Een klasse apart

Ex-Fortuna Sittard goalie Gubbels start comeback met RVU-smile

PIM GUBBELS KLASSEKEEPERS
Foto: Maarten Omvlee

Een decennium is Pim Gubbels een belofte bij Fortuna Sittard. Vanaf elf jaar doorloopt de in Geleen geboren goalie in de voetsporen van Bryan Linssen en Ruud Boymans de jeugdopleiding van ‘FSC’. Als in 2011 het brandende verlangen om uit de schaduw te treden van Danny Wintjens geen vlam vat, kiest Pim, na een handvol vriendschappelijke duels in de Fortunese hoofdmacht, voor zijn studie gezondheidswetenschappen. Zonder dat z’n passie voor keepen aan kracht inboet. Bij GSV’28, RVU, Bekkerveld en Caesar laat de Casillas-bewonderaar in voornamelijk de Eerste Klasse zien waarvoor Fortuna hem destijds, in 2001, heeft aangetrokken. Vooral twee RVU-seizoenen springen eruit. Eind augustus 2017 dwingt een gescheurde kruisband in z’n rechterknie de linkspoot die robots in ok’s aanstuurt alsof het verdedigers zijn, om z’n doel bij Caesar tijdelijk in de steek te laten.

Pensioenleeftijd verdwijnt
Na een operatie vorig jaar december in het Sittard-Geleense Zuyderland ziekenhuis, waarbij volgens de nieuwste technieken van een kniepees een nieuwe kruisband wordt gemaakt, volgt er een revalidatie van ruim een jaar vol ongeduld. Luc van den Beuken, zijn fysiotherapeut uit Munstergeleen, beschermt de keeper die in 1995 in het doel van FC Geleen Zuid F3 terecht komt omdat hij als enige keepershandschoenen heeft, meermaals tegen zichzelf. Als Pim aangeeft klaar te zijn voor een rentree, zegt Van den Beuken meestal: “Nee.” De vroegere ‘Stenenduiker van de Rietbeek’, het pleintje dat grenst aan zijn ouderlijk huis in Geleen, haalt op dinsdagavond 27 november dit jaar eindelijk opgelucht adem. Z’n eerste vijfenveertig minuten onder de lat bij Caesar, tijdens de eerste helft in de oefenpot bij Sportclub Susteren, toveren pretogen en een gladiatorglimlach van oor tot oor tevoorschijn. De ooit als tiener voorgenomen keeperspensioenleeftijd van vijfendertig verdwijnt bij de achtentwintigjarige als ijs op Antartica.

“Als we dan weer op de counter een goed resultaat gehaald hadden, stapte ik met een big smile van het veld.”

“Ik ben blij dat ik weer heb kunnen keepen tijdens een wedstrijd. Dan gaat het, anders dan op trainingen, ergens om. Het ging lekker en ik voelde me goed. Ik denk niet aan m’n knie. Heb het gevoel dat ik voluit kan gaan, dus dat is een goed begin om weer terug te komen.” Tweedeklasser Caesar verliest van Eersteklasser Susteren in een gelijk opgaande wedstrijd met 1-0. Na het eerste bedrijf, bij een stand van 0-0, de eerste halve clean sheet is binnen, maakt Pim Gubbels plaats voor Stefan van de Berg. Gubbels goede rentree maakt meteen duidelijk dat bij de oude vos zijn haren dan wel minder worden, maar zijn streken absoluut niet. Coachend alsof het de knock-outfase van de Champions League is, leidt hij keizerlijk de Caesar-verdediging. Iedereen weet bij aanvallen van Susteren waar hij aan toe is. De rust in het team valt op. Pims Fortuna-verleden werpt gelijk z’n vruchten af. Vriendin Melanie Schols heeft ook hun huidige woonplaats Limbricht verlaten voor die eerste felbegeerde, spannende testcase-minuten van de comeback van haar nummer één. Onopvallend, alsof ze onderdeel is van een beschermingsprogramma voor kroongetuigen, geniet zij langs de lijn drie kwartier van de ouderwetse uitstraling die de ex-Fortunees op de mat legt. Gubbels pakt twee ballen van dichtbij in de korte hoek, is een aanspeelpunt bij het uitverdedigen en dirigeert zijn verdediging ver van z’n doel af. In de rust is Melanie in geen velden of wegen meer te bekennen. Ze is tevreden met de RVU-smile die ze heeft gezien. Die ze nog kent uit de seizoenen 2013-2014 en 2014-2015 wanneer Pim het doel van Rothem Voor Uit verdedigt .

PIM GUBBELS KLASSEKEEPERS

EINDELIJK WEER TUSSEN DE PALEN OP 27 NOVEMBER 2018.

Flamboyante keeper
Maar wat is een RVU-smile? De keeper met het postuur van David de Gea, Pim vindt de Spanjaard de beste keeper van de wereld, licht dat graag toe: “Bij RVU verrasten we in de Eerste Klasse elke week onze tegenstander met countervoetbal waar de Italianen jaloers op zouden zijn. Eerst Paul Meulenberg (2013-2014) en daarna trainer Ron Zijlstra (2014-2015) lieten ons zo slim spelen dat we bovenin de middenmoot meededen. Door de verrassend goede resultaten kwamen we in een flow terecht. Ik had het elke wedstrijd heel druk, pakte veel ballen. Als we dan weer op de counter een goed resultaat gehaald hadden, stapte ik met een big smile van het veld.

