Wie de handschoen past

Eser Elmali tilt keepers van The Dutch Goalkeepers Academy naar ‘Next Level’

Foto: Maarten Omvlee

Eser Elmali is met tweeëntwintig lentes Neerlands absolute benjamin onder de keepersschoolhouders. Keepersschool Zwolle kreeg de ex-prof van PEC Zwolle en FC Emmen in 2015 al van de grond. Komend seizoen opent Elmali bij ASV Dronten een nevenvestiging. De Turkse Nederlander, die hoopt op een ‘Duitse Dependance’ en droomt van een ‘Turkse Tak’ in Istanbul, leidt dan evenveel keepersscholen als hij paspoorten heeft. Met ‘The Dutch Goalkeepers Academy’ als nieuwe naam loopt de voormalige concurrent van Diederik Boer en Dennis Telgenkamp vooruit op z’n ambities. Keepersschool Zwolle is als gevolg van de nieuwe naam omgetoverd tot #TEAMKZ, Dronten start straks als #TEAMFLEVO. Dat The Dutch Goalkeepers Academy successen scoort met ook de jongste trainersstaf van ons land, maakt het opleidingsinstituut nog specialer.

Als je naar de leeftijden van de trainers van The Dutch Goalkeepers Academy kijkt, krijg je kippenvel: Eser Elmali 22, Robbert den Dunnen 16, Jurjen van Dijk 19, Jannick de Lange 16, Ersan Dag 19, Stue Hendrikse 15, Stef Brummel. Je krijgt de neiging om de VARA een brief te schrijven: Dat kan niet waar zijn! Bij een keepersschool waar muziek in zit, die van vijftien keepers in 2015 is gegroeid naar vijfenzeventig in 2017, waarbij de wachtlijst uit z’n voegen barst, de partituur van een tweede vestiging klaarligt, verwacht je een oude rot uit het vak als dirigent. Een door de keeperswol geverfde BVO-trainer als Lambert Jager (Ex-Vitesse Voetbal Academie, Keepersschool Midden-Nederland), Piet Veldhuizens mentor van weleer, of een ex-prof als Piet Schrijvers met een imposante loopbaan. The Dutch Goalkeepers Academy laat daarentegen zien, in een tijd waarin Shane Kluivert alle records van z’n vader breekt, dat jong, dynamisch en bevlogen zeker zo goed werkt als gelouterd, geroutineerd en ervaren. Laat de brief aan Astrid Joosten maar zitten. Geboren Deventenaar Eser Elmali, na twee maanden verhuisde hij als baby voorgoed naar Zwolle, is trots op zijn opleidingsinstituut. Waar de jeugd de jeugd traint. “Prachtig dat wij met die jonge gasten succesvol zijn in het opleiden van keepers. Het is onze kracht dat we jonge keeperstrainers hebben die hoog in het amateurvoetbal spelen of in de jeugdopleiding van een BVO. Zij zitten vol in hun ontwikkeling, kunnen alles perfect voordoen, hebben ambitieuze doelstellingen en weten wat voor wilskracht je moet hebben om alles uit jezelf te halen. Daardoor staan onze trainers niet alleen vanwege hun leeftijd dicht bij onze keepers. De trainers nemen onze keepers in hun slipstream mee om net zo bevlogen als zijzelf dromen na te jagen.”

Eser Elmali activeert het Wij-gevoel

ESER ELMALI (LINKS) ACTIVEERT HET WIJ-GEVOEL BIJ ZIJN KEEPERS.

De laatste duo-training van het seizoen is op 28 juli bij Be Quick’28, tegenover het MAC³PARK van PEC Zwolle, in volle gang. Er is geen betere manier om kennis te maken met een keepersschool dan ongegeneerd in de geestdriftige ogen te kijken van twee tot in de vingerkoten gemotiveerde koppels keepers. Ersan Dag, Stef Brummel, Niels Selles en Eser Elmali zwepen elkaar in een sfeer van gelijkwaardigheid op. Zwollenaar Elmali, op papier de orkestleider, hanteert het dirigeerstokje net zo makkelijk als dat hij als één van de vier doelmannen duikt naar ballen. “Op Niels na trainen we vandaag met allemaal keeperstrainers. We respecteren elkaar, helpen elkaar, stimuleren elkaar en gunnen elkaar het beste. Bij ons gaat het om het Wij-gevoel. WIJ zijn continu bezig met het halen van ieders ‘Next Level’.” Niels is pas veertien, maar doet volwaardig mee. The Dutch Goalkeepers Academy laat zien dat het werken met kleine groepen, ingedeeld op niveau en leeftijd, verantwoorde uitdagingen en snelle groeisprongen oplevert.

