Jeugdkeepers

‘Die Hard’ Levi van Zanten na de Eiffeltoren op weg naar ‘Het Grote Doel’

Levi van Zanten, Edwin Zoetebier, Keepersschool ZHZ, Arjan Heerland, Wooter Academy
Foto: Eye City Promotie

Levi van Zanten heeft, als je naar z’n groengrijze kijkers kijkt, nu al de guitige alles-of-niets uitstraling van Bruce Willis in Die Hard. Bravoure met respect is het handelsmerk van de elfjarige sluitpost van Sportclub Buitenveldert. Met het hart op de tong, beleeft de ‘Edamse Eigenheimer’ z’n bestaan als een film-feuilleton. Pa Marijn heeft episodes bij Keepersschool ZHZ, de Wooter Academy, ING Only Football, het Tofste Pleintje Dreamteam en de Champions Elite Cup tijdens de Paris World Games geregisseerd voor zijn acteur. Edwin Zoetebier (ZHZ), Nordin Wooter en Tiki Taka Touzani genieten van de drive van Levi. De hoofdrolspeler raakt daar niet van onder de indruk. De tiener die regelmatig de hand legt op individuele prijzen, denkt dagelijks liever aan het stoppen van ballen. De Ajax-fan staat begin juli ‘doodgewoon’ z’n mannetje voor het TOF-team. In de schaduw van de Eiffeltoren. Tegen Paris Saint-Germain. Het volgende spannende scenario in het keepersleven van de geboren Edammer heet ‘Het Grote Doel’. Toch is Levi’s leven geen groteske Disneyfilm. Terwijl zijn brein de tweede groeispurt uitvoert, staat de hypofyse te weinig groeihormonen af. Dit heeft een plek bij twee BVO’s gekost. Toch blijft de basisschoolleerling van de Volendamse Sint Vincentiusschool als een doorgewinterde Die Hard geloven in een happy end.

Levi is als keeper voor de duvel niet bang. Na een snuffelstage bij de mini’s van EVC in woonplaats Edam, duikt hij in 2013, als zesjarig F-je van EVC F3, binnen een paar weken het doel in. Met direct de uitstraling van Ganluigi Buffon. Waar de Italiaanse Die Hard pas na zijn Parma-periode over beschikt. Als Soufiane Touzani in april 2018, tijdens de aflevering ‘Zijn keepers echt gek?’, van ING Only Football, een special met alleen Levi, vraagt of keepers gek zijn, antwoordt Levi adrem: “Nee voetballers zijn gek!” Op “Hoe ga jij profkeeper worden?”, komt een evenzo vlammend antwoord: “Heel veel inzet tonen, alles geven, vijf à zes keer in de week trainen. Ik word daar niet moe van. Soms train ik twee keer op een dag.” Klik het ruim 400.000 keer bekeken YouTube-filmpje er bij om met eigen ogen te zien dat Levi’s sportbeleving schitterend is voor zijn leeftijd. De Marokkaans-Nederlandse freestylevoetballer krijgt aan het eind van de film bijna een panna van Levi. Daardoor neemt Touzani de 1 meter 38 ‘lange’ lefgozer gelijk op in zijn Dreamteam voor de zoektocht naar het #tofstepleintje van Nederland. Met dat team gaat de kleine Van Zanten in mei en juni dit jaar op tournee in Amsterdam, Rotterdam, Enschede, Apeldoorn en Oud-Beijerland. Om met talenten uit de Ajax- en Feyenoordjeugd in vijf tegen vijf wedstrijden te spelen tegen tegenstanders die gemiddeld vaak vier jaar ouder zijn. De lenige linkspoot springt in het oog door z’n bravoure, hoge handelingssnelheid en meevoetballende kwaliteiten.

Levi van Zanten, Edwin Zoetebier, Keepersschool ZHZ, Arjan Heerland, Wooter Academy

