Jeugdkeepers

Farhad Didari laat succesvol z’n stembanden los

Foto: Wim Balke

Momenteel heeft Zwart Wit’63 A1-keeper Farhad Didari hele andere noten op z’n zang dan zo’n vier jaar geleden. In plaats eerst willen zingen bij The Voice is nu keepen bij een BVO de haalbare hoge C geworden. Het zestienjarige talent met de levenslustige looks van Pharell Williams heeft er voor gezorgd dat scouts van FC Twente en Vitesse hun stoel hebben omgedraaid. Met drie leerzame jaren bij Keepersschool Midden-Nederland als ruggensteun, aan de hand van Lambert en Rob Jager, is de toonladder moeiteloos gemetamorfoseerd tot loopladder.

Pharrell’s zoon
Op zaterdagavond 30 mei 2015 wijst alles erop dat Farhad furore gaat maken als zanger. Op het podium van Lalaland Harderwijk wordt de jonge Twee druppels water van Williams, die Happy gaat zingen, terecht buitengewoon aangekondigd: “Pharrell kon vandaag niet, maar hij heeft zijn zoon gestuurd”. De Zwarte Parel van Zwart Wit’63 D1 is in 2015 nog volledig gefocust op z’n zangcarrière. Onana-achtige fouten onder de lat deren hem nog niet. wel staat elke training in het teken van trappen, trappen, en nog eens trappen om het meevoetballen onder de knie te krijgen. Het is voor de happy ogende YouTube-vocalist, die eveneens Ed Sheeran vertolkt om de voorrondes van The Voice te halen, niet te bevroeden dat hij op het punt staat, halverwege het jaar waarin Ginger Jesus als eerste de hitparade aanvoert, om Thinking out loud z’n toekomstvisioenen honderdtachtig graden te laten kantelen. “Ik had elke week zanglessen. Wilde ver komen met zingen, maar merkte dat ik door de vele wisselingen van zangdocenten niet zoveel meer leerde. Daardoor ging ik haast ongemerkt meer aandacht aan het keepen besteden.”

Bijzonder bekerwinst
Terwijl de stembanden van De Harderwijkse Williams nog natrillen van Lalaland, duwt een plotselinge succeservaring tussen het aluminium de Ajax-fan voorgoed het keeperskeurslijf in. “Aan het begin van 2015-2016 stroomde ik door van de D1 naar de selectie van de C1. De voorbereiding verliep uitstekend. Zo goed zelfs dat de trainer naar me toe kwam en tot mijn grote verbazing meedeelde dat ik zijn vaste keeper was geworden. Dat gaf mijn lol in keepen een enorme boost.” Op het niveau van de Eerste Klasse houdt Farhad zich ondanks dat Zwart Wit’563 C1 in 2015 degradeert knap staande. Een seizoen later is de groeibriljant een betrouwbare houvast geworden voor zijn team bij het veroveren van zowel de titel als de districtsbeker. De bekerwinst is in zijn korte edoch krachtige keepersloopbaan meteen de mooiste wedstrijd. “We speelden op een neutraal terrein en moesten een half uur rijden met de bus. Waar en tegen wie ben ik vergeten. Wel weet ik dat het fantastisch was dat mijn moeder voor het eerst kwam kijken bij een uitwedstrijd. Ik pakte veel ballen, vooral in één tegen één situaties, waardoor de eindstand 0-0 werd. Doordat ik twee penalty’s stopte, konden we na afloop de cup juichend omhoog houden!”

