Jeugdkeepers

Keeperskornuiten Bryan Davies en Stue Hendrikse zijn elkaars springplank

Bryan Davies Stue Hendrikse
Foto: Annette Emmink

Dagelijks bellen en appen ze elkaar om te sparren over keepen: Bryan Davies en Stue Hendrikse. Davies verdedigt volgend seizoen het Assense doel van Achilles 1894 B1. Hendrikse het Meppelse heiligdom van MSC B1. De vijftien jaar jonge sluitposten zijn vrienden voor het leven geworden in Zwolle. Waar zij elke zondag bij The Dutch Goalkeepers Academy van Eser Elmali trainen en training geven. ‘Voetbalvrienden voor het leven’ is geen nieuwe roman van Remmer Bakker, maar een praktijkvoorbeeld van hoe voetbal, in dit geval keepen, twee tieners heeft samengebracht. Als een geboren tweeling vullen Bryan en Stue elkaar aan. Als je de makkelijk zwevende sparringpartners samensmelt, ontstaat er nu al één toekomstige profkeeper. Na Stue’s stage bij PEC Zwolle dit jaar en Bryans eerdere proeftrainingen bij FC Emmen dromen de keeperskornuiten daarentegen op termijn van een gezamenlijke overgang naar een BVO. Met voor ieder een eigen doorbraak bij de profs. Ze praktiseren de 10.000 uren regel om die droom waar te maken.

Bryan Davies en Stue Hendrikse hebben ondanks een lengteverschil van achttien centimeter en een leeftijdsverschil van zeven maanden een hoop gemeen. Bryan is 1 meter 72 en wordt in augustus als eerste zestien jaar. Stue is met amper vijftien en een halve lentes al 1 meter 90. De kop grotere kameraad van Bryan viert februari volgend jaar pas z’n zestiende geboortedag. De leergierige ‘Hendrikse Davies Combinatie’ buit hun verschillen uit om elkaar beter te maken. Beginnend met overeenkomsten: ze keepen ondanks hun talent nog steeds bij de club waar ze ooit begonnen. Stue heeft tot aan de B1 van komend seizoen bij MSC Meppel gespeeld in F5, F3, F1, E3, E1, D2, D1, C2, C1. Begin 2017 stak de aanleg voor doelverdedigen er bij de lange goalie al met kop en schouders bovenuit toen de Drentse doelman, een paar dagen na z’n veertiende verjaardag, werd geselecteerd voor Jonger Oranje Onder 17. Bryan is een echte clubkeeper geworden bij Achilles 1894 in de F1, E1, D2, D1, C2, B1. Ook hebben ze buiten het keepen om een koddige kwajongensglimlach. En een identieke Eye-Of-The-Tiger-blik zodra ze in het doel staan. Beiden zijn ze enig kind met sportieve ouders als stimulans. Bryan is trots op z’n moeder: “Bethan trainde voor haar kunstschaatsen zowel in haar geboorteland Engeland als in Nederland. Vervolgens heeft ze bij hockeyclub GHBS uit de stad Groningen op een hoog niveau gekeept.” Stue heeft het keepen niet alleen van z’n moeder, zoals Bryan. Stue’s vader verdedigde het doel van SV Twedo, Sportvereniging Tweelingsdorp, in Nieuw-Amsterdam-Veenoord. Stue’s moeder stond steevast in het doel op de lagere school bij handbal- en voetbalevenementen. Z’n snelle armbewegingen erfde de MSC-keeper wellicht van moeder Annette. Die was bij de Zuidwoldense zwemclub ‘De Watersnip’ ook een verdienstelijk borstcrawlster: “Mijn vader”, vertelt Stue, “heeft gekeept en is tegenwoordig keeperstrainer bij de Meppelse Keeperacademy van Alberto Schipper die bij MSC de keeperstrainingen verzorgt. Pa’s motto ‘zweven is leven’ heeft mij ook gegrepen.” Bryan en Stue, die unaniem vinden dat Andre Onana de beste keeper van de Eredivisie is – “Zijn katachtige reacties passen bij mij”, zegt Bryan – mikken gebroederlijk op een eigen toekomst als profkeeper. Mocht dat niet lukken, dan willen ze trainer, sportdocent of keeperstrainer worden. Vierdejaars VMBO’er Stue heeft als enige een ‘onsportieve’ escape bedacht: autotechniek. Terwijl Bryan volgend schooljaar al de sportieve beroepskant opduikt. De oudste van het keepersduo verruilt dan de Christelijke Scholengemeenschap Vincent van Gogh, in Assen, met een VMBO mavodiploma op zak, voor het Johan Cruijff College in Groningen. Waar hij de studie Sport en bewegen op gaat pakken.

