jaar werden dat er dertig, soms vijfendertig. Ze hebben na een jaar een assistent aangetrokken om het werkbaar te houden.”

MARK VAN STIPRIAAN

Net geen Ajax
Het duurt even voordat het onderhuids kriebelende keepersbloed krachtig boven komt drijven. Door zijn werk met jeugdkeepers van HFC Haarlem, de samenwerking tussen HFC Haarlem en Ajax, wordt Van Stipriaan in het seizoen 2007- 2008 scout bij Ajax. Waarna AZ hem in 2009 aantrekt voor die positie. “Als ik langer bij Haarlem was gebleven, had ik keeperstrainer bij Ajax kunnen worden. Maar ja keeperstrainer worden bij een BVO is nu denk ik niet meer voor mij weggelegd. Ik ben trouwens tegenwoordig tevreden met m’n keepersschool en de rol van keepersscout bij AZ. Ik stap zaterdags moeiteloos om acht uur ’s morgens in de auto om keepers te gaan bekijken van de kop van Noord-Holland tot voorbij Hilversum. Met Martijn Kranendonk, één van mijn keeperstrainers bij Keepersworld.nl, scouten wij keepers voor de jeugdopleiding van AZ en de vijf AZ-voetbalscholen. De jeugdopleiding begint op het AFAS-trainingscentrum vanaf elf jaar. Vijf voetbalscholen op verschillende locaties, met kinderen tot en met tien, zijn een voorportaal voor de jeugdopleiding. Ik geniet nu van Nick Olij, vorig jaar keeper van Jong AZ, die een jaar verhuurd is aan Top Oss en het daar goed doet.” Al doende komt voor de Manchester United-fan na zijn Haarlem-tijd een eigen keepersschool steeds dichterbij. “Tussen 2009 en 2011 heb ik voor Voetbalschool Techniek (VST) in Zuidoostbeemster een keepersopleiding opgezet. Toen die goed draaide, vroeg ex-profkeeper Robert van Westerop, die ooit begon bij Kolping Boys, of ik in Alkmaar franchiser wilde worden van zijn keepersopleiding Keepersworld.nl. In 2011-2012 ben ik dat gaan doen bij SV Koedijk. Toen Kolping Boys vroeg of ik daar de keepers wilde gaan trainen, ben ik met Keepersworld.nl verhuisd naar Sportpark De Nollen. Bij mijn oude cluppie bevalt dat wederzijds zo goed, dat ik er nu nog zit.”

MARK VAN STIPRIAAN

MARK VAN STIPRIAAN IS EEN GEBOREN LERAAR MET GEDULD EN PERSOONLIJKE AANDACHT.

In 2014 stopt Van Westerop met Keepersworld.nl en gaat voor van Stipriaan het gezegde op: ‘Wie de handschoen past…’ Hij koopt Keepersworld.nl en wordt de nieuwe eigenaar. Anno 2018 is Keepersworld.nl teruggebracht van meerdere locaties naar een één-locatie-keepersschool met twaalf trainers. Er trainen op vrijdagavonden zo’n honderd keepers in Alkmaar. Marks dochters Nina en Sabine, twee fanatieke fans van Kolping Boys en AZ, verzorgen de administratie. “Ik ben blij dat ik me uiteindelijk helemaal op het keepen kan richten. Dat is vanuit m’n eigen ervaringen het mooiste. Ik train niet voor niets al zes seizoenen bij Kolping Boys en vijf seizoenen bij AFC’34 de keepers. Langzaam ben ik naar een eigen keepersopleiding toegegroeid. BVO-keepers trainen (AZ Onder 12, AZ Onder 13, Almere City FC Onder 15) en privétrainingen geven zijn dit seizoen eveneens een onderdeel van mijn ‘werk’ in m’n vrije tijd. Want ik maak wekelijks veertig uur bij het UWV. Dat ik niet van Keepersworld.nl hoef te leven, maakt het makkelijker om ervan te genieten.”

