Jeugdkeepers

Waarom is Robbert den Dunnen op z’n zestiende al zo zelfbewust?

Foto: Maarten Omvlee

Op de elfde van de elfde wordt Robbert den Dunnen zeventien. De keeper van Go Ahead Eagles Onder 17 haalt zijn voldoening niet uit carnaval, maar uit keepen. In 2012 zien scouts van Vitesse in de rechtsbuiten van ZAC E1 zomaar een keeper voor hun jeugdopleiding. Na drie-en-een-half jaar Arnhem komt de eerste tegenslag voor het natuurtalent. Vitesse wil in 2015 niet verder met Robbert. De dan veertienjarige PEC-supporter antwoordt als Waterreus in z’n beste dagen. De Zwollenaar gaat bij Be Quick’28 keepen en wordt de eerste pupil van Eser Elmali bij Keepersschool Zwolle, de keepersopleiding die nu ook bekend is onder de naam ‘The Dutch Goalkeepers Academy’. Via het Nederlands Futsalteam Onder 17, trainingsstages bij PEC Zwolle en FC Emmen komt hij bij Go Ahead Eagles terecht. In Deventer laat ‘De Spring in ’t Veld’ zien dat de koek voor hem nog lang niet op is. Binnengehaald als tweede doelman voor het Eagles-Onder-17-team, keept Robbert binnen zes maanden zijn concurrent uit de basis. Het zijn knappe prestaties voor een tiener. Nog knapper worden die prestaties doordat de jonge topsporter zich de laatste jaren bij The Dutch Goalkeepers Academy heeft ontwikkeld tot een trainer die voorbeeldig z’n zelf ontwikkelde, plyometrisch georiënteerde, oefenstof weet over te brengen. Zonder een moment z’n VWO-studie te verwaarlozen. Keepers met het karakter van ‘De Zwolse Doorzetter’ geven hoop voor de toekomst. Wellicht als handvatten om het keepersvacuüm, dat is ontstaan na Van Breukelen, De Goeij, Menzo en Waterreus, eindelijk weer te kunnen opvullen.

Natuurtalent

Het keepen komt Robbert den Dunnen vijf jaar geleden aanwaaien. Niemand in zijn familie heeft ooit gekeept. In huize Den Dunnen waart wel een serene sportmentaliteit: vader Bram is een fanatieke fitnesser, moeder Christina een hartstochtelijke hardloopster. Met die bagage meldt de kleine Robbert zich in 2006 aan bij ZAC, de Zwolsche Athletische Club waar in de dertiger jaren de kampioen van de zwevende kopbal, Bep Bakhuys, in de spits stond. Als in 2012 de makkelijk scorende rechtsbuiten van ZAC E1, die dan al de bijnaam ‘De Kanonskogel’ draagt en als vleugelaanvaller het KNVB regioteam heeft gehaald, spontaan tijdens een partijtje op de scoutingsdag van Vitesse bij DTS’35 in Ede, in het doel gaat staan, verwijdt Adrie Broxks zijn pupillen. De keeperstrainer van de Vitesse Academie nodigt ‘Het Duveltje-uit-een-Doosje van ZAC’ meteen uit voor een keeperstraining bij de Arnhemse Eredivisionist. Als Robbert tijdens die proeftraining opnieuw een goede indruk achterlaat, volgt er een testwedstrijd op Sportcentrum Papendal. Het onverwachte traject mondt machtig mooi uit in een gedeelde plaats onder de lat in 2012-2013 bij Vitesse / AGOVV Onder 12.