BRYAN ZWEEFT NAAR DE BAL, TERWIJL STUE GOEDKEUREND TOEKIJKT. FOTO: ANNETTE EMMINK

De voetbalvrienden voldoen wat betreft vlieguren aan de zogenaamde 10.000 uren regel van Anders Ericsson. De Zweedse psycholoog die vanaf 1993 beweert dat je met 10.000 uren gerichte training, mits coaches en faciliteiten goed genoeg zijn, op alle gebieden in tien jaar tijd, zonder uitgesproken aanleg, de top kan halen. Bill Gates, The Beatles en Cristiano Ronaldo gelden in deze optiek als aansprekende voorbeelden. Arjan Bosschaart, de ex-prof van Sparta en PEC Zwolle die bij MSC Meppel de teamtrainer is van Stue, onderschrijft dat: “Stue traint veel. Die gaat die 10.000 uren makkelijk halen. Dan is het logisch dat je stappen maakt. In de winterstop van 2016-2017 heeft hij zich vanuit de C2, door z’n extra arbeid, in de C1 geknokt. Het afgelopen seizoen is Stue door zijn tomeloze toewijding ook weer enorm vooruitgegaan. We zijn met MSC C1 kampioen geworden van de Hoofdklasse. Stue was belangrijk. We kregen slechts elf goals tegen.”

STUE GEEFT GEDREVEN KEEPERSTRAINING BIJ THE DUTCH GOALKEEPERS ACADEMY. FOTO: ANNETTE EMMINK

Qua trainingsuren staan Bryan en Stue in het seizoen 2017-2018 op gelijke voet. Zes dagen per week beheerst het verwerken van ballen hun brein. Op zaterdag een wedstrijd spelen, zondags afreizen naar Zwolle om als duo te trainen en training te geven bij The Dutch Goalkeepers Academy. Stue traint op dinsdag en donderdag bij zijn eigen MSC B1-team. De Meppelaar geeft namens The Dutch Goalkeepers Academy op woensdag- en vrijdagavonden, in Zwolle en Dronten, tevens training aan jonge keepers. Zes dagen in de week keept de Manchester United-fan Bryan Davies bij ‘zijn’ Roodzwarten van Achilles 1894. Door te trainen met de B1, A1 en zelfs met het eerste elftal. Deze andere vorm van ‘Life of Bryan’ heeft aldus Tim Migchelsen, eerste elftalspeler en jeugdtrainer bij Achilles 1894, ook voor de Assenaar effect gesorteerd: “Een seizoen geleden was Bryan nog keeper van de C2. We hebben hem het afgelopen seizoen een kans gegeven in de B1, ondanks z’n geringe lengte. Dat is prima gegaan met een plek in de middenmoot van de Vierde Divisie. Want Bryan is technisch een fantastische keeper. Hij is van redelijk goed naar hartstikke goed gegaan. Nu al één van de beteren bij Achilles volgens Mark Ekhart, de keeperstrainer van het eerste.”

