Een klasse apart

Tim Linssen pakt de draad op bij Derdeklasser Merefeldia

TIM LINSSEN
Foto: Keepersschool Keep It Cool

Tim Linssen realiseert zich dat hij op zijn leeftijd, met zijn ambitie, minuten moet maken op een hoger niveau dan de Vierde Klasse. Daarin is hij het afgelopen seizoen met SVC 2000 uit Roermond op de zesde plaats geëindigd. De net vijfentwintig geworden ‘Wessemse Wervelwind’, een fanatieke fitnesser die beschikt over beenspieren als kabeltouwen, gaat komend seizoen weer, voor de tweede keer, in de Derde Klasse keepen. Dankzij het netwerk van Frans Horijon, de keeperstrainer van de Neeritterse Eersteklasser VV Veritas, heet Linssens nieuwe uitdaging RKSV Merefeldia uit Nederweert.

In 2015-2016, Tims eerste seizoen bij SVC 2000, speelt de elektricien voor het eerst in de Derde Klasse. Dat smaakt naar meer. Maar er ontstaat kortsluiting bij de Swift Victoria Combinatie. Met als gevolg degradatie. In mei 2017 slaat de inwoner van Roermond een aanbieding van de PSV-amateurs, een Derdeklasser, nog af vanwege de reistijd. Deze keer laat de PSV-fan zijn aspiraties om op te klimmen vanuit de Vierde Klasse niet in de soep lopen. De Jeroen Zoet-liefhebber wil bij Merefeldia bewijzen dat hij zich van bedeesde FC Maasgouw-belofte heeft ontwikkeld tot een branievolle balveroveraar. Die als volwassen geworden goalie ook in de Derde Klasse zijn mannetje kan staan.

Het beste bewijs van zijn door fitness toegenomen beenkracht is een filmpje op YouTube. Type maar in: 11Sport SVC2000-RKAVC. Een verslag van de SVC 2000 Roermond-RKAVC Asenray, de derby der Roermondse aartsrivalen, hemelsbreed liggen de clubs nog geen vier kilometer van elkaar af, verschijnt. Het venijn zit in de staart. “Komt er nog een winnaar?”, zegt de commentator van 11Sport na ruim zeven minuten bij een stand van 4-4. De verslaggever wordt verrast door de manier waarop zijn vraag een onvoorzien antwoord krijgt: “Nog maar een keer een lange trap van Tim Linssen. Hij komt heel wiet die bal, in de zestien, zorgt voor gevaar, een stuiter en dan hij gaat erin. Hij gaat erin! Uit een uittrap van keeper Tim Linssen stuitert de bal over een verbaasde keeper van Asenray, Dennis van den Hurck.” Zo wint SVC 2000 op 9 april 2017 onverwachts de wedstrijd. Het is de mooiste match van Tim Linssen tot nu toe.

TIM LINSSEN

VLOT NAAR DE KRUISING BIJ SVC 2000 ONDER LEIDING VAN KEEPERSTRAINER SIEM NIJSSEN. FOTO: KEEPERSOPLEIDINGLIMBURG | KEEP IT COOL

Bij RKSVW in geboorteplaats Wessem, waar vader Karel kort speelt, begint Tim met voetballen. Bij de bambino’s van de Rooms Katholieke Sport Vereniging Wessem. De club die in 2006 met VV Thorn fuseert tot FC Maasgouw. Moeder Annelies, jarenlang een levendige libero bij de volleybalsters van VC Maasdal, legt haar winnaarsmentaliteit bij haar jongste telg in z’n de luiers. Tim groeit met dit erfelijke materiaal uit tot de fanatieke doelverdediger die hij momenteel is. De vroegere bewonderaar van Edwin van der Sar wacht wel tot z’n twaalfde met keepen. “Bij RKSVW-D1 stopte de keeper. Tot aan de D-tjes speelde ik rechts achterin, omdat ik rechtsbenig ben. Keepen leek me leuk, omdat je nog meer kan uitblinken. En ik was als speler al nooit te beroerd om me vol voor een bal te gooien.”

Als zestienjarige debuteert de Electrical Engineering student van het Eindhovense Summa College in het eerste elftal van FC Maasgouw in de Vierde Klasse. De vereniging is klein, de nood hoog, als de eerste doelman geblesseerd is. Daarna haakt de B-junior vanwege die personele problemen aan bij het tweede elftal. Om in 2012-2013 definitief door te stoten naar een vaste plek in het doel op Sportpark ter Koel. Mike Betting, tegenwoordig de doelman van VV Veritas, maakt ruimte voor een opvolger door zijn vertrek, op aangeven van Frans Horijon, naar de Eindhovense Eersteklasser RKVV Brabantia. FC Maasgouw is voor Tim Linssen een leerzame periode. Waarbij keeperstrainer Frans Horijon voor het eerst ook voor hem een belangrijke rol speelt.

TIM LINSSEN

STIJLVOL HEERSEN IN HET VIJFMETERGEBIED NAMENS SVC 2000 OP 8 NOVEMBER 2015 UIT BIJ VV SPAUBEEK. FOTO: PASCAL VAN DER BEN | VV SPAUBEEK