TIKI TAKA TOUZANI WERD GELIJK GEGREPEN DOOR DE RECHT-VOOR-Z’N-RAAP CHARMES VAN LEVI. FOTO: MARIJN VAN ZANTEN

Het is niet de eerste keer dat het talent van de oudste telg van Marijn en Nicole opvalt. Ex-Ajacied Nordin Wooter neemt de EVC F1-keeper begin 2016 mee naar een BVO-toernooi in Eindhoven. Waarna de gewezen Watford-held enthousiast Ajax tipt. Op zondagavond, het toernooi is amper afgelopen, hangt Wooter al aan de lijn met de opleiders van de Godenzonen. Op De Toekomst volgt een stage waarin Levi indruk maakt. Edoch z’n kleine postuur en de prognose dat hij maximaal 1 met 80 wordt, zorgen ervoor dat ze in Amsterdam een enkeltje Edam adviseren. ‘Willis en wetens’ gaat de gretige Die Hard van Arjan Heerland en Edwin Zoetebier bij Keepersschool ZHZ in 2016-2017 in Amstelveen door als doelverdediger van de Wooter Academy O11-1. Als negenjarige in een Onder-Elf-Team dat speelt onder de vlag van RKAVIC. Een talentvolle formatie die wordt geleid door de Wooter Academy en speelt in de Hoofdklasse. In een negen tegen negen competitie zonder grote doelen. Prima prestaties leiden tot een nieuwe stage. Nu bij AZ. Op het AFAS trainingscentrum vallen ze opnieuw over z’n gestalte. Met omwegen bereikt die informatie huize Van Zanten. De 1.87 lange UEFA Cup winnaar Edwin Zoetebier vindt dat jammer: “Levi heeft bravoure, voetbalt goed mee, keept aanvallend en is enorm gedreven. Hij past qua niveau zeker bij onze keepersschool. Dat ze hem daar vanwege z’n lengte afschrijven, is wat te kort door de bocht. Als een jeugdkeeper, los van z’n lengte, voldoet aan de eisen die je als club aan een keeper stelt, kan je hem toch een kans geven. Sprongkracht maakt ook een hoop goed. Tegelijkertijd kan een handscan uitwijzen hoe lang zo’n jongen zal worden. Minimaal 1 meter 85 is als eis logisch voor Ajax, Feyenoord en AZ, clubs die Europees spelen. Bij andere clubs en in de Jupiter League hoef je niet perse zo lang te zijn. Dan kan je, als je goed bent, ook met 1.80 best uit de voeten. Denk aan Wim de Ron vroeger bij PSV en Dennis Gentenaar bij NEC.” Ook Arjan Heerland benadrukt in het ING-filmpje Levi’s potentieel: “Het is een groot talent. Technisch heel goed. Meevoetballend prima. Met lef en sterke reflexen. Je moet die branieschopper alleen wel onder controle houden.”

Levi van Zanten, Edwin Zoetebier, Keepersschool ZHZ, Arjan Heerland, Wooter Academy

LINKS DOLLEND MET EDWIN ZOETEBIER BIJ KEEPERSSCHOOL ZHZ SAMEN MET GIOVANNI VAN DER WIJST. FOTO: MARIJN VAN ZANTEN

Pa van Zanten heeft inderdaad soms z’n handen vol aan de Bruce Willisachtige dadendrang van zijn enige zoon. De oud jeugdkeeper van EVC en voormalig zaalvoetbaldoelman van Hoofdklasser Boon Edam, geniet tegelijk van de doortastendheid waarmee zijn spontane spruit zich in de kijker keept. Tot aan het weekend van 7 en 8 juli 2018 is Levi het meest gehecht aan de titel van beste keeper tijdens een toernooi van VV Katwijk in 2015: “Ik speelde bij EVC in de F1, maar deed met de Wouter Academy mee aan een toernooi. We speelden in Katwijk in de sneeuw. Shane Kluivert, die toen al bij Buitenveldert speelde, waar ik nu ook zit, werd uitgeroepen tot beste speler van het toernooi en ik tot beste keeper. Dat is de mooiste prijs die ik met keepen heb gewonnen. Bij Kluivert plukte ik een paar ballen van z’n schoen. Hij was een bijdehandje, maar ik ook. Een lekker gevoel.” Het winnen van de prijs voor de beste keeper op het John Heitinga Toernooi bij SV ARC in Alphen aan den Rijn, afgelopen mei, kan daar schijnbaar in Levi’s beleving niet tegen op. Ook al heeft Robin Ruiter twee maanden geleden de prijs overhandigd, de tweestrijd met de jongste Kluivert is Levi het meest bijgebleven. Door het zogenaamde TOF-team zakt de Katwijk-trofee toch naar de tweede plaats in de categorie mooiste herinneringen. TOF staat voor Talents Of Football. Een toepasselijke naam die is bedacht door Marijn van Zanten voor een tof stel baldadige vrijbuiters uit de regio Amsterdam in de leeftijd onder elf jaar. Door deze aanduiding kan het vriendenteam met de regelmatig wisselende samenstelling, bestaande uit een jeugdspeler van Ajax, vier van FC Volendam, één van ASV Fortius en vier van SC Buitenveldert, waaronder Levi, zich overal inschrijven voor toernooien. Op zaterdag 7 juli, drie dagen na Levi’s elfde verjaardag, stappen de voetbalvrienden om elf uur ’s ochtends goedgemutst het kunstgras van Stade Emile Anthoine op. Voor de eerste wedstrijd van de Champions Cup van de Paris World Games. Met de Eiffeltoren als decor zijn talenten van Paris Saint-Germain, op een half veld, acht tegen acht, in tweemaal tien minuten hun tegenstanders.