FARHAD HEEFT EEN PRACHTIGE STIJL, VOLGENS LAMBERT JAGER VAN KEEPERSSCHOOL MIDDEN-NEDERLAND. FOTO: WIM BALKE

Hand-in-hand met El Ghazi
De onderhuids altijd al aanwezige voetbalverslaving van de enige oogappel van vader Saeed en moeder Manzar meldt zich na jaren van hartstochtelijk zingen tegenwoordig volop aan de oppervlakte. De geboren en getogen Harderwijker van Iraanse komaf pakt de draad van z’n vader, in Teheran heeft pa Saeed een blauwe maandag gekeept, gretig op. “Ik ben vanaf 2010 lid van de Ajax Supportersvereniging. Voetbal fanatiek volgen heb ik in de periode dat zingen mijn voorkeur had altijd gedaan. In 2016 mocht ik met Anwar El Ghazi het veld op in een volle de Johan Cruijff Arena (26 juli 2016 Champions League Ajax-PAOK Saloniki 1-1 KK) en vorig seizoen was ik ballenjongen tijdens De Klassieker (21 januari 2018 Ajax-Feyenoord 2-0 KK).”

ALS AJAX-SUPPORTER OP DE FOTO MET HAKIM ZYECH. FOTO: WIM BALKE

De vlieger gaat op
In 2017-2018 maakt Didari als doelman van Zwart Wit’63 B1 zoveel indruk, dat de toenmalige hoofdtrainer Remco Ahrens de eerstejaars B-keeper op advies van David Houtman laat meetrainen met de A-selectie. Dat het zo hard gaat met z’n ontwikkeling, het stripboek Kuifje-Raket naar de Maan krijgt welhaast een reality versie, staat haaks op de wijze waarop de De Gea-volger een decennium geleden in het doel belandt: “In 2008 begon ik bij de F4. We zaten voor de eerste wedstrijd van het seizoen allemaal in de kleedkamer. ‘Wie wil er keepen?’, werd er gevraagd. Toen niemand z’n vinger opstak, heb ik dat in een opwelling gedaan. Omdat het goed ging, ben ik in het doel blijven staan.” David Houtman, voormalig jeugdkeeper, selectiekeeper en jeugdkeeperstrainer van Zwart Wit’63, is indirect, Houtman herkent meteen het talent van Didari, van belang bij de sprongen die De Belofte van Sportpark Parkweg de afgelopen drie jaar heeft gemaakt. Vanwege zijn Vitesseverleden kent David Houtman Lambert Jager van Keepersschool Midden-Nederland. David overhandigt Farhad de kant-en-klare vlieger op 17 oktober 2016 door hem te wijzen op de keepersdag voor de jeugd die Keepersschool Midden-Nederland die dag organiseert bij Zwart Wit. Farhad laat die vlieger met opvallend keeperswerk overtuigend op.

“Daardoor ben ik daarna naar de keepersschool van Lambert en Rob Jager gegaan. Door elke zondag te trainen op Papendal ga ik enorm vooruit. Daar heb ik van nul af aan wel 1000 dingen geleerd. Lambert was mijn stille kracht bij dat goede seizoen met de C1 (2016-2017KK). Hij heeft mij mentaal gesteund, aandacht besteed aan hoe ik mijn techniek en timing kon verbeteren, leren vooruit te keepen, en hij heeft mij als een tweede vader gestimuleerd om zo door te gaan. Vroeger keepte ik op trainingen goed, maar in wedstrijden een stuk minder. Ik lette op alles wat er langs het veld gebeurde. Van Lambert heb ik geleerd om te focussen op het spel, te coachen en vooral continu op m’n voorvoeten te staan.”