Als een ware kapitein Flint, uit zijn favoriete Netflix-serie Black Sails, is de ambitieuze Tim niet tevreden met het niveau bij FC Maasgouw. Daar wil hij, vooral na de degradatie naar de Vijfde Klasse in 2014, na drie seizoenen in het vlaggenschip (2011-2014), niet uitgroeien tot een berustend boegbeeld. Een jaar alle hens aan dek, wederom in de Vierde Klasse, in de strijd tegen degradatie bij Sportclub Leeuwen, is in 2014-2015 goed voor z’n ontwikkeling, maar niet het gewenste alternatief voor FC Maasgouw. Halverwege 2015 krijgt Linssen eindelijk de kans om de Derde Klasse te enteren. Door zijn transfer naar SVC 2000 dat weliswaar voor de derde keer op rij is gedegradeerd, maar toch nog uitkomt in de Derde Klasse. Alle zeilen bijzetten helpt ook in Roermond niet om in 2016 afzakken naar de Vierde Klasse te voorkomen. “De degradatie was een enorme tegenvaller. Ik was bij FC Maasgouw en Sportclub Leeuwen weggegaan om hoger te spelen dan de Vierde Klasse. Daar kwam veel te snel aan einde aan.” Er volgen toch weer twee speeljaren in de Vierde Klasse op Sportpark De Wijher. Waarin de geboren en getogen Wessemer veel leert van keeperstrainer Siem Nijssen, en bij het Roermondse Healthcenter Il Fiore z’n spieren staalt. “Het is goed dat Siem mij drie jaar lang getraind heeft. Ik heb veel technische dingen geleerd zoals hoe je handiger kan vangen, vallen, uitkomen bij flankballen, wat de beste uitgangshouding is en hoe je slim positie kiest. Siem heeft ook met succes gehamerd op het coachen. Maar misschien nog wel belangrijker was het dat Siem mij duidelijk maakte dat je ook met je verstand moet keepen. Daardoor ben ik als keeper, vanuit een impulsieve keepersstijl, evenwichtiger geworden in het doel. Daardoor kan ik nu een wedstrijd beter lezen, zoals ze dat zo mooi zeggen.”

TIM LINSSEN KEEPERSOPLEIDINGLIMBURG | KEEP IT COOL

VOLUIT ZWEVEN OP DE TRAINING ONDANKS EEN TEGENWERKEND ELASTIEK. FOTO: FEMKE ROPS

Vanuit z’n streven om nu minimaal in de Derde Klasse te spelen en op termijn te proberen de Tweede Klasse te halen, zoekt de huidige inwoner van Roermond mei dit jaar oude bekende Frans Horijon op. “Ik vertelde hem dat ik niet verder wilde bij SVC 2000, omdat ik te weinig perspectief zag om daar hogerop te komen. Toen kwam Frans op de proppen met Merefeldia uit Nederweert waar hij woont. Merefeldia is volgens hem een mooie mogelijkheid voor mij om terug te keren in de Derde Klasse.” Horijon die al vijftien jaar in Limburg en Brabant keepers traint en zodoende beschikt over een dynamisch keepersnetwerk dat als uitzendbureau ook niet zou misstaan, waardoor Michael Petit de overstap van Wilhelmina’08 naar Veritas heeft gemaakt, licht de kansen van Tim toe: “Merefeldia’s keeper Roy Looijen stopt en ze hebben geen jeugdkeepers die direct door kunnen stromen naar de selectie. Met Brett van Ool gaat Tim knokken voor de nummer één positie. Van Ool is vijf jaar jonger, zat vorig jaar wel bij een universiteitsteam in de Amerikaanse staat Missouri, maar heeft minder ervaring en body dan Tim die de laatste jaren door zijn fanatieke trainen fysiek en mentaal met sprongen vooruit is gegaan. Toen ik hem bij FC Maasgouw trainde was hij onzeker en had hij een slechte trap. Ook had hij daar in Mike Betting een te goede concurrent. Daarna heeft Tim pech gehad met z’n clubkeuzes. Nu heeft hij niveau en zelfvertrouwen genoeg om aan de nieuwe trainer, André Boessen, te laten zien dat hij in het doel van de Geelzwarten thuishoort.”

Ook Siem Nijssen, de keeperstrainer van SVC 2000 en oprichter van Keep it Cool, oftewel Keepersopleiding Limburg, vindt het erg jammer dat Tim Linssen SVC 2000 gaat verlaten: “Tim heeft aardige stappen gemaakt. Terugkeren in de Derde Klasse is een verdiende opsteker voor hem. Hij is lichamelijk erg getraind en daardoor sterk in de één tegen één duels. Hij is al vijfentwintig en zal dus de komende jaren zijn plafond bereiken. Of hij de Tweede Klasse, zijn wens, gaat halen is moeilijk om te voorspellen. Als hem dat lukt zou dat geweldig zijn. Maar om die wens te realiseren zal hij eerst opnieuw stappen moeten maken in de Derde Klasse.”

De in scheepsbouw gespecialiseerde elektrotechnieker van Vissers & Van Dijk uit Maasbracht weet als planmatige denker dat hij, mits hij niet de Warner Hahn van het amateurvoetbal wordt, nog zo’n tien jaar heeft om de juiste draadjes aan elkaar te knopen in de zoektocht naar z’n plafond. “Mijn zelfvertrouwen is gegroeid, omdat ik beter weet wat mijn sterke punten zijn. Het verlegen ventje dat ooit in het doel bij FC Maasgouw de kat uit de boom keek, bestaat niet meer. Ik heb nu een ferme trap, kan vertrouwen op mijn reflexen en ben nog meedogenlozer in één tegen één duels. Omdat ook hoge ballen mij steeds beter af gaan, ben ik inmiddels een redelijke complete keeper.” De doelman die zich voor elk duel optrekt aan de lat, hoopt zich ook aan het niveau in Nederweert te kunnen optrekken: “Merefeldia is negende geworden in de Derde Klasse C (District Zuid II KK). Ik hoop dat we komend seizoen bovenin mee kunnen doen. Om de prijzen spelen is tevens prettig om aan het team te wennen. Als we dan in 2019-2020 kunnen promoveren, kan ik met Merefeldia naar de Tweede Klasse. Dat is momenteel mijn droomscenario.”

KLSSKPRS SUMMERSALE

Naar boven

SALE !