Klassekeepers

Joey Houweling keept zich vanuit de wachtkamer meteen in de kijker

(FOTO JOHN DE WEERDT)

Joey Houweling heeft op zondag 24 april gekregen waar hij zo onverdroten voor traint: de eerste minuten onder de lat bij Jong FC Utrecht dit seizoen. Na ruim vijftien maanden trainen op sportcomplex Zoudenbalch en slechts een handvol oefenduels, heeft de Huizenaar laten zien dat hij er meteen staat wanneer dat nodig is. Met een sterk optreden vol rust en zelfvertrouwen was De Lange Arm van Huizen belangrijk bij een buitengewone puntendeling in de Keuken Kampioen Divisie. In Den Haag bleef suptopper ADO tegen laagvlieger Jong Utrecht steken op 1-1. De KKD is het podium waarop de oud pupil van Stefan Postma met een aflopend contract ook volgend jaar wil acteren. Houweling heeft in het Cars Jeans Stadion aangetoond het KKD-niveau prima aan te kunnen. Clubs die een keeper zoeken, is het zeker niet ontgaan. Zo uit de wachtkamer komen, jezelf zo in de kijker keepen, is de begerenswaardige boost waarmee de tweeëntwintigjarige doelverdediger zichzelf hoopt te lanceren voor het volgend seizoen.

Er meteen staan
De ontlading is groot na het laatste fluitsignaal van Ingmar Oostrom. De Utrecht-supporters zijn een druppel op een gloeiende plaat in het stadion met ruim 6000 toeschouwers. Maar zij hebben wel het hoogste woord wanneer hun team bij het uitvak de 1-1 als een overwinning viert. Mohamed Akharaz, met zijn eerste goal in het betaalde voetbal, en Joey Houweling, opvallend sterk en rustig in het doel, zijn de Utregspelers die door hun prestatie het feestelijkst de uitgelaten sfeer op de tribune versterken. Het is voorafgaande aan ADO-Jong FC Utrecht een week van de waarheid en van de verrassingen voor de Het Kind van Zoudenbalch die vanaf de D-pupillen in de jeugd van FC Utrecht speelt. “Ik was blij verrast dat ik mocht spelen. Daar train je wekelijks voor. Richting het weekend raakte Thijmen Nijhuis en Kevin Gadellaa geblesseerd. Dus had ik op woensdag al in de gaten dat mijn kans om te keepen groot was. Zaterdags gaf trainer Kalezic groen licht.” Iedereen bij FC Utrecht verwacht dan dat Houweling er, na z’n laatste optreden op 8 januari 2021, de 0-2 winst bij MVV, staat alsof hij nooit is weggeweest. Dat dit de keeper, met z’n lange armen een look-a-like van Twente’s Unnerstall, bijzonder goed lukt is voor hem een opsteker maar geen vanzelfsprekendheid: “Als je lang niet meer aan bod komt, moet je er staan op het moment dat een kans zich aandient. Toch is dat het allermoeilijkst. Je wil jezelf enorm bewijzen. Dat is echter met een gebrek aan wedstrijdritme de valkuil die kan leiden tot teleurstelling. Vandaar dat ik vanuit mijn ervaring niet op zoek ben gegaan naar manieren om uit te blinken. Ik heb mij gericht op degelijk keepen, rust brengen, duidelijk coachen, geen gekke dingen doen. Ik ben er trots op dat ik me zo van m’n beste kant heb laten zien.”

RUST BRENGEN, COACHEN, ORGANISEREN, VERHEYDT ELIMINEREN. (FOTO JOHN DE WEERDT)

“Als je op het podium van de KKD
een goede wedstrijd kan neerzetten
geeft dat een boost.”

Jezelf in de wedstrijd coachen
Met pa Hans, broer Julian, zaakwaarnemer Hersi als aandachtigste toeschouwers coacht Joey zich in de wedstrijd: “Dat is een manier van spelen waar ik in geloof. Geleerd van keeperstrainer Kevin van Veen. Tegen ADO lukte dat prima. Zo heb ik de achterhoede geleid, het team gecoacht. We wisten met vijf verdedigers Verheydt ver van het doel te houden. Thomas heeft twee keer richting het doel gekopt, ongevaarlijk omdat hij steeds goed werd gedekt.” Dat na een periode op de waakvlam het vuur van overtuiging en zelfvertrouwen als vanouds brandt bij Houweling, sorteert in de residentie z’n effect op het team: “We kwamen snel achter door die goal van Klas. Ik heb daarna steeds gehamerd op rustig spelen. Tijd nemen. Het tempo bij ADO eruit halen. Niet blind jagen op de gelijkmaker. De kleine achterstand consolideren en wachten op onze kans. Dat die 1-1 van Mohamed dan valt in de extra tijd is geweldig. Lekker dat ik een bijdrage heb kunnen leveren aan het in de wedstrijd blijven van ons elftal.”

DOOR REDDINGEN DE ACHTERSTAND KLEIN HOUDEN. (FOTO JOHN DE WEERDT)

Boost
Het resultaat is een puike recensie voor de comeback-keeper. Fotmob geeft Joey een 6,8. “Dat is vrij hoog hè voor een keeper”, glundert Happy Houweling, “Op de goal na heb ik ballen op het doel goed gepareerd. Zelfs geen enkele keer een rebound weggegeven.” In de zevenenvijftigste minuut verricht de Utrecht-goalie de belangrijkste redding. Als Hervé Matthys de 2-0 denkt te scoren, ranselt Joey zijn inzet uit de hoek. Een belangrijk moment voor Jong FC Utrecht om in een resultaat te blijven geloven. Ook volgens de website van FC Utrecht: “Een afstandsschot van Hervé Matthys is uiteindelijk nog het gevaarlijkst, maar doelman Houweling is met een prima redding een sta-in-de-weg en voorkomt een grotere achterstand.” Maar ook Houwelings meevoetballen is overtuigend: “Daar ben ik ook heel tevreden over. We stonden onder druk, want ADO ging er vol op. Dan kies je bij de voortzetting voor de lange bal. Ik kan mezelf niet betrappen op een foute lange trap. De spitsen wist ik telkens goed te bereiken.” De voormalige jeugdgoalie van SV Huizen is bijgevolg blij, denkend aan het volgende seizoen, waarvoor hij een nieuwe club zoekt, dat hij zich in de kijker heet gekeept: “Ik heb dit seizoen wel wat oefenwedstrijden gespeeld. Maar clubs kijken toch het liefst naar het podium van de Keuken Kampioen Divisie voor gasten zoals ik. Dat is gezien mijn leeftijd een prima niveau om mij te bewijzen. Als je op het podium van de KKD een goede wedstrijd kan neerzetten geeft dat een boost. Niet alleen voor het zelfvertrouwen, maar ook voor de mogelijkheden die vrijkomen.”

DE CRUCIALE REDDING OP HET SCHOT VAN MATTHYS. (FOTO JOHN DE WEERDT)

Naar boven

SALE !