FOTO: WIM BALKE

Van Beveren in de dop
Natuurlijk is het voor keepersmissionaris Lambert Jager, die van China tot Libië talenten heeft getraind, eveneens als een hand met zes vingers klip en klaar dat de Dolfijnstadbewoner er bij zijn doelverdedigersopleiding qua niveau en potentie bovenuit springt: “Farhad is een hele mooie keeper om te zien. Alles wat hij doet ziet er mooi uit. Hij is atletisch, rustig, technisch goed. Hij volgt het spel op z’n voorvoeten in een goede uitgangshouding. Altijd heeft hij z’n handen goed achter de bal. Met een gouden mentaliteit. Enthousiast, gedreven, respectvol: heerlijk om me te werken.” De woorden Jan van Beveren in de dop mag je de trainer die Piet Velthuizen heeft gesteund bij zijn opmars naar de hoofdmacht van Vitesse, als karakterisering van Didari, gerust in de mond leggen. Inmiddels is Michel Veurink van Keepersuniversity Michel Veurink namens de Voetbalacademie van FC Twente, waar hij eveneens keeperstrainer is, ook toegetreden tot de club Volgers van Didari. De eerste kennismaking van de Zwart Wit-jeugdkeeper die weg is van de razendsnelle reflexen van Onana, met de ex-prof van FC Twente en Heracles is gelijk positief: “In 2018 heb ik twee keer meegedaan aan de Jonger Oranje Keeperstalentendagen. Telkens haalde ik de finale van die dagen, maar werd ik niet eruit gepikt voor het Jonger Oranje selectieteam. Daar baalde ik van. Een oud speler van Ajax die dat zag, hij had nog met Johan Cruijff in de jeugd gespeeld en toch weet ik z’n naam niet meer, zei dat ik talent heb en dus nooit mag opgeven. Bovenop de steun van Lambert was dat weer een bevestiging om volle bak door te zetten. Dit jaar was het tijdens de derde keeperstalentendag wel raak. Op 27 februari bij DVS’33 in Ermelo was ik in de finale gelukkig wel goed genoeg om geselecteerd te worden. Nu komen er in mijn leeftijdscategorie met Jonger Oranje wedstrijden aan tegen jeugdteams van profclubs. Weer een prachtige kans om mezelf te laten zien. Na de uitverkiezing voor het Jonger Oranje regioteam bij DVS kwam Michel Veurink, die met zijn keepersschool in onze regio de keeperstalentendagen organiseert, naar mij toe. FC Twente gaat mij de komende tijd volgen. Ze komen wedstrijden en trainingen bekijken en hebben al contact gelegd met Zwart Wit. Als het meezit komt daar een stage in Enschede uitrollen. Ik ga dus nog een keer extra gas geven.”

VROEGER ALS D-JUNIOR SNEL AFGELEID, NU ALS A1-KEEPER SUPER GECONCENTREERD. FOTO: WIM BALKE

Vinkentouw
De gewezen Maarten Stekelenburg-bewonderaar is dus, mist het ooit zover komt, gekscherend hard op weg om in beeld te komen voor de cast van de verfilming van Mannen op de Maan: het vervolg op het Kuifjesboek Raket naar de Maan. Dit seizoen is de atletische jeugdkeeper vervroegd doorgeschoven naar Zwart Wit’63 A1 en zit de eigen kweek van de Zaterdag Derde Klasser ook al op de bank bij het eerste elftal. Een aanbieding van VVOG heeft hij in de aanloop naar het huidige speeljaar doelbewust afgeslagen. Omdat de stijlvolle B-junior fysiek sterk is, maakt hij ook minuten in Zwart Wit’63 Onder 23. Mannen op de Maan betekent voor de MBO-student Account Management van Landstede Zwolle, die zes dagen per week voetbalt of traint, Thinking out loud, maar één ding: “Ik geniet van keepen. Doe er alles voor om één van de besten van de wereld te worden. Wil net als Onana, De Gea en Ter Stege de Champions League halen. Natuurlijk is m’n eerste doel nu FC Twente. Als dat niet doorgaat, ga ik wel door.” Natuurlijk komt deze vurige wens voornamelijk in jongensboeken voor. Niet voor iedere idealist is We are the Champions haalbaar. Maar voor Didari dient zich volgens Lambert Jager alwel een vangnet aan: “Als FC Twente hem niet haalt, hapt Vitesse toe. Vitesse zit na de afgelopen Keeperstalentendag van Jonger Oranje bij DVS’33 nadrukkelijk op het vinkentouw.” Er zit, zo lijkt het, muziek in Farhads toekomst. Vandaar dat mogelijkerwijs een songtekstregel van Pharell Williams, ook al covert Manchester United-fan deze Amerikaanse popartiest niet meer, op z’n plaats is: I’am a hot air balloon that could go to space.

STIJLVOL ONDERSCHEPT FARHAD DIDARI EEN AANVAL. FOTO: WIM BALKE

Naar boven

SALE !