Het WIJ-gevoel raakt de kern van The Dutch Goalkeepers Academy. De keepers zijn niet elkaars concurrenten, maar kameraden. Elkaar beter maken staat centraal bij deze keepersfamilie. Eser legt uit waar die allesbepalende WIJ-gedachte vandaan komt: “Elkaar wat gunnen komt voort uit de Turkse cultuur. Ik ben aanvoerder geweest van Turkije Onder 19. Ze zeiden toen ik de band droeg uit respect altijd captain tegen me. En als je daar op de bank zat, had je niet de pest in. Je leefde mee met de jongens die speelden. Je gunde elkaar alles, want het ging niet om jou maar om ‘WIJ’. Je voetbalde voor Turkije en niet voor jezelf. Dat WIJ-gevoel vind ik daarom ook belangrijk bij onze keepersschool. Wij zijn samen The Dutch Goalkeepers Academy. Doordat iedereen elkaar mooie dingen gunt, zijn we één groot team, één grote familie.”

Stef Brummel Jong Vitesse

STEF BRUMMEL (JONG VITESSE) OP ZOEKT NAAR ZIJN NEXT LEVEL.

Twee jaar geleden begon Keepersschool Zwolle met zo’n vijftien keepers. Eser Elmali creëerde als kersverse tweede doelman van FC Emmen een mooie manier om actief te blijven in Zwolle. Waar hij opgroeide, de jeugdopleiding van PEC doorliep en het schopte tot lid van de selectie van Ron jans. De honkvaste reisliefhebber trainde in de aanloop naar zijn eigen keepersschool eerst alleen vriend Robbert den Dunnen. Zijn huidige Zwolse keepersschoolambassadeur was veertien en destijds een belofte bij Vitesse. Het plezier van training geven bracht de toen twintigjarige bewonderaar van Rüştü Reçber ertoe om met zijn passie ook andere jeugdkeepers naar een ‘Next Level’ te helpen. Esers intensieve, interactieve trainingsstijl, met zelfontwikkelde oefenstof, is nog steeds een karakteristiek kenmerk bij The Dutch Goalkeepers Academy. “Ik heb vroeger veel geleerd van Sierd van der Berg. Destijds bij PEC Zwolle mijn keeperstrainer en tweede vader. Ook volg ik Dave Watson, de keeperstrainer van het nationale team van Engeland en de keeperstrainer van Italië. Op internet doe ik veel ideeën op. Als ik daarvan oefeningen overneem pas ik ze voor veertig procent aan. Zelf bedenk ik ook trainingsvormen. Oefeningen moeten bij mij altijd wedstrijd gerelateerd zijn.” Die creativiteit stimuleert de vroegere jeugdkeeper van CSV’28 ook bij zijn trainers. “Ik geef mijn trainers hints vanuit een vooraf vastgestelde jaarplanning, maar laat ze zelf trainingen samenstellen. Ze worden zo creatief. Denken ze na over het doel van trainingen. De trainers zijn onderling sparringpartners. Leren van elkaar. Ik houd het overzicht en zorg ervoor dat we samen nuttige trainingsvormen bedenken. Het is mooi om te zien dat er zo specialismen opduiken. Robbert den Dunnen maakt bijvoorbeeld goede reflextrainingen. Ersan Dag z’n sprongkrachttrainingen werken voorbeeldig.”

Eser Elmali Elke dag lol

ELKE DAG OP HET VELD STAAN, BETEKENT ELKE DAG LOL.

The Dutch Goalkeepers Academy wil een allround opleidingsinstituut zijn voor keepers en keeperstrainers. Geen commercieel concept. De wachtlijst groeit, maar het principe van maximaal vijf kinderen per trainer wordt niet losgelaten. Makkelijk geld verdienen wil de filmfanaat, die ook de damesselectie van PEC Zwolle als broodheer heeft, niet. Hij neemt de tijd om doelbewust naar nieuwe trainers te zoeken. “Ik zet nooit advertenties. Zelf selecteren werkt het beste. Ik wil weten wat ik in huis haal. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. En nieuwe trainers moeten in ons WIJ-gevoel passen.”

