Jeugdkeepers

Bravoureuze groeibriljant KeeperzAcademy staat haar mannetje

KIM AKKERMANS KLASSEKEEPERS
Foto: Maarten Omvlee

‘Er zit een goede kop op’ is een uitdrukking die voornamelijk gebruikt wordt als karakteraanduiding voor mentaal sterke jongens en mannen. Toch geldt dit ook voor Kim Akkermans. De Dussense doorzetter staat derhalve dit seizoen onder de lat bij het Talententeam Onder 14 van de Brabantse Meisjesacademy. Bij het Bredase RKVV JEKA keept de pas elfjarige Kim namens deze Meisjesacademie bij de C-junioren in MO14-1. In een competitie met louter jongensploegen. De groep acht leerling, ze verdedigt dit speeljaar voor eerst een groot doel, komt met dat JEKA-team tevens uit in een megameidencompetitie: de Sportsworld Europa League O14. Halverwege oktober vorig jaar geeft de jongste keepster van die Europa League, die in een jaar tijd bij de KeeperzAcademy van Bjørn van Haaren enorme sprongen heeft gemaakt, haar visitekaartje af naast Woudestein. En er staan dit jaar nog meer fraaie ontmoetingen in aantocht. Door de Brabantse Meisjesacademie en de KeeperzAcademy ligt de KNVB Onder 12-keepster knap op koers om bij een gebrek aan plan B haar droom te realiseren. Volgens Leo Bertens van de KeeperzAcademy kan de Onana-fan in dit tempo doorstoten naar de profs.

One of the guys
Het is een goed georganiseerde drukte van jewelste op het kunstgras van de Soccer Arena in Oisterwijk op zondag 6 januari 2019. Dertien jongens en twee meiden van de KeeperzAcademy steken in drie groepen, onder leiding van Bjørn van Haaren, Leo Bertens, Dave de Bruijn en Luuk Teurlinkx, de handen energiek uit de mouwen. Voor Kim Akkermans, de jongste dame, hoort ballen pakken op zondagochtend bij de KeeperzAcademy bij haar weekritme zoals eb en vloed bij de Waddenzee. De bewonderaar van Lieke Martens voelt zich als een vis in het water tussen knapen van veertien, vijftien en zestien. Ze houdt makkelijk het hoofd boven water, blinkt zelfs regelmatig uit, tijdens intensieve oefenvormen. KeeperzAcademy-trainer Leo Bertens, net als collega Dave de Bruijn voormalig keeperstrainer bij Jonger Oranje dagen, weet niet wat hij ziet in oktober 2017 op de Tilburgse velden van VV Zigo tijdens zo’n Jonger Oranje dag. “Dave had Kim al gezien en mij getipt. Maar dat die kleine zoveel indruk op mij zou maken, had ik niet verwacht. Ze sprong er bovenuit tussen allemaal fanatieke jongens. Ik heb meteen gevraagd of ze op proef wilde meetrainen bij de KeeperzAcademy. Ze traint bij ons vanaf januari vorig jaar mee alsof ze hier opgegroeid is. Ze heeft veel talent en een voorbeeldige mentaliteit.” Met eigen ogen constateer ik dat Leo niets teveel zegt. Tussen ‘de boys’ staat de enige dochter van vader Marcel, met een blik van ‘kom maar op’, haar mannetje. Het maakt pa Akkermans, de vroegere, fanatieke middenvelder van Dussense Boys, die als jeugdspeler tijdens een KNVB-voetbalkamp ooit getraind is door Willem van Hanegem, met een genetisch gevoel van herkenning bijzonder trots. Wat betreft snelheid en kracht bij duiken, stompen, schieten en ballen blokken die zondag doet ze niets voor haar collega’s onder. Met die gelijkwaardigheid heeft Kim bij moeder Marieke nooit kromme tenen veroorzaakt: “Dat kost Kim geen moeite want zij heeft in Dussen meer vrienden dan vriendinnen. Zij is ‘one of the guys’. Altijd geweest. Absoluut geen meisjesachtig meisje. Tegenover ons huis liggen de velden van Dussense Boys. Daar is ze van kleins af aan dagelijks te vinden met een bal en een stel voetbalvrienden. Bijzonder in onze computertijdperk. En altijd weer keepen. Geen poppen vasthouden, maar ballen. Daarin leeft ze zich helemaal uit.” Het is dus geen wonder dat de 1 meter 52 ‘lange’ Kim moeiteloos meekan met ouderen van het andere geslacht. Voor de keepster in kwestie voelt de KeeperzAcademy desgewenst als een thuishaven: “Ik heb hier de bal leren blokken, maar in alles van het keepen ben ik in een jaar beter geworden. Als je merkt dat je vooruit gaat, wordt keepen steeds leuker.”

KLASSEKEEPERS KEEPERZACADEMY

KIM (LINKS) ALS ONE OF THE GUYS BIJ DE KEEPERZACADEMY.