‘ZWEVEN IS LEVEN’’ VOOR STUE. DAT HEEFT HIJ VAN Z’N VADER. FOTO: THE DUTCH GOALKEEPERS ACADEMY

De zevende dag van de week is sinds halverwege 2016 voor de hedendaagse twee-eenheid dus een ‘zwevende’ dag. Lekker duiken op kunstgras bij Be Quick’28, tegenover het MAC³PARK stadion van PEC Zwolle. Bij The Dutch Goalkeepers Academy slaan Bryan en Stue dan, na zes dagen contact op afstand, de handen ineen, om elkaars springplank te zijn. Op de wijze waarop IJsland haar jeugd jaren geleden begon op te leiden voor het huidige WK-debuut: lerend van elkaar onder professionele begeleiding. Wat heeft geleid tot de heldenrol van Hannes Halldorsson. De ex-NEC-keeper die Lionel Messi’s strafschop op 16 juni voorbeeldig keerde. Eser Elmali daagt zijn keepers op een vergelijkbare manier uit en creëert de faciliteiten, voor het bereiken van, zoals hij het noemt, een ‘next level’. De geestelijke vader van The Dutch Goalkeepers Academy, die de juiste prikkels voor het slagen van de 10.000 uren regel aandraagt, is trots op de ontwikkeling die zijn pupillen hebben doorgemaakt: “Toen ik Stue en Bryan leerde kennen, zag ik twee teleurgestelde keepers op jacht naar vertrouwen en nieuwe uitdagingen. Parels op het veld, maar daarbuiten enorm ingetogen. Dat kwam denk ik omdat ze allebei enig kind zijn. Daarom heb ik ze van groepstrainingen over laten stappen naar duotrainingen. Door het steeds samen trainen ontstond er veel meer interactie, intensiteit en samenwerking. Ze werden elkaars stimulans en richtpunt. Ook heb ik ze twee jaar geleden aangesteld als trainers bij ons. Om ze op het persoonlijke vlak ook verder te helpen. Trainingen leiden houdt in initiatief nemen, haalbare doelen stellen, oefenstof bedenken en verantwoording nemen. Daardoor werden deze ingetogen kanjers spraakzame vrienden.” ‘Meer mensen mondig maken’, in 1975 oorspronkelijk bedoeld om het onderwijs te verbeteren, werkt op kleine schaal uitstekend bij de jong bloed wakker schuddende keepersopleiding van de ex-profkeeper van PEC Zwolle en FC Emmen, Eser Elmali.

STUE EN BRYAN MAKEN ELKAAR DOOR DUO TRAININGEN BETER. FOTO: ANNETTE EMMINK

De keepende kameraden, en bloc bewonderaars van de reflexen en voetballende oplossingen van Marc-André ter Stegen, scherpen nu druk discussiërend elkaars sterke punten aan. Zoals één tegen één duels, sprongkracht, handelingssnelheid, voetenwerk en reflexen. Ook elkaars mindere kanten komen ruimschoots aan bod. Bryan leert preciezer positie kiezen van Stue. Andersom helpt Bryan bij het verbeteren van het meevoetballen, waarbij Stue’s linkerbeen nog weleens tegenstribbelt. Door het trainen met elkaar en het trainen van jeugdkeepers in Zwolle, waarbij Elmali de twee zelf oefenstof laat bedenken en uitwerken, beklijft hetgeen ze leren beter en sneller. Bryan, de geboren Britse Drent die als kleuter vanwege z’n moeder eerder vloeiend Engels spreekt dan Nederlands, houdt van Engelse trainingsvormen: “Op YouTube bekijk ik trainingen van Joe Hart. Hij is fysiek sterk, snel en laat het duiken in de hoeken goed zien. Die voorbeelden vertaal ik dan naar de keepers die ik train. Dat is leuk om te doen, want je denkt heel veel na over het keepen.”