Levi van Zanten, Edwin Zoetebier, Keepersschool ZHZ, Arjan Heerland, Wooter Academy

PRIJZEN PAKKEN MET LANGE HAREN. LINKS DE KATWIJK-TROFEE UIT 2015. RECHTS BESTE KEEPER VAN HET JOHN HEITINGA TOERNOOI IN MEI 2018. FOTO’S: MARIJN VAN ZANTEN

Met Amsterdamse bluf verloopt de poulefase in Parijs perfect: 4-0 winst tegen Paris Saint-Germain, 3-2 winst na penalty’s tegen FC Servette, 0-0 tegen Sparta Rotterdam. Met een 5-2 winst in de zestiende finale tegen wederom FC Servette, sluit het TOF-team de zaterdag zegevierend af. Op zondag dendert de zegekar door. In de kwartfinale wordt de Amsterdamse Chaara Football Academy met 2-1 naar huis gestuurd. De halve finale tegen de Londense Camden Elite Football Academy is een thriller. De wedstrijd kan beide kanten op gaan, maar eindigt in 1-1. Door het beter nemen van de penalty’s (5-4) trekken ook de Engelsen aan het kortste eind. Wat is begonnen als een ontspannen uitstapje eindigt in een bloedserieuze finale tegen de leeftijdgenoten van Athletic Club de Boulogne-Billancourt (ACBB): de Parijse voetbalschool die dienst als hofleverancier voor Paris Saint-Germain. De ‘Toffers’ moeten in de eindstrijd hun meerdere erkennen in de ACBB. Voor de tweede keer in het internationale jeugdtoernooi scoren de Hollandse knapen niet. Ondanks de kansloze 3-0 nederlaag griffen ze trots het toernooi, net als Levi, met een gouden griffel in hun geheugen.

Met succes in de hoofdstad van Frankrijk sluit Levi van Zanten vijf leerzame jaren van af in zijn prille keepersloopbaan. De Manuel Neuer-adept weet van wanten. Daarom kijkt hij uit naar het nieuwe seizoen, waarin de lat nog hoger komt te liggen: “Ik heb het afgelopen seizoen met Buitenveldert Onder 11-1 in de Hoofdklasse gespeeld. Met kleine doelen, negen tegen negen, van strafschopgebied naar strafschopgebied. Tegen clubs als AZ, AFC en Zeeburgia heb ik goede wedstrijden gespeeld. Komend seizoen ga ik met Buitenveldert (O13-2007-1) op een groot veld, met grote doelen, in een toppoule spelen. Ik ben nu bijna 1 meter 40, dus zal een groot doel een hele uitdaging zijn. Ik heb al weleens een groot doel verdedigd. Ik blijf dan proberen ver voor m’n doel counters te onderscheppen om meteen op te kunnen bouwen. Met een groot doel moet je meer oppassen met ver vooruit keepen, maar ik heb er heel veel zin en ga m’n uiterste best doen. Gelukkig heb ik altijd twee trouwe supporters. Opa Nico (Clerc KK) en opa John (Van Zanten KK) zijn er altijd.” In het grote doel blijft ‘De Kleine Kanjer van Buitenveldert’ fantaseren over dat andere grote doel: “Ik hoop dat ik langer wordt dan 1 meter 80, want ik droom er toch van om bij Ajax te komen. Die wens geef ik nog niet op.” Aan z’n trainingsintensiteit zal het niet liggen. Vijf keer in de week trainen: drie keer bij SC Buitenveldert en twee keer bij keepersschool ZHZ. Vaak op zondagen bij ZHZ met de BVO-keepers. Samen met de wekelijkse wedstrijd op zaterdag, geeft dit hopelijk genoeg houvast om qua niveau door te groeien. “Daar ga ik voor. Afgelopen jaar heb ik bij Buitenveldert beter leren coachen van mijn teamtrainer Davey van Gellecum. Dat was hard nodig. Ik praat makkelijk, maar in wedstrijden was ik meestal te stil. Ook heb ik de afgelopen drie jaar bij keepersschool ZHZ mijn techniek verbeterd. Het trippelen, dat is het voetenwerk dat je traint met bijvoorbeeld een loopladder, is sneller geworden. Ook ben ik met het insnijden vooruit gegaan. Maar het kan natuurlijk altijd nog beter.”

Er komt dus een spannend seizoen aan voor de combi Levi-Marijn. Want naast de beide opa’s is vaderlief, die ook training geeft bij keepersschool ZHZ, natuurlijk naast vertrouwenspersoon ook één van Levi’s trouwste fans. En zolang Ajax keepers als Kostas Lamprou aantrekt, oud Telstar-keeper Paul van der Meeren met z’n 1 meter 71 nog steeds de oudste prof in een Nederlands competitieduel is, kunnen ook de kwaliteiten van ‘De Bruce Willis van Groot-Waterland’ in de toekomst bij een mooie club komen bovendrijven: waar een ‘Willis’, is een weg.

Levi van Zanten, Edwin Zoetebier, Keepersschool ZHZ, Arjan Heerland, Wooter Academy

TIJDENS DE PARIS WORLD GAMES VLAKBIJ DE EIFFELTOREN. FOTO: PARIS WORLD GAMES

KLSSKPRS SUMMERSALE

Naar boven

SALE !