Robbert den Dunnen beste keeper 2015

MARC OVERMARS REIKT IN 2015 DE TROFEE VAN BESTE KEEPER UIT AAN ROBBERT DEN DUNNEN. FOTO: RIJK VAN ARK

Dat goede voetballers aanleg hebben voor keepen, Johan Cruijff kon zweven als Jan van Beveren tijdens Oranje-trainingen, Pelé is reservekeeper geweest van Brazilië, geldt ook voor Robbert den Dunnen. Met Pasen 2015 valt ‘De Zwolse Zwever’ opnieuw op. Tijdens het negenendertigste Marc Overmars Internationaal Paastoernooi op de velden van SV Epe wordt de jeugdkeeper van Vitesse uitgeroepen tot beste doelman bij de jeugd onder 14 jaar. Doorslaggevend is de wedstrijd van Vitesse JO14 tegen de leeftijdgenoten van Borussia Dortmund, waarin Robbert opvallend opduikt. Toch moet de vroegere leerling van de Openbare Montessori Basisschool Zwolle in 2015 weg bij Vitesse. Op een moment dat hij dat niet verwacht: “Bij Vitesse had ik het goed naar m’n zin. Adrie Broxks heeft mij daar leren keepen. Hij schonk mij veel vertrouwen, had geduld en gaf goede trainingen. M’n basistechniek heb ik aan hem te danken. Ik had ook de indruk dat ik het niveau aankon, maar er kwamen ineens twee nieuwe jeugdkeepers naar Vitesse van om en nabij de één meter negentig. Daardoor moest ik volgens mij weg. Daar kon ik toen met mijn geringe lengte van 1.65 niet tegenop. Dat ik weg moest was een grote teleurstelling, maar ik heb ervoor gekozen om te blijven knokken voor het keepen.” Tegenslag kan een positieve- of negatieve uitwerking hebben. Robbert maakt Cruijffiaans van een nadeel een voordeel. Door de handschoen niet in de zestien te gooien, maakt hij zijn eerste stappen op weg naar z’n huidige zelfbewustheid. Met de vroege onderkenning dat talent niet kan zonder mentaliteit. Vanaf 2015-2016 verdedigt hij in de C1 de kleuren van Be Quick’28. In 2016-2017 wordt de Be Quick’er als één van de sterkhouders van trainer Arie Smit bij de Roodzwarten in JO17-1 kampioen van de Vierde Divisie.

Robbert den Dunnen in de zaal

ROBBERT DEN DUNNEN IN DE ZAAL MET HET NEDERLANDS ZAALVOETBALTEAM ONDER 17. FOTO: FAMILIE DEN DUNNEN

Terloops beleeft Robbert als rookie van zaalvoetbalclub IFC Donaci, tegenwoordig IFC Zwolle, begin 2017 z’n volgende natuurtalentmoment. Na een paar potjes in de zaal nodigt bondscoach Max Tjaden hem met een Broxks-gevoel uit voor het Nederlands Zaalvoetbalteam Onder 17 jaar. Den Dunnen mag ineens mee naar het Youth Development Tournament in Portugal. Waar Spanje, Italië en Portugal de tegenstanders zijn. Op 20 juni 2017 pakt de Zwolse zaalvoetbalrevelatie in Vila Real, hij speelt de hele eerste helft, z’n meeste speeltijd tegen het gastland. In een met 8-1 verloren duel houdt ‘De kleine Duvel’ zich weer zelfbewust en vol lef, in een hoos aan Portugese kansen, goed staande. “Het was mooi om mee te maken. We hadden tegen Portugal helaas geen schijn van kans. Eerlijk gezegd was de andere keeper beter. Vandaar dat ik blij was met de minuten die ik in het doel heb mogen staan.” Nu Den Dunnen bij Go Ahead Eagles in het team van ex-international Jan Kromkamp z’n draai als onbetwiste vaste keus heeft gevonden, is het zaalvoetbal weer uit zijn leven verdwenen. Terwijl de Donaci-doelman nog in de race was om mee te mogen met het Nederlands Zaalvoetbalteam Onder 18 jaar, mits kwalificatie zou lukken, naar de Jeugd Olympische Spelen volgend jaar in Argentinië: “Om volledig te gaan voor veldvoetbal ben ik gestopt in de zaal. Wel jammer dat ik het zaalvoetbal niet kan combineren met Go Ahead Eagles, training geven bij The Dutch Goalkeepers Academy en mijn Vwo-opleiding. Maar ik moest kiezen. Meerdere dingen half doen, is sowieso niets voor mij. Ik wil altijd het uiterste ergens uithalen.”