Geen plan B
De korte keepersloopbaan van de pas elfjarige Messi-idolaat maakt haar ontwikkeling des te opzienbarender. Drie turven hoog start de balverliefde Akkermans als vierjarige bij de mini’s van Dussense Boys. Twee jaar in de F1 en één seizoen in Dussense Boys E2 wisselen voetballen en keepen elkaar wekelijks af. Beide disciplines oefent ze daarnaast bij de Oosterhoutse voetbalschool van Ricardo Smits. Totdat VV Sleeuwijk de powergirl in mei 2017 ziet keepen op een toernooi met Voetbalschool Ricardo Smits bij Kozakken Boys. De Zwart-witten van Sportpark De Roef lijven de liefhebber van de bluf van Buffon stante pede in voor VV Sleeuwijk JO11-1. Om in 2017-2018 op Sportpark De Roef tussen jongens het doel van het E1-team te verdedigen. Maar het gaat Kim niet snel genoeg. Zij meldt zich halverwege 2018 in Teteringen bij Yuri van Brummelen. Bij RKVV DIA neemt de leerling van RK basisschool De Peppel vol overgave deel aan selectietrainingen voor de Brabantse Meisjesacademie. DIA, dat staat voor ‘Doc In Altum’, vrij vertaald ‘We zullen steeds hoger gaan’, past net zo goed bij Kim als de grondslag waarmee Van Brummelen in 2015 z’n Meisjesacademie opricht: meiden opleiden voor een profcarrière volgens de methode die voor jongens bij BVO’s heel gewoon is. Want als je Kim vraagt wat ze wil worden als profkeeper niet haalbaar blijkt te zijn, is het antwoord steevast: “Geen idee. Ik heb geen plan B.”

KIM AKKERMANS KLASSEKEEPERS

IN BALLEN BLOKKEN IS KIM EEN KEI. HIER OEFENT ZE DAT ONDER LEIDING VAN BJØRN VAN HAAREN MET TENNISBALLEN.

Verkering met de bal
Opnieuw klimt de ‘Brabantse Balveroveraar’ waar geen maat op staat een sport hoger op haar sportieve ladder als zij dit seizoen dè sluitpost van de Brabantse Meisjesacademie Onder 14 wordt. Een all-girls eerstejaars C juniorenteam dat als RKVV JEKA MO14-1 (M=meiden) de degens kruist met JO 14-1 jongenselftallen. Tegelijkertijd komt die JEKA-Meisjesacademieploeg uit in de Sports World Europa League Onder 14. Door die BVO-gerichte meidencompetitie beleeft de Bravoureuze Groeibriljant van de KeeperzAcademy op 14 oktober 2018 haar beste keepersmoment ooit: “We speelden op Woudestein naast het stadion tegen Excelsior. Toen het 1-2 stond, verrichtte ik een goede redding. Daarna werd het uit m’n spelhervatting 1-3. Dat was gaaf, want 1-3 werd de eindstand.” 20 januari Gaan de Bredase Tricolores op bezoek bij AA Gent, 10 februari komen de meiden van Borussia Mönchengladbach naar de Beukenlaan, naar JEKA in Breda, en 17 maart volgt het thuisduel tegen ADO Den Haag. Er komen genoeg aansprekende uitdagingen aan om de Rotterdamse succeservaring te overtreffen. Dat het zo hard gaat met de keepster die als F-je posters van Jasper Cillessen op har kamer had hangen, verbaast Dave de Bruijn geenszins. De KeeperzAcademy-trainer kent vanwege zijn voetballende dochter Brit het meidenvoetbal in de regio Tilburg op z’n duimpje: “Ik zie veel meidenwedstrijden in de leeftijdscategorie van tien tot veertien jaar. Ik ben nog geen enkele keepster met het niveau van Kim tegengekomen. Ze is fel, fanatiek, stort zich overal volop voor met een geweldige inzet. Als zij met beide benen op de grond blijft staan en zich zo doorontwikkelt, kan ze het betaalde voetbal voor vrouwen halen.” De uitverkiezing in het voorjaar van het vorige jaar voor het KNVB-regioteam voor meiden Onder 12 bevestigt De Bruijns oordeel. De Bondstrainingen en oefenwedstrijden tegen jongensteam Onder 11 zijn voor ‘Keepende Kim’, die alle complimenten schouderophalend en verlegen lachend van zich af laat glijden, een welkome aanvulling op haar dadendrang. Ze heeft vanwege plan A, haar profplan, de komende jaren absoluut geen tijd voor een vriend. Verkering met de bal is het middel dat haar ultieme doel moet gaan heiligen.