“Ik viel bijna van m’n stoel en dacht was ik kennelijk zo gek nog niet”

Eric Steele
Als scout herkent Mark de keepers van Keepersworld.nl in een handomdraai. “Al jaren leer ik een speciale uitgangshouding aan. Er zijn veel verschillende varianten van de uitgangshouding o.a. de handpalmen naar voren of de handen met de rugkant naar voren naar beneden. Ik vind dat de handen met de duimen omhoog meer naar voren moeten wijzen. Met de ellebogen voor het lichaam en de handen iets naar beneden, kan je zo sneller bij de bal komen. Of dat dè waarheid is, weet ik niet. Het is wel mijn waarheid. Lang ben ik voor gek versleten, totdat ik drie jaar geleden bij de Pro Goal Goalkeepers Conference in Bilderberg zat bij de presentatie van Eric Steele. De oud keeper van Watford, Brighton en Derby County, die tussen 2008 en 2012 Van der Sar en De Gea heeft getraind bij Manchester United, begon zijn betoog met de door mij al jaren gehanteerde uitgangshouding. Ik viel bijna van m’n stoel en dacht ‘Was ik kennelijk toch zo gek nog niet’. “

MARK VAN STIPRIAAN

MARK VAN STIPRIAAN STAAT KLAAR IN DE UITGANGSHOUDING DIE HIJ HANTEERT.

Optimaal leerklimaat
Er zijn behalve de uitgangshouding nog meer aspecten waarin Keepersworld.nl zich onderscheidt. De man die doorgaans elke maandagavond op z’n pc de oefenstof- bestanden zit up te daten, in de huiskamer, om op een spaarzame avond thuis in de buurt te kunnen zijn van vrouw Jacqueline, heeft een duidelijke visie: “Voor vijf leeftijdscategorieën hebben we aangepaste oefenstof uitgewerkt: 10-11, 12-13, 14-15, 16-17, 18-19. Bij de achttien- en negentienjarigen kunnen ook seniorenkeepers aansluiten. Dat gebeurt sinds vorig seizoen steeds meer. Met een cyclus van zesendertig weken trainen wij van 1 september tot 1 juni. Alleen in de kerstvakantie ligt even alles stil. Continuïteit is belangrijk. Met voorjaars- en najaarscurssusen zie je de keepers ongeveer drie maanden niet. Daarnaast werken we met driewekelijkse thema’s. Onze keepers kunnen in kleine groepen wennen aan nieuwe oefeningen om die vervolgens met succeservaringen eigen te maken. Daarnaast werken wij met een Persoonlijk Ontwikkelings Plan en voeren wij POP-gesprekken, dit om de vorderingen nog meer zichtbaar te maken. Daarbij kijken we altijd naar wat de volgende stap kan worden. Keepers worden aan het denken gezet door te vragen wat ze willen bereiken. We laten ze tijdens trainingen steeds zelf schieten en aangooien. Dat geeft de positieve prikkel dat we elkaar helpen om ieders top te bereiken. Ik heb veel gelezen over hoe kinderen het beste leren. In een herkenbare omgeving, waarin randvoorwaarden tot in de puntjes geregeld zijn, voelen kinderen zich op hun gemak. Dat maakt het leren stukken makkelijker. Het scheppen van een optimaal leerklimaat is net zo’n stokpaardje van mij als de uitgangshouding. Ruim tachtig procent van de keepers die voor het eerst naar Keepersworld.nl komen, keert na één seizoen terug. Dat zegt genoeg.”

MARK VAN STIPRIAAN

Elke eerste vrijdagavond van de maand is het ‘Linda-Avond’ bij Keepersworld.nl. De groep keepers wordt op dan in tweeën gesplitst. Loop- en coördinatie trainster Linda Rijnders gaat, ondanks dat loopladders bij elke training gebruikt worden, met één deel specifiek aan de slag. De andere helft krijgt spelvormen voorgeschoteld. Met allerlei formaten ballen en frisbees krijgt de oog- handcoördinatie extra aandacht. Wat het balgevoel vergroot. “Dat zijn nuttige breekpunten in de zesendertigweken cyclus. Even een andere mindset om de automatische piloot voor te zijn”, aldus de gedreven keepersschooleigenaar die voor zijn doelverdedigers, als ware het geadopteerde kinderen, alle noodzakelijke materialen, zoals ballen, doeltjes, loopladders en betaalbare handschoenen – de prijs van een paar in eigen beheer vervaardigde KW1’s is € 39,50 -, feilloos faciliteert.

