Een klasse apart

Stef Brummel mentaal boegbeeld bij Vitesse en The Dutch Goalkeepers Academy

Brummel Stef Vitesse
Foto: Maarten Omvlee

Stef Brummel is op z’n negentiende al een oude bekende bij Vitesse. Eén van de weinige keepers die in tien jaar de hele jeugdopleiding van de Arnhemse profclub doorliep. Op karakter knokte de energieke Epenaar zich van Vitesse/AGOVV O11 naar Jong Vitesse. Nu hij als kersverse senior z’n beloning kreeg, een felbegeerd profcontract uit handen van technisch directeur Mo Allach, lonkt de stap naar de A-selectie. Na een decennium Vitesse zal Stef zijn mentale motor in de volgende versnelling zetten, want de doorzetter droomt van het GelreDome. De prille prof is tegelijkertijd één van de jongste keeperstrainers van Nederland. Bij The Dutch Goalkeepers Academy van Eser Elmali leren jeugdkeepers van Stef wat er komt kijken bij de wil om te slagen. Hoe je gedreven zo’n mentale motor opbouwt en onderhoudt.

In de F-jes van SV Epe was Stef Brummel, met zijn aangeboren lichtvoetigheid, een makkelijk scorende spits. Met links en rechts vlogen de ballen tegen het net, maar De ‘Ricky van Wolfswinkel in spe’ haalde daar te weinig voldoening uit. Hij zocht meer weerstand, meer uitdaging. Aanvallers van het scoren afhouden, leek hem moeilijker en daarom mooier. Moeder Harriëtte huiverde. Zij hield haar jongste zoon, omdat ze keepers als kanonnenvoer zag, drie jaar van het keepen af. Totdat de basisschoolleerling van de Nieuwe Wisselse School de bemoedering in de wind sloeg. Na amper een half jaar als E-keeper plukte Eredivisionist Vitesse Stef Brummel van het gras op Sportpark De Wachtelenberg. Als beste keeper van het Marc Overmars E-toernooi viel de Veluwse Van der Sar-fan ruimschoots op in de hoofdstad van Gelderland. Anno 2017 is Stef nog steeds een bewonderaar van de keeper die met Manchester United de Champions League won. Brummels kijkt qua nuchterheid nog altijd in de spiegel als hij aan ‘Het IJskonijn’ denkt: “Van der Sar kon niet alleen geweldig keepen. Hij was super gedreven, maar straalde toch een adembenemende rust uit. Doordat medespelers op hem konden vertrouwen, gingen ze beter spelen. Zo nam hij zijn ploeg op sleeptouw. Ik oog ook ingetogen, coach beheerst, terwijl ik inwendig vol gas geef. Van der Sar zette zijn verdedigers zonder ophef goed neer. In zijn zakelijke manier van keepen, wat altijd een voorbeeld voor mij is geweest, zie ik mezelf terug.”

Stef Brummel in zijn debuut voor Jong Vitesse

Op 16 oktober 2016 wint in de Derde Divisie Jong Vitesse met een betrouwbare Brummel in Tiel van TEC: 1-2. Foto: Gerald van Zanten

Belofte Brummel kijkt terug op een prachtige periode als jeugdspeler van de Vitesse Voetbal Academie. In z’n eerste seizoen op Papendal (2008-2009) staat de pas negenjarige C-keeper van Vitesse/AGOVV O11 aan de basis van een dubbel: het kampioenschap in de eigen competitie en de Districtstitel. De geboren Apeldoorner pakt in 2011 met Vitesse/AGOVV O13 een andere dubbel: het kampioenschap en de beker. Beide successen zijn een opmaat naar nog fraaiere ogenblikken als Vitesse-talent. Op 27 februari 2016 verslaat Vitesse O19, het A1-team van trainer Joseph Oosting, in de halve finale van de beker de leeftijdsgenoten van Ajax. Na een 2-2 eindstand sleept Stef Brummel tijdens de strafschoppenserie de Arnhemse kastanjes uit het vuur. Die smaken vervolgens op 28 mei 2016 zo goed dat in de nationale A-finale ook de youngsters van NEC eraan moeten geloven. De Liverpool-aanhanger heeft een penaltykoelbloedigheid waar Bruce Grobbelaar z’n vingers bij afgelikt zou hebben. De eindstrijd wordt gespeeld in stadion De Goffert en eindigt na verlenging net als tegen Ajax in 2-2. Brummel bewijst zich tijdens het toetje van een zwaarbeladen streekderby als aankomend IJskonijn door twee pingels te pakken. Zijn beslissende rol in de bekerwinst is voor de geboren Apeldoorner de absolute apotheose van zijn geelzwarte jeugdopleiding: “Ik ben ooit gaan keepen om als doelman belangrijk te zijn voor het team. Dat kon ik in Nijmegen gelukkig waarmaken. Het winnen van de KNVB-beker voor A-junioren is veruit het mooiste moment uit mijn tijd als jeugdkeeper bij Vitesse.”

