Jeugdkeepers

Brede School Hatert pakt met ‘Passy’ derde plaats van Gelderland-Zuid

Foto: Maarten Omvlee

Het schoolvoetbal in Gelderland heeft dit jaar genoten van een smaakmaker. In het doel van de Nijmeegse Brede School Hatert schitterde Passy Mansaré. Een keeperstalent met de energie en emoties van André Onana. Op elfjarige leeftijd volledig verslingerd aan het doelverdedigen. Een lange, lenige, lefkeeper die reflexen koppelt aan passie. Bereid om elke wedstrijd tot het uiterste te gaan. De keeper van Union JO13-2 (D2) heeft met ‘Passy’ een toepasselijke naam. Zijn ogen stralen als de bal zijn kant op komt.

Met Passy Mansaré in het doel wordt de Brede School Hatert, in de categorie jongens groep 7 en 8, op 21 april schoolvoetbalkampioen van Nijmegen. De ‘Zwarte Panter van De Vossenburcht’, samen met basisschool De Klumpert vormt De Vossenburcht het team van Brede School Hatert, is een adembenemende verschijning. Buiten het veld rustig. Binnen de lijnen een poema. De bal is z’n prooi. In de finale behoedt de fan van Real Madrid èn Keylor Navas zijn ploeg katachtig voor een 0-2 achterstand. Zoals Iker Casillas in de WK-finale van 2010 met een grote teen redt tegen Oranje, zo voorkomt Passy een tegentreffer. De vroegere verdediger van SV Hatert F2 staat aan de basis van de 2-1 winst. Waardoor de Brede School Hatert, ten koste van De Dukendonck, voor het eerst de Nijmeegse titel verovert.

DE CRUCIALE REDDING

DE CRUCIALE REDDING OP 21 APRIL. DE RECHTERVOET VOORKOMT EEN 0-2 ACHTERSTAND.

Je hoeft geen keepersverstand te hebben of scout te zijn, om te zien dat Passy er qua beleving en overgave met kop en schouders bovenuit springt. Elke keer op weg naar de bal alsof zijn leven ervan af hangt. Niet bang om fouten te maken. Lol en lef staan centraal. Vreugde en verdriet gaan hand-in-hand. Een misser levert net zo makkelijk tranen op als een fantastische redding. Die Onana-achtige beleving, waarmee hij ver kan komen, heeft hij van z’n vader. Passy senior komt uit Guinee-Conakry. In voormalig Frans-Guinee voetbalde Passy’s pa met blote voeten op zand. Ieder kind voetbalde. Er was geen ander speelgoed dan een krakkemikkige bal. Elk partijtje werd beleefd als Champions League finale. Op alle posities kon de opvoeder uit de voeten. Hij gaf zijn zoon niet alleen de passie voor het spel, maar vooral de honger naar actie. En de wil om te winnen. Vandaar dat Passy junior bij SV Hatert in de F-jes zijn kans greep toen de vaste keeper een keer niet kwam opdagen: “Verdedigen vond ik saai. Keepen is veel spannender. Een goede of foute actie heeft meteen gevolgen. Lekker duiken vind ik natuurlijk het leukste. Dat is de belangrijkste reden dat ik ben gaan keepen.” Sindsdien is ‘De Onana van Hatert’, tegenwoordig keeper van Union JO13-2, niet meer weg te slaan uit het doel. Het keeperstalent dat Keylor Navas bewondert, omdat de Costa Ricaan altijd vol lef voor de bal gaat, durft hardop te dromen: “Ik wil profkeeper worden. Het liefst bij Real Madrid. Maar als ik in het eerste van NEC of Vitesse kan komen, zou dat ook geweldig zijn. Daarom ben ik van SV Hatert naar Union gegaan. Want ik wil altijd beter worden en kreeg de kans om bij Union en de E1 te keepen. Bij Union is de begeleiding serieuzer dan bij SV Hatert. Van mijn eerste keeperstrainer Maarten Paes en ook mijn huidige keeperstrainer heb ik veel geleerd.”

Navraag van KlasseKeepers bij Maarten Paes, dè keepersbelofte van Jong N.E.C., toont aan dat Passy de drang om steeds beter te worden niet uit z’n duim zuigt: “Ja Passy heb ik getraind bij Union E1. Hij is lang voor z’n leeftijd en toch heel lenig. Zoals gedreven als hij is, daar heb ik van genoten. Hij heeft talent, gaat voor elke bal en is leergierig. Een mooie mix om verder te komen.”

PASSY MANSARÉ.

VOL LEF OP HET JUISTE MOMENT UITKOMEN IS EEN KWALITEIT VAN PASSY MANSARÉ.

Op 10 mei heeft de ongepolijste diamant zijn ‘passy’ in de strijd gegooid tijdens een op zijn lijf geschreven, zenuwslopende penaltyreeks. Na het behalen van het Nijmeegs kampioenschap schoolvoetbal, volgde in Groesbeek de strijd om het kampioenschap van Gelderland-Zuid. Brede School Hatert speelde op de velden van De Treffers in de troostfinale met 2-2 gelijk tegen de Beuningse basisschool De Reuzepas. Zonder verlenging was het tijd voor strafschoppen. Met de achtentwintigste penalty trok team-Hatert, na twintig doldwaze minuten, aan het langste eind. Nog nooit kende het schoolvoetbal zo’n lange penaltyreeks. Passy pakte twee strafschoppen, miste er zelf één, maar stopte daarna z’n derde penalty, oftewel pingel nummer zeventwintig, alsof er niets gebeurd was. Waardoor zijn team zorgde voor een historisch hoogtepunt: de derde plaats in het district Gelderland-Zuid.

Op zaterdag 13 mei heeft Passy Mansaré alweer een gat in de lucht kunnen springen. In Druten won Union D2 met 0-7 van DIO’30. Door die klinkende cijfers werd het kampioenschap in de wacht gesleept. Dit succes kostte de 1 meter 70 lange D-junior beduidend minder bloed, zweet en tranen dan de derde plaats bij het schoolvoetbal. Toch was de vreugdedans er niet minder om. Wat de toekomst voor Passy in petto heeft weet niemand. Union is een uitstekende club om verder te komen. De jeugdopleiding op Sportpark De Kluis beschikt over ervaren trainers en is aangesloten is bij de Soccer Plan / AJAX Online Academy. Duidelijk is dat het voor scouts nu al de moeite waard is om ‘De Lievelingskeeper van Ma Anouschka Slingerland’, die droomt van Estadio Santiago Bernabéu, tijdens een paar ‘Passyspelen’ gade te slaan. Voor de in de Nijmeegse wijk Hatert woonachtige schoolvoetbalkampioen zijn momenteel de selectietrainingen van Union belangrijker. Passy hoopt daardoor volgend seizoen de hand te leggen op een plek onder de lat in Union J013-1 (D1).

PASSY MANSARÉ

PASSY MANSARÉ WIL PROFKEEPER WORDEN BIJ REAL MADRID IN HET BERNABÉU STADION.

Naar bovenAlle sweaters: 1+1 GRATIS!