BRYAN DAVIES HEEFT SPRONGKRACHT ALS GEHEIM WAPEN. FOTO: BETHAN DAVIES

De verbondenheid betekent voor het koppel keepers veel. Bryan is gehecht aan z’n beste vriend: “We hebben vanaf het begin een klik met elkaar. Dat komt doordat we even fanatiek zijn en hetzelfde willen bereiken. We zijn met respect vrienden en rivalen tegelijk. Er is altijd die rivaliteit om beter te willen zijn, maar we helpen elkaar ook. Bij mij komt voetbal op één, daarna komen mijn ouders en Stue staat als beste vriend op drie. Deze vriendschap betekent alles voor mij. Dat we beiden van Hiphop met een lekkere beat houden, hij van Engelse en ik van Hollandse, maakt het nog leuker. Straks samen naar het WK kijken. We zijn benieuwd hoe bijvoorbeeld De Gea, Courtois en Schmeichel het gaan doen. Daar kunnen we dan weer uren over napraten.” Stue beaamt dat en voegt eraan toe: “We leren inderdaad veel van elkaar. Doordat we onze wedstrijden met elkaar bespreken blijven we scherp en kritisch. Zo samen met keepen bezig zijn, zorgt ervoor dat we sneller vooruit gaan. We kunnen als we samen de stad in gaan veel lol maken, maar merkbaar beter worden zorgt voor het meeste plezier.”

BRYAN CONTROLEERT OF ZIJN PUPILLEN GOED OPDRUKKEN. FOTO: ANNETTE EMMINK

Natuurlijk willen de bloedsbroeders, net als alle andere fanatieke jeugdkeepers, doorstoten naar een BVO. Maar is dat ook reëel? Eser Elmali werkt er met zijn twee talenten naar toe: “Beide heren hebben veel stappen gemaakt. Hun ontwikkeling als keeper en mens is zo gegroeid dat ik durf te stellen dat beide heren een mooie toekomst tegemoet gaan. Bryan die nu vaste keeper van Achilles B1 is geworden en Stue die een stage heeft gekregen bij PEC Zwolle. Het vreet wel aan me dat Stue niet door mocht bij PEC. Ik denk dat PEC hem had moeten houden. Veel BVO’s kijken helaas meer naar het huidige niveau dan de ontwikkeling en potentie.” Tim Migchelsen gaat met Bryan Davies enthousiast het nieuwe seizoen in bij Achilles 1894 B1: “Ik hoop dat Bryan de lengte in schiet. Dan komen z’n kwaliteiten nog beter tot z’n recht. Hij kan hier zeker het eerste halen en met meer lengte zie ik hem nog wel hoger dan de Hoofdklasse keepen in de toekomst.” Arjan Bosschaart van MSC Meppel B1 ziet dat de langere Stue veel potentie heeft: “Stue is mentaal heel goed en heeft met bijna twee meter een uitstekende lengte. Ik zie hem wel de top van het amateurvoetbal halen.”

ER WORDT HARD GEWERKT, MAAR OOK VEEL GELACHEN OP DE ZONDAGSE TRAININGEN IN ZWOLLE. FOTO: THE DUTCH GOALKEEPERS ACADEMY

De loyaliteit die de keeperscombi naar elkaar toont, hebben ze ook voor hun club èn The Dutch Goalkeepers Academy. Na uitstapjes bij andere keepersscholen beseffen Bryan en Stue dat ze in Zwolle hun draai gevonden hebben. Elmali is er content mee: “Ik ben blij om te zien dat het twee goede ambassadeurs van onze opleiding zijn geworden. Het doet mij goed dat ze, ondanks lokroepen van andere keepersscholen, The Dutch Goalkeepers Academy trouw zijn gebleven. Succes vind je niet, maar maak je zelf. Het succes dat zij tot nu toe hebben gemaakt en in de toekomst zullen gaan maken, komt voort uit doelgericht werken met een goede strategie. Ik hoop ze nog lang te mogen ondersteunen. Het betekent voor mij ook veel dat The Dutch Goalkeepers Academy niet alleen keepers beter maakt, maar ook de voorwaarden kan scheppen om een waardige vriendschap te laten opbloeien.”

INITIATIEF TONEN OP DE TRAINING LEIDT TOT LEF IN DE WEDSTRIJD VOOR STUE BIJ MSC B1. FOTO: ANNETTE EMMINK

Naar boven

SALE !