“Een maatschappelijke carrière duurt langer dan een keeperscarrière.”

We eindigden in 204-2015 op de vijfde plaats. Eén plek boven aartsrivaal SV Meerssen. Waar we thuis van wonnen (KK 2-1) en uit gelijk tegen speelde (KK 1-1). Boven Meerssen eindigen was nog nooit gebeurd. Dat voelde als een kampioenschap en zo hebben we dat ook gevierd.” In Rothem laat Gubbels niet alleen z’n tanden zien, maar meestal z’n hele gebit: “Daar was ik tegen mijn natuur in een flamboyante keeper. Ik haalde de gekste streken uit om maar geen goal tegen te krijgen. Tijdens de eerste competitiewedstrijd bij DESO in Oss (KK 1-1) velde ik in een bikkelhard duel hun spits.”

PIM GUBBELS

PIM GUBBELS WIL BIJ CAESAR Z’N OUDE NIVEAU HALEN. FOTO: LUCHO CARRENO

Trainingspartijtje
Halverwege 2011 verlaat Pim Gubbels, omdat een doorbraak uitblijft, Fortuna Sittard. Onder het motto ‘een maatschappelijke carrière duurt langer dan een keeperscarrière’. Via GSV’28 (2011-2013), RVU (2013-2015), RKSV Bekkerveld (2015-2017) komt de aan de Maastricht University afgestudeerde Master in Gezondheidswetenshappen in 2017-2018 in Beek bij Caesar terecht. Na één oefenduel scheurt hij tijdens een trainingspartijtje z’n kruisband. De expert op het gebied van hoe een robot het lichaam met zagen en hakken het beste kan voorbereiden op een knie- of heupprothese is ook voor zijn club, de zogenaamde ‘Keizerlijken’, blij weer fit te zijn. “Ja je baalt natuurlijk dat je bij je nieuwe club niet kan spelen. Ze hadden mij niet voor niets overgehaald Cookie Voorn bij Bekkerveld te verlaten en je wil dan graag laten zien dat die keus terecht is. Nu ik eindelijk inzetbaar ben, valt er ook op dat vlak een last van me af. Waar ik nu voor ga is genieten van elke speelminuut, zo ritme opdoen, mijn oude niveau zien te halen en de concurrentiestrijd aangaan met Jimmy Vriezelaar. Jimmy was een fijne sparringpartner bij het terugkomen. Hij heeft bij MVV de jeugdopleiding gevolgd en zo’n drie jaar geleden ook z’n kruisband gescheurd. Daardoor begrijpen we elkaar uitstekend. Ondanks dat we goede maten zijn, wil ik toch de nummer één van Caesar worden.”

“Ik wil nog een keer een kampioenschap meemaken bij de senioren!”

Perfecte timing
Voor timing in het veld heeft de ex-jeugdkeeperstrainer van Roda JC en Fortuna Sittard een zevende zintuig. Jongstleden zondag 2 december blijkt dat de voormalige keeperstrainer van Rowin Koot, de hedendaagse derde keeper van Fortuna Sittard, ook buiten de lijnen over gevoel voor het juiste moment beschikt. Vanwege een schorsing van Vriezelaar zet trainer Danny Volkers die dag Pim Gubbels ten koste van Stefan van de Berg in de basis in Eygelshoven tegen de Laura Hopel Combinatie. Een half woord is voor de gretige Gubbels genoeg: “Dat waren mijn eerste negentig minuten sinds vijftien maanden. Het ging goed. Nergens last van gehad. Gaaf dat we met 1-2 gewonnen hebben. Dat maakt mijn competitiecomeback nog mooier.”

PIM GUBBELS

GECONCENTREERD AAN DE BAL IN HET OEFENDUEL TEGEN SPORTCLUB SUSTEREN.

Rust uitstralen
Over anderhalf jaar tikt de MAKO Productspecialist van de firma Stryker de dertig aan. Stoppen met keepen op z’n vijfendertigste heeft hij, gezien z’n capaciteiten en leeftijd, terecht losgelaten. “Ik zie wel hoe lang ik door kan op niveau. Voorlopig eerst fit blijven en wedstrijden spelen.” Nu de keepershandschoenen wederom als gegoten zitten, durft de pupil van keeperstrainer Siem Nijssen weer hardop te dromen. “Ik wil nog een keer een kampioenschap meemaken bij de senioren. Die vijfde plaats met RVU voelde als een kampioenschap, maar een echte titel lijkt me mooier. Met Fortuna D1 heb ik mijn enige kampioen beleefd. Met Ruud Boymans, Bryan Linssen en Danny Hoesen in het team had ik het toen te makkelijk.” Met goed keepen een belangrijke bijdrage leveren aan een schaal lijkt de fan van het Engelse voetbal het mooiste. Dat zal dan wel op een andere manier gaan, dan de wijze waarop hij als een vrij worstelaar het doel van RVU verdedigde. Eén streek is de geroutineerde vos dan toch kwijtgeraakt: “Ik ben niet meer degene die rare fratsen uithaalt. Rust uitstralen en betrouwbaar keepen is belangrijker heb ik geleerd.” De RVU-smile na een goed optreden gaat echter nooit meer weg. Gubbels is terug. Dat is alle keepersliefhebbers sowieso een big smile waard.

PIM GUBBELS RKSV BEKKERVELD KLASSEKEEPERS

PIM GUBBELS ALS KEEPER VAN BEKKERVELD IN 2015-2016.

Naar boven

SALE !