KIM AKKERMANS KLASSEKEEPERS

MET MEEDOGENLOOS UITKOMEN VOORKOMT KIM EEN DOELPUNT VAN EXCELSIOR MO14 OP 14 OKTOBER 2018. FOTO: ROBERT BAKKER

Quote van de dag
Op de zondagochtendtraining in Oisterwijk springt de onverschrokken overgave van de toekomstige Mavo-Havoleerling eveneens in het oog. Kim neemt geconcentreerd instructies in zich op en duikt tijdens oefeningen vol overtuiging alle kanten op, met dezelfde handelingssnelheid als de aanwezige jongens. Ze is een kei in het één tegen één duel, blokken van ballen à la Manuel Neuer en kent qua zweven geen zwakke hoek. De griet die graag Cristiano Ronaldo of logo’s tekent als er even geen bal in haar buurt is, heeft klaarblijkelijk de mentaliteit om haar talent optimaal te ontplooien. Leo Bertens sluit zich met kennis van zaken aan bij het oordeel van Dave de Bruijn: “Kim laat zien dat ze wil. Dat heilige vuur geeft haar talent vleugels. Ik ga tegenwoordig naar haar wedstrijden kijken. Daarin heeft ze net zoveel lef als tijdens trainingen. Kim dwingt aanvallers om snel te handelen, is op de lijn ook sterk en ook rustig en slim in het meevoetballen. Dat is opvallend op haar leeftijd tegen tegenstanders die groter en ouder zijn. Want het is natuurlijk pittig om als meisje van elf te keepen tegen opgeschoten knapen van veertien.” Het heilige vuur veroorzaakt soms Van Breukelenachtige reacties. Denk vluchtig aan West-Duitsland tegen Nederland uit 1988, de halve finale van het EK, waarin de ‘kokende’ keeper van Oranje z’n fanatisme uitleeft op Karl-Heinz Riedle. Dit seizoen ontplofte de in het rood met spierwitte kousen spelende keepster van JEKA bijna in dezelfde stijl: “We voetbalden uit bij Bavel. Een lastige tegenstander met erg grote jongens. Bij de 0-2 voor ons, maakte hun spits een schwalbe. Heel opzichtig. Toch kregen zij een penalty. Toen werd ik ontzettend kwaad. Door die strafschop werd het 1-2. Uiteindelijk verloren we met 4-2. Ik kan niet super goed tegen m’n verlies. Als het zo gaat helemaal niet.” Bertens, die deze wedstrijd getuige is van een ‘knallende’ Kim, voorspelt de fanatiekeling een mooie toekomst: “Ik heb Jennifer Vreugdenhil ook getraind toen ze jong was. Jennifer was bijzonder goed, is nu vierentwintig, speelt bij Valencia en is tevens derde keeper van het Nederlands Dameselftal. Wat Kim nu al kan, kon Jennifer pas toen ze dertien, veertien jaar oud was.” De verbazing over de vorderingen van de ex-Dussense Boys-keepster levert op 28 december 2018 een uitbundige uitspraak van Leo Bertens op die door Bjørn van Haaren wordt bestempeld als ‘Quote van de dag’: “Als Kim Akkermans zich zo blijft ontwikkelen staat ze met haar negentiende in Oranje.”

KIM AKKERMANS

STERK IN 1 TEGEN 1 DUELS OP DE TRAINING.

Goede weerstand
Dat de rechtspoot haar mannetje staat op trainingen en in wedstrijden geeft haar een goed gevoel: “Ik vind het fijn om met grotere jongens te trainen en tegen fysiek sterkere jongensteams te spelen. Dan krijg je goede weerstand waardoor je altijd je uiterste best moet doen.” Te midden van alle euforie laat de tiener zich niet meeslepen in een te utopisch ‘Kimsalabimverhaal’. Kim kiest koel haar eigen weg. Laat buiten de lijnen nuchter en bijna bedeesd, volledig anders dan wanneer ze haar doel verdedigt, merken dat ze een jongster is waar ‘Een goede Kop’ opzit: “Het is prettig dat iedereen zo positief is over mij, maar ik heb nog een lange weg te gaan. Ik keep nu op een aardig niveau en zet alles op alles om te kunnen blijven dromen over een profclub. Op de korte termijn probeer ik me in de kijker te keepen bij een BVO met een damesafdeling, zoals ADO of Excelsior. Dat is de meest logische vervolgstap als ik mijn droom waar wil maken. Voor nu zijn coachen, meevoetballen, uittrappen en sprongkracht belangrijke aandachtspunten voor mij. Als het meezit kom ik uit op de lengte die mijn ouders hebben: zo’n 1.80m. Ik merk nu ik met 1.52m voor het eerst een groot doel verdedig dat ik erg klein ben. Tegenstanders mikken met vrije trappen en schoten expres hoog, zodat ik er niet bij kan. Vandaar dat ik ga vragen of ik specifieke sprongkrachtoefeningen kan krijgen. Daar heb ik nu behoefte aan.” Daar zal Bjørn van Haaren, de eigenaar en oprichter van de KeeperszAcademy, ‘zijn’ groeibriljant graag mee helpen: “Haar sterke punten zijn reactievermogen, balvastheid en gedrevenheid in één tegen één duels. Tel daarbij op dat Kim zichzelf op alle vlakken wil verbeteren en je hebt een keeper waarmee je heerlijk kunt werken. Tegelijk met de goede allround begeleiding, gaan we sprongkracht natuurlijk extra aandacht geven.”

KIM AKKERMANS

OPPERSTE CONCENTRATIE TIJDENS DE TRAINING IN OISTERWIJK.

Naar boven

SALE !