Van Vitesse ventje tot Go Ahead goalie

VAN VITESSE-VENTJE TOT GO AHEAD-GOALIE. FOTO’S: FAMILIE DEN DUNNEN / ERIK PASMAN

Feedback forever

Halverwege 2015, de Vitesse-periode is net voorbij, zoekt de gewezen ZAC’er doelbewust contact met Eser Elmali. Op een voetbaldag georganiseerd door Dennis Bekking, de oprichter van Stichting Voetbalontwikkeling Zwolle en toenmalig technisch manager van de Voetbalacademie van FC Twente, heeft Elmali de keepers onder z’n hoede. De Lamprou-volger, die Elmali nog kent van een keepersdag bij Be Quick’28, krijgt het voor elkaar dat de concurrent van Dennis Telgenkamp bij FC Emmen enthousiast raakt om hem privétrainingen te gaan geven. De tandartszoon die vanwege de tegenslag bij Vitesse tijdelijk op z’n tandvlees loopt, kan dan nog niet voorzien dat de samenwerking met de ex-prof van PEC Zwolle voor hem een ideale aanloop wordt om langzaamaan uit te groeien tot één van de jongste keeperstrainers van Nederland. De nieuwe Be Quick’er wil zich in eerste instantie zo ontwikkelen dat een BVO hem weer omarmt. De Zwollenaren worden door intensieve trainingen hechte vrienden. Ze zouden zomaar een nieuwe VV Zwolle kunnen oprichten: Vriendschap Vooruit Zwolle. Waarbij het mes aan twee kanten snijdt. Robbert stimuleert Eser om het plan waar hij al een tijd mee rondloopt, een eigen keepersschool starten, te realiseren. Keepersschool Zwolle is inmiddels ook als ‘The Dutch Goalkeepers Academy’ een begrip in het keepersschoollandschap van Nederland.

Robbert den Dunnen heeft een uitzonderlijke sprongkracht

ROBBERT DEN DUNNEN HEEFT EEN UITZONDERLIJKE SPRONGKRACHT. FOTO: THE DUTCH GOALKEEPERS ACADEMY

De potentievolle puber is voor de adolescent eveneens een regelrechte ruggensteun op 9 september 2016. Als Elmali bij FC Emmen vanaf de tribune moet toekijken bij FC Emmen-Helmond Sport. Voor het eerst in drie seizoenen zet trainer Dick Lukkien zijn tweede doelman buitenspel. Tandenknarsend ziet de geboren Deventenaar hoe derde keus Wieger Sietsma, na een knieblessure van Dennis Telgenkamp vlak na de rust, z’n kans grijpt. Debuteren in het betaalde voetbal, waar Elmali bij PEC Zwolle (2014-2015) en FC Emmen (2015-2017) zo hard voor heeft geknokt, glipt door z’n vingers. Met hulp van Robbert recht Eser zijn rug. Om de stap te kunnen maken die hij zelf net niet heeft gehaald, zorgt Elmali er op zijn beurt voor dat Robbert eind 2017 wordt begeleidt door Sportlife Management.

Bij Elmali wordt op het rubbergranulaat van Be Quick’28 Robberts basistechniek vanaf de zomer van 2015 gefinetuned: “Ik was een showkeeper, omdat ik makkelijk kon zweven. Ze noemden mij ‘Het Mannetje met de Springveren’. Door Eser ben ik effectiever gaan keepen. Met een betere uitgangshouding. Anticiperen met de handen ‘in het centrum’. Ook het klemmen van harde ballen kreeg alle aandacht, door bij het vangen goed mee te bewegen. We hebben hard gewerkt aan het verbeteren van mijn explosiviteit. Ik dacht die goed genoeg was, maar ik heb daardoor nog meer sprongkracht gekregen.” De jeugdkeeper die Iker Casillas als eerste bewonderde heeft veel baat bij de directe feedback. De leerling koppelt zijn ervaringen ook terug naar zijn leraar. Vandaar dat Elmali na enige tijd zijn pupil stimuleert om zelf trainingen te gaan geven. Dat is een extra dimensie in het bewustwordingsproces voor het veertienjarige talent dat van boegbeeld uitgroeit tot de ambassadeur van Keepersschol Zwolle. Robberts manier van leven voor de sport werken aanstekelijk bij de keepers van de keepersschool. Hij zet de jeugd met zijn geef-nooit-op-mentaliteit aan het denken. En zichzelf ook, doordat hij trainingen gaat uittekenen, voorbereiden en geven. Feedback wordt de toverformule waarmee hij na twee jaar Be Quick’28 aan het begin van het seizoen 2017-2018 z’n doel bereikt: instromen bij de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles.