Dat Stefs profdebuut daarna niet lang uitblijft, is logisch. Op 16 oktober 2016 wint in de Derde Divisie Jong Vitesse met een betrouwbare Brummel in Tiel van TEC: 1-2. De Rijn-IJssel-student Beveiliging kan kennelijk ook zijn doel degelijk beveiligen. De weg omhoog is natuurlijk niet alleen geplaveid met succes. Uit bij GVVV op 18 maart 2017, het is Stefs vierde optreden in Jong Vitesse, laat de Onana-bewonderaar in de slotseconden onnodig een bal los. GVVV-aanvaller Frank Tervoert tikt de enige en winnende treffer binnen voor de Veenendalers. Maar Stef zou Stef niet zijn als hij zijn tanden niet zet in z’n keeperscarriére. Zijn mentale motor dieselt door, net zoals in alle tien de seizoenen bij de Vitesse-jeugd, naar de volgende wedstrijd. Tijdens zijn laatste optreden van het afgelopen seizoen bijt het trainingsbeest zich tegen Katwijk vast in een overwinning: 1-2. Op Papendal zijn ze tevreden over de vorderingen van de ‘langstzittende’ jeugdkeeper van de eigen opleiding. Dat Justin Bijlow (Feyenoord) en Maarten Paes (NEC) een debuut in Oranje in de weg staan, doet niets af aan de doorzetterskwaliteiten van Brummel. Mo Allach is er, net als moeder Harriëtte en vader Gert, Stefs trouwste supporters van het eerste uur, bij als ’De Epense rechtspoot’ halverwege juli 2017 zijn eerste profcontract ondertekent. De Technisch Directeur spreekt op de website van ‘Vites’ zijn vertrouwen uit in de nieuwe vijfde keeper van de kersverse bekerwinnaar: “Wij zijn altijd verheugd als een speler de hele voetbalacademie van Vitesse doorloopt en uiteindelijk een contract afdwingt.”

Brummel Stef Vitesse

Op Papendal zijn ze tevreden over de vorderingen van de ‘langstzittende’ jeugdkeeper van de eigen opleiding.

2017-2018 wordt een seizoen van de waarheid voor de benjamin van Gert en Harriëtte Brummel. Wat is volgens Stef, de jongere broer van Anton Brummel, die bij in Wissel bij SV Wissel als laatste man in de Vijfde Klasse speelt, het perspectief nu hij de hand heeft weten te leggen op een eenjarig contract met optie? “Als ik m’n mannetje sta in Jong Vitesse, hoop ik dat die optie wordt gelicht. Het wordt knokken om een plek in de A-selectie met Jeroen Houwen en Bilal Bayazit. Wij kennen elkaar van de Vitesse Voetbal Academie. Hebben alledrie een contract tot juli 2018. Het wordt dus een spannend seizoen, waarin ik weer alles ga geven.“ Met zijn kwaliteiten, als verlengstuk van wilskracht, wil de atletische penaltykiller zijn lengte van 1 meter 79 opvangen. Immers Telstar-legende Paul van der Meeren (1.70m) en Kostas Lamprou (1.70m) hebben in het verleden aangetoond dat kleine keepers ook kunnen doorbreken. “Ik kan goed meevoetballen, heb snelle reflexen en ook één tegen één kan ik goed uit de voeten. Klein zijn betekent dat je extra gefocust bent op goed positioneren en een goede timing. In de bal klimmen beheersen kleine keepers vaak goed. En als ik ‘los’ roep, neem ik ondanks mijn postuur alles onderweg mee. In het doel gaat de knop om. Flankballen pakken moet toch nog wel beter. Net als het coachen en brutaler worden in de zestien. Dat zijn mijn belangrijkste aandachtspunten.”