“Ik wil er zijn voor elke club in Noord-Holland”

Als Jonger Oranje ter sprake komt aan de keukentafel in Alkmaar, reageert mevrouw Van Stipriaan op een gepaste wijze: “Je had in je vrije tijd nog niets te doen.” De geestelijke vader van Keepersworld.nl reageert adequaat: “Twee maal per jaar zijn de vakanties met mijn gezin heilig. Dan ben ik ineens, vanwege ons paard A Power, de Jeroen Dubbeldam van Noord-Holland. En Jonger Oranje is in de plaats gekomen van de keeperspromotiedagen van Keepersworld.nl. Zo kost dat geen extra tijd. In 2015 was ik met de Jonger Oranje keepersdagen na drie jaar gestopt. De kijk op keepen die daar werd doorgevoerd, paste niet bij hoe ik tegen het keepen aankijk. Vorig jaar wilde Jonger Oranje een keepersdag organiseren bij Kolping Boys. Toen ze bij mij kwamen met die vraag, heb ik gezegd dat het prima was, maar dat ik het op ‘mijn domein’ wel zelf zou gaan doen. Zo heb ik bij Jonger Oranje de draad weer opgepakt. Vanaf eind 2017 verzorgt Keepersworld.nl de keepersdagen van Jonger Oranje in Noord-Holland.”

MARK VAN STIPRIAAN

De tweeënvijftigjarige aanhanger van ‘Een man een man, een woord een woord’ kent na dertig jaar trainerschap de keeperswereld van Noord-Holland natuurlijk op z’n duimpje. De goede vriend van ADO-keeper Indy Groothuizen heeft een hand gehad in een kwartet aan succes met jeugdkeepers van Kolping Boys: Beau Reus zit na één jaar FC Volendam inmiddels in AZ Onder 19, Nick Plomper is na AZ en Ajax goed terecht gekomen bij Jong FC Groningen, Claire Dinkla heeft Oranje Onder 17, Onder 18 en Ajax gehaald, Giulio van Tongeren speelt inmiddels bij Almere City. Het doel van Van Stipriaan voor de korte termijn is duidelijk: “Ik wil de keepersschool continueren en keepers blijven helpen zo hoog mogelijk te komen ieder op zijn eigen niveau.” Mooie momenten meemaken als doelman is zijn insteek voor iedereen. Net zoals hij ooit als keeper van Kolping Boys A1 een overwinning over de streep heeft getrokken met een katachtige redding in de rechterhoek benedenhoek. Waardoor hij de paal pontificaal kopte, maar de baldadige bult niet opwoog tegen de voldoening over die actie. Voor de lange termijn heeft de keeperstrainer uit Alkmaar, die met Keepersworld.nl ook keeperstrainers opleidt, het ideale format ook al in gedachten: “Ik wil er met Keepersworld.nl zijn voor elke voetbalclub in Noord-Holland. Iedereen moet bij mij terecht kunnen. Of het nu om één keeper gaat, alle jeugdkeepers, selectiekeepers of keeperstrainers. Individuele keepers komen al bij mij uit, maar clubs vergeten dat Keepersworld.nl met maatwerk veel voor hen kan betekenen. Het gaat mij niet om geld. Wel om het meehelpen aan de realisatie van een goed keepersklimaat in onze provincie. Zodat kinderen die graag keepen niet hoeven te roeien met de riemen die ze hebben en talenten niet buiten de boot vallen. Er zijn clubs in onze omgeving, die momenteel helemaal geen keeperstrainer hebben. Dan hoop ik dat ze bij mij aankloppen zodat we samen kunnen kijken hoe wij ze kunnen helpen om een goed keepersklimaat te creëren binnen de club. Als ik met Keepersworld.nl op de ingeslagen weg doorga, hoop ik dat clubs ons ontdekken en inzien dat ze met het goed opvangen van jeugd- en selectiekeepers het voetbalplezier binnen de hele vereniging naar een hoger niveau kunnen tillen.”

Naar boven

SALE !