Keepen is meer dan een passie

KEEPEN IS MEER DAN EEN PASSIE VOOR ROBBERT DEN DUNNEN. FOTO: THE DUTCH GOALKEEPERS ACADEMY

“Het geven van trainingen is leerzaam, want ik bekijk mezelf nu van meerdere kanten. Kunnen keepen is wat anders dan anderen goed trainen. Je gaat meer nadenken over jezelf en de keepers die je traint. Hoe kan je met een goed plan het beste uit jezelf en anderen halen? Die vraag speelt vaak door m’n hoofd. Ik teken de trainingen daarom vooraf helemaal uit. De jeugd van acht tot zestien train ik bij The Dutch Goalkeepers Academy. Ik wil geen jongens trainen die ouder zijn dan mij. Want dan word ik straks zo’n betweterig baasje. Dat wil ik niet. Ik wil tussen de jongens en meiden in kunnen staan. Het is wel een voordeel dat ik bij Vitesse, PEC Zwolle en FC Emmen heb gekeept en nu bij Go Ahead Eagles speel. Daardoor heb je meer bagage aan oefenvormen. De mogelijkheden van de keepers die ik train kan ik door mijn ervaringen ook beter inschatten en ik weet hoe belangrijk het is om hen duidelijk te maken waarom ik iets doe. Daarnaast merk ik dat veel keepers die ik train mij als voorbeeld zien, omdat ik bij een BVO speel. Maar daar sta ik niet bij stil. Het maakt het makkelijker om ze te instrueren. Ik voel me tegelijk niks meer dan hen. Ben nog lang niet waar ik wezen wil. Ik laat juist zien dat ik alles doe om mijn droom, keeper worden in het betaalde voetbal, te realiseren. Dus zal ik ze wel stimuleren om vol overgave hun eigen droom na te jagen”

Robbert als keeper van Vitesse onder 13

MEEVOETBALLEND ALS KEEPER VAN VITESSE ONDER 13 IN 2013-2014. FOTO: VITESSE

Plyometrische power

Het maakte Go Ahead Eagles en FC Emmen vorig jaar niet uit dat Robbert den Dunnen geen 1 meter 90 is. Na een jaar meetrainen in Drenthe koos Den Dunnen vanwege zijn school, het Zwolse Carolus Clusius College, voor Deventer. In de Adelaarshorst, waar Jan Endeman eind jaren zeventig de laatste zelfopgeleide keeper was van het ter ziele gegane, fameuze jeugdinternaat, zijn ze blij met de vierdejaars Vwo’er, die nu 1.71m is maar rond de 1.80m hoopt uit te komen. Ze hebben hem gehaald vanwege zijn niveau, mentaliteit en mogelijkheden. Met een superspirit en katachtige sprongkracht als eyecatchers. Ook Adrie Broxks van Vitesse is daar over zijn vroegere protegé duidelijk in: “Robbert is sterk op de lijn, maar durft ook uit te komen. Een echte ballenstopper met veel potentie. Een knokker waar ‘een goeie kop ‘op zit. Als hij zo door blijft gaan, kan hij ver komen.” Keepersschool Zwolle profiteert optimaal van haar jonge oefenmeester die middenin z’n eigen opleiding staat. Bij Go Ahead Eagles wordt de grote broer van turner Merijn (14) en ZAC D1-keeper Fabian (12) getraind met de nieuwste inzichten. Op donderdagmiddagen krijgt de Overijsselse Neuer-fan extra begeleiding wat betreft krachttraining. Met onder meer depth jumps, een explosieve trainingsvorm die voortkomt uit de plyometrie, wordt er gewerkt aan snelkracht (explosiviteit) en maximaalkracht. Bij een depth jump spring je van een verhoging, om meteen omhoog te springen na de landing. Bij het neerkomen verlengen de beenspieren zich om de klap op te vangen. Tijdens de direct daarna volgende sprong verkorten de spieren zich met optimale kracht. Bij een plyometrische oefening wordt een spier belast door eerst de spier te verlengen, waarna de spier direct zo krachtig mogelijk wordt verkort. (Plyometrie: explosief sterker worden, www.fit.nl, 17 oktober 2015)