Het hele seizoen geeft de Academy groepstrainingen, privétrainingen, duo-trainingen, keepersclinics, keepersdagen, lezingen en theorietrainingen. Alles is mogelijk. In de zomerperiode heeft Eser privétrainingen gegeven aan Leon ter Wielen. Zodat z’n oude PEC-collega na Fortuna Sittard een frisse start kan maken bij Spakenburg Naar wens kan elke keeper meer dan eens per week trainen. Bij de groepstrainingen kunnen ouders hun kinderen opgeven voor trainingsperiodes van tien weken. Binnen die periode kunnen deelnemers zelf hun trainingsdagen bepalen. Om de allround aspiraties waar te maken traint The Dutch Goalkeepers Academy ook keeperstrainers. De jeugdkeepers van VV Hattem en de Ommense amateurclubs OZC en OVC’21 weten al wat voor voordelen het heeft als keeperstrainers ook een slim zetje krijgen. Door de samenwerking met Sportlife Management (SLM), de organisatie van Zabih Etemadi, de broer van De Graafschap-goalie Agil Etemadi, is loopbaanbegeleiding ook mogelijk bij The Dutch Goalkeepers Academy.

Elmali voor FC Emmen

20 SEPTEMBER 2016. KNVB BEKER, FC EMMEN-SCHEVENINGEN: 1-2. FOTO: BENNIE WOLBERS

“Stef Brummel van Jong Vitesse is de eerste die daar gebruik van maakt. Hij is negentien en bezig aan zijn tiende seizoen in Arnhem. We gaan hem helpen de juiste keuzes te maken. Wanneer is het straks handig om hem door Vitesse te laten verhuren als de sprong naar het eerste niet meteen lukt? Welke club is dan het meest geschikt?” Er wordt door de keepersschoolkeepers ook veel gebruik gemaakt van het ‘Analyse Pakket’. “Ik heb het afgelopen seizoen dertig wedstrijden bekeken van onze keepers. Met een turfsysteem rapporteer ik hoe de keeper presteert. Als je weet wat er goed gaat, kan je makkelijker de weg naar het next level uitstippelen. Komend seizoen gaan andere trainers ook wedstrijden analyseren, want ik kan de vraag alleen niet meer aan. Ik zal sowieso meer gaan delegeren nu de keepersschool in Zwolle groter is geworden en we komend seizoen in Dronten met #TEAMFLEVO starten.”

Als je het heilige vuur ziet waarmee Elmali coacht en het atletische vermogen waarmee hij oefeningen voordoet en uitvoert tijdens de duo-training, zou je denken dat hij in de wieg al de poppetjes van z’n babymobiel trok. Maar schijn bedriegt. “Ik mocht niet keepen van mijn ouders. Ik was vroeger te dik. Stilstaan in het doel was volgens hen niet goed voor mij. Achter de bal aan rennen wel. En vanuit de Turkse voetbalbeleving is er meer aandacht voor aanvallers. ‘Ga maar lekker doelpunten maken voor ons’, werd er tegen mij gezegd. Tot twaalf jaar was ik een kopie van Jhonny van Beukering: kont erin draaien en ballen op doel rammen. Toen ik met schoolvoetbal toch ging keepen en een penaltybokaal won, zeiden pa en ma ‘Ga maar lekker keepen, blijkbaar kan je dat’.” Vanaf CSV’28 C1 is de hedendaagse ZZP’er niet meer weg te slaan uit het doel. Deze achtergrond heeft ertoe geleid dat zijn keepersschool ook voedingsadviezen verstrekt.

Eser Elmali Niels Selles

NIELS SELLES ZIET DAT ZIJN COACH NET ZO FANATIEK IS.

