Laatste nieuws

Swinkels heeft met clean sheets grote hand in kampioenschap SV Ysselsteyn

Foto: Maarten Omvlee

Op zondag 14 mei heeft SV Ysselsteyn in de Vierde Klasse F overtuigend de titel gepakt. Tegen nummer twee, Olympia’18 uit Boxmeer, won de koploper met ruime cijfers: 4-0. Wie uitgaat van scorebordjournalistiek denkt al gauw dat het team van trainer Ruud Jenneskens het kampioenschapsduel best zonder doelman had kunnen spelen. Toch bewees Mark Swinkels wederom z’n waarde in het doel van de Roodwitten. Hij stond met de veertiende competitie-clean-sheet aan de basis van de allesbepalende, negende thuisoverwinning.

Ruim zeshonderd toeschouwers zagen op Sportpark De Vlies dat Olympia’18 in de eerste helft de koploper van 4F, district Zuid II, op eigen veld het vuur aan de schenen legde. De Boxmeerse nummer twee raakte in de twaalfde minuut, uit een vrije trap, de paal. Met drie punten achterstand moest Olympia in de laatste competitiewedstrijd SV Ysselsteyn verslaan om een beslissingswedstrijd om de titel uit het vuur te slepen. Terwijl SV Ysselsteyn aan een gelijkspel voldoende had om een uitzonderlijk seizoen te bekronen met het kampioenschap. Ysselsteyn-doelman Swinkels zag zijn veertiende clean sheet van de competitie bijna in rook opgaan. Vooral toen vijf minuten later, na een Olympia-corner, linksback Willem Janssen een bal van de lijn moest halen.

SV Ysselsteyn speelt onder leiding van Ruud Jenneskens al drie seizoenen in een voor amateurbegrippen opmerkelijke opstelling; met drie verdedigers, vijf middenvelders, twee aanvallers. Mark Swinkels, geen familie van doelman Ruud Swinkels van FC Eindhoven, staat er al tweeëneenhalf seizoen als onbetwiste nummer één achter: “Het geeft mij meer ruimte om uit te komen. En door vijf spelers op het middenveld, winnen wij de meeste duels. Zo komen tegenstanders amper aan gevaarlijke aanvallen toe en zijn wij in de omschakeling levensgevaarlijk.” De woorden van de geboren en getogen Ysselsteyner worden onderstreept door het aantal keren dat hij dit seizoen de nul heeft gehouden; veertien keer in de competitie en één keer in de beker. En het begin van de tweede helft kan ook als bewijsmateriaal worden aangevoerd. In de eerste minuut van het tweede bedrijf scoort Stan Bouten, na een afgeslagen aanval van Olympia, de bevrijdende 1-0. Net als Feyenoord weet SV Ysselsteyn dan op zondag 14 mei 2017 dat de titel binnen is. Toch moet de keepende constructiebankwerker tweeëntwintig minuten voor tijd de handen flink nog uit de mouwen steken. Een uitdraaiende corner van Olympia’18 wordt hard ingekopt door middenvelder Okki van Dalen. Met een zweefduik, strak onder de lat, zorgt de drieëntwintigjarig sluitpost ervoor dat de fans van SV Ysselsteyn met een gerust hart de champagne koud kunnen zetten. Na die safe, de veertiende clean sheet komt net als alle anderen niet aanwaaien, loopt SV Ysselsteyn gestaag uit naar 4-0. Een uitblinkende Dennis Teunissen bereidt de eerste drie treffers voor. ‘De Kuyt van Ysselsteyn’ mag als beloning, in blessuretijd, het laatste doelpunt zelf binnentikken. Na achtentwintig jaar keert de club uit de Peel door het dik verdiende kampioenschap terug in de Derde Klasse.

SV YSSTELSTEYN

SV YSSTELSTEYN VIERT FEEST: NA 28 JAAR TERUG IN DE DERDE KLASSE.

Voor de 1 meter 75 lange lasser van agrarische machines bij LMB Rovadi in zijn geboortedorp, is de promotie naar de Derde Klasse een absoluut hoogtepunt. Vorig seizoen werd SV Ysselsteyn tweede in de Vierde Klasse F. Swinkels pakte toen ook al twaalf keer de nul. In de eerste ronde van de nacompetitie werd Marks team echter met penalty’s door VVV’03 naar huis gestuurd: “Ja dat was jammer. Vorig jaar lukte het net niet om te promoveren. En ik ben geen penaltykiller. Vandaar dat ik nu blij ben met rechtstreekse promotie en twee keer vaker de nul.”

Mark speelt zijn hele leven al bij SV Ysselsteyn. In de F-jes was hij met zesenvijftig goals in één seizoen een gewilde spits. Als B-junior trok hij pas keepershandschoenen aan. Omdat er geen goalie voorhanden was. Vanaf die tijd heeft de rechtspoot met veel plezier leren scoren met het stoppen van ballen.

VRIENDIN NIKKI BOUWERIKS IS TROTS HAAR DOELMAN DIE OOK HOUDT VAN ‘DE NUL’.

VRIENDIN NIKKI BOUWERIKS IS TROTS OP HAAR DOELMAN, DIE OOK HOUDT VAN ‘DE NUL’.

‘De Groene Goalie’ staat al tweeëneenhalf jaar vast in het eerste elftal. Hij weet nog precies dat zijn droom op 26 oktober 2014 uitkwam: “Ik kwam terug na een wedstrijd met het derde. Onze trainer, Ruud Jenneskens, riep me bij zich. Ondanks dat ik in het derde keepte, was ik in de selectie de tweede keus. Omdat eerste doelman Danny Plum geblesseerd was, mocht ik thuis tegen Stiphout Vooruit mijn eerste minuten maken in het eerste. We wonnen met 4-0. Ik hield de nul. Dat was nog niet gelukt dat seizoen. Vandaar dat ik mijn debuut niet gauw vergeet.”

Mark Swinkels en ‘De Nul’. Het is een liefdesrelatie die hopelijk nog lang stand houdt. De afgelopen seizoenen zat er een explosief stijgende lijn in: 2014-2015 3X, 2015-2016 12X, 2016-2017 14X. Waardoor de voormalige ROC-student van Ter-Aa in Helmond een grote hand had in het kampioenschap van ‘zijn’ SV Ysselsteyn. Hoeveel keer Swinkels de nul kan omarmen volgend seizoen op een hoger niveau, is moeilijk te voorspellen. Er ligt dus een boeiende uitdaging in het verschiet. De Derde Klasse zal hem in 2017-2018 zeer zeker de handschoen toewerpen.

Naar boven

KLASSEKEEPERS SHOP


Ontdek de #KlasseKeepers-hoodies!