Jeugdkeepers

Dylano Klaver wil via Scagha’66 in de handschoenen van Begois kruipen

Foto: Pierre Mettes

Ze zijn nu nog drie kootjes te groot; de keepershandschoenen van Kevin Begois. Maar er bestaat geen betere stimulans voor Dylano, Mike Klaver. De twaalfjarige keeper koestert hondstrouw de handschoenen van de PEC Zwolle-goalie. Dylano kreeg ze door een Franse buldog in handen. In de toekomst doelt de Schagenaar op een zo hoog mogelijk niveau om ermee uit te blinken. De jongste keeper op een WK worden, was zijn ultieme wens. Die doelstelling heeft Klaver met pijn in het hart bijgesteld. Scagha’66 moet de springplank worden voor een mooie, meer realistische toekomst als keeper. Daar gaat de doelverdediger van SRC/Schagen, met de lenigheid van een karateka, alles aan doen.

Het seizoen 2016-2017 zit er bijna op. D2-Doelman Dylano Klaver kijkt met een goed gevoel terug en vooruit. De leerling van het Schagense Regius College heeft in het doel van de SRC/Schagen Combinatie J013-2 (D2) fikse sprongen gemaakt. Vanaf de zwaarbevochten 2-4 uitwinst tegen VV Winkel, op 2 april moest een 2-0 achterstand worden weggewerkt, strijdt het Schagense jeugdteam met JVC Julianadorp om het kampioenschap. De goede prestaties van doorzetter Dylano, zijn lijfspreuk is ‘Gewoon de nul houden, is mijn doel’, vielen niet alleen op het veld op. Zaalvoetbalclub Scagha’66 scoutte de AZ-fan, zodat Dylano volgend speeljaar ook in de zaal gaat keepen bij Scagha’66 C2. Op 13 mei pakt SRC/Schagen in Hippolytushoef tegen VV Succes, na een eenvoudige 0-4 overwinning, Dylano’s vijfde clean sheet van het seizoen, de titel. Dit succes is voor Dylano tot nu toe, in zijn beste speeljaar, het mooiste keepersmoment.

Het voetenwerk van Klaver is sterk. Dat is belangrijk in het tijdperk van de meevoetballende keeper. Als F-je speelde de voormalige leerling van basisschool De Vogelweid in de spits. Af en toe kwam de rechtspoot vanwege een wisselsyteem in het doel terecht, omdat SRC-F6 geen vaste goalie had. Keepen vond de F-pupil tussen 2009 en 2011 nog raar. In de E-tjes werd dat anders. De geboren Den Heldenaar stond elke wedstrijd één helft in het doel. Zo kreeg de fanatieke ‘Spring in ’t Veld’ de smaak te pakken. Duidelijk werd dat keepen hem beter afging dan voetballen. Daarom koos de Schagen-Racing-Club-speler bij de overgang van de E-tjes naar de D-junioren definitief voor het keepen. Dylano legde daarbij de lat meteen extreem hoog: “Ik wilde de jongste keeper op een WK worden. Maar weet nu dat dit niet gaat lukken. Dan maar proberen om Oranje te halen of profkeeper bij AZ te worden.” Het is vanzelfsprekend dat voor Klaver, met deze idealen, Gianluigi Donnarumma een rolmodel is.

VAN FANATIEKE KARATEKA TOVERDE DYLANO ZICHZELF OM TOT EEN GEPASSIONEERDE KEEPER. FOTO: FAMILIE KLAVER

VAN FANATIEKE KARATEKA TOVERDE DYLANO ZICHZELF OM TOT EEN GEPASSIONEERDE KEEPER. FOTO: FAMILIE KLAVER

Toeval bestaat niet. Maar wel voor de Noord-Hollandse jeugdkeeper. Met karate legde hij het fundament voor z’n lenigheid. De oudste broer van Keayen en Nowen haalde van z’n zevende tot z’n elfde verschillende banden bij Genseikan Karatedo. Maar de echte duw naar het doel was onmogelijk te voorspellen. Twee jaar geleden stond Anja Begois op de stoep van huize Klaver. Om een puppy op te halen. Uit het nest van huishond Moos, een Franse buldog. Omdat zij wist dat Dylano keepte, toverde deze Belgische dame een paar keepershandschoenen van haar broer, profkeeper Kevin Begois, tevoorschijn. Sindsdien gaat de ex-karateka, het moment viel samen met zijn overgang van SRC E1 naar SCR D2, vol voor het keepen. Op Sportpark Groeneweg zet de Buffon-fan alles op alles met keeperstrainer Ronald Cornelisse. Vader Mark, ooit een noeste verdediger bij VV Vesdo in Schagerbrug, neemt Dylano regelmatig mee naar de velden van de Groenwitte Vierdeklasser om met zijn zoon extra te oefenen op de linkerhoek, het insnijden en hoge ballen. Op vrijdagavonden traint de jonge Klaver-goalie in Alkmaar met Chris Ouwendijk bij Keepersworld, de keepersschool van AZ-keepersscout Mark van Stipriaan. En als het schoolwerk het toelaat trekt de hondenliefhebber er met z’n vrienden Boet, Kick en Mark op uit om te voetballen. Dylano woont tegenover VV SRC. Dus in een oogwenk is de Havoleerling, gymnastiek is zijn favoriete vak, waar hij wezen is: in het doel.

DYLANO PAKT STIJLVOL EEN BAL OP DE TRAINING. FOTO: MARTIN CLOOS (SPORTSGEN SPORTMARKETING)

DYLANO PAKT STIJLVOL EEN BAL OP DE TRAINING. FOTO: MARTIN CLOOS (SPORTSGEN SPORTMARKETING)

Het duurt nog een paar jaar voordat Klavers knuisten groot genoeg zijn voor de handschoenen van Kevin Begois. Maar de Aviata-gloves van de Antwerpse concurrent van Micky van der Hart bij PEC Zwolle, het foam wordt nat gehouden om uitdrogen te voorkomen, zijn en blijven een stimulans voor Dylano om zo goed mogelijk te worden. Het nieuwe avontuur in de zaal bij Scagha’66 is tegelijkertijd een pepmiddel. De fanatieke doelman van SRC zal daardoor op het veld, snel voetenwerk is al een kwaliteit van hem, ook nog sterker worden in één tegen één situaties. Met moeder Jessica, vader Mark, de grootouders Marriët de Bruijn, Hans van Schip, Yvonne en Sjaak Euser, als trouwste fans, hoopt de keepende Alkmaar-Zaanstreek-supporter straks bij de senioren op een hoger niveau uit te komen dan de Vierde Klasse A waar VV SRC nu speelt. Wie weet met de dan veertigjarige Begois achter het doel. Zodat de Zuiderbuur met eigen ogen kan vaststellen dat zijn ’oude’ handschoenen goed terecht zijn gekomen.

Dylano Klaver voor het AFAS stadion

NATUURLIJK WIL DYLANO KLAVER GRAAG PROFKEEPER WORDEN. HET LIEFST BIJ AZ.

Naar bovenAlle sweaters: 1+1 GRATIS!