Nog altijd is Eser een liefhebber van lekker eten. Dit jaar geniet hij echter niet alleen maar van culinaire hoogstandjes. Dat hij z’n maatje van het eerste uur, Robbert den Dunnen, de allereerste keeper van Esers keepersschool, een duw naar een next level heeft kunnen geven, is ook een kers op de taart. Bij Vitesse moest de doelman van het Nederlands Futsalteam Onder 17 in 2015 weg. Wegens een gebrek aan lengte. Na twee seizoenen Be Quick’28 en extra aandacht van #TEAMKZ pikte Go Ahead Eagles Den Dunnen in mei gretig op. Waarom Robert, en niet een gelouterde prof als Ter Wielen, voor Esers keepersopleiding de ideale ambassadeur is, komt tegelijkertijd om de hoek kijken: “Robbert is een hardwerkend talent met een enorme potentie. De afgelopen twee jaar is hij ook het ideale voorbeeld geweest van hoe je als jonge keeper met tegenslag omgaat. Zijn voorbeeldfunctie spreekt de jeugd aan. Ik ben trots dat hij als ons uithangbord wil fungeren.” Waar ligt Elmali’s next level eigenlijk?, is de vraag die aansluitend opduikt. Na één seizoen PEC Zwolle (2014-2015), twee speeljaren FC Emmen (2015-2017), met één wedstrijd voor FC Emmen achter z’n naam (20 september 2016, Eerste ronde KNVB beker: Scheveningen-FC Emmen 1-2), verlaat Eser het betaalde voetbal. Hij is pas tweeëntwintig. De beste keepersjaren moeten nog komen. Waarom? “Ik ga bij ASV Dronten in de Eerste Klasse keepen, omdat ik heb gekozen voor mijn maatschappelijk carrière. Ik blijf natuurlijk fanatiek keepen. Bij ASV alles geven om de club te laten terugkeren naar de Hoofdklasse. Een paar jaar geleden heb ik de HBO studie Sportmanagement niet afgemaakt. Dat lukte niet in combinatie met het voetballen. Nu wil ik in Groningen op de Johan Cruyff Academie wel m’n bachelor Commerciële Economie halen. Ik ga ook de KNVB cursus Keepercoach III volgen. Dat samen geeft houvast voor de toekomst. Want ik wil altijd, net als elke echte keeper, naar een next level.”

Niels Selles

NIELS SELLES ZET ALLE ZEILEN BIJ OM DE BAL TE PAKKEN.

Hoe die toekomst eruit gaat zien heeft Elmali al voor ogen. “Als de afdeling Dronten gaat lopen, probeer ik over een jaar of twee The Dutch Goalkeepers Academy uit te breiden naar Duitsland en Turkije. In Duitsland woont familie en Turkije is het geboorteland van mijn vader. #TEAMISTANBUL is een droom. Maar als die uitkomt, blijft Zwolle onze uitvalsbasis. Je moet nooit vergeten waar je vandaan komt.” Er valt nog veel meer te vertellen over het keepersinstituut met de jongste eigenaar, jongste trainers en jongste ambassadeur van Nederland. Waar GoPro’s resultaten zichtbaar maken, ontwikkelingsprofielen vorderingen volgen, Siem de Haan specifieke loop-, coördinatie- en krachttrainingen verzorgt en het WIJ-gevoel wordt onderbouwd met respect en discipline. Want te laat komen en verschijnen in een rammelende outfit wordt niet geaccepteerd. Elke week krijgen alle keepers door middel van e-mails huiswerk. Daar wordt tijdens trainingen op ingehaakt. Op alle vlakken leren leven als een topsporter is belangrijk. Om de jonge keepers te bewegen het optimale uit hun mogelijkheden te halen. Wie dat niet wil, heeft niets te zoeken bij The Dutch Goalkeepers Academy. Wat niet betekent dat je een supertalent moet zijn om te worden toegelaten. Maar mentale vorming is een verantwoord vangnet binnen de opleiding. Een doelverdediger van bescheiden allure, die geniet van het keepen en er alles voor over heeft om beter te worden, is ook van harte welkom. Voor een beter beeld van The Dutch Goalkeepers Academy kan prima uit de voeten met het YouTube-kanaal van Keepersschool Zwolle prima gebruiken. Binnenkort zal de nieuwste informatie zichtbaar zijn op het YouTube-kanaal van The Dutch Goalkeepers Academy.

Naar bovenAlle sweaters: 1+1 GRATIS!