Brummels bestaan staat naast z’n MBO-studie nadrukkelijk in het teken van het keepen. Tijd voor een vriendin maakt hij niet. Naast bijna elke dag trainen op Papendal kiest de Veluwenaar bewust voor The Dutch Goalkeepers Academie. Daar traint hij spelenderwijs extra, omdat de FIFA-gelegenheids-gamer in Zwolle één van de jongste keeperstrainers van ons land is. De rol van keeper en keeperstrainer is, omdat hij ook zelf oefenstof maakt, een uitzonderlijke combinatie die weinig keepende tieners hem nadoen. “Ik leer zo doelbewust na te denken over het hoe en waarom van het keepen. Daar heb ik baat bij. En het is heerlijk om met jonge gasten te werken die ook alles doen om beter te worden. Het is niet toevallig dat ik zelf oefeningen bedenk voor het trainen van flankballen.”

Eser Elmali, de eigenaar van The Dutch Goalkeepers Academy, de ex-PEC Zwolle-goalie werkt bij zijn Dutch Goalkeepers Academy bewust met een keur aan jonge trainers, is blij met de inbreng en activiteiten van ‘zijn’ Vitesse-keeper: “Stef is een toegevoegde waarde voor ons. Een voorbeeldige prof die doet wat hij moet doen en niet zeurt. Een nuchtere keeper met scherpe zelfkritiek. Die goed kan meevoetballen en veel sprongkracht heeft. Hij brengt niet alleen kwaliteit, maar ook persoonlijkheid mee, die belangrijk zijn voor de sfeer en cultuur van The Dutch Goalkeepers Academy. Onze keepers leren echt van een prof hoe het gaat op dat niveau en daarnaast wat zij eraan moeten doen om datgene te bereiken waar Stef nu staat.”

Brummel Stef Vitesse

In Arnhem en Zwolle is Stef Brummel op twee fronten een mentaal boegbeeld. Leergierig, gedreven, ambitieus.

In Arnhem en Zwolle is Stef Brummel op twee fronten een mentaal boegbeeld. Leergierig, gedreven, ambitieus. Wat de toekomst brengt weet niemand. Als ruggensteun wordt de jonge senior daarom begeleidt door het bureau Sportlife Management van Zabih Etemadi, de broer van De Graafschap-keeper Agil Etemadi, en Eser Elmali. Eser legt in een handomdraai uit waarom dat in deze cruciale loopbaanfase van Stef belangrijk is: “Wij bekijken zijn wedstrijden en houden statistieken bij. Door zorgvuldige evaluaties, stimuleren wij zijn ontwikkeling. We helpen hem straks met ons netwerk ook om goede keuzes te maken, mocht het bij Vitesse niet lukken om door te breken.”

Dat bij Stef doorbreken bij Vitesse op nummer één staat, leidt geen twijfel. De ‘Jongste Trots van SV Epe’ is een realist die het aandurft om te dromen: “Ik richt me zoals gezegd op Jong Vitesse. Mocht dat niet haalbaar zijn, geef ik mijn wens om prof te worden niet op. Met hulp van Sportlife Management ga ik dan op zoek naar alternatieven. Natuurlijk droom ik ervan om over een paar jaar deel uit te maken van een heerlijke heksenketel: in de GelreDome met Vitesse-1 de Gelderse derby keepen tegen NEC.” Dat het doelbewuste doorzetters zomaar mee kan zitten, bleek laatst in Rotterdam-Zuid. Waar de eveneens negentienjarige Justin Bijlow, vanwege blessures van Brad Jones en Kenneth Vermeer, onverwachts debuteerde in De Kuip tijdens Feyenoord-FC Twente.

Naar boven

SALE !