Robbert den Dunnen

FOTO: THE DUTCH GOALKEEPERS ACADEMY

Door deze en andere vergelijkbare oefeningen, die inspelen op snel handelen in wedstrijdsituaties, ga je hoger springen, verder springen, sneller starten, sneller rennen, beter schoppen enzovoorts. Ook al bestaat deze manier van trainen waarbij kracht en snelheid centraal staan al vijfentwintig jaar, het is nog niet volledig ingeburgerd in de Nederlandse voetbalwereld. De plyometrische aanpak verklaart waarom de van nature aanwezige springveren, in de benen van Den Dunnen, hem tegenwoordig nog makkelijker de bovenhoek in helpen. Zo compenseert de Manchester City-supporter zijn Lamprou-lengte ruimschoots. Natuurlijk neemt Robbert zijn plyometrische ervaringen ook weer mee naar The Dutch Goalkeepers Academy. Daar profiteren zijn pupillen, zoals Duncan Baar, Lotti en Heidi, er op hun beurt weer van.

Pechvogel

De keeper die in zijn trainingsjaar bij FC Emmen (2016-2017) alle tribunetrappen van de JenS Vesting, dankzij trainer Patrick Sulmann, tot in den treure op en neer heeft gelopen, moet dezer dagen toch weer een tegenslag overwinnen. Op zondag 11 maart kreeg hij een klaplong tijdens een wedstrijd met Go Ahead Eagles JO17 tegen Sportclub Deventer. Het is een duel vanwege het zestigjarig bestaan van de amateurclub. Ondanks pijn in de borst keept Robbert stoïcijns het vriendschappelijke treffen uit. De Eagles-belofte gaat sluit aansluitend zelfs aan als reserve bij Jong Go Ahead Eagles, want dat mag hij voor ’t eerst, om doelman Maarten de Fockert in te schieten. Uiteindelijk eindigt de pechvogel in het Zwolse Isala ziekenhuis. Als geluk bij een ongeluk is een operatie en vocht weghalen niet nodig. Na één nacht hospitaal moet Robbert zo’n vijf weken rustig aandoen. Geen contactsport is het advies.

À la Jan van Beveren

À LA JAN VAN BEVEREN: KLEM BOVEN DE LAT. FOTO: THE DUTCH GOALKEEPERS ACADEMY

“Ze zeiden dat ik doorgegaan ben, omdat ik een hoge pijngrens heb. Ik moest anderhalve week plat liggen. Dat was erg wennen. Niet naar school, niet trainen. Niks voor mij. Het enige ‘leuke’ is dat Niels Selles mijn plaats mag innemen bij Onder 17. Dat is ook een keeper van onze keepersschool.” De van rechtsbuiten tot doelverdediger getransformeerde belofte popelt dus momenteel om z’n tweede comeback te realiseren. Het komt nu, in tegenstelling tot in 2015, kortstondig aan op karakter. Als Robbert met een robbertje doorzettingsvermogen z’n zelfbewustheid als wapen blijft inzetten, is de kans aanwezig dat hij de opvolger van Endeman wordt bij Go Ahead Eagles. Zijn stoutmoedige stijl van keepen heeft zelfs wat weg van Leo Halle, die in de vorige eeuw als ‘Leeuw van Deventer’ het keepen bij De Trots aan de IJssel op de kaart zette. De keeper in kwestie blijft, alle positieve reacties en prognoses ten spijt, echter broodnuchter: “Ik wil me ontwikkelen bij Go Ahead Eagles en het liefst hier het betaalde voetbal halen. Mocht ik dat niet voor elkaar krijgen, dan zal ik het zeker opnieuw ergens anders proberen. Maar op school doe ik ook m’n uiterste best, want ik wil later tandarts of fysiotherapeut worden.”

Naar boven

SALE !